zondag 10 juli 2022

Rijkdom en armoede

Welbeschouwd is armoede een heel relatief begrip. Het hangt heel erg van je omgeving en je afkomst af of je je arm voelt of rijk. In 1959, toen ik een jaar of zes was, waren we rijk, want we hadden een eigen huis (lees: we hadden een eigen torenhoge hypotheek) en we aten iedere dag kaas als beleg op brood en dat aten heel veel anderen helemaal niet, die aten "boterhammen met tevredenheid" (lees: boterhammen met alleen een schraapje margarine). Ook aten we iedere dag een beetje vlees bij de warme maaltijd, meestal gehakt. Dus waren we in de ogen van mijn vader rijk en dat zei hij dan ook regelmatig.

We hadden heel veel dingen niet die nu heel gewoon zijn:
geen wasmachine,
geen centrifuge,
geen oven,
geen koelkast,
geen tv,
geen telefoon,
geen auto,
geen brommer,
geen scooter,
geen centrale verwarming,
geen wc,
geen douche en geen bad.
(en uiteraard geen airco, geen mobiele telefoon, geen computer, geen dvd speler, geen magnetron, geen koffieapparaat of andere keukenmachine, we hadden er toen ook geen idee van dat mensen dat ook heel gewoon zouden gaan vinden)

In onze straat was het niet veel anders, niemand had sanitair, alleen een tonnetje en een wastafel ergens op 1 slaapkamer. Een rijke buurvrouw had een tv en daar mochten alle kinderen van de straat op woensdagmiddag op de grond tv kijken.

Mijn oom, die in Appelscha woonde, had zowaar een auto! Daar heb ik wel eens in gezeten. Een hele belevenis! In onze straat had niemand een auto.

Die kaas op brood aten wij, omdat mijn vader bij de zuivelfabriek werkte en hij goedkope, feitelijk afgekeurde kaas kon kopen, want deze kaas had òf een sterke kuilsmaak, òf er zaten beschimmelde scheuren in, òf er zaten boorgaten in die de keurder er in gemaakt had om de kaas te keuren. Dergelijke kaas mag tegenwoordig volgens mij helemaal niet meer verkocht worden.

Wat hadden we wel? Een waterleiding die zorgde voor veilig drinkwater. We hadden iedere dag genoeg te eten, voldoende passende kleding (wel vaak vermaakt of afleggertjes), passend schoeisel, een warme kolenkachel, een warm bed (met kruiken), de radio als bron van plezier (met kinderkoren, met hoorspelen, het nieuws, verslagen van voetbalwedstrijden en wat niet al). We hadden een fiets, en dat eigen huis met voor mijn broertje en mij elk een eigen slaapkamer. En ook: een gratis school waar mijn broertje en ik van alles konden leren en gratis gezondheidszorg voor kinderen in de vorm van consultatiebureau en schoolarts. Verder zaten we in het ziekenfonds, waar we tegen een schappelijke prijs verzekerd waren van de nodige zorg, ook tandzorg.

Er zijn nog steeds heel veel mensen op deze wereld die heel weinig bezit hebben en weinig voorzieningen. Op zich niet erg, als je maar voldoende eten en veilig drinkwater hebt en beschut bent tegen de elementen en de kinderen de kans krijgen om zich te ontwikkelen.
Het is alleen wel zo, dat als je nu sociale participatie wilt, je toch wel wat meer nodig hebt dan waar mijn familie het in de jaren 50 mee deed.
Mijn grootouders in Friesland belden niet met  zussen ver weg in Nederland, nee ze schreven brieven. Brieven naar een zus van mijn opa die in Eindhoven woonde, haar man werkte bij Philips. Brieven naar de zus van mijn oma die helemaal in Utrecht woonde. En die zussen schreven ook weer terug. Dat was heel gewoon. Niemand in de familie had telefoon, die telefoons kwamen later, in de zestiger jaren.

Als je nu geen computer hebt en geen telefoon, dan wordt het in Nederland lastig om sociaal te participeren en ik denk dat dit voor de meeste landen buiten Nederland ook geldt.
Zou jij zonder computer en zonder telefoon kunnen?

30 opmerkingen:

  1. Ik heb geen mobile telefoon. Ik kan het niet betalen, eenmalig misschien nog net maar die dingen hebben geen eeuwig leven. Ik heb ook geen kinderen van wie ik de tweedehandsjes over kan nemen als zij weer een nieuwe kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen Aaf en heel herkenbaar. Ik ben iets jonger dan jij, van begin jaren 60. Wij hadden een huurhuis, een arbeiderswoning zonder badkamer of douche, die hadden arbeiders niet nodig. Mijn ouders lieten een douchebak op de overloop maken met een straalkacheltje er boven. Mijn moeder had een wasmachine waar je zelf emmers water in moest gooien en een losse centrifuge. We hadden een kolenkachel in de woonkamer en harde vloerbedekking (jabeau, schrijf je dat zo?) en zeil in de rest van het huis. Mijn moeder schreef elke week een brief naar haar ouders, in de vakantie gingen ze op de fiets naar ze toe. Sociaal contact was er met diverse buren en mijn vader voetbalde met collega's van het werk. Ik heb een computer en een mobiele telefoon, wel zonder abonnement, vind ik te duur. Mijn telefoon zou ik niet willen missen voor digitale krant, mailspelletjes blogs.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen ik ben ook van begin jaren 60 (63) geboren in de horrorwinter. Wij hadden ook Jabo (bestaat nog steeds) in de woonkamer en verder ook zeil. Ik herinner mij nog dat die vloerbedekking in je knieën stond als je gespeeld had. Opgegroeid in de Westelijke tuinsteden in Amsterdam waar na de 2e wereldoorlog heel veel gebouwd is en wij hadden een noviteit een lavet en later maakte mijn vader daar een douche boven. Verder ook die wasmachine en de centrifuge. Weinig vlees en eten van het seizoen en 1 keer in de week iets lekkers. En voor nu volgens mij is de milieu en klimaatcrisis helemaal niet op te lossen als we niet allemaal een stapje terug doen. Dus geen 2 elektrische auto's, fietsen, 4 keer met vakantie, groter, beter, meer. Alleen dan kunnen we nog iets winnen (maar dat is mijn mening).

      Verwijderen
    2. Ribbels in je knieën na het spelen ! Jabo is gewoon Nederlands en een afkorting van de naam van de uitvinder, Jan Bosman. Bestaat nog steeds: https://jabo-carpets.nl/

      Verwijderen
    3. Ik heb even op die site gekeken en vind dit: " In 1953 deed Jan Bosman (JaBo) een belangrijke uitvinding. Hij ontwikkelde kamerbreed tapijt op de weefmachine, samengesteld uit sisal, hennep en kokos. "
      Volgens mij hadden wij dat ook in ons huis Leeuwarden! Onverslijtbaar en inderdaad ribbels in je knieën na het spelen op de grond. Voor de slaapkamers en in de keuken hadden we zeil. Beide soorten vloerbedekking verhuisden mee naar de volgende woning in Drachten, waar het nog eens jaren heeft gelegen.

      Verwijderen
    4. Ik heb een mobiel abonnement van 5 euro. 250 gb en onbeperkt bellen. Voor internet heb ik thuis wel een laptop en ipad, Het mobiel gebruik ik enkel voor bellen. En uiteraard foto's maken. Maar daarvoor heb je geen internet nodig.

      Verwijderen
    5. Wie zijn die allemaal die een stapje terug moeten doen? Er zijn tegenwoordig mensen die armer zijn dan wij vroeger waren. Die hebben een stapje vooruit nodig. Die mensen hebben geen geld voor (vlieg)vakanties, laat staan meerdere. Die helemaal geen auto kunnen betalen. Die zijn allang blij als ze geen schulden hebben en geld hebben om eten te kopen.

      Verwijderen
    6. Hi Ilona, wij werken in een goed betaalde sector maar ik ken echt niemand die vier keer per jaar op vakantie gaat. Het moet maar eens gezegd dat meerdere vakanties per jaar een uitzondering zijn en geen regel. De winst van het versoberen moet mi uit andere zaken komen, bijvoorbeeld huisraad kopen voor (het grootste deel van) je leven, en niet meteen een nieuwe keuken/ badkamer/serre in je gekochte huis laten aanbrengen als de ruimtes nog heel en functioneel zijn, bv.

      Verwijderen
    7. Hi anoniem, ik ben 30 en woon in Amsterdam. 4 keer per jaar “op vakantie” is in mijn omgeving geen uitzondering. Een weekendje weg reken ik daar dan ook onder. Waarvan misschien 2 keer met het vliegtuig.

      Verwijderen
  3. Wij beseffen ons inderdaad niet vaak genoeg hoe rijk we leven. Wij werken allebei, kunnen onze kinderen daarom een hoop bieden. Muziekles, sport, vertier, luxe. Het mag voor mij allemaal wel minder, maar zolang de kinderen er plezier aan hebben blijft t.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zonder telefoon....ik had toen ik net op mezelf (eind jaren 80) woonde geen telefoon. Veel brieven schrijven en ook veel post (altijd leuk als er weer wat op de mat lag) en bellen in de telefooncel.
    Met de snelheid waarmee we nu leven zou dat lastig zijn. Dus nee, ik zou niet zonder telefoon of computer kunnen.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een herkenning. Wij moesten altijd één boterham met tevredenheid eten. Niet uit armoe maar om tevreden te leren zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn ouders waren niet rijk, hadden 10 kinderen maar ik ben nooit iets tekort gekomen. Op mijn 15E (in 1965) verhuisden we naar een huis met 4 slaapkamers en een badkamer. Iedereen zat op een sportclub, we mochten doorleren (mits we ons best deden) en hadden zondagse en daagse kleren. We gingen op kamp met de padvinderij. Mijn moeder kocht in 1969 een automatische wasmachine en, samen met mijn vader, keken ze de eerste keer het hele programma af.
    Mijn ouders kochten in 1966 een tv en in 1974 namen ze een telefoon. Ik was toen al getrouwd. Mijn man en ik namen telefoon in 1979, we verhuisden toen naar Sneek en dat was ver van familie en vrienden.
    Zonder telefoon zou ik heel goed kunnen, ik haat bellen en gebeld worden. Mijn computer wil ik niet missen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons kwamen de wasmachine en tv iets eerder. Mijn ouders verkochten hun woning in 1962 en we kwamen in een bedrijfs(huur(woning) terecht boven het bedrijf waar mijn vader werkte. Doordat er geld vrij kwam uit dat huis, kochten mijn ouders toen een wasmachine en TV (met toen 1 kanaal, meer zenders waren er niet, altijd Nederland 1). Ook kocht mijn vader een auto, een DAF. Een centrifuge hadden we al toen we nog in de koopwoning woonden.

      Verwijderen
  7. Ik ben van begin jaren 60 en mijn ouders hadden het ook niet breed, telefoon kregen wij pas in de jaren 70 . Zonder telefoon en computer is niet mogelijk zelfs al zou je willen , want alles moet tegenwoordig digitaal ,bankieren, loonstrookjes, bestelling van materiaal op mijn werk moet via mail, vakantie aanvragen moet via mail of App. Van mij leidinggevende krijg ik als ze me niet via mobiel kan bereiken een sms.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel mooi de reacties over hoe het vroeger was , ik vind het een beetje jammer dat de naoorlogse generatie die al deze luxe hebben helpen opbouwen het nu weer zien afbrokkelen omdat e niet genoeg AOW en pensioen hebben als iets stuk is om te vernieuwen. gr. Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is er in Servie zoiets als AOW, dacht het niet. De sociale voorzieningen in Nederland zijn zo veel beter dan in veel andere landen.Dat moet jij toch zeker zien.

      Verwijderen
  9. ik ben geboren in 1980 en was dus een tiener in de jaren '90, toen hadden we nog geen mobiele telefoon.Tegenwoordig appen tieners erop los maar ik schreef brieven met mijn vriendinnen want als we te lang aan de (vaste) telefoon hingen met elkaar kregen we op de kop van onze ouders..laatst vond ik tijdens het opruimen een doos met oude brieven uit die tijd ik heb ze allemaal weer doorgelezen en moest af en toe echt lachen om de herinneringen die weer boven kwamen het ging meestal over verliefdheden, wat we dat weekend gedaan hadden of van plan waren aankomend weekend te gaan doen(meestal naar de plaatselijke discotheek, videobanden huren of rondlopen in de stad) over de saaie lessen op school en welke cijfers je gehaald had en natuurlijk de laatste schoolroddels.
    In de vakantietijd stuurde iedereen elkaar vakantiekaarten.
    Ook had ik een penvriendin, ik had haar ontmoet op vakantie toen ik 8 was en we wisselden adressen uit ze is ook een keer bij ons wezen logeren en we sturen elkaar nu nog steeds af en toe een kaartje. De meeste van al mijn brieven heb ik toch weggegooid maar een aantal heb ik toch bewaard als herinnering.
    groeten An

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op mijn 7e kwam er een laptop en een mobiele telefoon voor mijn vader. Betaald door de baas. Computer en internet hadden we toen al. (1995)
      Op mijn 12e moest ik 15km enkele reis fietsen naar school en kreeg ik een mobieltje en 25 gulden beltegoed. Daarmee mocht ik naar huis bellen dat ik een lekke band had. (1999-2000)

      Verwijderen
  10. Natuurlijk kan een mens zonder computer en telefoon. Maar het hangt wel van omstandigheden af. Als er niet meer telefoon en computer zijn, heeft niemand er een. Dan staan we weer in de rij voor het opnemen van geld en betalen we contant. Maar als jij de enige bent die zonder computer en telefoon zit, wordt het lastiger. In de huidige maatschappij kun je bijna niet meer zonder internet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Aaf ken je het boek "Het goede leven, hoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd" van Annegreet van Bergen? Echt heel leuk om te lezen, het roept zoveel herinneringen op aan vroeger. (vijftiger/zestiger jaren)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben geboren in 1971 en heb diverse ontwikkelingen meegemaakt. Van gaskachels naar de CV in 1973, telefoon kregen we in 1974. We hadden wel gewoon vloerbedekking, een werkende badkamer en een wasmachine.
    Maar met een vader die in de ontwikkeling bij Philips werkte, kwamen andere dingen al heel snel bij ons binnen. De eerste PC toen ik 13 was, de eerste laptop zag ik toen ik 15 was. Keukenapparaten die nu heel gewoon zijn, kwamen bij ons ook heel snel al binnen. Maar de eerste auto kwam pas toen ik 17 was. Mijn vader had en heeft een hekel aan zelf autorijden. Dus toen mijn moeder een auto nodig had voor haar werk, kwam er pas de noodzaak van een auto. Voorheen deden we alles met de fiets en het OV.
    Ergens moet ik wel stiekem lachen als ik van de mensen hoor dat ze lekker primitief met vakantie gaan, maar wel de iPad, laptop, mobiele telefoons, de caravan met koelkast en magnetron meenemen. En dan vele kilometers verder ergens in Frankrijk erachter komen dat ze de airfryer zijn vergeten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt? Zijn er echt mensen die dat als lekker primitief ervaren?

      Verwijderen
    2. Ja hoor, want ze hebben geen garantie op internet en alle dingen die ze thuis hebben zoals een eigen douche, sauna, altijd werkende elektriciteit en warm water, de beruchte airco enz.

      Verwijderen
    3. Ik snap wat je bedoeld. Wij gaan binnenkort kamperen. Met z'n vieren in een tent, koken op twee gaspitjes. Geen elektra, geen laptops en geen korlkast.De enige luxe: een auto om mee rond trekken en onze smartphones (Die we zo weinig mogelijk gebruiken). Mooie natuurlijkecampings met weinig verlichting zodat je 's avonds sterren kan kijken. En dan voel ik me zo ontzettend rijk!

      Verwijderen
  13. Ik ben van 1950 en heb dus zowel prive als in 45 jaar werken alles zie komen, en sommige dingen weer zien gaan. Bovenhoekhuis waar ik geboren ben had wel een heel klein hokje met douche maar was werd gedeeltelijk de buiten de deur gedaan, er was ook geen buitenruimte om grote lakens op te hangen en deels op gasstel gedaan.
    Ik heb fijne laptop en die gebruik ik liever dan dat gepruts op telefoon maar is buiten de deur wel erg handig. Gisteren een workshop mozaiekhaken en dan gelijk iets op je eigen telefoon krijgen is toch wel handig.
    Nee wil ze beiden niet missen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Duidelijk is in ieder geval dat ook wensen en behoeftes aan inflatie onderhevig zijn.
    In de jaren '50 werd ten behoeve van de aanleg van industriegebied Rijnmond een heel dorp gesloopt en de bewoners gingen zonder noemenswaardige protesten naar hun nieuwe woonplaats, want het huis waarin ze kwamen te wonen had een douche! Het was de tijd van hooguit een wastafel op de ouderslaapkamer en 's zaterdags in de tobbe.
    Ik heb tot mijn 12e in een boerderij gewoond die op geen enkele nutsvoorziening aangesloten was. De enige 'luxe' die we al hadden sinds 1948, was een telefoonaansluiting.
    Midden jaren '50 kocht mijn vader een boerderij elders waar wel stromend water en elektriciteit was, maar nog steeds een 'tonnetjes-wc. Een van de eerste dingen die gekocht werd was een wasmachine en stofzuiger. en in de loop van de jaren werd er ook aan de sanitaire voorzieningen een en ander uitgebreid en ergens begin jaren '60 werd de allang niet meer in gebruik zijnde knechtenbedstee omgebouwd tot ruime douchecel. Maar dat had vooral te maken met de komst van het Slochterense gas. Je was niet meer afhankelijk van flessengas.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een herkenbaar verhaal. Ik ben van 1956 en idd voelden we ons rijk met wat we hadden. Maar iedereen in de buurt leefde zo, dus je wist ook niet anders. We woonden achteraf op een boerderij en hadden wel rond 1962 telefoon. Zo'n mooie hangende zwarte bakelieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Begin jaren 70 waren mijn opa en oma een van de weinigen in de straat met telefoon. Opa was veehandelaar en de telefoon was voor zijn werk aangeschaft. Niet alleen familie maar ook vele buurtgenoten gebruikten de telefoon. Kwartje in het bakje...
    Ook werden mensen via hen gebeld.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Zo'n rare uitspraak, dat mensen zich 'rijk' voelden . Ik ben van 1955.Wij woonden in een huurhuis, vanaf mijn 11e in een huis met badkamer. Wij noemden dat trouwens de badcel. Tv hadden we vanaf 1967, een ijskast kwam in 1968. Wasmachine in 1969.
    Wij voelden ons beslist niet arm, ook niet rijk. Geen auto, alles per fiets of het ov. Elk jaar met vakantie in een huisje. Mijn moeder zong in een koor, we lazen allemaal veel en hadden hobby's. Een gezellig , simpel leven.
    Materieele zaken waren voor mijn ouders niet zo belangrijk, jezelf ontwikkelen op allerlei gebieden wel.
    En daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.