Mijn moeder was 16 jaar toen de 2e wereldoorlog uitbrak. In die oorlog was er een tekort aan van alles: voedsel, wasmiddel, thee, koffie, textiel, petroleum, steenkolen. Al die tekorten maakten een grote indruk op mijn moeder en ze hamsterde in tijden van crisis dingen die zij heel belangrijk vond. En daarnaast had ze moeite om dingen weg te doen. Oude kleren konden niet weg, want in tijden van nood kon je ze vermaken tot een nuttig kledingstuk, of tot warme dekens.
Wat ze vooral hamsterde was wasmiddel, daar vond ik in 2006, toe ik haar huis na ongeveer 40 jaar bewoning, uitruimde omdat mijn moeder naar een verzorgingshuis zou gaan, heel veel van. Oud en klonterig waspoeder. Ik heb nog overwogen om het zelf nog te gebruiken, maar ik heb het niet gedaan. Ik was bang dat het te oud zou zijn, niet meer goed zou oplossen. Verder vond ik veel oude kleding. Tegenwoordig zou je die kleding naar de kringloop doen, maar zij bewaarde alles, voor slechte tijden.
Irma Sluis met hamstergebaren |
Nu is er weer oorlog.
Moet ik nu hamsteren? Het enige dat wel handig zou zijn is een aardgasreserve opbouwen, maar dat kun je als particulier niet. Ik voorzie wel problemen met aardgas. Want Nederland importeert veel Russisch gas, hoe daar oplossingen voor gevonden moeten worden, dat weet ik niet.
Verder lijkt het mijn absoluut niet nuttig om iets te hamsteren. Laat het WC papier, de koffie en de groenteconserven maar in de winkels, lijkt mij!
Redenen om vooral NIET te hamsteren: je maait anderen het gras voor de voeten weg. Als jij meent heel veel wasmiddel te moeten opslaan, of WC papier of houdbare melk, dan vinden anderen lege schappen in de winkels en die mensen hebben die spullen OOK nodig!
Hoe denk jij over hamsteren?
Ik heb er nog geen minuut aan gedacht!
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder deed het ook nog, een hele kast vol koffie want dat kun je makkelijk ruilen. Altijd die angst, zielig hoor.
BeantwoordenVerwijderenNiet zielig. Was de ervaring/herinnering.
VerwijderenInderdaad makkelijk zeggen dat het zielig is, maar je hebt niet in de schoenen gestaan van de mensen die in de oorlog moesten zien te overleven.
VerwijderenMijn oma moest ver weg gaan om te zorgen dat haar zoon mijn vader kon overleven, als de oorlog 3 maanden langer had geduurd was mijn vader er iet meer geweest!
En het ligt eraan waar je toen woonde mijn oma in Den Haag.
Wij zijn bevoorrecht dat we zo een tijd niet hebben meegemaakt!
Mijn vader had door dat hij zo een honger had gehad altijd voorraad in huis en hamerde erop eet je bord leeg.....nu ik ouder ben begrijp ik dat helemaal!!!
En heb zelf een voorraad om enkele weken tot maanden het uit te zingen.
En hopelijk maken wij niet mee wat onze voorouders hebben meegemaakt.
Mijn hart gaat uit naar de mensen in oorlog gebieden wonen/leven.
Het ís toch ook zielig als dat zo in je systeem is opgeslagen, die alertheid?
VerwijderenMijn moeder was ook niet angstig of zielig. Ze had juist door haar voorraden een gevoel van veiligheid. Haar kon niets gebeuren, voldoende textiel en wasmiddel in huis!
VerwijderenEn waar ik niet over schreef: mijn vader zorgde altijd voor een flinke voorraad sigaretten, zodat hij in slechte tijden voldoende achter de hand had.
Tsja en hoeveel hamster je dan..zelfs die kast met koffie raakt een keer op. Een kleine reserve voor als je ziek wordt of niet naar buiten wilt vanwege het weer (ijzel ofzo) lijkt mij voldoende. Groet, G
BeantwoordenVerwijderenIk heb sowieso een voorraad voedsel in huis waar ik zeker een maand mee toe kom. Sommige dingen kan ik wel een jaar mee vooruit. Ook qua conserven. Dat vind ik altijd een prettig idee. Dat is gekomen omdat we vele jaren van een minimum moesten rondkomen. Geleerd om ruim in te kopen met aanbiedingen. Daardoor is nog steeds mijn huishoudgeld vrij laag.
BeantwoordenVerwijderenOude kleding gaat hier ook niet snel weg. Het wordt afgedragen met klussen. Of als het daar niet voor geschikt is , gaat het verkocht worden. Dure stoffen bewaar ik; torn een oversized leren jas bijv uit elkaar en dat krijgt in stukjes en beetjes een nieuwe bestemming.
Ik kan niet veel met weggooien. Heel veel dingen blijven mij 'joy sparken', zo gezegd. En ik kan mijn volwassen kinderen ook bijna altijd helpen als ze iets nodig hebben bij hun klus of knutselwerk.
Ik ga nu niet meer hamsteren dan wat ik al deed. Dat vind ik nu een beetje aso. Afgezien van het feit of het wel nodig kan worden.
Mijn moeder had altijd veel waspoeder, toiletzeep en linnengoed in de kast. Mijn ouders trouwden in 1943 en hadden weinig linnengoed van slechte kwaliteit evenals zeep en waspoeder.
BeantwoordenVerwijderenIkzelf heb nooit gehamsterd.
Ik heb gewoon normale voorraad.
BeantwoordenVerwijderenMet 1 pak waspoeder kom ik een jaar uit. En ik heb een witte en een kleurwasmiddel. En net 1 plus 1 een voorraadpak gekocht. Als er crisis uitbreekt, ik kan zelf harde zeep maken.
Eten een paar weken in huis.
Koffie net 4 pond gescoord in de aanbieding, prima voor maanden. En als de koffie schare wordt.. ik drink 2 koppen koffie in de week. Ik maak me eerder zorgen over water.
Ik maak me niet druk of er hier ook oorlog komt. Dat zien we dan wel.
Mijn moeder was 20 toen de oorlog uitbrak. Maar ze heeft nooit gehamsterd. Je karakter is allesbepalend. Sparen is ook een vorm van hamsteren, als de zaken duur worden, heb je toch nog geld om het te kopen. Dat is mijn hamstergedrag. Toen corona uitbrak, gingen mensen massaal hamsteren. Nu met deze oorlogsdreiging zie ik meer reden tot hamsteren en nu doet niemand het vreemd genoeg.
BeantwoordenVerwijderenNee natuurlijk niet hamsteren ,het idee alleen al.
BeantwoordenVerwijderenHeb hier altiijd 1 koffie en 1thee extra op voorrraad en kan als het moet kunnen wij een week eten vaniit de voorraad kast maar dan houd het op.
Je kan je eigen wel druk maken maar zie het tegen die tijd wel.
Echt ik vind het zo raar die enorme hoeveelheden die mensen kunnen inslaan,nee voor mij geen zes pakken koffie in de kast.
De oplossing voor een gascrisis (lees: als Rusland de kraan dichtdraait) is redelijk simpel: wij exporteren veel gas naar Duitsland. Daar moeten we dan dus mee stoppen.
BeantwoordenVerwijderenIk zag ook dat er files bij tankstations waren. Omdat men dan kennelijk een paar euro op een tank kan besparen, maar een week later alsnog met een wederom lege tank bij de pomp staat met de nieuwe prijzen. Lijkt me vrij zinloos.
Ik heb nooit veel voorraden en heb ook nog nooit een echt probleem hiermee gezien in Nederland, behalve mensen die het nodig vonden te hamsteren ten koste van anderen. Want er was aanlevering genoeg, maar kennelijk waren we bang voor een gebrek aan pleepapier. Terwijl ik zou denken dat dat niet perse m'n grootste zorg zou zijn bij schaarste... maar goed.
Ik had altijd een voorraad en maakte die groter met corona. Voor het geval we ziek zouden worden.
BeantwoordenVerwijderenEen kleine voorraad voor tijdelijk ongemak.
BeantwoordenVerwijderenVolgordelijk is onderdak nijpender dan water, water dan voedsel etc. De beelden van de bombardementen zijn. Verschrikkelijk. Letterlijk de eerste behoefte, aan een veilige schuilplek, wordt weggevaagd.
Tegen opzettelijke kwaadwilligheid doe je weinig. Maar een voorraadje aanleggen helpt soms wel om een gevoel van veiligheid te geven.
Mijn moeder - geboren in 1930 - was altijd bang voor tekorten. En ik heb dat wel een beetje van haar overgenomen. Maar echt hamsteren, uit angst om iets te kort te komen, ik geloof niet dat ik dat ooit heb gedaan. Ik heb WEL een grote voorraadkast - handig als je zuinig wilt leven, en in coronatijden handig om even vooruit te kunnen, mocht ik in isolatie / quarantaine moeten...
BeantwoordenVerwijderengewoon je noodpaket op orde hebben,eten en drinken voor een maand.kaarsenradio op batterijen enz.en ook geen aliexpress bestellingen doen.china steunt rusland omdat die ook zulke plannen heeft met b.v hongkong.
BeantwoordenVerwijderenDrinken voor een maand is 2 liter pp x 31 dgn al snel 250 liter, voor een gezin. Ik ken wel mensen met watertanks op zolder, hebben jullie die ook? Wijzelf komen niet verder dan 20 liter in pakken en verder desinfectietabletten. Ik vraag me af of het water in tanks ook gaat bederven.
VerwijderenIk ken serieus geen mensen met een watertank op zolder. In welk land is dat?
Verwijderenerg wat poetin doet,de gewone bewoners zijn altijd de klos,maar de russen hebben zelf op hem gestemt,vraag me af waarom we tegen israel niets doen en ook china zijn gang laten gaan.
BeantwoordenVerwijderenDit gaat over het verschil tussen een dictatuur en een democratie.
VerwijderenDe Russen hadden ook weinig andere keus. Alle oppositie is monddood gemaakt en mag niet meedoen met verkiezingen. En weet jij in hoeverre er met de uitslag is gesjoemeld? De verkiezingen zijn in Rusland allesbehalve eerlijk. En lees nu de wat de gewone Rus te horen krijgt, alleen leugens.
VerwijderenIk heb al veel voorraad ook mogelijk omdat ik erg veel kastruimte heb.
BeantwoordenVerwijderenPlus veel vriesruimte, dus we kunne al 3 maanden voort indien nodig.
Hamsteren zoals er vroeger werd gedaan zal ik niet doen maar bij een echte goede aanbieding zal ik zeker meer inslaan dan anders.
gas naar duitsland zijn lopende contracte,moeten we gewoon netjes uitzitten,er is gas zat,alleen moeilijker optepompen en zal daardoor duuder zijn.tekorten dreigt er wel te komen een beetje zelfredzaamheid is goed.
BeantwoordenVerwijderenIk heb altijd wel een voorraad en een noodpakket in huis, niet perse vanwege corona of zoals nu de oorlog, maar wel in geval van ziekte of een stroom- en/of water storing. Dit vooral omdat ik alleen woon. Gelukkig nog nooit echt nodig geweest , maar houd dat toch in stand. Verder kun je buiten hamsteren natuurlijk ook andere dingen doen zoals kijken of je in geval van nood bestaande dingen kunt vervangen. Bijvoorbeeld i.p.v. wc papier oude lappen gebruiken mocht je geen wc papier kunnen krijgen.
BeantwoordenVerwijderenHamsteren ...... ik ga er niet aan beginnen. Vroeger deed mijn moeder dat ook en nu ze 93 is doet ze dat nog. Voor haar alleen heeft 2 koelkasten vol en diepvriezen. Je leert het haar ook niet af. Dus komen we te kort dan weet ik waar ik moest zijn ;) Maare ..... nee hoor. Ik ga zeker voorlopig niet hamsteren
BeantwoordenVerwijderenGenoeg kaarsen in huis, flessenwater, radio op batterijen, desnoods petroleumstel, instantvoedsel, etc. Voor geval een noodtoestand uitbreekt. Hamsteren is asociaal, maar vanaf nu iedere keer wat extra’s halen kan geen kwaad. Maar je kunt gewoon niet óveral op voorbereid zijn. Met een bom op je huis heb je niks aan al je voorraden. s
BeantwoordenVerwijderenHamsteren lijkt me niet nodig. Op gas na importeren we volgens mij geen spullen uit Rusland die niet gemakkelijk ergens anders te halen zijn.
BeantwoordenVerwijderenIk heb altijd voorraad, omdat ik voedselonzekerheid heb meegemaakt als kind. Ik denk dat iedereen die er een beetje schamper over doet wel anders zou piepen als ze zo opgegroeid waren. Echte honger hebben doet wat met je. Maar 'voorraad' en 'VOORRAAD' is natuurlijk wel een subjectief begrip. Ik heb nooit meer dan wat we kunnen opmaken in een bepaalde periode en gooi niets weg. Hamsteren is dan ook niet nodig. Het hele idee van een voorraad hebben is juist dat je slim inkoopt in goede tijden, zodat je niet hoeft te panieken als er wel wat aan de hand is. En daarmee op dat moment ook iets overlaat voor de mensen die niet de wijsheid vooraf hadden om af en toe wat extra's in te slaan. Ik vind mensen die zeggen dat ze nooit meer dan een paar dagen voedsel in huis hebben omdat dit toch niet nodig is (omdat je altijd wel wat kan kopen) echt ontstellend naïef.
BeantwoordenVerwijderen-JennyL
Mensen die uit angst nu gaan hamsteren mogen we niet veroordelen. Aan hun gedrag ligt meestal een (oorlogs-)trauma ten grondslag. Mijn moeder heeft de hongerwinter in Amsterdam overleefd, en zou nu beslist droge bonen in linnen zakjes naaien! Om op te hangen in een goed geventileerde ruimte, zo blijven ze eeuwig goed. In mijn jeugd, ik ben uit 1954, waren er ook een hoop angstaanjagende internationale conflicten. Dan moest ik weer mee om in de supermarkt blikken en pakken met zeer voedzame inhoud in te slaan. Later werd in ons gezin nog wel eens aangehaald wat ik als kind dan zei: "Mama, als we dan toch gaan hamsteren, laten we dan dingen kopen die we ook lékker vinden, knakworstjes bijvoorbeeld".
BeantwoordenVerwijderenZo'n existentiële angst wordt onbewust doorgegeven aan de volgende generatie. Ik heb zelf ook een grote voorraad. Maar wat daar ook deel van uitmaakt? Blikjes knakworstjes!
Maar nu is eerst aan de orde: onze overdaad delen met die arme mensen dmv een ruimhartige donatie in geld!
Mijn schoonouders hadden een grote moestuin.
BeantwoordenVerwijderenEn vroren alles in.
Meerde keren hebben mijn man en ik een hele diepvries moeten leeghalen en alles uit de zakjes en doosjes op de composthoop moeten gooien.
Omdat het na een jaar of vijf, zes echt niet meer goed was.
En ze geen ruimte meer hadden.
Ze hadden drie grote vriezers....
Ze maakte in alsof ze een gezin van 12 hadden, terwijl ze met zijn tweetjes waren.
Hoe zonde!
Ik heb wat blikken staan, meer een normale voorraad, geen idee of het zou helpen om andere maatregelen te nemen.
Ik zie wel op YouTube ( met name in Amerika) stukjes over preppers.
Mensen die voor jaren alles in huis hebben en ook dingen die nog werken als je bijvoorbeeld geen stroom hebt.Wie weet zijn ze slim , maar het gaat voor mij nog een stukje te ver.
groetjes, Franca.
Ik lees na tijden weer eens bij en reageer eigenlijk nooit maar nu dan toch nog een late reactie.
BeantwoordenVerwijderenMijn oma die komende zomer zomaar 102 (geboren 1920) zou kunnen worden, heeft WOII heel bewust meegemaakt en kende de verhalen over WOI. Echt heel excessief hamsteren heeft ze nooit gedaan maar waarschuwen dat een beetje voorbereiding voor 'in geval van' geen kwaad kan wel. Elk kleinkind dat op zichzelf ging wonen kreeg een telefoontje van oma met het verzoek voor haar gemoedsrust een noodvoorraad aan te leggen met: olie, rijst (en/of pasta), peulvruchten, suiker, bloem, boter. Ik heb mij altijd aan dat advies gehouden. Het is ook niet genoeg, en zo is het ook niet bedoeld, om het tijden uit te kunnen zingen maar het geeft je tijd om te schakelen. Met deze producten op voorraad geef je jezelf tijd om aan alternatieven te werken. Daarnaast heeft mijn oma altijd gezegd dat wat je nodig hebt niet de spullen zijn maar vaardigheden en het aanpassingsvermogen om je in elke situatie te kunnen redden. Als laatste is wat edelmetalen op de achterhand ook nooit weg want met zilver/goud kun je uiteindelijk altijd nog betalen, ook als je niet meer bij je banktegoeden kan of er extreme inflatie is.
Dus toen de oorlog begon kwam er op de familie-app een berichtje van mijn tante dat oma graag iedereen op het hart wilde drukken de voorraden nog eens na te lopen en dat heb ik gedaan. Daarbij heb ik 2 kilo suiker en 2 kilo bloem toegevoegd. Dus heb ik gehamsterd? Ja, schuldig.
Daarnaast heb ik altijd een goed gevulde voorraadkast, gevuld met aanbiedingen want ik probeer van aanbieding naar aanbieding te leven.
Het valt mij op dat in de reacties ik weinig lees over het in huis hebben van de basisproducten, volgens mij heb vrijwel niets gelezen over bloem, suiker, boter en olie. Terwijl je met die basisproducten toch al zoveel kan doen.
Nog een laatste bekentenis.. Toen ik een paar dagen geleden nieuw voer voor ons konijntje wilde bestellen bleek dat bij bijna alle aanbieders uitverkocht. Daar kreeg ik het wel dusdanig benauwd van, dat bij de aanbieder waar ik het nog wel kon krijgen ik meteen een jaarvoorraad besteld heb.. Beter mee dan om verlegen...
Groetjes Lily