woensdag 3 augustus 2022

Mijn rollator weggegeven/uitgeleend

De gezondheid van W, de man waarmee ik tussen 1973 en 1978 samen was, wordt er niet beter op. Hij wordt volgende maand 85 jaar en hij kan niet meer goed zonder steun lopen en heeft een bed van de thuiszorg in de woonkamer. Mijn indruk is dat hij licht dementerend is, maar misschien komt dat door een aantal lichte hersenbloedingen die hij gehad heeft en een op parkinson lijkende hersenaandoening. Als er nog plekken in verzorgingshuizen waren, zou hij daar denk ik ongetwijfeld voor in aanmerking komen. Nu is hij afhankelijk van Thuiszorg, huishoudelijke hulp via de WMO en een maaltijdservice. Mijn indruk is, dat dit niet genoeg is en bovendien zijn er wachtlijsten, waardoor hij voor een deel van de zorg pas na de zomer aan de beurt is. 

Tot  nog toe huurde hij een rollator, hetzelfde model dat ik in mijn bezit heb, terwijl mijn rollator ongebruikt in de schuur staat. Ik heb dat hulpmiddel helemaal niet meer nodig. Daardoor stond deze rollator wat te verstoffen in mijn schuur.
Ik wilde mijn rollator aan hem cadeau doen, maar hij vindt dat ik hem terug moet kunnen krijgen als ik die rollator weer nodig heb. Volgens mij gaat dat niet tijdens zijn leven gebeuren, ik ben goed genoeg ter been èn iets meer dan 15 jaar jonger, dat scheelt een stuk op mijn leeftijd. Dus wat mij betreft krijgt hij hem cadeau en wat hem betreft leent hij de rollator. Nu ik twee nieuwe heupen heb, loop ik zo veel beter dat ik met gemak zonder kan. Hij was er heel blij mee, hij belde mij na mijn bezoek ook nog speciaal even op om mij te bedanken. Toch leuk!

Ik was ruim 2 jaar geleden heel blij dat ik een rollator aangeschaft had en ik heb er veel gebruik van gemaakt. Destijds kocht ik mijn rollator voor 50 euro en de verzendkosten waren gratis. Als je hem nu moet kopen, ben je tenminste €90,- kwijt. Zou dat komen doordat hij in China gemaakt wordt?

Haha, ik moet trouwens nu denken aan het gesprek dat ik vorige week voerde op een verjaardagsfeest van een vriendin van mij. Ik vertelde vrolijk hoeveel profijt ik ruim 1,5 jaar lang van mijn rollator had gehad. Twee tamelijk hoogbejaarde dames van bouwjaar 1939 en 1942 vertelden dat ze nog niet dóód gevonden wilden worden met een rollator. En dat terwijl ze echt nauwelijks meer kunnen lopen. Dat gaat in huis al bar slecht, laat staan buiten, op straat. Ik begrijp eigenlijk helemaal niet waarom mensen zo'n weerstand hebben tegen rollators. Toen mijn schoonzoon mij in juli 2020 voorstelde een rollator te nemen, dacht ik meteen: wat een goed idee!

16 opmerkingen:

 1. Gek he, die weerstand tegen sommige hulpmiddelen. Ik ben 53 en heb twee hoorapparaten. Ik krijg regelmatig als reactie van (ook vaak oudere) mensen dat ze ook slecht horen, maar een hoorapparaat, dat willen ze niet. Huh?? Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben het helemaal met je eens, ik ben bijna 79 door 2 tia's mijn rijbewijs ingeleverd ,durf niet meer te fietsen doordat ik onevenwichtig ben.Maar mijn vrijheid heb ik lief,dus een rollator aangeschaft en een openbaar vervoerskaart.
  Kan er zodoende weer op uit trekken,tippel iedere dag 10.000stappen (goed voor de diabetes)wandel met mijn hond,en blijf zelfstandig!!!Als we ouder mogen worden hebben we allemaal wel een hulpmiddel nodig al is het maar een bril of gehoorapparaat,gebruik je mogelijkheden die er zijn dat maakt je leven zelfstandiger en aangenamer,geloof me.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoor het ook om me heen, die weerstand tegen een rollator. Ik vind het maar vreemd, het vergroot je bewegingsvrijheid.
  Bij scootmobiel net zo, het zou zo fijn zijn voor een kennis van me als ze overstag zou kunnen gaan.
  Zou die weerstand iets van die generatie zijn? Dat hulp aannemen not done is?
  Fijn dat je je rollator hebt uitgeleend aan die vriend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen ik zo'n 20 jaar geleden de eerste keer met het boodschappenkarretje achter ne aan trok vond ik dat een stap. Nu loop ik al jaren vaak met stok, ik heb een electrische driewieler want kan een gewone fiets niet meer in balans houden en op- en afstappen ging niet meer. Nu ga ik zitten en trap, heerlijk.
  Sinds half jaar ook een rollator (vd kringloop 15 euro) en het grote voordeel is dat ik zoveel sneller kan lopen en dat mijn gezelschap zich niet constant hoeft in te houden. Met stok moet je toch opletten waar je loopt op ongelijke ondergrond en waar je je stok neerzet. En je kan er even op zitten.
  Heerlijk hulpmiddelen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het voor sommigen een teken van vergankelijkheid is, in plaats van een weg naar vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn oma was juist ontzettend blij met haar rollator en heeft er 4! versleten. Voor haar was het een uitkomst, omdat ze zo juist alles nog zelfstandig kon. En omdat ze daardoor zo actief bleef, kon ze heel veel dingen nog doen die anderen van haar leeftijd niet meer deden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, juist dat! Ik kreeg door de rollator een heleboel vrijheid en zelfstandigheid terug. Ik kon in mijn eentje met de bus naar het ziekenhuis en met bussen, trein en boot helemaal zelfstandig naar Ameland. Ook heb ik er vaak boodschappen mee gehaald toen ik nog niet mocht fietsen.

   Verwijderen
 7. Mensen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze ouder worden, hulpmiddelen nodig hebben etc. Ze rommelen liever een beetje aan dan een rollator, gehoorapparaat of scootmobiel aan te schaffen.
  Toen ik mijn moeder vertelde dat mijn broers en zussen niet steeds zachter gingen praten maar dat zij slechter hoorde, wilde ze meteen naar de gehoorapparaten specialist!
  Mijn tante wilde toendertijd niet naar een bejaardentehuis. Wat moest zij tussen al die oude mensen ( ze was toen 89 en zeer slecht ter been)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn schoonmoeder vertikt het ook en ze heeft het echt nodig. Ik denk dat ze eerst haar heup moet breken😔

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eigenlijk helemaal niet duur, 50 euro. Huren zal vast al snel duurder zijn, of is het gratis te leen bij de thuiszorgwinkel?

  Ik kon trouwens niet niet zien dat jij dan heel jong was en een relatie had met een oudere man?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was 20 en hij net 36 toen we een relatie begonnen. Dat is heel binnenkort 49 jaar geleden.

   Verwijderen
 10. Bij ons in het gezin is er een grapje. Drie keer vallen en je krijgt een rollator.
  Maar niemand bij ons is te trots om hulpmiddelen of hulpverleners te gebruiken. Ik, 50 jaar oud, moest er wel aan wennen dat ik 2 jaar geleden hulp in de huishouding nodig had vanwege een hardnekkige ontsteking in mijn polsgewricht. Toen ik er aan gewend was, was het voor mij geen probleem meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kom ook vaak mensen tegen die daar absoluut geen gebruik willen van maken. Ik direct als het zou betekenen dat ik beter kon stappen met dan zonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik snap het ook niet, je gaat toch ook niet roepen dat je niet dood gevonden wil worden met een bril of contactlenzen? Of met kronen en bruggen en implantaten in je mond?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie vergelijking! Ik was om v.w.b. mijn hoorapparaten, toen ik me realiseerde dat het net zoals als een bril was (en ik mét veeeel beter zou functioneren..)

   Verwijderen
 13. Ik kan door ziekte op dit moment heel slecht lopen en ben dolblij met mijn geërfde rollator. Vorige week heb ik mij zelfs een hele luxe variant aangeschaft die met een paar handgrepen is om te bouwen tot rolstoel. Ik zou niet weten hoe ik mij zonder hulpmiddelen zou moeten redden. Nb ik heb inmiddels ook een traplift en een scootmobiel. Ik begrijp werkelijk niet waarom je geen hulpmiddelen zou gebruiken als ze er zijn. Riet

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.