zondag 26 december 2021

1e kerstdag dit jaar

Mijn ontbijt bestond uit kerststol, tegenwoordig omgedoopt tot feeststol en een heerlijke mok vers gezette koffie (meestal neem ik oploskoffie). De stol was een plakje van mijn paasstol, destijds ingevroren en bewaard voor pinkster en kerst omdat een hele stol voor mij veel te veel was. 
Kerststollen heb je tegenwoordig niet meer. Ik kwam er laatst achter dat je ook geen zigeunersaus meer hebt, het heet nu gevulde paprikasaus of paprikasaus op Hongaarse wijze. Maar dat geheel terzijde.

Het weer was zonnig, dus lekker wat gefietst en gewandeld. Bij somber en nat weer zijn mijn fietstochtjes doelmatig: naar de bibliotheek, boodschappen doen, naar de brievenbus en dergelijke. Bij mooi weer fiets ik voor mijn lol en omdat het goed is voor mijn gezondheid. Dat geldt ook voor wandelen. Ik wandel wel als het tamelijk hard waait of als het een beetje regent, maar als het echt hondenweer is, dan blijf ik liever thuis en geniet ik van mijn seizoensplanten!

Ik heb 2 kerstbomen. Nou ja, kerstbomen, eigenlijk zijn het kerstboompjes, want groot zijn ze absoluut niet, integendeel!
De ene is een mini-kunstboompje en de andere is een echte, levende parasolden, een Pinus pinea silvercrest, die ik hoop op te kweken tot een iets groter exemplaar, die ik de komende jaren kan gaan gebruiken als kuipplantje voor buiten en als kerstboompje voor binnen.

Mijn kerstboompjes passen in de vensterbank

Mijn amaryllissen doen het uitstekend. In de ene bol, die ik in oktober kocht, zit nu al weer de 3e bloemstengel. Daarnaast heb ik in oktober 4 bollen die ik overhield van voorgaande jaren opgepot. En al die bollen gaan weer bloeien! Er zitten tenminste knoppen in! Drie bollen hield ik over van vorig jaar en 1 bol kocht ik in 2018 en die bol uit 2018 gaat nu voor de 5e keer bloeien! Hij bloeide 2x in 2019, 1 keer in januari 2019 en tot mijn grote verrassing bloeide de bol in september 2019 nóg een keer! Vervolgens bloeide hij in februari 2020  en in maart 2021!
Waarschijnlijk komen die knoppen pas in de komende maand uit, maar dan heb ik wat om naar uit te kijken. Kijk, ik zette 3 overgehouden bollen in één pot:

De bol die ik kocht in 2018 links, met 2 bollen van vorig jaar samen in één pot.

Gisteravond at ik bij oudste dochter. Samen met beide dochters en hun partners en de 4 kleinkinderen aten we een heerlijke veganistische maaltijd!  Het begint traditie te worden en zo lang het qua gezondheid en corona kan, dan zie ik al weer uit naar een volgend jaar.
Het jongste kleinkind van nog geen 2 maanden at natuurlijk nu nog niets, die was er bij aan tafel, op de arm en meestentijds slapend in de draagdoek, want daar voelt hij zich op dat tijdstip het allerfijnst!

6 opmerkingen:

  1. Wij hebben ook twee kerstbomen staan en beiden overgehouden. Een kleine op dressoir en behangen met oude kerstballen en figuurtjes.
    De grotere is vooral met veel lichtjes en slingers gedecoreerd.
    In de kringloopwinkel heb ik veel lichtslingers gevonden en die staan beide kerstdagen allemaal de hele dag aan. Het is hier in het zuiden erg grijs de hele dag gisteren en vandaag niet veel beter voorspeld.
    Fijne tweede dag voor jou en familie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wens je nog een fijne tweede kerstdag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk om dit te lezen op tweede Kerstdag, ik wens jou vandaag ook een hele fijne dag toe!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk te lezen over de bollen die elke keer bloeien.
    Hoe begin je met het overhouden?
    En weet je misschien of het kan lukken met gewaxte bollen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb grote twijfels of je een gewaxte bol kunt overhouden, daar heb ik helemaal geen ervaring mee.
      Het overhouden is een lang proces dat begint met het goed verzorgen van de uitgebloeide bollen. Wekelijks of 1x per 2 weken voeding geven en de bol in de herfst zonder groen een periode lang koel en donker laten rusten.
      Je leest er hier meer over: https://zuinigaan.blogspot.com/2019/09/mijn-amaryllis-bloeit.html

      Verwijderen
    2. Het is me overigens nog nooit eerder gelukt om alle overgehouden bollen opnieuw in bloei te laten komen. Meestal lukte dat maar met één bol, de dure (ca 9 à 10 euro per losse bol, die je dan zelf moet oppotten) die ik bij de bloemist kocht. De andere bollen kregen altijd alleen blad.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.