maandag 26 juli 2021

Een nachtje oppassen op een dreumes

Jongste kleindochter is nu 15 maanden, bijna 16 maanden al weer. Toch is ze bijna iedere nacht wakker en dat maakt dat mijn dochter en schoonzoon al heel lang met gebroken nachten kampen. Eens een keer een nachtje is niet erg, maar iedere nacht is lastig. Te meer omdat haar oudere zusje ook nogal eens 's nachts wakker is.
Haar zusje, mijn oudste kleindochter, logeerde dit weekend bij mijn andere dochter en ik bood aan om een nachtje op het kleintje te passen. Dan kunnen de ouders een keer ongestoord slapen. Kleindochter kwam warm eten en spelen en daarna ging ze rond 7 uur naar bed. Eten is altijd wat problematisch, evenals het drinken van melk. Ze kan weinig op, meestal maar een paar hapjes en slokjes en is daarom ook nogal dun voor haar leeftijd. Ze duwt het eten en drinken resoluut aan de kant en ook gaat ze er mee gooien. Ik had al geleerd dat ik steeds maar één stukje tegelijk moet aanbieden. Voeren is er niet meer bij, ze wil zelf! Maar als je een paar stukjes aardappel, bloemkool, gare paprika of brood aanbiedt, dan denkt ze dat het speelgoed is en gaat ze er mee gooien en roept ze nee! Hiermee is ze het tegenovergestelde van mijzelf als dreumes, ik was een soort "rupsje nooit genoeg".
Het ging zaterdagavond wel redelijk met dat eten en ook een halve nectarine at ze met smaak op. Steeds weinig tegelijk aanbieden en dan zegt ze: mí, mí, wat betekent dat ze meer wil. De fles dronk ze maar mondjesmaat. Ik denk dat die gebroken nachten te maken hebben met het feit dat ze zo weinig eet en drinkt, daardoor haalt ze geen 12 uren achter elkaar door.
Ze ging wat met de poppen spelen: in poppenbed stoppen, toedekken, knuffelen, er weer uit halen en dat een aantal keren herhaald en toen werd het tijd voor bed.
Ze mocht zelf de trap op klimmen. Dat vindt ze reuze leuk en dat mag alleen als ik vlak achter haar sta om haar op te vangen als het misgaat en voor mij is het door mijn heupklachten de beste manier om haar naar de slaapkamer te krijgen. Haar luier was nog bijna droog, ze kreeg haar slaapzak aan, knuffelolifant mee en toen kon de nacht voor haar beginnen.
Om kwart over drie was ze wakker en begon ze te huilen. Ik verschoonde haar luier, die nu wel wat nat was en gaf haar een fles van 220 cc. Voor haar een enorme hoeveelheid, maar die ging helemaal op! Die hoeveelheid was zo groot omdat ik eerst een kleinere hoeveelheid verwarmde, maar die was te heet. Dus deed ik er nog wat koude melk bij. Je vraagt je misschien af, geef je haar gewone melk? Nee, ik geef haar speciale sojamelk voor peuters, met allerlei toegevoegde vitamines en mineralen.
Afgezien van het kwartiertje in de nacht, heeft ze bijna 13 uren geslapen, een prachtige score, vind ik zelf.
's Ochtends werd ze wakker met een poepluier, tja, daar zou ik ook wakker van worden!

Misschien omdat ze 's nachts zo veel gedronken had, maar zondagochtend wilde ze alleen een beetje water. Dat is trouwens haar favoriet, water en droog brood! En het consultatiebureau maar klagen dat ze zo slecht groeit 😂 Mij lukt het ook niet om er veel calorieën in te krijgen. Een stukje brood met pindakaas geeft ze je gewoon weer terug: mag jij hebben, dat hoef ik niet! Een korstje droog brood wil ze dan weer wel!
Toen puzzelen, spelen met een autootje, bij mij op schoot zitten en boekje lezen, totdat ze weer in haar oogjes en over haar neusje ging wrijven.
Ook haar ochtendslaapje heeft ze hier gedaan en ze heeft hier geluncht (= water + droog brood). Misschien moet ik eens proberen of ze krentenbollen lust!
Toen weer naar huis voor het middagslaapje.

Ik heb niet de illusie dat ik veel bij heb kunnen dragen aan de rust van de ouders na alle gebroken nachten in de afgelopen tijd, maar kleindochter en ik hadden het heel fijn samen en ik heb van het kindje genoten.
En misschien komt ze zo langzamerhand op een leeftijd waarop het beter wordt met 's nachts doorslapen!

37 opmerkingen:

  1. Ik herken de gebroken nachten. Mijn jongste nu 22, was tot ruim 4 jaar s’nachts aan het spoken. Wel 3 of 4x per nacht wakker, ik nam haar vaak bij de tweede keer wakker bij mij in bed zodat ik zelf verder kon blijven liggen. Het nam langzaam af van 4x naar niet meer wakker worden s’nachts. Ze at en eet niet graag brood, daarom als kind bambix als ontbijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb mijn oudste uiteindelijk maar bij ons in bed laten slapen. Misschien ook niet goed,maar je moet wat. Het breekt zo op. Zeker wanneer je zelf een drukke baan en nog een kindje hebt ....
    Fijn dat jullie een leuke tijd hebben gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ontzettend lief dat je dit doet en dat het lukte. Eindelijk een goede nacht slapen is zo'n zegen voor ouders!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijn dat je dit voor je dochter, én kleindochter kan doen.
    Dat weinige eten had mijn middelste dochter ook. Die kreeg savonds een fles met een klont roomboter erin...tip van de (toen) zeer oude wijkverpleegkundige. Daar sliep ze goed op en ook het gewicht ging de goede kant op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja, dat soort adviezen. Een vriendin van me zweerde bij pyjamapapjes. Meteen toen ze dat aan haar kindje gaf, ging het doorslapen. Die van mij vond het heerlijk en het ging er allemaal prima in, maar doorslapen gebeurde niet. We begonnen er mee toen ze een maand of acht was denk ik. Ze heeft tot ze twee was heerlijk genoten van haar pyjamapapjes elke avond, maar doorslapen gebeurde pas toen ze drie was. Mollig kind trouwens met veel eetlust en vanaf de eerste verjaardag geen voedingen 's nachts.

      Verwijderen
  5. Ik denk dat het te maken heeft met het eten in de nacht.
    Af bouwen van dit zal er voor zorgen dat ze de nacht zal overslaan.
    Een fles van 220cc is ook wel heel veel voor een kind van al anderhalf om ‘Snachts te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Normaal krijgt ze 's nachts borstvoeding en neemt ze wat ze nodig heeft. Nu heeft mijn dochter 's avonds gekolfd en de melk bewaart ze in de koelkast of vriezer en dat krijgt mijn kleindochter dan een andere keer.

      Verwijderen
    2. Tsja... Onze jongste wordt nog steeds vaak wakker en die krijgt al maanden geen druppel melk meer 's nachts. De oudste sliep al heel snel door zonder dat we de nachtfles afgebouwd hadden of zo. Die stond nog gewoon klaar in de koelkast toen hij voor het eerst het klokje rond sliep. Je kunt er niet zo veel over zeggen denk ik.

      Verwijderen
  6. In de couveuse deden de zusters een paar druppeltjes vitamineolie in de fles, vooral bij kindjes van junks die onrustig waren en slecht aten.
    Dat was in 1996.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet je ook hoe ze dat deden? Ik doe de vitamine d olie ook wel eens in de fles, maar ik heb het idee dat het dan allemaal gewoon aan de rand van de fles blijft hangen, omdat olie natuurlijk niet in water oplost. Dus dan geef ik het maar weer op een lepeltje, maar dat is altijd zo'n strijd.

      Linde

      Verwijderen
    2. de zusters voegden met een spuitje de voorgeschreven hoeveelheid toe aan de melk, nadat die al op de juiste temperatuur was, even schudden, klaar.

      Verwijderen
    3. Haha, als ik de olie erdoor schudt, zit het er gewoon in kleine druppeltjes in die allemaal aan de fles blijven hangen. Ik vraag me af hoe effectief dat was...

      Verwijderen
    4. Er bestaan ook druppels op waterbasis. Geschikt bevonden vanaf 4 maanden als ik de info op internet juist interpreteer.

      Heb je al een ander tijdstip van toedienen geprobeerd? Bij ons was het in de ochtend een drama. In de avond verliep het vlekkeloos.

      Succes, Linde!

      Verwijderen
  7. Lief van jou en je andere dochter om de kindjes een nachtje te laten logeren. Die gebroken nachten breken echt enorm op. En je hebt dan misschien wel niet de illusie dat je veel hebt kunnen bijdragen, maar ik denk dat het voor de ouders toch echt even een verademing was.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fijn voor de ouders om even bij te tanken. Steeds maar gebroken nachten is behoorlijk vermoeiend.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prijs me nog elke dag gelukkig dat die van mij direct doorsliepen. De eerste na twee nachten, die gaf ik s avonds om 22 uur de laatste fles en sliep dan tot 7 uur. De jongste na 6 nachten. Die kreeg s avonds om 11 uur de laatste en dan tegen een uur of 5 de eerste weer. Dit viel mee omdat dat t tijdstip is dat mijn man toen uit bed kwam voor zijn werk. En t consternatiebureau. Het is nooit goed, zijn je kids gek op water is t niet goed. Ze zijn of te dun of te dik.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Krijgt ze voor de lunch water en droog brood? Wat zielig! Wat heeft ze voor ouders?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat water en brood is omdat ze niet anders blieft. Ze wilde geen melk en ze wilde geen beleg op brood. Als ik wat op het brood deed, dan gooide ze het weg, of ik kreeg het terug. Liever iets eten en drinken dan helemaal niets, denk ik dan maar.
      Ze heeft ouders die constant proberen haar méér en tegelijkertijd gezond (geen snoep, geen junkfood) te laten eten en bieden haar dus gevarieerd van alles aan.

      Verwijderen
    2. Way to put is, droeftoeter. Haar ouders eten gezond en bieden dat ook aan, maar het kind eet het gewoon niet. Mijn zoon van drie weigert momenteel ook alles, dus als ie dan een keer iets simpels-doch-niet-ongezonds eet, dan zijn we allang blij.

      Hou gewoon je mond.

      Verwijderen
  11. Heerlijk om op je kleinkinderen te kunnen passen. Lijkt me best wel zwaar voor je: verschonen, in en uit bed tillen en er constant achter aan lopen.
    Wij hebben 2 kleinzoons van 2 en 5 jaar. De jongste eet heel goed en lust alles. De oudste roept bij warm eten al bij voorbaat al bij alles dat hoef ik niet. Brood gaat beter. Ik heb ontdekt dat hij geraspte komkommer lekker vindt. Dan dat er maar bij als groente.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben geboren met zeer zware reflux. Dit was omdat de overgang van de slokdarm naar de maag te klein was. Ik kreeg al met 2 maanden geen fles meer, maar alles met het lepeltje. Ook heb ik mijn hele leven lang al last van mijn darmen dus mijn moeder moest heel goed opletten met wat ze me gaf. Anders liep ze ‘s nachts met mij rond vanwege de krampen. Nu ben ik zelf de klos:)))

    Wat je kleindochter betreft heb ik geen tips. Alleen kijk niet raar op als ze met 3 of 4 jaar opeens olijven of blauwschimmel kaas eet. Dat deed mijn jongste neefje ook. Slechte eter als echt klein kind, maar daarna at hij dus olijven enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Onze oudste sliep slecht. Elke nacht heel veel verdriet, en waarom??
    Toen hij 2 en half was kreeg hij een "echt" bed (geen ledikantje) en huilde hij niet meer in de nacht, maar floepte tsjoep, tsjoep, tsjoep zijn bed uit en kroop er bij ons in. Nooit meer gehuild!
    Baby 2 hebben we dus maar gelijk in bed genomen als hij huilde en dat was heerlijk.
    Over het eten: maak je niet druk. Kinderen groeien door hormonen, niet door calorieën. Alles ze hnger krijgt eet ze wel (tenzij er medisch iets niet goed is? Allergie? voor soja?
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om hier weer te lezen dat kleine kinderen al zo'n eigenheid hebben! Onze dochter huilde ook vaak in haar bedje totdat we ergens logeerden waar ze in een ouderwets bedje sliep met dichte zijkanten! Ik zag meteen dat ze dat heerlijk vond! we hebben toen ook zo'n bedje op de kop getikt en het huilen was over! Nu ze zelf 50 is moet ze altijd erg lachen om dit verhaal!

      Verwijderen
  14. Mijn zoontje destijds was geengrote eter, maar voor het slagen gaan gaf ik hem pap in een drinkbeker. Hij werd hier heel ontspannen van en viel direct in slaap. Als hij 's nachts wakker werd, kreeg hij ook wat pap. De pap was trouwens van biobim dit is een merk wat ik noem ja. Ik heb geen aandelen, maar het smaakte heel lekker en ik at het zelf ook weleens.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oh zelf was ik ook zo n baby die na twee slokjes al genoeg had en in slaap viel. En als peuter at ik ook liefst een korst droog brood en water.
    Het is met mij qua eten uiteindelijk allemaal goedgekomen. Wel heel mijn jeugd en tienerjaren mager gebleven.
    Mijn eigen kinderen sliepen ook alledrie heel lang niet door. Ik gaf ze borstvoeding en dat vult minder dan flesvoeding. Het beterde eens ze wat meer vast voedsel gingen eten, en ze sliepen pas volledig door toen de borstvoeding volledig stopte (bij mn eerste dochter rond 15 maand, 2e dochter rond 18 maand en zoonlief was 2,5 jaar)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Geeft niks hoor, droog brood en water. Komt vanzelf wat bij als er aan toe is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook mijn insteek. Komt vanzelf, misschien blijft ze een beetje aan de magere kant, maar daar is niets mis mee. Een mollige baby is zo 20e eeuw!

      Verwijderen
  17. Ons zoontje wordt in september 2. En die heeft nu welgeteld 3 keer 6 uur aaneen geslapen. Wij slapen om en om met oordoppen op zolder. (Zolang het weer het toestaat in een tent in de tuin) de ander is elke 3 uur de klos. Ik slaap van 19 tot l en mijn man van 1 tot 7 op zolder of in de tent. Echt alle tips, trucs en methodes zijn zinloos in ons geval. Ik kan niet wachten tot hij gewoon in zijn kamer gaat zitten spelen tot we zeggen dat het tijd is om naar beneden te gaan. Of tot hij weer gaat slapen. De meeste nachten ben ik van 1 tot 5 wakker en doe daarna halve hazeslapjes met een kind dat het hele bed doorkrioelt in zijn slaap.

    Hij is nu 3 keer een week in het ziekenhuis geweest waar ze hem het patroon dat wij hem hebben geleerd wel even af zouden leren. Nou dat duurt 2 nachten dan slaapt hij door. En dan nog 3 om het patroon te vestigen. Na 5 nachten kregen we hem onveranderd mee naar huis. Tot 3 keer toe.
    Sommige kinderen slapen pas door als ze kleuter af zijn. En hij lijkt er één van dat type. Daar helpt geen boter (ongezond in die hoeveelheden) vitamineolie, pap, of 'training' tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herkenbaar. Die kids weten hoe klein ook precies wat ze doen hoor. Na 3.5jr zei ons kind, nu ga ik slapen, nooit meer problemen gehad. Alle andere tips en truuks werkten niet. Ook overdag werd er weinig geslapen. Wilde niks missen.
      Komt vanzelf, net als meer eten, al wil, dit mag je NIET, nog wel eens helpen.

      Verwijderen
    2. Misschien een raar verhaal. Ik sliep als baby ook nooit door en sjeesde het hele ledikantje door. Reden: er liep een zogenaamde waterlijn dwars door die kamer. Dit bleek te kloppen, mijn ouderlijk huis staat op oude weidegrond en dwars door die hoek liep vroeger een beekje. Toen een wichelroedeloper eenmaal de juiste plek had bepaald waar mijn ledikantje moest staan, sliep ik de hele nacht door.
      Ik was 4 maanden oud toen we in dat huis kwamen wonen en sliep voorheen gewoon hele nachten door.

      Verwijderen
  18. Beste Aaf. Meer dan genoeg adviezen van allerlei betweters.
    Oppassen op kleine kinderen is echt niet leuk.
    Kleine kinderen zijn lastig en meestal niet leuk, dus begin er nooit aan want je leven is kapot.
    Dat was mijn, goedbedoeld, advies.

    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als jij oppassen niet leuk vindt, dan moet je het echt niet doen. Dat is zielig voor die kinderen.

      Verwijderen
  19. Lief hoor dat je dit doet. Denk dat je dochter het heerlijk heeft gevonden, even niet wakker hoeven worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. 27 jaar geleden wilde onze 2e dochter ook niet doorslapen. Onze eerste sliep na 3 maanden door. Aan het eind van mijn latijn heb ik toen raad bij de huisarts gevraagd en hij adviseerde me toen een paar druppeltjes passiflora van dr. Vogel in haar laatste fles te doen. Na een paar dagen sliep ze door en heb ik het nooit meer hoeven te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Heeft je dochter ook lekker geslapen Aaf, dan zul je net zien dat ze gaat liggen piekeren en dan nog niet slaapt..
    Lust je kleindochter ook geen thee?
    Zelf drink ik ook (vanaf kind) veel water.. tja niks mis mee.
    Ach niet druk om maken hoor.. komt vanzelf.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.