maandag 16 mei 2022

Vaccineren die kippen en ander pluimvee!

Er is kort geleden nieuw onderzoek gedaan naar de Spaanse griep, je weet wel, die megapandemie die ruim 100 jaar geleden tussen de 50 en 100 miljoen mensen het leven kostte. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de wereldbevolking ziek werd.
Dat is andere koek dan corona!
Toen was het aantal mensen op deze aardbol een stuk kleiner dan nu en dan toch overleden er tientallen miljoenen mensen!
Jonge mensen.
Het was van oorsprong een vogelgriep, dat wist men al wel en men dacht dat er zoogdieren zoals varkens tussen zaten waar het virus zich verder ontwikkelde tot de Spaanse griep.
De Volkskrant bericht er over.

Uit het nieuwe onderzoek bleek iets schrikwekkends. Het blijkt dat het virus rechtstreeks van vogels op mensen is overgesprongen. Geen tussenstation nodig, gewoon over naar een mens.
Uit de genetische code van het nieuw onderzochte virus uit 1918 blijkt dat het virus nog bezig was zich te ontwikkelen in het menselijk lichaam. Ze weten helemaal zeker dat er geen ander zoogdier als gastheer tussen gezeten heeft. Dat betekent dus dat het weer kan gebeuren dat een uiterst venijnig virus zonder tussenstappen overgaat op mensen, bijvoorbeeld op de kippen- en ganzenboerderijen. Er zijn in Nederland zo'n 100.000.000 kippen. Vleeskippen en leghennen.
Er gaan vogelvirussen rond die af en toe mensen besmetten: H5N1 in Europa, en in Azië onder meer H3N8, H5N6 en H7N9 – de letters staan voor de eiwitten hemagglutinine en neuraminidase, waarmee het virus cellen respectievelijk in- en weer uitkomt. Bron: de Volkskrant.
De Europese vogelgriep lijkt vrij onschuldig voor mensen, maar de Aziatische vogelgriepvarianten, vooral de  H5N6 is een stuk gevaarlijker. Er hoeft maar één mens te zijn met een haperend immuunsysteem en het virus staat zijn slag en ontwikkelt zich tot een groot probleem. Dat virus kan ook naar Nederland komen

Ik denk dan: vaccineren die beesten! Dan zijn de kansen op het besmetten van mensen en het ontstaan van een dodelijke nieuwe pandemie een stuk kleiner. En dan hoeven die dieren ook niet geruimd (=vermoord) te worden.

Een andere oplossing is dat iedereen veganist wordt en dat mensen geen kip en geen eieren meer eten. Dan kunnen we alle kippenfokkerijen afbouwen.

Wat denk jij?

36 opmerkingen:

  1. Die intensieve massa veehouderij moet minder worden, ik zie alleen niet hoe. Ik heb ex legkippen uit zo'n batterij opgevangen en het is diep triest wat wij die dieren aandoen.


    De Spaanse Griep ontstond tijdens en ná WWI, mensen waren in een slechte conditie en hygiënische omstandigheden lieten te wensen over. Er is trouwens toen ook ontdekt dat wanneer men de patiënten buiten, in het zonlicht verpleegde, de toestand verbeterde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat er meer mogelijk is dan veganist worden of vaccineren van pluimvee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, afwachten tot er een nieuwe Spaanse griep komt die alle jongeren omlegt.

      Verwijderen
  3. Onbegrijpelijk dat je dieren zoals kippen en varkens op deze afgrijselijke manier mag houden, vervoeren en slachten.
    En dat zij wel antibiotica mogen krijgen maar geen vaccinatie.
    Natuurlijk hoeft niet iedereen veganist te worden, maar als je dieren op een gemengd bedrijf houdt heb je minder CO2 uitstoot, een gevarieerder landschap, en een beter leven voor de dieren dus meer weerstand.
    Een voorbeeld zoals het zou moeten, zijn voor mij de Demeter bedrijven en de oude boerenhoeve van vroeger.
    Kalfjes bij de moeder, kippen die rondscharrelen.
    En dan is een kip een uitzonderlijk feestmaal en in de winter geen eitjes.
    Hoe erg is dat? Niet.
    Tot zover mijn utopie, haha! Anne, vegetariër.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de winter waren er wel eieren alleen werden die vroeger in zand bewaard. Mijn moeder vertelde me dat. En een gemend bedrijf ken ik ook nog wel. Ik hoorde alleen van de boer dat zij ermee ophielden om één reden: je moest perse je andere werkzaamheden laten vallen als de koeien gemolken moesten worden. Dat ging ten alle tijde voor. Dus ook hooien, graan oogsten enz.terwijl ze daarbij afhankelijk waren van het weer. Vandaar de ontkoppeling.
      Wat er wel kan ontstaan is een betere samenwerking tussen de boeren. Jij hebt vee, dan krijg ik jouw mest en dan teel ik een deel van jouw veevoer in de vorm van gras als wisselgewas. Zo kan het ook!

      Verwijderen
  4. Iedereen veganistisch zou het beste zijn, maar een utopie. Wel zou de sector een heel stuk kleiner kunnen. De kip zou een mooie rol kunnen spelen in de circulaire landbouw, zij kan restproducten eten, eieren leggen en tot slot tot voedsel kunnen dienen. De mest die zij produceert kan gebruikt worden om landbouwgronden te bemesten. Wel zou alles dan een heel stuk kleinschaliger moeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook al geen kip en ei meer pffffff, van alles een beetje minder is ook een oplossing.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Veganist worden, dat is de allerbeste oplossing. Hoewel ik graag een pannenkoek eet of een lekker stuk cake bij de thee, zie ik daar dan graag vanaf!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook zonder ei kun je overheerlijke pannenkoeken en cake maken. Groetjes Marjolein

      Verwijderen
    2. Als iedereen veganist zou worden, dan lijkt het me toe dat het voedselprobleem op deze aarde nog een stuk groter zou worden en dat de medicijnindustrie en aanverwante bedrijven er stukken beter van zullen worden.
      Om voldoende soja en andere peulvruchten te kunnen verbouwen zal er wereldwijd een grootschalige monocultuur ontstaan. Juist diezelfde monocultuur die voor zoveel problemen gezorgd heeft en nog wel zorgt doordat er na WO II gekozen is voor een goedkoop voedselpakket. Onder monocultuur versta ik in dit geval ook de intensieve dierenhouderij, die voortkomt uit dezelfde wens. Ook de subsidiëring van de landbouw en veeteelt komt voort uit die wens.
      De andere winnaars zullen de leveranciers zijn van vitaminepreparaten en aanverwante voedselsupplementen. Ik lees zo nu en dan een blog van een veganist en sta elke keer weer verbaasd van de hoeveelheid vitamines en supplementen die ze moet slikken om aan een evenwichtige voedselinname te komen.
      Ik ben het er volkomen mee eens dat we al jaren tegen de grenzen aanlopen van de huidige methode van landbouw bedrijven, maar het is mij wel een brug te ver om dat af te schuiven op de landbouwsector zelf.
      Als ik naga dat mijn vader begin jaren '50 een bedrijf had met 25 ha gemengd bedrijf en daarmee een riant gezinsinkomen kon verdienen, maar door gebrek aan opvolging nog geen 10 jaar later voor tenminste 360 000 gulden moest investeren om zijn bedrijf 'toekomstbestendig' te maken, dan valt misschien ook te begrijpen dat hij zijn bedrijf verkocht heeft. En voor de goede orde; als je in die tijd 1000 gulden per maand verdiende zat je echt bij de hoge inkomens, de meesten kwamen net iets boven de helft ervan.

      Verwijderen
    3. Er hoeft niet meer, maar juist minder soja verbouwd te worden, aangezien soja vooral gebruikt wordt als veevoer. Het wereldvoedselprobleem wordt juist opgelost, omdat er veel efficiënter gegeten wordt (voedsel produceren voor mensen in plaats van voor dieren). Bijna de helft van de landbouwgrond kan terug gegeven worden aan de natuur.
      Aaf, ik denk dat het tijd wordt om nooit meer het woord vegan in je blogs te noemen of sterk te redacteren, want je geeft allemaal kletskoekvertellers hier een podium om mensen te overtuigen van hun onzin.

      Verwijderen
    4. Anoniem van 22:07 mensen zoals jij dus. Ik heb eens gevraagd waar alle voedingssupplementen vandaan komen? Een deel van die supplementen hebben een dierlijke basis zoals vis, anderen zijn zo sterk chemisch bewerkt dat je alsnog spreekt van ernstige gevolgen voor het milieu. Nee, je kunt beter minderen met dierlijke producten en de dieren net zoals vroeger weer op plantaardige wijze voeren of met reststromen uit de voedselindustrie. Vroeger kregen de kippen groente-afval, net zoals de varkens. Voer dat weer eens in ( net zoals de kipster eierenen) je zult zien dat het al beter gaat. Maar de grootte van onze veestapel mag inderdaad wel met 1/3 afnemen. Wij hoeven de wereld niet te eten te geven ten koste van ons welzijn.
      Anderzijds moeten wij eens ophouden met het denken aan dieren als mensen. Je hond is geen kind dat je overal mee naartoe neemt, nee het is een hond. Laat het dan ook hond zijn, lui wanneer hij wil, speels wanneer hij wil, knuffelen wanneer hij wil….

      Verwijderen
    5. Je kan ook pannenkoeken bakken zonder ei : https://www.evavzw.be/recept/de-simpelste-vegan-pannenkoeken-ooit

      Verwijderen
  7. Geen massale kippen fokkerijen maar kleinschaliger.
    Zo ook met andere dieren minder uitstoot met van alles beter voor mens en milieu.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Afgelopen week, aanbieding kippenvlees uit de vriezer, twee kilo, 6 euro. Uit Thailand. Want de Thaise regeltjes zijn anders, daar kunnen plofkippen nog wel, en preventief antibiotica en hormonen spuiten. Dus wordt het kippenvlees nu daar ingekocht. Door onze grootgrutters en groothandels. Want ze willen nog meer winst. Dus wringen ze zich in bochten en omzeilen Nederlands vlees.

    Ik ben niet zo voor iedereen vega(n), dat is een utopie...maar ik ben wel voor opletten wat je koopt, waar het vandaan komt en minder vlees eten.
    En laat je supermarkt weten dat je die buitenlandse troep niet wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als iedereen minder dier zou eten, zoals vroeger 1 of 2 keer in de week een stukje vlees dan zou de wereld er een stuk beter uitzien. En hoeven dieren niet een rotleven te leiden en op een rotmanier aan hun einde te komen omdat wij perse iedere dag veel te veel vlees willen eten. Beter voor de gezondheid van de mens, dier en de aarde. Als we nu eens starten met het stoppen van de Europese landbouw subsidies op vlees en de werkelijke kosten doorberekenen in vlees dan zou het zo duur worden dat je het ook maar 1 of 2 keer per week kunt eten. Als dan de prijs van groente en fruit omlaag kunnen worden we ook nog allemaal een stukje gezonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat ruimen boeit me niet zo, vermoord worden ze toch wel. Of na 7 tot 9 weken (vleeskippen) of na 1,5 jaar (legkippen). Terwijl ze in gezonde omstandigheden 5 tot 10 jaar oud worden. Ik word persoonlijk denk ik liever vroegtijdig geruimd dan dat ik met 15.000 andere exemplaren in een schuur zit, door m'n benen zak door overgewicht of m'n lichaam helemaal kapot maak van het leggen van 20x zoveel eieren als ik van nature zou doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk stukje Aaf, maar je vergeet de wilde vogels. Deze brengen ieder jaar weer de vogelgriep naar ons kleine land. Er word bij ons in de gemeente ook ieder jaar weer gewaarschuwd dat je de dode watervogels moet laten liggen. Deze worden door een speciaal bedrijf opgehaald én bekeken op ziektes en ongedierte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vogelgriep is op zich niet zo gevaarlijk. Het wordt gevaarlijk als het in een schuur terecht komt met 15.000 kippen die op elkaar gepakt zitten en een slechte weerstand hebben, waarin het virus maar raak kan gaan muteren. Per schuur 15.000 kansen dat het zo muteert dat het op mensen over kan gaan.

      Verwijderen
  12. dat er een nieuwe pandemie aankomt is wel zeker ,en ik denk ook dat die door de vogelgriep komt. maar geef niet alleen de kippen de schult.er zijn nu vogels die beschermd worden die de vogelgriep overbrengen. er komen door het beschermen te veel. zie alleen de ganzen maar . bij ons in de buurt kan je niet fietsen of wandelen zonder helemaal onder de ganzenpoep te zitten .het is misschien zielig als ze geruimdt moeten worden maar het zijn geen huisdieren en voor de volksgezondheid belangrijk dat daar eens bij stilgestaan wordt. in ons gezin is het vleesgebriuk de laatste jaren flink afgenomen ,we hebben maar een klein beetje nodig,eten vaker peulvruchten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. he Anoniem van 12:11u,, stel je nou echt voor om alle (water-)vogels buiten dan maar af te schieten? laten we het probleem even terugleggen waar het hoort: in de bio-industrie. die buitenvogels zijn het probleem niet (nog even afgezien van het feit dat 'alle natuur doodmaken' voor onszelf ook niet gezond is) maar de intensieve dierhouderij.
      Het goede nieuws voor wandelaars en fietsers: ganzen poepen alleen op de grond, niet vanuit de lucht.

      Verwijderen
    2. Ganzen poepen alleen op de grond. Ik ken het ja!!!!!!We hadden veel te veel ganzen bij de vijvers in het dorp. Ze liepen door de tuinen van de mensen in de buurt, scheten volledig de voetpaden onder, waren agressief naar wandelaars enz. Hier hebben ze voor diverse oplossingen gekozen: draad langs de vijver zodat ze niet meer zomaar overal konden nestelen, eieren bestrijken met olie zodat deze niet uitkwamen én het verbieden van voeren van alle dieren. Dit zorgt er meteen voor dat er minder ratten zijn. De enige vogels die bijgevoerd worden zijn de zwanen. Deze krijgen iedere dag een schep voer en er wordt meteen gekeken of ze nog gezond zijn. Deze zijn nl. 2 jaar geleden uitgezet door de gemeente.

      Verwijderen
  13. Misschien een reden om zoveel mogelijk biologisch te kopen. Je betaalt meer, maar het is beter voor het milieu en het is gezonder voor je lichaam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Biologisch is slechter voor het milieu. De dieren leven langer en zijn niet zo doorgefokt dat ze zo efficiënt mogelijk groeien. Daardoor gebruiken ze tijdens hun leven meer voedsel, dat allemaal geproduceerd moet worden.
      80% van de landbouwgrond (dat dus allemaal ontbost is) ter wereld wordt gebruikt voor de vee-industrie. Als veel mensen (bijna) veganist worden, kan er overal heel veel natuur terug groeien.

      Verwijderen
  14. Iedereen veganistisch geeft heel andere gezondheidsproblemen wegens tekorten aan meerdere vitamines B, ijzer, eiwitten, calcium, jodium, zink. Iedereen wat minder vlees is veel beter haalbaar en gezonder. https://gezondidee.mumc.nl/vega-vegan-hoe-gezond-dat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je je dieet niet goed aanpakt wel ja...

      'It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases.'

      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19562864/

      Verwijderen
    2. Niet voor iedereen is een volwaardig plantaardig direct haalbaar.
      B12 kun je ook flink te kort komen als vleeseter.
      Zodra iemand medicatie neemt zoals o.a. maagbeschermers en diabetespillen heb je vaak op de langere termijn zo een B12 te kort aangezien ze beide je B12 afbreken.
      En B12 kun je niet suppleren zonder B11 (foliumzuur) en andersom.

      Verwijderen
  15. Dat is zomaar niet opgelost. Wat ik wel weet is dat alles begint bij de consument. Maar wereldwijd iedereen op hetzelfde spoor krijgen, dat is nogal een dingetje. Maar verbeter de wereld en begin bij jezelf, zeg ik altijd maar. Dus maak ik zorgvuldige keuzes en hoop zo een steentje bij te dragen. Een steentje die de stroom toch die andere weg instuurt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies doen wat voor jou binnen jouw mogelijkheden haalbaar is.
      Zodra ze de kippen of ander vee gaan vaccineren bedank ik voor het vlees!

      Verwijderen
  16. Zijn er misschien te veel mensen op de aarde? Misschien van alles wat minder?
    Alles met mate en met respect voor elkaar en de natuur. En vooral gezonder en meer ontspannen gaan leven. Daar knapt ons immuunsysteem ook van op.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Word er een beetje moe van dat elk probleem aangegrepen word om mensen er toe te bewegen vegan te worden alsof dat de oplossing is voor alles wat er mis is in de wereld. Ja hoor we eten geen vlees meer en dan worden er geen dieren meer mishandeld, het klimaat en het milieu worden gered en de wereld is ineens een fantastische plek om te wonen. Ik denk persoonlijk dat onze levenstijl de problemen veroorzaakt en onze zucht naar meer, meer en nog eens meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Iedereen veganist zal niet lukken, maar minderen met het eten van vlees zou al een verbetering zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik zou graag zien dat er minder overbevolking is en minder materiële welvaart. Persoonlijk denk ik dat alle grote ziektes een poging zijn van de natuur om het evenwicht te herstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Pandemieen zijn van alle tijden, alleen door corona zijn we er weer attent op. Maar er gaat niks veranderen. Waar een klein land al niet groot in is... Lekker veel exporteren en wij zitten met de gebakken peren. Maar we mogen er wel financieel voor opdraaien. Als we met zijn allen nu eens minder zouden verspillen? Te bedenken dat we spullen doordraaiden ten tijden van corona..

    Ik was vandaag nog op een ananasplantage. Het duurde 2 jaar voordat je een ananas had. Onder ideale omstandigheden 1 jaar. Echt doe normaal en we gaan er zo achteloos mee om. Ik wordt er echt erdrietig van..

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.