vrijdag 24 maart 2023

De zomer(tijd) komt er aan!

In de nacht van komende zaterdag op zondag wordt het zomertijd!
We leveren een uur in, in ruil daarvoor is het ‘s avonds een uur langer licht en ‘s ochtends een uur langer donker. Na een gewenningsweek waarin ik 's ochtends wat slaapdronken rondloop, vind ik het wel prettig dat het ‘s avonds langer licht is. Je kunt ‘s avonds in de tuin werken, een wandelingetje maken.

Ik heb een hekel aan donker en kou. Start van de zomertijd is voor mij ook een mijlpaal: het betekent dat het echt zomer gaat worden.

De zomertijd is ooit ingevoerd om energie te besparen. Ik geloof niet dat dit veel oplevert. Alleen een klein beetje stroom voor verlichting. Maar daar zit niet het grote verbruik.  Energieverbruik zit in ander stroomverbruik dan verlichting en dat verbruik vermindert niet. Ik heb een uurtje korter mijn lampen aan. Meestal heb ik ‘s avonds beneden in de woonkamer 3 ledlampen branden van in totaal maximaal 30 watt = 0,03 kWh. Ik ga ervan uit dat stroom 40 cent per kWh kost. Dan is de besparing aan stroom dus dagelijks 1x 0,03 kWh = 0,012 euro. In honderd dagen scheelt het dus 120 eurocent. Mijn conclusie: de besparing door de zomertijd is uiterst miniem.
Toch jammer!
Mijn andere stroomverbruik blijft ongeveer hetzelfde.

Het gasverbruik natuurlijk niet, binnenkort is het helemaal niet meer nodig om de verwarming aan te hebben. Maar daar hoeft de klok niet voor verzet te worden!


15 opmerkingen:

 1. Vooral fijn dat het 's avonds weer langer licht is maar zelf heb ik er wekenlang last van. Ben op maandag al begonnen met de klokken naar de zomertijd verzetten zo voelt het voor mij alsof ik er minder last van heb. Vroeger werkte ik altijd 's nachts in het verpleeghuis en dan was het een uur korter werken je moest dan wel even stevig doorwerken om alles gedaan te krijgen maar ik vond dat destijds wel fijn. In oktober ook wel dan was het ineens weer licht wanneer ik om 07.15 naar huis fietste. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen had je gloeilampen van 150 watt. En het ging niet om de kosten, maar om schaarste.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van mij mag de wintertijd blijven. Dat uurtje eerder opstaan is niet zo'n probleem, daar ben ik zo aan gewend. Maar ik heb best moeite om slaperig te worden 's avonds en zeker als de dagen nog meer gaan lengen in de loop van het voorjaar kom ik steeds moeilijker in slaap. Ik ben ook altijd blij als de dagen in de nazomer weer korter worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we het afschaffen dan juist zomertijd houden.. ik zit er altijd een uur naast in de winter.

   Verwijderen
  2. Nee, wintertijd houden. Dat is de echte tijd 😉

   Verwijderen
  3. Als je 2x per jaar met de wijzers kunt schuiven, dan kun je ook zeggen dat de zomertijd de ‘echte tijd’ is.

   Onderhand maakt het me overigens niet meer uit wat ze kiezen, áls ze maar iets kiezen, anders dan het geschuif met die tijd!

   Verwijderen
 4. Staat eindelijk het klokje in de badkamer weer op de juiste tijd. Dit klokje was destijds om de minuten weg te tellen voor 5 minuten massage gezicht. Nu is het om te kijken hoe lang ik douche. Daarvoor hoef ik die reiswekker, destijds gekregen van Postbank niet te veranderen qua tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh ja, daar zeg je me wat Aaf! De zomertijd. Helemaal vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen wonder dat je er niet bij stilgestaan hebt. Voor corona was er steeds volop discussie over de voor- en nadelen van de zomertijd. Nu is het verbazend stil rond dit onderwerp. Ik heb er in ieder geval nog helemaal niets over in de krant gelezen.

   Verwijderen
 6. Heerlijk, kan niet wachten. Kunnen we weer elke avond in het licht ipv donker een wandeling maken. Het geeft een gevoel van de lente komt er aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen de zomertijd werd ingevoerd (1977, of rond die tijd?) verlichtten we natuurlijk nog anders: er bestonden alleen nog gloeilampen en TL enzo. Ik denk dat we nu nog maar een fractie betalen van wat we toen aan verlichting betaalden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben nog steeds blij om in een land te wonen waar heel het jaar door één tijd wordt gehanteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou er zo voor tekenen. Voor mij hoeft die zomertijd niet zo. Ik heb sowieso al moeite om in slaap te vallen. Laat staan met de zomertijd.

   Verwijderen
 9. Ik heb het liefst de wintertijd. Wordt altijd wat depri als de klok weer vooruit gaat. Zomertijd duurt ook nog eens langer dan wintertijd, eind oktober gaat de klok weer terug. Afijn, het is nu eenmaal zo….

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook veel liever wintertijd maar inderdaad we moeten het er mee doen.
  Ik vind de zomer onrustig ,veel meer herrie van brommers en auto's met knalpijpen.
  Scheelt misschien ook omdat we hier in het westen op een kluitje zitten.
  Groet Lianne
  Scheelt misschien ook dat we in het weste

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.