maandag 27 december 2021

Zonnepanelen, eindelijk maar toch

Al lang geleden dacht ik er over om zonnepanelen te nemen. En het kwam er steeds niet van. Mijn aarzeling lag in het feit dat mijn dak op het oosten en op het westen ligt. Niet heel ideaal dus. Het dak van de woning van mijn jongste dochter ligt hiervoor ideaal, namelijk noord/zuid, waarbij hun zonnepanelen dus op de zuidkant liggen.
Ik aarzelde lang, maar nu er subsidie beschikbaar komt in het kader van de waardedaling van mijn woning doordat de woning in het aardbevingsgebied ligt, dacht ik: gewoon doen! 

Dus ik word bij tijd en wijle energieleverancier. Op momenten dat ik overcapaciteit heb. Dat zal voornamelijk in de zomer overdag zijn, op zonnige dagen. Dan produceren die zonnepanelen ongetwijfeld veel meer stroom dan ik op dat moment kan verbruiken. Ik kan hooguit wat gaan bakken in mijn oven en een was draaien en dat doe ik niet de hele dag ... Dus stroom over. 

Heb ik nu gratis stroom? Ik denk dat er veel geld gaat zitten in opslag van stroom. Al die zonnepanelen en ook windmolens (die ga ik niet nemen in mijn kleine tuin!!) produceren stroom op momenten dat deze energie niet allemaal verbruikt wordt. Ik produceer dan waarschijnlijk minstens zo veel als ik verbruik, maar de productie is op andere momenten dan het verbruik. Het lijkt me heel ingewikkeld, om aanbod en verbruik goed op elkaar af te stemmen. Volgens mij is daar dure technologie voor nodig en ik heb geen idee hoe het werkt.

Maar binnenkort komen er dus zonnepanelen op mijn dak! Vooruitlopend op die panelen ben ik maar eens wat meer stroom gaan verbruiken en wat minder gas. Ik krijg in november de eindafrekening van mijn huidige contract, dus tegen die tijd heb ik flink wat stroom gemaakt!

Terugverdienen zonnepanelen
Nog even een aanvulling over de terugverdientijd: ik krijg ze "gratis" uit de Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen voor mensen in het aardbevingsgebied. Het is dus een uitgave die ik niet hoef terug te verdienen. Ik mag er alleen van profiteren en door de salderingsregeling wat mee verdienen. Omdat de saldering voor zo ver ik dat begrepen heb, afgebouwd wordt , zal dat niet zo veel zijn.
Ik had het geld ook kunnen gebruiken voor een nieuwe keuken of zo, maar ik heb gekozen voor zonnepanelen. Een nieuwe keuken verdien je overigens ook niet terug.

24 opmerkingen:

  1. En ondertussen wordt het steeds minder antrekkelijk om te salderen. Dus niet te vroeg juichen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk vooruitzicht! Wij verbruiken meer dan we opwekken, dus teruglevering gaat voor ons zelden op, maar het maakt het (extra) verbruik wel zeer laag.
    Er bestaan tegenwoordig ook een soort batterijen om je eigen stroom op te slaan voor later gebruik. Wellicht is dat voor jou rendabeler dan terugleveren, aangezien je voor teruglevering aanzienlijk minder krijgt dan je voor verbruik betaalt. Maar daar heb ik me nooit in verdiept, dus misschien ook echt onzin :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die batterijen (accu's eigenlijk) kosten zo rond de 5000 euro.. dat heeft nog even nodig om rendabel te worden.

      Verwijderen
  3. Wij wonen in een appartement en dus kun je niet als eenling ervoor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen. Vorig jaar zijn we eens met de VVE bij de gemeente gaan praten over zonnepanelen. Eer dat wij de prijs van de zonnepanelen eruit zouden hebben dan zijn we vele jaren verder en de gemeente man raadde het ons dan ook niet aan. Voor ons is het op dit moment nog lang niet rendabel genoeg ook niet met de subsidie. Wie weet gaat ooit nog eens veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan ook zonnepanelen elders laten neerleggen. Kijk eens naar postcoderoos voor meer informatie.

      Verwijderen
    2. Of instappen bij vrij op naam.nl Goede ervaringen mee!

      Verwijderen
  4. Houd je er rekening mee, dat het wel even kan duren voor je aan de beurt bent? Er is momenteel veel vraag naar het plaatsen van zonnepanelen en er is te weinig vakpersoneel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben 4 jaar geleden ook het dak vol laten leggen met zonnepanelen; 15 stuks en wekken daarmee tussen 4500 en 5000 kWh per jaar op. Ongeveer de helft gebruiken we zelf en de rest wordt teruggeleverd. Maar het duurde inderdaad ruim 3 maanden na de bestelling eer ze geplaatst konden worden.
      Om zaken als 'terugverdientijd' hebben we ons niet bekommerd, maar de praktijk leert dat we, na bijna 4 jaar, de helft van de investering bespaard hebben, alleen al op de stroomrekening. Tesamen met de isolatiemaatregelenis is ook het gasverbruik lager geworden en niet onbelangrijk: het woongenot is er enorm door verbeterd.
      En heel eerlijk: om terugverdientijden leidend te laten zijn in het doen van investeringen voor je eigen woning, dan ben je naar mijn mening een beetje van het padje af. Woongenot en daaraan gekoppeld waardevernmeerdering lijkt me een reëlere benadering ervoor. Heb nog nooit iemand over de terugverdientijd van een nieuwe auto horen praten, maar wel over subjectieve zaken als mooi model, luxe uitvoering, mooie gril, etc. terwijl die auto toch ook niks meer of minder is dan een veelal noodzakelijk vervoermiddel, als je in een dunbevolkt gebied woont met een slecht openbaar vervoer.

      Verwijderen
    2. Het klopt wat Willem schrijft, ik heb al een afspraak in maart 2022 staan. Het duurt in mijn geval iets minder dan 3 maanden voordat ze gelegd worden.

      Verwijderen
  5. Als je zoals jij weinig stroom verbruikt duurt het erg lang voor je de zonnepanelen terugverdiend hebt. Ik heb laatst op tv gezien dat veel huishoudens na een paar jaar al weer nieuwe panelen kopen omdat die rendabeler zijn. Gevolg: Een enorme berg afval, oude zonnepanelen die in stukken geknipt werden. Zo milieuvriendelijk is dat allemaal niet. Pas als je veel electriciteit verbruikt heeft het vanuit milieu oogpunt zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Met jouw verbruik volkomen zinloos. Hoogstens als je op inductie gaat koken. Of een elektrische auto aanschaft of een aquarium.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @ Willem, woongenot door zonnepanelen? Die snap ik niet. Ik heb sinds 2014 10 panelen en deze leveren net iets meer op dan ik gebruik, na iets meer dan 6 jaar terugverdiend door besparing op de energierekening en nu levert het alleen maar op, nog los van een eventuele waardevermeerdering bij verkoop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het ook over isolatiemaatregelen gehad en daar sloeg dat vergroten van het woongenot vooral op, al is de 'overproductie' van de zonnepanelen wel goed geweest voor een infraroodpaneel in de badkamer. En als de ervaring daarmee goed is, misschien ook wel in de woonkamer. En niet meer koken op gas, maar op inductie vind ik ook een vergroting van het woongenot. Allemaal dankzij de zonnepanelen.

      Verwijderen
  8. Net als jij gebruik ik nu meer stroom om b.v. de bovenverdieping boven nul te houden. En daardoor minder gas.Als salderen verandert, maak ik weer opnieuw een rekensommetje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik stel nu misschien een rare vraag aan de lezers. Salderen gaat toch per jaar? En niet per dag? Je kunt toch de teveel in de zomer opgewekte stroom gebruiken in de koude periode voor elektrische verwarming in welke vorm dan ook? Ook al gebruikt zuinigaan nu heel weinig stroom, dan kan ze met teveel opgewekte stroom toch haar gasrekening omlaag brengen? En dan is het ook niet erg als ze niet kan salderen in de toekomst. Gewoon even handig bekijken hoeveel stroom je kunt opgebruiken voor elektrisch verwarmen. Of zie ik iets over het hoofd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, salderen gaat niet per jaar. De energie opslaan kan alleen in grote, dure batterijen. Gebruik je de energie niet op het moment dat het wordt opgewekt? Dan gaat het verloren, tenzij je teruglevert.

      Vat het nu even samen hoe ik het als leek begrepen heb hoor. Heb twee zonnepanelen op het dak van mijn huurflat.

      Verwijderen
  10. Voor jou, met jouw minimale verbruik, is dit totaal zinloos.
    Maar je moet iets hebben om te melden,…..toch?

    Minnie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt precies eenzelfde reactie onder uw sneer plaatsen.

      En persoonlijk lees ik dan liever de posts van Aaf, dan onvriendelijke opmerkingen als deze

      Verwijderen
    2. Zo Minnie, zure mossel, ben je het kwijt?

      Wellicht is het voor Aafs minimale gebruik niet heel rendabel, maar het kan ook zijn dat ze verder denkt dan 'het er uit halen', maar bijvoorbeeld aan toekomstige gebruikers. Hoe dan ook... ik hoop maar dat je fijne feestdagen hebt gehad... Mìnnie...

      Verwijderen
  11. Ik ben bang dat je het er nooit uithaalt met je lage verbruik .
    Daar komt bij hoelang gaan ze mee en wat gaat straks het afvoeren kosten . Het lijkt alsof niemand daar rekening mee houd.
    Ik zelf deed het nooit in jou geval maar wie ben ik.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat de zonnepanelen in mijn geval volledig vergoed worden uit een potje dat is voor mensen die last hebben van waardedaling van hun woningen, maakt het niet uit of ik ze er uithaal. Ik betaal ze dus zelf helemaal niets!
      Ze gaan volgens de offerte 25 jaar mee. Dan ben ik 94 jaar. Ik weet niet of ik hier dan nog woon.

      Verwijderen
  12. Mijn zoon woont nu sinds februari in een nieuw huurappartement met zonnepanelen. Nu na bijna een jaar krijgt hij de afrekening. Uiteindelijk moet hij nog 20 euro bijbetalen. In de trant van 842 tegen 862 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij wonen in het bos en vragen ons af of zonnepanelen wel zinvol zijn voor ons…..
    Het maken en later het verwerken van afgedankte zonnepanelen ivm het milieu is ook een punt waar we nog steeds geen bevredigend antwoord op hebben.
    Twijfels alom…..
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Meer door minder1 januari 2022 om 20:16

    Fijn hoor dat je zonnepanelen gaat aanschaffen. Ik zelf vind dat je ze niet alleen neemt voor wat het oplevert maar ook voor een betere (milieu) toekomst voor degene die na je komen bijvoorbeeld, kinderen, kleinkinderen.
    Om zoveel mogelijk rendement van je panelen te hebben moet je eigenlijk zoveel mogelijk elektrisch bij verwarmen. Je kan dan je gasverbruik minimaliseren tot gebruik van gas voor koken en douchen. Daar je elk jaar net als ik overstap naar een andere energieleverancier is het in verband met je terug levering zaak om je overstap moment zo gunstig mogelijk voor jezelf te kiezen. Daar je vanaf april t/m september het meeste opwekt kan je in de stook maanden oktober t/m maart zoveel mogelijk je stroom spenderen aan de eerder genoemde bij verwarming. Dit houd in dat je je overstap naar een nieuwe energieleverancier het beste tussen half maart en eind april kan plannen. Dit daar je dan optimaal gebruik maak van het feit dat je dan belasting en btw op je stroom minimaliseert. Daarnaast heb je een goed moment gekozen voor de aanschaf want al zou het salderen stoppen per 2023 (wat nog lang niet zeker is) dan kom je in de overgang regeling.(Hierin wordt voor al bestaande gebruikers de salderings regeling in +/- 10 jaar afgebouwd)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.