dinsdag 14 maart 2023

Coronamaatregelen volledig vervallen

Tot mijn grote verbazing zijn alle coronamaatregelen vanaf afgelopen vrijdag geschrapt! Je hoeft niet meer te testen en je hoeft bij milde klachten niet meer thuis te blijven. Volgens de minister is het zo, dat "vrijwel iedereen in Nederland inmiddels een dusdanige afweer heeft opgebouwd" dat de gevolgen veel minder ernstig zijn dan voorheen.
Ik lees op de site van de NOS: Het kabinet roept mensen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- of verkoudheidsklachten en zich wel aan de algemene hygiënemaatregelen te blijven houden, zoals handen wassen, ventileren en in de elleboog hoesten en niezen.
Je mag blijkbaar weer zoenen en handen geven, het maakt allemaal niet meer uit. En je mag je ook onder de mensen begeven als je snotterig bent en verder geen klachten hebt.

Covid-19 wordt nu beschouwd als een griepje en de ziekte zal altijd onder ons blijven, net als influenza gaat het nooit meer weg.
Dit voorjaar geen vaccinatierondes meer. Misschien, of waarschijnlijk(?) in het najaar.
Ik haal altijd in de herfst een griepprik, vanwege leeftijd (nu 70+), diabetes en astma. Drie redenen dus om een prik te halen. Als corona net zoiets als een griepje wordt, dan wil ik graag een covid-prik!
Ik schrijf mij nu alvast in voor de coronavaccinatie in het najaar.
Waar kan ik mij melden?


22 opmerkingen:

 1. Ik vind het toch raar álles overboord. En Kuipers gaat er vanuit dat mensen hun 'gezonde' verstand gebruiken. Ik ben mantelzorger voor mijn moeder (86) en kwetsbaar en blijf zelf toch testen. Maar de meeste mensen zullen dit denk ik niet meer doen want de overheid heeft gezegd dat het niet meer hoeft. Kuipers heeft het over dezelfde aanpak als bij andere luchtwegvirussen maar Covid is helaas niet zo onschuldig. Misschien mag ik het niet zeggen maar het is wel 'apart' dat hij dit 5 dagen voor de verkiezingen publiceert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Persoonlijk vind ik het niet zo erg dat het nu gezien wordt als een gewone griep. Er zijn voor mij een flink financieel risico aan een coronabesmetting dat hiermee wegvalt. En er was toch vrijwel niemand meer die zich aan de maatregelen hield en de meeste mensen deden allang geen test meer.

  Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor mensen die al een aandoening hebben even spannend kan zijn. En het handen geven en zoenen mag van mij sowieso wel achterwege blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nu al drie keer 2 weken in het ziekenhuis gelegen .. corona. Omdat mensen doodleuk strontziek toch naar hun werk gaan, de zieke peuter naar de peutergym slepen. Dat gezonde verstand is helemaal kapot.

   Verwijderen
 3. Ik begrijp de verbazing niet helemaal. Net als met influenza belandt een deel van de patiënten in het ziekenhuis. De rest maakt thuis een mild tot gemiddeld soort griep door en leeft daarna nog lang en gelukkig.
  Je kunt hiervoor toch niet eeuwig in een aangepast regime leven?
  Die mensen met die ultrakwetsbare gezondheid liepen altijd al een risico met verkoudheidsvirussen en influenza. Dat verandert niet met covid.
  Het is goed om weer verder te gaan met de orde van de dag. Er zijn genoeg andere zaken om ons veel zorgen over te maken. Covid is er daar gelukkig niet één meer van.
  En ja, tuurlijk zijn er kwetsbare individuen die daar wel mee te maken hebben, maar je past een heel land/werelddeel niet aan op enkele kwetsbare personen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met jou eens! We hebben in het gezin te maken met long covid ellende, en toch zeg ik: laten we alsjeblieft weer normaal gaan leven, want de psychische schade van de maatregelen treft veel meer mensen (en bovendien werd uiteindelijk toch iedereen ziek...). We mogen blij zijn dat covid ´genormaliseerd´ is tot een verkoudheidsvirus!

   Verwijderen
  2. Ik ben het ook helemaal eens met schrijver. Heb ook spijt dat ik de eerste 3 vaccinaties heb laten zetten.

   Verwijderen
 4. @ Schrijver. In één opzicht is corona toch echt geen gewoon griepje. Je kunt er long covid door oplopen, en dat is niet onschuldig. En juist mensen in de bloei van hun leven kunnen dit oplopen. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na griep kun je ook langdurige klachten overhouden, zoals ME

   Verwijderen
  2. Thuis? Nee mensen blijven niet thuis. Ze gaan gewoon in de binnenspeeltuin zitten met een kind met koorts, zelf hoestend als een malle, gewoon weken. Bleven ze maar thuis.

   Verwijderen
  3. Ik heb er nog nooit van gehoord dat griep ME kan veroorzaken. Geartsje

   Verwijderen
  4. ME komt wel vaker voor na een virus.

   Verwijderen
  5. Dat het vaker voorkomt betekent niet dat het wordt VEROORZAAKT door.....

   Verwijderen
 5. Op een gegeven moment is het ook wel een keer genoeg geweest met de maatregelen.
  Mensen die zelf graag willen testen en voorzichtig willen zijn, hebben daarin de vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prima hoor ik vind het goed dat we verder gaan, wij zijn niet ingeënt en ik heb ook astma en mijn partner is hartpatiënt, zijn bloed maakt zelf klontjes aan met medicatie hopen we dat het niet meer gebeurt dus hier geen inentingen.
  We testen wel als we naar iemand gaan die erg zwak is of zwanger en we zijn verkouden natuurlijk dan testen we wel.
  Verder gaan we met ons leven, en ja we hebben beide afgelopen zomer corona gehad en binnen 1 maand weer normaal kunnen functioneren.
  Je kunt niet alles voorkomen!
  En ik denk ook dat het wel wat met de verkiezingen te maken heeft, om in een goed blaadje te komen bij de bevolking.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het zo stom als zieke mensen toch naar hun werk gaan.
  Alsof je onmisbaar bent.
  Blijf thuis. Ziek uit. Word snel beter.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ik ziek ben blijf ik thuis. Als ik een beetje snotterig ben, zonder koorts of keelontsteking, ga ik werken en snuit ik mijn neus wat vaker. Ik zal geen zelftest meer doen. Ik zal dan de hygiënemaatregelen in acht nemen, dat vind ik sowieso een goed idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het lijkt wel of sommige mensen zich wel goed voelen bij de coronamaatregelen en ze zo lang mogelijk aan willen houden”

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima toch? Als zij zich daar goed bij voelen hebben zij zelf de keus om dat voort te zetten.
   Ik respecteer hun keus.
   Zelf ben ik blij dat alles vervallen is.

   Verwijderen
  2. Sommige bedrijven in ieder geval. Een bezorgdienst vorige week aan dat ze niets achter de voordeur leveren vanwege corona. Ze zouden een douchewand bij mijn moeder van 78 bezorgen. Die kan dat echt niet zelf binnenzetten. Gebeld, ze waren niet te vermurwen. De bezorger zelf bleek gelukkig zo lief om hem in de garage te zetten.
   Scheelde mij weer flinke autorit, want je laat een grote doos niet naast de voordeur staan.
   Groet, G

   Verwijderen
 10. Mijn buurman was twee weken geleden zo ziek dat hij naar ziekenhuis moest. Corona. Dus het kan,en dan alle maatregelen weg. Ik vind het raar
  Geertje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben wel blij dat de maatregelen worden beëindigd. Eindelijk terug naar `normaal` - maar wordt het ooit nog weer het oude normaal? en natuurlijk griezel ik als ik al die mensen in de trein zie hoesten en proesten zonder zelfs maar een HAND voor hun mond te houden. Ik zit niet te wachten op nog een coronabesmetting (maar ik zit ook niet wachten op griepbesmettingen, en keelontstekingen, en zo...)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Maakten die laatste maatregelen dan zo'n inbreuk op ons leven?

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.