woensdag 6 april 2022

Hoe kun je bezuinigen als je de bezuinigingsbodem al bereikt hebt?

12% inflatie!
Alsof je een emmer leeggooit!
Je leeft al jaren zuinig en dan komt er een forse inflatie op je af. Alles wordt in hoog tempo duurder en er komt geen geld bij.
Wat moet je dan?
Door geld te lenen raak je van de regen in de drup, want over leningen moet rente betaald worden en die rente ligt een stuk hoger dan de rente die je krijgt op een spaarrekening. Het is oneerlijk verdeeld!  Bovendien moeten die leningen ook weer afbetaald worden en daar heb je nu juist de financiële ruimte niet voor.

Wat nu?
Ik denk dat ieder gezin nog wel wat besparingsmogelijkheden heeft.

10 tips
1. Rook je nog of drink je wel eens een biertje of iets ander alcoholisch? Kappen daarmee. Dat scheelt je alvast veel geld en het is nog gezonder ook!
2. Koop je nog steeds A-merken, stap dan over op het goedkoopste merk dat je kunt vinden. Ook dat scheelt aanzienlijk.
3. Koop geen kant-en-klare voeding, maar maak zelf en vervang in recepten dure ingrediënten door goedkopere. Een recept is een richtlijn en niets moet!
4. Gooi geen voeding weg, gebruik alles wat je koopt, de bladeren van de bloemkool, de kapjes van het brood, etensresten. Het weggooien van voeding is net zoiets als het weggooien van geld.
5. Schrap het vlees uit je menu en kies voor gedroogde peulvruchten die je zelf klaarmaakt. Niet alleen vlees is een bron van eiwit, maar ook peulvruchten. NB zorg dan wel voor extra vitamine B12. Je koopt dat bij de Kr**dvat bijvoorbeeld. Deze tabletjes kosten je 2 cent per dag (per persoon).
6. Ook op brood kun je zonder vlees of kaas, kies voor eiwitrijke smeersels zoals pindakaas en versier met een plakje tomaat, radijs of komkommer. Zie bovenstaande opmerking over B12.
7. Repareer of laat repareren: schoenen, kleding, meubels. Het scheelt dure aankopen
8. Laat je auto staan en loop of fiets van A naar B of neem het openbaar vervoer.
9. Koop tweedehands: kleding, meubels, apparaten, speelgoed
10. Zet je thermostaat (een stuk) lager en neem andere energiebesparende maatregelen, zoals minder en korter douchen.

Nog meer tips?
Laat het weten!


72 opmerkingen:

 1. Die tips pas ik al toe, behalve de bladeren van de bloemkool, die wist ik nog niet.
  Lopen en fietsen doe ik ook maar het OV is echt veel te duur en dus geen optie. En met m'n dieet zijn ook niet alle goedkopere eetwaren een juiste vervanging. Heb tot eind mei nog een energiecontract, daarna zal het lastig worden.
  Fijne dag! Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel voor deze handige lijst Aaf! Ik heb hem uitgeprint en ga hem ophangen.
  Een kleine aanvulling: kijk eerst wat je nog hebt, bijvoorbeeld in je voorraadkast, kleding, schoonmaakmiddelen. Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik twijfel wel over peulvruchten in plaats van vlees, en pindakaas in plaats van kaas of worst. Want de vitamine B12 zit alleen in dierlijk voedsel en heb je wel nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal het er bij zetten dat je dan vitamine B12 moet bij slikken. Voor ongeveer 2 cent per dag kun je dat regelen. Je bespaart veel geld door vegetarisch/veganistisch te gaan eten. Veel meer dan de vitamine B12 kost!

   Verwijderen
  2. Als je goede B12 pillen wil hebben dan moet je juist niet de kruidvat pillen hebben.

   Verwijderen
  3. Dit zegt de Consumentenbond over goedkope vitamines:
   Zijn dure vitamines beter dan goedkope vitamines? Als je puur naar de vitamines kijkt, is er geen verschil. Een molecuul vitamine A is een molecuul vitamine A. Wel kunnen bijvoorbeeld andere grond- of hulpstoffen gebruikt zijn. Ook is het aanbod van A-merken vaak groter dan dat van huismerken.

   Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische?
   Meestal is tussen de opname van natuurlijke of synthetische vitamines geen verschil. Behalve van de vitamines D, B5, B6, foliumzuur en B12. Daarvan is bekend dat juist de synthetische vorm beter wordt opgenomen. Bij vitamine E is het omgekeerd: hier wordt de natuurlijke vorm beter opgenomen door het lichaam.

   Tot zover de Consumentenbond.

   Verwijderen
  4. Let wel...Je kunt b12 suppleren zonder b11 (foliumzuur) aangezien deze effect op elkaars waarde hebben.

   Verwijderen
  5. Ik eet al jaren geen vlees meer dan 20 jaar, slik er niets bij en eet geen vleesvervangers, laat mij ieder anderhalf jaar testen nooit tekorten. Geloof niet alles wat je denkt of lees. Wil niet zeggen dat een ander niet anders reageert. Zelf zou ik het geweldig vinden als eminder vlees gegeten zou worden.

   Verwijderen
  6. Anoniem 12.41u

   Je kunt dus GEEN B12 suppleren zonder b11 moest dat zijn.

   Verwijderen
 4. - Meer eenpansgerechten maken, scheelt gas -Pasta en aardappels in aan de kook gebracht water laten garen in een dikke handdoek - grotere porties water koken en bewaren in thermoskan - alleen met volle trommels wassen - heb je een mobiel, zeg dan de vaste lijn op als je die nog hebt - enzovoorts

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Moeilijk hoor, als mensenbecht zuinig leven doen ze bovenstaande al wellicht. Een hobby zoeken die wat geld oplevert? Spullen die je niet gebruikt op marktplaats zetten? Je aanbieden als betaalde huis- en kattenoppas? Of als logeeradres voor vrienden op de fiets?
  Naast besparen dus ook kijken waar je wat kunt binnenhalen.
  Voor een ieder die het echt lastig heeft hoop ik op andere tijden. Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hosselen, een goede manier voor wat centen extra, maar niet voor mensen met een uitkering. Die moeten alles melden en het wordt van de uitkering afgehouden.
   Als ze je betrappen dat je het niet opgeeft, moet je jarenlange uitkeringsgelden terugbetalen.

   Verwijderen
 6. Misschien de effectiefste tip: stem anders!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk de beste tip.

   Verwijderen
  2. Op zich wel, alleen waar zijn die verkiezingen? Voorlopig niet in Nederland.

   Verwijderen
  3. Oprechte vraag geen cynisme: geloven jullie oprecht dat dat een groot verschil gaat maken voor de bestedingsruimte van mensen met een écht laag inkomen? (ik niet, dat moge duidelijk zijn)
   Mare

   Verwijderen
  4. De meeste stemmen VVD, dus verandert het niet!
   O ja ik niet hoor wij zijn gepensioneerd en hebben het niet breed.
   Maar we passen onze levensstijl aan en kopen veel 2e hands en kweken onze eigen groenten.
   Dat scheelt zo veel en hebben ook geen smartfoon maar prepaid veel goed koper.

   Verwijderen
  5. Als je nu echt geen geld meer hebt, dan lijkt me dat te lang wachten (als er al iets veranderd).
   In de tussentijd wellicht een klein bijbaantje zoeken.

   Verwijderen
  6. @Anoniem 10.04
   Wat is een groot verschil? Hier gaat het vooral over boodschappen besparingen. Je kunt natuurlijk overal de kaasschaaf over halen. Maar ook bij alleen de boodschappen kan een kleine besparing het verschil maken of je je kinderen in het weekend kunt verwennen met een chipje. Het is echt een kunst die je moet aanleren om het evenwicht te vinden tussen gezond en lekker en variatie bij een krap budget. Ik heb ook wel weken gehad dat er 4 a 5 keer pannenkoeken (met half water /half melk) en suiker op het menu stond. Het enige gezonde was dan een halve sinaasappel p.p.p.d. met geraspte wortel/azijn salade.

   Verwijderen
 7. Gebruik katoenen zakdoeken i.p.v. papieren, maak zelf wattenschijfjes van een oude molton deken, vul zelf de olie en ruitensproeiervloeistof van je auto bij, bak 3 cakes tegelijk, kijk bij de kringloop ook eens als je een nieuw dekbedovertrek nodig hebt, gereedschap of huishoudelijke apparatuur.
  Zet de tv in de energiezuinige modus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zich heel goede bezuinigings tips maar het zijn dingen die je niet op dagelijkse basis nodig hebt (hoe vaak koop je een dekbedovertrek, ik doe jaren met de mijne), dus ze leveren niet zo heel veel op nu veel mensen acuut moeten besparen omdat de dagelijkse dingen zo duur zijn geworden en de energie rekening zo hoog wordt. En een flinke verhoging van de zorgverzekering is ook al aangekondigd. Leon

   Verwijderen
  2. Dat is een goede: leer een vaardigheid die je nog niet hebt. Koken, tuinieren, inmaken, verstellen, kleine reparaties, onderhoud aan fiets en auto. Dingen die vroeger van ouder op kind werden doorgegeven.
   Spoiler alert: je eerste zelfgemaakte blouse wordt geen haute couture. Gun het jezelf om vlieguren te maken en langzamerhand beter te worden in wat je leert.

   Verwijderen
 8. koop geen gesneden en gewassen groenten. Een zak slamix bij de AH kost als bodem prijs 1 euro voor 80 grams. Op de markt koop ik een grote krop sla ook voor 1 euro, maar ik krij vier keer zoveel of zelf meer. Hetzelfde voor broccoli (waar de stem ook lekker en voedzaam is, anders wordt het weggegoit), andijvie, champignos enz

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zuinigaan, voor mij zijn dit tips om te overleven en niet om te leven. Als allenstaande is het wel te doen, maar met man en kinderen wordt het echt vervelend. Des te meer omdat je om je heen veel weelde ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas is 'overleven' de realiteit voor velen. En om het draagbaar te houden doen we net of het normaal is. En proberen we dankbaar te zijn. We willen geen negatieve energie uitstralen naar onze kinderen.
   Maar ik snap je wel hoor Simo.

   Verwijderen
 10. Eet de groenten van het seizoen, heb je een tuin-tje dan wat groenten zaaien bij de Li.l kost het zo wat niets.
  En t de tering naar de nering zetten en voor Simo duidelijk aan je kinderen uitleggen waarom het zo moet.
  Ondanks de weelde die ze denken bij de ander te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Was op een lagere temperatuur en gebruik niet teveel waspoeder. Gebrui geen droger, maar hang je was strak op. Veel dingen hoef je dan niet meer te strijken.

  Alle apparaten die warmte produceren verbruiken veel stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was aanrecht doekjes wel op 60 graden en maak van de gelegenheid gebruik om ook andere textiel mee te wassen zoals theedoeken en gastendoekjes, hygiënischer in het griepseizoen. De temperatuur doet meer dan het wasmiddel, daar kan je zuinig mee. Je kunt ook katoenen zakdoeken of wasbaar maandverband meewassen op 60 is mijn ervaring.
   Drogen in de zon heeft door de ozon licht ontsmettend effect.

   Verwijderen
  2. Drogen in de zon heeft geen ontsmettend effect dankzij de ozon. Ozon op leefhoogte is het gevolg van zon op smog (fotochemische smog). Dit komt normaliter niet zo vaak voor. En mocht het erg smoggerig zijn: laat dan de was niet buiten hangen.
   Het ontsmettende effect is het gevolg van UV-straling. Helaas tast dat ook de stof aan: die verkleurt.

   Verwijderen
  3. Helemaal waar Geldsnor! Verkeerd onthouden.
   Het doet me aan een nieuwe tip denken: je was binnenstebuiten ophangen aan de lijn om bleken te voorkomen.
   Er komen allemaal herinneringen boven aan hoe mijn moeder haar huishouden deed (de oudste van zeven kinderen, tiener in de oorlog). Ze spoelde ook de plastic zakjes uit en droogde ze aan de waslijn. Je kunt het je nauwelijks meer voorstellen, dat er een tijd was dat een plastic verpakking een luxe product was.

   Verwijderen
  4. Ik hang de was inderdaad binnenste buiten :-).
   En heel eerlijk: wij hangen ook de plastic zakken uit. Je krijgt ze tegenwoordig bijna niet meer, maar de dikke plastic zakken die je bij Albert Heijn krijgt zijn zó goed dat ik ze niet weg wil gooien!

   Verwijderen
 12. Zet aardappels/groente/rijst niet in een pan met koud water op het gasfornuis maar warm eerst met de waterkoker water. Electra is goedkoper dan gas. En doe de deksel op de pan. Koop geen voeding die lang moet bakken/sudderen zoals rollade/sucadelappen. Maak een ovenschotel. Maak eten voor meerdere dagen tegelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je een slowcooker, dan kan langzaam vlees weer prima. Het geeft vaak lekkere jus die nog dagenlang mee kan als het vlees al op is. Bewaar ook alle lekkere restjes jus of braadvet in de koelkast om later toe te voegen aan een soep, saus of nieuwe jus. Je kunt het gerust een week bewaren als er een laagje vet op staat (Jamie Oliver tip). Als je spekjes in eigen vet hebt uitgebakken, laat de pan dan afkoelen en dek hem af en bak er later een eitje of een kliekje eten in op. Geeft heerlijke rooksmaak. Het is onzin om de pan af te wassen en dan de volgende dag weer dure olie of boter in te doen. Spekvet kan bij koel weer geruseen dag bewaard worden en in de koelkast (afgekoeld eierpannetje in de koelkast zetten) wel een week. Afgekeken van mijn moeder.

   Verwijderen
 13. Ook met man en kinderen is dit prima te doen. We doen dit namelijk al jaren. De kinderen verbazen zich over de luxe gewoontes in andere gezinnen, en inmiddels is bekend dat wij als gezin anders leven. En gelukkig wordt dat tegenwoordig niet meer compleet afgekraakt (behalve in de eigen familie :(), maar als een acceptabele manier van leven gezien. De kids hebben er geen moeite mee, maar als de vakantie ter sprake komt, wordt het iets lastiger. Achterhoek klinkt toch iets minder spectaculair dan Griekenland of Tunesië.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je schrijft dat vakantie in de Achterhoek minder spectaculair klinkt als Griekenland. Als ik één ding heb geleerd, dan is het dat je vakantie zelf leuk moet maken. En dat kan ook om de hoek. Ga eens iets onverwachts doen. Ik nam mijn neefje mee om zelf glas te gaan blazen én naar het Natuurhistorisch museum in Maastricht om de Mosasaurus te bekijken. Zo iets aparts vind je door heel Nederland.

   Verwijderen
  2. Wij wonen dus in Tunesië en de kinderen vragen toch wel steeds wanneer we nou eens naar Nederland op vakantie gaan ;) Dat is voor hen weer spectaculair! Gelukkig kunnen we hier ook prima op vakantie (vorig jaar helaas niet, ivm corona).

   Verwijderen
  3. Tsja, voor jongeren schijnt het toch zo te zijn dat je overal op vakantie mag, behalve in je eigen land. Wij bouwen bijzonder mooie herinneringen op van onze vakanties in Nederland. Onze kids gaan allemaal graag mee. Het enige is dat ze zich soms wat ongemakkelijk voelen als ze de vakantiebestemmingen van leeftijdgenoten horen.

   Verwijderen
 14. Ook ik pas het allemaal toe.
  Maar peulvruchten die je zelf moet klaarmaken zijn niet kosten besparend want moeten heel lang op moeten staan voordat ze gaar zijn.
  Ik wil uiteindelijk een slowcooker aanschaffen, maar ja moeter eerst geld voor zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. peulvruchten moet je gewoon de dag van te voren in de week zetten. Dan kost het koken echt niet veel tijd. En je bespaart ook als je een grote hoeveelheid kookt en daarna in gedeeltes in de diepvries doet. Snelkookpannen worden vaak goedkoop aangeboden op marktplaats en een paar weken na de jaarlijkse aanbieding bij de aldi heb ik er een voor een schijntje gekocht.

   Verwijderen
  2. Bij het garen van peulvruchten kun je heel goed gebruik maken van een geïmproviseerde hooikist. Lekker warm inpakken in krantenpapier en kussens en dekens en de peulvruchten worden vanzelf gaar.

   Verwijderen
  3. Peulvruchten eerst lang weken en dan in de hooikist. Gedroogde peulvruchten zijn echt veel goedkoper dan uit blik of pot ( vergeet vooral niet dat ze na het weken en koken in gewicht verdubbeld zijn), ook al reken je de kosten van bereiding mee.

   Verwijderen
  4. Uiteraard maar ook dat moet eerst aangeschaft worden.

   Verwijderen
  5. Spullen voor een hooikist heb je in huis, als je een bed hebt met dekens of een dekbedden een handdoek om de pan in te wikkelen voor je die in je bed doet. Mijn moeder deed dat zo, ook met rijst. Alle andere oplossingen zoals pannenstoven en echte hooikisten zijn mooie extra's maar de functionaliteit is hetzelfde.
   Snelkookpannen: in de oorlog legden ze wel een baksteen op het deksel van de pan en dan komt de pan ook onder druk te staan. Ik zag dat 8n een dicu over koken in de oorlog. Opnieuw: het is niet de meest elegante oplossing maar het kan geen kwaad na te denken over alternatieven, die je ook kunt toepassen met een smalle beurs.

   Verwijderen
  6. Als ik iets echt goor vind het kookluchten in je bed!
   Lijkt me ook niet verstandig met anti decubitus matras :)

   Dan ga toch kijken om aan een goede slowcooker te komen tzt daar heb ik dan meer aan.
   En een ecostoof of hooimadam van vakantiegeld ofzo.

   Verwijderen
  7. Een verhuisdoos of bananendoos met een dikke deken werkt ook als hooikist.

   Verwijderen
  8. Ik heb zelf een hooimadam gemaakt van een oude slaapzak. Leuk stofje er omheen. Gebruik het nu al bijna tien jaar. Ook handig om de thee in warm te houden.

   Verwijderen
  9. Over peulvruchten: Ik begrijp nooit zo goed waarom er niet meer gebruik gemaakt wordt van een snelkookpan (pressurecooker). Ik heb tegenwoordig een elektrische (Instant Pot), maar op vakantie gebruik ik nog altijd mijn oude. Alles is in no-time klaar. Dat is niet alleen een geldbespaarder, maar ook een energiebespaarder.

   Verwijderen
 15. Wij zijn nu samen en alle tips gebruik ik al.
  Overgehouden aan de tijd toen we 5 kinderen hadden ,een zaak startte en kinderen op school.
  Wat me altijd heeft verbaasd zijn de boodschappen karren met flessen frisdrank en zakken chips.
  Ze kregen op zondag chips en een normale bak,slagroom op de koffie ,bakken deed ik altijd zelf en ook alleen op zondag glas cola of sinas.
  Ze zijn niks tekort gekomen want ik kookte groenten van het seizoen en het leuke is dat de kinderen het min of meer hebben meegenomen.
  Ze kregen zakgeld ook geen wereldbedrag waarvan ze een gedeelte mochten versnoepen en een gedeelte om te sparen en mochten ze na verloop van tijd naar de speelgoedwinkel en als ze dan doorkregen dat je beter kon sparen dan snoepen ging dat snoepgoed er van lieverlee af.
  Kinderen kunnen allergoedkoopste met geld omgaan en het motto is nog eerst sparen dan kopen behalve hun huis
  Groet Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Peulvruchten sowieso voorweken en aan de kook brengen. Daarna kan het vuur uit. Het blijft langer warm dan je denkt en duurt ietsjes langer. Maar zo worden ze ook gaar. Daarnaast zijn ze hartstikke gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kreeg ik met kidneybonen echt niet voor elkaar.

   Verwijderen
  2. Hoe lang moeten bonen garen na gas uit en ingepakt?

   Verwijderen
  3. Bij mij worden ze ook niet gaar in hooikist. Bovendien zijn niet gare bonen ongezond. Trouwens je moet wel de bonen koken zonder zout. Want dan garen ze slechter. Zout later toevoegen.

   Verwijderen
  4. Een hele dag voordelen, water vervangen en dan uren in de hooikist. S ochtends opkoken, inpakken, en soms moet ik bonen wel 3 keer terug opkoken en instoppen voor ze mooi gaar zijn. Ik doe dat in het weekend en dan doordeweeks alleen nog het gerecht afmaken.

   Verwijderen
 17. Too good to go boxen van Lidl (€ 2,99 of andere supermarkten € 4,99) kopen. Veel etenswaren voor weinig geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Allemaal goede tips, maar kapitalen geld besparen ze niet. Als je er krap bij zit (maar niet straatarm bent) is het soms beter om 1 of 2 grote dingen van de hand te doen zoals bv een auto, een vakantie, nieuwe kleren en schoenen... Het mag pijn doen, maar je wordt ook niet vrolijk van steeds iedere cent omdraaien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook verzekeringen checken of het goedkoper kan en loterijen opzeģgen.

   Verwijderen
 19. Ik gebruik een eco bal in de wasmachine hierdoor weinig waspoeder nodig
  Ook doe ik er een scheut schoonmaakazijn in voor de wasverzachter. Misschien hier iets Aan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gebruiksaanwijzing van mijn wasmachine waarschuwt voor azijn. Omdat er aluminium aan wordt blootgesteld en azijn en aluminium een slechte combi is. De machine gaat er sneller kapot van. Nog goedkoper dan azijn? Niks.

   Verwijderen
 20. Mijn buurvrouw leeft ook zuinig en ecologisch en kakt in een gat in de tuin. Misschien ook een tip?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Voorgesneden groente hoeven niet duur te zijn als ze aan de datum zijn bijv. Dan zijn ze afgesprijsd.
  Ik koop ze vaan voor €1.00 of €0.25 op de dag zelf. De vriezer in en kan er een heerlijke soep mee maken.
  Een hele pompoen is stuk goedkoper dan voorgesneden pompoen, maar ook die koop ik in voor gesneden voor €1.00 of €0.25 (ligt er aan welke winkel).
  Mijn handen kunnen niet alles zelf snijden.
  Bloemkool em brocolli neem ik vaak uit de vriezer in grote zakken. Brocolli wordt standaard soep en bloemkool gaat enkel in een curry.
  Nu een grote pan maken met curry. Voor 3 maaltijden. En 2 vries ik er in.
  Ruim 1200gr groente zit erin verwerkt + 1 ui. 2 blikken kikkererwten als eiwitbron en kost mij €2.44 per maaltijd.
  Onbewerkte gezonde voeding die voedt is nu eenmaal duurder dan fabrieksvoedsel.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wij hebben heel. Lang de oude koelbox gebruikt als hooikist. Gewoon een oude slaapzak er in. Klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. In plaats van bezuinigen kun je kijken of je meer kan gaan verdienen.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee, als je in staat bent om te werken, tenminste.
   Dat zijn helaas genoeg mensen niet.

   Verwijderen
 24. Peulvruchten laat ik koken en dan zet ik ze in een zelfgefabriceerde hooikist. Je moet dit dan wel een aantal uren van te voren doen. Over peulvruchten ipv vlees. Pas nog gelezen, dierlijke eiwitten zijn van een hogere kwaliteit dan die van planten. Het lichaam neemt de dierlijke eiwitten gemakkelijker op, zodat je minder nodig hebt. Ik kom gemakkelijk uit met een weekuitgave van onder de dertig euro, sinds ik mijn vlees en zuivelinname gehalveerd heb. Gewoon Hollandse pot is zo duur nog niet.Aardappels 10 kilo voor 5 euro. Soms een klein stukje vlees erbij, soms met een kaassaus. Of 1 pans gerechten waar ik wel 3 keer van kan eten. Rode kool wel 5 keer. Maar gisteren kocht ik 10 eieren, eerst 1,99, nu 2.19 euro. Over vitamines. Als je alleen vit b12 slikt, krijg je op den duur een gebrek aan foliumzuur en andersom. Want de geslikte vitamine drukt op den duur de andere vit. weg. Zwangere vrouwen moesten vroeger foliumzuur slikken om de kans op een open ruggetje te verkleinen. Met als gevolg dat ze een tekort aan vit. b 12 opliepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Rutte, onze vriend en grote leider naait ons. Wij hebben op dit moment de hoogste inflatie van Europa. Waarom I do not know misschien is Rutte niet de oorzaak maar hij maakt het erger met zijn neoliberalistisch handboek alles aan de markt Mark overlaten het corrigeert zich vanzelf wel af en toe strooien met doucertjes 200 euro voor de minima of 10.000 euro voor de Groningers. Er is veel werk aan de hand voor journalisten om alles duidelijk te maken voor de mensen die het willen weten. O JA 30.000 EURO voor het belastingschandaal en ik noem niemand slachtoffers of getroffene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En zelfs met die 30.000 zijn veel schulden die ontstaan zinn door de belastingdienst niet opgelost. Inmiddels zijn de gezinnen nog niet geholpen en vele hebben het geld nog niet eens ontvangen! Heb laatst de documantaire erover ook maar niet gekeken.

   Verwijderen
 26. Behalve de heilige Peulvrucht (grapje) zijn ook eieren relatief goedkoop, zelfs de biologische. En je kun er zoveel mee doen. Koken, bakken ommelet met of zonder groente, roereieren et.etc. Mijn favoriet is gekookt ei of 2 met (diepvries) sperziebonen, rijst en zelfgemaakte pindasaus. Je kunt daar ook gebakken uien bijdoen. Goedkoop en kost niet veel energie. Ik kook een heel pak rijst en eet daar vaak van. En zo zijn er nog meer goedkope menuutjes, zoals een blikje sardines, ui, tomaat en oregano (die je dan al in huis hebt) met spaghetti. En met aardappels( rijk aan vit C) kan je ook veel doen. Goedkoop eten vind ik geen groot probleem. Het zijn de andere uitgaven die lastig worden.
  BeantwoordenVerwijderen
 27. Een zinnige lijst die je geeft. Ik heb er maar een opmerking op; punt 8. Laat je auto staan en loop of fiets van A naar B of neem het openbaar vervoer. Dat is nogal afhankelijk waar je woont en of je familie/bekenden in de nabijheid woont.
  Ikzelf woon vrij centraal in Nederland; iets noordoostelijk van Arnhem en kan met de auto in tweeëneenhalf uur bijna overal in Nederland komen, maar als ik met ov naar mijn familie in de kop van Friesland wil, moet ik ca 6 uur uittrekken van deur tot deur. En als ik 's morgens niet met de eerste trein vertrek dan is de kans groot dat ik binnen een uur na aankomst weer moet vertrekken en als ik 's morgens om 10 uur van huis ga, wat ik een alleszins redelijke tijd vind, dan kan ik met ov niet dezelfde dag terug.
  Kortom, ov is leuk en aardig als je in stedelijk gebied woont, maar een doffe ellende als je op het platteland woont, waar het ov, hoe liberaal toch, 'aan de markt' is overgelaten. Dan is die auto echt stuk bewegingsvrijheid.
  Wat niet zeggen wil dat ik voor ieder onbenulligheidje de auto pak. De fiets is nog steeds een favoriet vervoermiddel voor me, al is het nu wel eentje met trapondersteuning. Mag ook wel vind ik als je dicht bij de 80 zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ov is echt 1 doffe ellende.
   Gisteren stond m'n dochter weer uren op het station Delden vanwege seinstoring. Veel vertraging de laatste tijd. Als ik naar haar toe wil ben ik 1,5 u onderweg met de auto 20 minuten. Helaas ben ik afhankelijk van het ov.
   Fietsen is helaas geen optie omdat het een gevaarlijk stuk is waar ik langs moet. Een plek waar veel mensen worden aangevallen.

   Verwijderen
 28. Douche in de sportschool.fruit eten op het werk.Alleen volle was trommels draaien.In de koopjes bak van de jumbo winkelen en bij de ah op de 35%stickers letten.budget voor verjaardag cadeautje iets verlagen van gemiddeld 15 naar 12 of 10 euro.kleding enkel in de uitverkoop

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of niet naar de sportschool, maar lekker wandelen, hardlopen of fietsen! Nog goedkoper;-)

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.