zondag 12 februari 2023

Het Tijdelijk Noodfonds Energie

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode.

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Dat is op zich prachtig, maar ........ het blijkt dat het geld alleen aangevraagd kan worden met opgave van een e-mailadres en je moet beschikken over een smartphone die draait op software/besturingssystemen die in 2019 of later zijn uitgebracht. En je moet een app downloaden. Heb je een oude PC, laptop of tablet, dan kun je zelf geen geld aanvragen en moet je een beroep op anderen doen om het voor jou te regelen en dus privacygevoelige gegevens afgeven. 

Dus ...........  kwetsbare huishoudens moeten digitaal vaardig zijn en ze moeten beschikken over een tamelijk recente smartphone, anders wordt het niets.

Wie verzint zo iets?
Ik denk dat kwetsbare huishoudens bovengemiddeld vaak laaggeletterd zijn en soms totaal niet weten hou zoiets zou moeten. Ook hebben huishoudens in armoede vaak niet de juiste apparatuur voor deze aanvraag! Grote kans dat juist de mensen die het geld hard nodig hebben, geen aanvraag doen.
Je zou verwachten dat kwetsbare huishoudens een aanvraag op papier kunnen indienen en dat laaggeletterden hulp kunnen krijgen bij het invullen.
Lees hier meer (site NOS)
Op die site las ik ook, dat er volgens onderzoek 300.000 huishoudens in aanmerking komen en er is voor een derde van hen geld beschikbaar. Dus voor twee derde van de kwetsbare huishoudens is geen geld.
Wie vissen dan waarschijnlijk achter het net en krijgen niets?
Juist ja, de meest kwetsbare.

10 opmerkingen:

  1. Dat wat jij schrijft maar de groep wordt ook kleiner omdat velen de kachel uit of heel veel lager hebben gezet of hun voorschot hebben verlaagd en de klap van het bijbetalen (ergo mogelijke verhoging van hun schuldenlast wegens gebrek aan spaargeld) pas na maart gaat komen. Door het niet stoken en/of verlagen kan de rekening onder de 13/10% gezakt zijn.

    Voor degenen die gekozen hebben om wel in de kou te gaan zitten kan dit voelen alsof de genen die gewoon vrolijk door stookten bevoordeeld worden, ook geen fijn gevoel en geen stimulans om nog steeds zuinig met energie te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat dacht ik ook Willemien! Wij hadden hier ook voor in aanmerking kunnen komen als ik naar het inkomen kijk, maar hebben de hele winter de kachel al niet hoger dan 15-16 graden + alle apparaten uit. Lekker dan. Al moet ik er wel bij zeggen dat we het ook voor Oekraïne doen. Alle beetjes helpen.

      # Aaf: Het laatste stukje (over 1/3 deel beschikbaar) deed me heel erg denken aan de drama's waar je eerder over schreef bij het aanvragen van de subsidie/compensatie voor de aardbevingen in Groningen. Dat was ook zo'n 'wie het eerst komt' drama. Ook landelijk in het nieuws en uiteindelijk teruggedraaid. Hebben ze daar nou helemaal niets van geleerd?

      -JennyL

      Verwijderen










  2. Ik heb helemaal geen mobiele telefoon. Dat wordt steeds meer een probleem.
    In Amsterdam kun je bij het maatschappelijk werk terecht voor dit soort zaken, in buurthuizen en bibliotheken. Die helpen je dan gratis bij aanvragen en belasting, schulden, maar ook als je bijvoorbeeld mantelzorger bent zoals ik.
    Niet alleen financieel, maar ook moreel geven ze je een steuntje in de rug.
    Ik heb er hele goede ervaringen mee, en ik hoop dat er in de rest van het land ook zulke dingen beschikbaar - en bereikbaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die hulp wordt vaak in openbare bieb gegeven...maar voor mij helpt dat niet. Ik kan amper lopen, de bushalte is al te ver. Ik kan er dus niet komen.

      Verwijderen
    2. Meld je met deze hulpvraag bij Maatschappelijk werk. Geef duidelijk aan welke hulpvraag jij hebt. Maatschappelijk werk doet bij mij in de gemeente ook huisbezoeken. Ik neem aan dat ze dat in alle gemeenten doen ivm hulp aan het gezinsleven.

      Verwijderen
  3. Sinds ik gepensioneerd ben, interesseert die bruto inkomens me niets meer. Steeds meer moeten we afstaan. Bovendien geeft de WTP geen zekerheid meer over inkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij de bibliotheken kan men om hulp vragen. Daar staan ook computers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt een relatief nieuwe smartphone nodig om een aanvraag te doen, met een computer ben je er niet.

      Verwijderen
  5. Alles om maar niet daadwerkelijk mensen te hoeven helpen...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind de bruto bedragen best hoog…. Niet om te zeuren, maar je kunt er vaak toch wel voor kiezen om je verbruik aan te passen. Het zal wel teveel werk zijn, maar ik vind dat het uit zou moeten maken of iemand niet anders kan of niet anders wil.
    Al geeft dat waarschijnlijk ook weer ongewenste bij effecten.

    Dat je een vrij nieuwe / opslagrijke smartfone nodig hebt vind ik stom. Zo werkt het juist niet als je een laag inkomen hebt lijkt mij….

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.