donderdag 30 maart 2023

Geen aprilgrap!

Vanaf 1 april zit er statiegeld op blikjes. Je krijgt 15 eurocent voor bierblikjes, frisdrankblikjes, waterblikjes, chocolademelkblikjes etc. Maar let op! De streepjescode moet leesbaar zijn en een in elkaar gedeukt blikje wordt niet geaccepteerd door de machine.
Hoe kun je de blikjes herkennen? Er zit een logo op.

Volgens Milieu Centraal kwamen er in Nederland in 2021 naar schatting 150 miljoen blikjes in het milieu terecht.
logo op blikje

Hier krijg je dus geen cent voor


Wat zou het fijn zijn als er minder blikjes in de natuur terecht zouden komen! Je ziet nu overal blikjes liggen: in sloten, in de bosjes, in het gras. Ik vraag me af wat de mensen die die blikjes weggooien denken.
Zouden ze denken dat de blikjes vanzelf vergaan, net als een klokhuis van een appel of zo?

Nu is het wel de vraag of die 15 cent per blikje echt gaat helpen!
Zouden diegenen die nu de blikjes lukraak zomaar op straat gooien ze echt inleveren?
Ik ga alles inleveren wat ik vind!
Ik heb een mooie roltas en daar past een heleboel in! 

mijn tas op wieltjes


14 opmerkingen:

 1. In ieder geval een goed initiatief en het gaat vast wel iets helpen als zijn het maar kinderen die blikjes oprapen. Alleen jammer dat de blikjes niet gedeukt mogen zijn. Een beetje mag wel volgens mij maar zeker weten doe ik dat niet. Het valt mij overigens het laatste jaar op dat er ontzettend veel afval ligt overal zelfs langs de snelwegen en vooral bij stoplichten. Ik rijd geen auto maar zit ernaast en het valt mij op. Kwam vroeger veel in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om te wandelen maar daar ligt echt helemaal niets en neemt iedereen zijn of haar afval mee naar huis. En die mensen die die blikjes gewoon op straat gooien denken helemaal niet na, als zij er maar vanaf zijn. Hier vlakbij is een middelbare school en op weg naar school of huis fietsen ze langs ons appartementcomplex en laten spontaan hun zooi (veel Red Bull blikjes) vallen. Als je er iets van zegt krijg je een middelvinger en wat woorden die ik hier niet zal herhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een goed idee, statiegeld heffen op blikjes. Begrijp ik het nu goed, ga je met boodschappenkar de straat op om weggegooide blikjes te rapen ? Als extra zakcentje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo moet je dat niet zien. Ik ga niet speciaal op stap om blikjes te rapen. Ik ga met mijn kar op stap om boodschappen te halen en als ik onderweg blikjes of flesjes tegen kom, dan raap ik die op en stop ik ze in een plastic zak in mijn kar en lever ik die in. Wat zonder statiegeld is, gaat in een afvalbak bij het winkelcentrum. Wat mét statiegeld is, dat doneer ik aan een goed doel. Hier bij de AH kan dat. Ik heb nog nooit ergens anders iets ingeleverd, maar ik neem aan dat dit elders ook mogelijk is.

   Verwijderen
 3. Leuke bijverdienste voor kinderen. Blikjes rapen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik raap al jaren afval in de natuur, als we met de honden wandelen. Nu krijg ik er dan eindelijk een beloning voor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Plastic flesjes koop ik ongeveer 1x per jaar 6 nieuwe en hergebruik die. Grote plastic flessen van cola koop ik in Belgie en die hebben geen statiegeld en gaan in de recycle zak en dat enkele statiegeld flesje ook dat ga ik niet bewaren voor de 15 cent.
  Maar als ik nu blikjes heb omdat ik elke dag een alcoholvrij biertje drink moet er dan weer een tas bijkomen om die te bewaren voor inleveren en lever ik de plastic flesjes ook wel in

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Statiegeld van 15 centen heeft echt geholpen, dus zou ik niet weten waarom statiegeld van 15 cent op blikjes niet zou helpen. Flesjes vind ik zelden meer. Ik zoek de blikjes die ik tegenkom ook op. Er zijn mensen die speciaal lopen om zwerfafval op te rapen en weg te gooien. Blikjes kunnen ze dan bewaren en inleveren. Daar is niets minderwaardigs aan. @ anoniem van 7.22.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik raap al jaren niet alleen blikjes op maar alle afval. De recyclables gaan in de zak, daarvoor bestemd, om gerecycled te worden. Het andere afval gaat in mijn container voor restafval. In Australië raap ik samen met mijn dochter op dezelfde manier alleen gaan de blikjes in een container voor een goed doel.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tijdens het hond uitlaten raapte mijn man altijd al de weggegooide flessen op. En eens per week liepen wij de supermarkten af om ze in te leveren. Dat leverde toch in elk geval een bedrag op voor de jaarlijkse hondenbelasting. En wij hadden er veel lol in.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik raap al jaren zakken vol afval. Soms 5 grijze vuilniszakken per maand.. soms 10.. de gemeente wil dat ik zelf afvoer via de grijze bak (9 keer per jaar legen voor 15 euro per keer). Ik gooi wat ik vind in blikvangers en vuilnisbakken van de gemeente. Ze sparen tenslotte al manuren uit. Alles waar statiegeld opzit gaat in de automaat en dat doneer ik.

  Mijn neefje gaat elk festival op het feestterrein hier de dag erna opruimen.. in een jaar heeft ie voor honderden! Euros aan statiegeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga blikjes niet uitspoelen, drogen en dan inleveren. Vieze bedoeling. Dat ene blikje dat ik heb gooi ik denk ik gewoon in afvalbak of thuis bij plastic afval.
  Ik zou nu eerder voor een flesje gaan, want daar zit een dop op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spoelen en drogen hoeft niet. Lever je het flesje dan wel in?

   Verwijderen
  2. Spoelen en drogen hoeft niet, maar dan lekt het in ne tas etc.
   Ja flesjes lever ik wel in. Daar zit tenminste een dop op.

   Verwijderen
 11. Onze boodschappenbezorger (Jumbo) neemt ook alle flessen met statiegeld mee, dus vanaf 1 april ook blikjes. Ik zal ze niet weggooien als ik ze heb. Er wordt hier in huis door mijn man nog wel eens een blikje cola gedronken.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.