zondag 15 mei 2022

Hoe het nu gaat

De afgelopen weken waren druk en stressvol door het ziekbed en overlijden van mijn ex-partner. Lees hier meer over zijn leven.
Ik schreef over slaapproblemen die ik sinds kort had. Waarschijnlijk door stress, dacht ik. Sinds de goed verlopen uitvaart afgelopen donderdag, slaap ik weer normaal. Dus stress speelde inderdaad zeker een rol.
Mijn (schoon)kinderen en ik hebben er een mooie plechtigheid van gemaakt, één die mijn ex-partner naar mijn gevoel recht deed.
Ik ben moe en loop regelmatig te zuchten, maar verder gaat het goed.

Opvallend is dat ik sinds zijn overlijden vorige week zaterdag ineens geen eetbuien meer heb. Geen behoefte aan eten buiten de normale maaltijden. Voor die tijd had ik constant de neiging om een eetbui te nemen. Zeker vlak na de warme maaltijd. Dan kwam ik pas goed op gang, terwijl ik verzadigd zou moeten zijn. Eetbuivoedsel, zoals chocolade, kaas of koekjes was niet eens nodig, 10 stuks knäckebröd en margarine en pindakaas volstond ook. Of 3 schalen met brinta of havermout of een paar blikken haring in tomatensaus. Ik kreeg last van eetbuien nadat mijn ex-partner in augustus vorig jaar flink ziek in het ziekenhuis opgenomen werd en ik bij hem op bezoek ging. Ik probeerde de eetbuien te onderdrukken, maar dat lukte lang niet altijd en het kostte me vaak veel moeite.
In de jaren er voor had ik nauwelijks last van eetbuien, maar sinds augustus wel. Niet dat eetbuien nieuw waren, ik heb er regelmatig last van gehad, al zeker sinds mijn 19e.
Zonder dat ik het eigenlijk goed doorhad, voelde ik mij nog heel erg verweven met het leven van mijn ex-partner, denk ik nu. Zijn 3 volgende ziekenhuisopnames in februari t/m april, waarbij hij steeds erg ziek was, waren voor mij moeilijk te verwerken en resulteerden dus heel regelmatig in eetbuien, soms mild, maar soms ook omvangrijk. De drang was er steeds, maar is nu weggevallen. Ik hoop dat dit zo blijft! 

Adriaan van Dis had het afgelopen vrijdag in het programma De Geknipte Gast over de leeswoede van zijn moeder, die hij omschreef als "dat ze er even niet wilde zijn" en ze deed dat door middel van het lezen van boeken.
Er even niet willen zijn door lezen ken ik vanaf het moment dat ik kon lezen. Even helemaal wegvluchten in boeken. Dat werd mijn reactie op stressvolle periodes en niet veel later kwamen daar de eetbuien bij. En ik moet zeggen dat dit lezen en eetbuien voor een zekere stabiliteit gezorgd hebben. Een manier om mij overeind te houden. Beide als momenten om er even niet te zijn.

Ik dwaal af. Het gaat dus eigenlijk heel goed. Ik zing steeds de liedjes die op de uitvaart ten gehore zijn gebracht en de liedjes die we overwogen hebben, maar uiteindelijk geschrapt. Die melodieën blijven in mijn hoofd zitten. Ik beschouw het maar als manier om te verwerken. Het heeft wel wat, om te zingen ter nagedachtenis.

10 opmerkingen:

  1. Fijn dat je nu goed slaapt dan kun je overdag beter met je gevoelens omgaan.
    Dat zingen herken ik wel. Mijn ouders, gestorven in 2001 en 2011, kozen hetzelfde lied om te zingen tijdens de gang van de kerk naar buiten. Dat lied zong en zing ik nog vaak hoewel het een christelijk lied is en ik totaal niet gelovig ben.
    Ik zing het met plezier als herinnering aan mijn ouders!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mooi,zingen als verwerken. Fijn dat je weer goed slaapt. Ook dat schijnt invloed te hebben op je eten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Rouw en verlies zijn diep ingrijpende emoties. Jouw observaties zijn heel herkenbaar. Blijf naar jezelf kijken en wat jouw primaire reakties zijn, het is een fase die nodig is, maar niet om heel lang in te blijven hangen. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bijzonder dat je dit ook met ons deelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zingen kan zo helend zijn, meer nog dan alleen maar luisteren naar muziek. Fijn om te horen dat het goed met je gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ach Aaf, wees mild voor jezelf. Het komt goed.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben zo blij om te lezen dat het weer ietsje beter met je gaat! Niet de moed opgeven als je straks weer een dipje hebt hoor. Dit soort stress kan heel lang nawerken, maar zolang je lief voor jezelf blijft en het herkent (zoals nu) ben je die negatieve spiraal al 10 stappen voor.

    Ik lees ook als ik me wil afsluiten, en heb soms ook eetbuien. Het allerergste is het als ik de twee combineer. Ik lees graag kookboeken, vooral als er een leuk/historisch/interessant verhaal om de recepten heen geschreven is. Zodra ik begin te eten terwijl ik kookboeken (& receptenwebsites) lees moet ik oppassen. Want dat is een dubbele valkuil.

    Het is fijn dat je zo open bent over dit soort dingen. Helpt mij ook om weer even extra over dit soort dingen na te denken. Ergens ook mooi dat je het herkent als iets dat je beschermt. Dus niet alleen maar negatief, maar ook een klein coconnetje van veiligheid, dat je voor jezelf spint. Ik hoop dat elke dag een beetje beter voor je gaat vanaf nu. :)
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Aaf, als geen ander weet ik dat eetbuidrang naar is en ik ben blij voor je dat het weg is. Goed slapen betekent ook dat je er geen of minder last van hebt. Eetbuidrang is een instinct en wanneer je moe, gedeprimeerd of gestrest bent dan is het minder makkelijk weerstand te bieden. Ik wens je sterkte en hoop dat je je goed blijft voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Misschien een beetje laat maar alsnog gecondoleerd Aaf. Ik heb schijnbaar een stuk niet meegekregen en vandaar dat ik het verhaal niet helemaal begreep. Vandaag heb ik het allemaal gelezen. Meisje toch, wat heb jij het zwaar gehad. Ik heb bewondering voor je hoe je het allemaal gedaan en geregeld hebt. En wat die eetbuien betreft, dat is allemaal stress geweest. Ik hoop dat het vanaf nu het iedere dag een beetje beter met je zal gaan.

    Ik stuur je een dikke knuffel en wens je heel veel sterkte XX

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Al die jaren hebben behoorlijk op je aangeslagen. Er toont grote liefde uit hoe je erover schrijft. Ik hoop dat je langzamerhand verlichting zal ervaren. Veel sterkte. Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.