dinsdag 2 augustus 2022

Pff, mijn beleggingen vertonen eindelijk weer een stijgende lijn!

Beleggen doe ik al weer heel lang, al sinds september 2015. Eerst een heel bescheiden bedrag en later wat meer, toen de spaarrentes zo vreselijk laag werden. Ik heb er verschillende keren over gedacht alles te verkopen en te stoppen met beleggen bij negatieve rendementen, maar uiteindelijk heb ik dat niet gedaan.

Ik beleg bij de ASN bank en stop het geld in projecten die goed zijn voor de aarde en voor iedereen die daarop leeft, ook de dieren. Dat zijn niet de meest winstgevende en lucratieve projecten, maar wel van groot algemeen nut. In totaal heb ik 3000 euro in die beleggings-pot gestopt.
Voor mij is dit algemene nu belangrijker dan het behalen van rendement. Dat het de laatste jaren een beetje neerkomt op een donatie aan goede doelen, dat is dan maar zo!

Het ging steeds redelijk, er kwam meer geld bij, totdat corona kwam. Toen verloor ik 15,2% en dat werd alleen maar méér toen Poetin besloot Oekraïne binnen te vallen. Toen kwam mijn rendement uit op -26,9%. Niet  best!
Zowel corona als oorlog waren funest voor mijn beleggingen. Ik denk dat voor veel beleggers geldt dat ze een deel van hun inleg verloren hebben.
Maar de laatste weken is er heel voorzichtig weer een stijgende lijn. Het verlies komt nu uit op -22,2%
Verlies nu in euro's: €221,94.

Vanaf januari dit jaar is de duurzame impact nu 134 kg CO2 en dat alleen al is een mooi resultaat.

3 opmerkingen:

 1. Dag Aaf, ik reageer hierbij op n bericht van jou ooit hier geplaatst over het Eemshotel. N.a.v. daarvan heb ik geboekt, zijn we er vorige week geweest: kamer met uitzicht op zee! Fantastisch, zelfs heel vroeg in de ochtend n verdwaalde zeehond vanuit de kamer gespot. Heerlijk gegeten. Ik wil je dan ook bedanken voor de tip! Hartelijke groet, Mariëtte uit Brabant

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je genoten hebt van dit uitstapje! Het is ook een bijzonder hotel, zo op palen in zee. Een vroegere vriendin van mij (van de lagere school), doet dat ook wel eens met haar dochter.
   Ikzelf heb er alleen een paar keer koffie gedronken en ook dat was leuk, met uitzicht op de zee.

   Verwijderen
 2. Ik weet niet in welke fondsen van ASN jij belegt, maar in 2021 kun je daar 25% rendement hebben behaald. Ikzelf heb Milieu & Water, Duurzaam Small & Midcap en Microkredietfonds. Daar heb ik nu samen 19k Euro inzitten. Ik ben nu weer positief in mijn rendement, terwijl ik elke maand nog inleg. Ik weet dus niet ten opzichte waarvan jij je rendement berekend, maar ten opzichte van je originele inleg hoor je nog positief te staan.
  Als je zeker wilt zijn van rendement, zou je in het Microkredietfonds moeten gaan beleggen. Dat heeft alle jaren, behalve 1 jaar, een positief rendement. Alleen dat rendement is dan wel 2%, plus het dividend. Dus voor snel rijk worden is dat zinloos. Ik gebruik het als alternatief voor obligaties. Ook dit jaar ligt de koers nog steeds boven die van 2021 op dezelfde datum.
  Verder heeft Milieu & water ook een beperktere koersdaling dan Small en Midcap. Milieu en water zit nog maar zo'n 4 Euro onder de koers van vorig jaar, terwijl Small en midcap nog zo'n 9 Euro eronder zit.

  Ik ben dus benieuwd in welke fondsen je precies zit en wat je overwegingen daarin zijn. En heb je het dividend meegenomen in je berekening? Als je je dividend automatisch laat herbeleggen, dan zit dat er in.

  Mijn overwegingen voor mijn fondsen:
  - Small & midcap omdat kleinere bedrijven hogere stijgingen opleveren (Buffet 101)
  - Milieu en water omdat daar nu veel aandacht voor is (energietransitie) en dus hoge rendementen in te behalen
  - Microkrediet dus voor het zeer stabiele rendement, plus kleine ondernemers in ontwikkelingslanden steunen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.