maandag 11 juli 2022

Creaties en klusjes

De laatste tijd ben ik weer aan het naaien. Vroeger, tussen 1975 en 1996, naaide ik heel veel: kleding voor mijzelf, voor de kinderen. Broeken, rokken, (bad)jassen, blouses, shirts. Ook gordijnen, hoezen voor de bank, etc. Toen ik aan de secretaresseopleiding begon en betaald ging werken, kwam al snel de klad er in.
Ik had er geen zin meer in en geen tijd meer voor.
De durf om iets te maken verdween ook, want wat als je naaiproject mislukt? Alles is dan voor niets geweest, alle tijd en materialen, allemaal voor niets.
Sinds ik kleinkinderen heb, ben ik aarzelend weer begonnen. Ik maakte rokjes, een jurkje, poppenkleding en een hemeltje voor een poppenbedje. Ik repareerde en vermaakte eens wat,
En dat doe ik nog steeds:

Het oude elastiek was te veel uitgerekt, waardoor de jurk van dochter niet meer goed aansloot. Bovenin nieuw elastiek.

Capuchon er afgehaald en een boord er op gestikt. Voor kleinzoon was de halsopening met capuchon  te klein. Zijn hoofd paste er niet door 😂


Ik naaide rokjes en bloesjes:
Ik maakte hiervan 2 in twee verschillende maten

Bijpassende rokjes, met zakjes

De grootste maat

Ook 2 rokjes gemaakt, dit is de kleinste

Er lag nog een tweedehands kinder-t-shirtje met een vlek die er, ook na een aantal keren wassen, niet meer uit wilde.

De vlek verstopt achter het onderste hartje

Nu ben ik bezig met iets voor mijzelf. Een capribroek van deze stof:


Geabstraheerde bloemen op een zomers stofje
De verwachtingen voor a.s. dinsdag en komend weekend is dat het warm wordt. dan ga ik de broek dragen!

17 opmerkingen:

  1. Mooi. Fournituren zijn lastig verkrijgbaar. Op de markt vaak nog wel. Maar niet alle markten.
    Ik zit nog steeds op naailes, ik vind het gezellig in het mooie centrum van Maassluis. Er zijn ook nadelen. De les duurt maar 1,5 uur. Gelukkig is het nu vakantie en heb ik meer tijd voor tuin, lezen en bioscoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag komt mijn eerste naaimachine ooit ( ik ben 70).
    Je hebt mij geïnspireerd, ik ga leren naaien.
    Al is het maar rechte stukjes zoals gordijnen en zo, of een lange rok voor in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk! Wat staat het setje je kleindochter mooi.
    Ik herstel sowieso alles wat mogelijk is en naai ook voor de kleinkinderen. Omdat ze in Australië schooluniformen dragen hebben ze veel minder kleren nodig maar het is zo leuk om te doen. Voor man en dochters heb ik onlangs sweatshirts gemaakt. Broeken naai ik ook, vooral 7/8 wijde broeken van linnen, katoen en een enkele keer viscose. Met warm weer zit en wat wijdere broek veel lekkerder dan een nauwere.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb nooit goed leren naaien. Mijn moeder was coupeuse, geleerd bij de nonnen. Het leukste vond zij puzzelen, bijv. een broek maken uit een lapje dat eigenlijk te klein was. Zij maakte van alles voor iedereen. Ik vond naaien niet leuk omdat ik niet zo goed kon. Wel heb ik e.e.a.van huis uit meegekregen, opletten dat de vleug van de stof de goede kant op ligt, streepjes die doorlopen op de naad etc. Tegenwoordig vermaak ik wel kleding en heb ik gordijnen voor op zolder gemaakt. Zelf stof kopen om iets van te maken zal ik nooit doen.





    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jaren geleden naaide ik van alles, nergens draaide ik mijn hand voor om. Kinderkleding, jasjes, skipakjes, en bijna alle kleding voor mezelf enz.
    Maar toen kwam ik in heel moeilijk vaarwater terecht en opeens had ik geen zin meer om iets te naaien. Het stond/staat me nog steeds tegen. Het is een overwinning als ik nu mijn naaimachine pak voor kleine klusjes.
    Maar wie weet? Ooit?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke dingen heb je genaaid!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuke dingen hebt je gemaakt, is ook leuk kleine werkjes. Voor jezelf zijn het met grotere maat altijd zo'n grote lappen.
    Ik ben met een jurk bezig waaraan ik vorig jaar al was begonnen, mooie kleu, mooi patroon prinsessenlijn en fijne stof, maar hij is zo SAAAAAIIIII. Dat is het nadeel van zelf maken, soms valt het tegen. Ik ga nu kijken naar leuk randje voor hals en armsgaten en mooie knopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien een vrolijke sjaal of een ketting dragen ?

      Verwijderen
    2. Ketting past niet bij deze voorsluiting en sjaaltje zit me vaak te warm en worden bij mij snel touwtjes. Ook een ceinteur vind ik er niet mooi bij.

      Verwijderen
  8. Knap hoor! Het lijkt me heel leuk om zelf kleding te kunnen maken. Wij hadden op de basisschool iedere vrijdagmiddag handwerkles van een juf die speciaal daarvoor was aangenomen, type streng en ontzettend ouderwets. Maarrrr, die les was alleen voor meisjes. De jongens kregen handvaardigheid. Ik vond dat zo ontzettend oneerlijk! Misschien heb ik daarvan wel mijn afkeer voor handwerken, naaien etc. aan over gehouden. Dat was begin jaren '90, de tijd van 'een slimme meide is op haar toekomst voorbereid'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alsof je je niet op je toekomst voorbereid als je goed leert naaien&breien. Is creatief en geldbesparend. Net zoals kunnen koken.Heb je deze vaardigheden onder de knie, heb je er een leven lang plezier
      van. Zowel mannen als vrouwen natuurlijk.

      Verwijderen
  9. Mijn moeder had een coupeuse opleiding en ikzelf heb alleen maar geleerd heel kritisch te kijken naar kleding. Geen goede combinatie! Mijn broeken laat ik maken door een coupeuse want de mode industrie houdt geen rekening met de grote variëteit aan lichaamsmodellen bij dames (niet te verwarren met kledingmaten).
    Door mijn perfectionisme heb ik bovendien knip angst, want wat als datgene wat je maakt niet is, wat je in je hoofd hebt? Ik ben nu toch aan kussensloopjes begonnen onder het motto: dit is niet voor een woonblad, dit is spelen met een stofje. We zullen zien of ik de drempel kan nemen. Het lijkt me leuk om op termijn eenvoudige blouses voor mezelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik zou het graag willen kunnen en durven... mijn moeder kon het erg goed, dat houdt mij wel tegen. maar ik hou ook van rechttoerechtaan kleding, dus dan zou ik het toch moeten kunnen?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is super leuk om te doen. Stofjes uitzoeken en welk patroon past erbij? Wat staat je goed? Ik krijg al jaren naailes van mijn moeder en vind het ook fijne quality time samen. Soms sluit er iemand anders aan (kennis en/of schoonzus) en het is leuk om dan elkaars creaties te bekijken en te beoordelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt super gezellig! Ik wilde dat mijn moeder het me had geleerd. Maar verder dan Barbie kleertjes (zie eerdere blog) ben ik niet gekomen. De naaldspanning blijf ik lastig vinden vooral.

      Verwijderen
  12. Leuk als je kleinkinderen dat ook graag dragen en kleren die niemand anders heeft. Leuke hobby heb je erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik maak al mijn kleding zelf behalve jassen. Dat is mijn grote hobby en ik geniet er enorm van. Lekker naar de markt of stoffenwinkel en uitzoeken maar. Ik heb vier prachtige machines waar ik heel blij mee ben. En mislukt er eens iets of is het niet geworden zoals ik in gedachten had, dan gaat het gewoon de kliko in. Jammer dan. Als je kleding koopt, kan het ook tegenvallen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.