vrijdag 10 maart 2023

Gratis genieten van nestelende vogels

Sinds een aantal jaren volg ik vogels op beleef de lente. Sinds begin deze maand kun je op de website Beleef de Lente weer live gratis meekijken met vogels.
In en rond vogelnesten staan camera's en via die camera's kun je alles volgen via de webcam: het gereedmaken van het nest, het seksen, het leggen en uitbroeden van eieren, het voeren van de kuikens.
In het afgelopen jaar waren de slechtvalk en de ooievaar bij mij veruit favoriet!
Je kunt gratis kijken, maar het kost natuurlijk wel wat, die camera's en het uitzenden van de beelden. Daarom neem ik dat gratis niet heel letterlijk en doe jaarlijks een donatie.

Voor wie nog nooit gekeken heeft een waarschuwing: het is zeker niet allemaal leuk en schattig. Soms is er sprake van dood en verderf. Bij de ooievaars is er altijd minstens 1 kuiken die het niet redt en vorig jaar ging het helemaal mis. Een klein, in groei achtergebleven kuiken wordt opgegeten door een ouder en grotere kuikens worden uit het nest gegooid: hups weg er mee! Door dit opruimen hebben de andere jongen meer kansen. Ook de slechtvalken kregen vorig jaar geen kuikens die het overleefden.

Sinds begin deze maand kun je op de website Beleef de Lente weer live gratis meekijken met vogels.

Dit jaar met:

steenuil
kerkuil
bosuil
slechtvalk
ooievaar
zeearend
vijver met diverse vogels

de vogels die nog online komen:

pimpelmees
gierzwaluw
merel
visarend
scholekster
boerenlandvogels

Er zijn altijd opgenomen beelden beschikbaar die je af kunt spelen en ook live beelden.
Erg leuk! Vaak doe ik 's avonds even een digitaal rondje langs de nesten: broedende vogels, kuikens die uit het nest kwamen, oudervogels die eten kwamen brengen.

Bij sommige nesten heb je 1 camera, soms twee en in een enkel geval 3 camera's die de vogels in beeld brengen.

5 opmerkingen:

  1. Heerlijk die vogels sinds een paar dagen mijn vast routine 's morgens om 05.30 uur. Nog even en je hoort ze ook weer zingen 's morgens vroeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ik kijk al vanaf het begin. Leuk is de Webcam op het Rijksmuseum, die kijkt recht vooruit over de Spiegelgracht, aan het einde is een brug en erachter zie je een hoekhuis, op de andere hoek ben ik geboren maar dat huis zie je net niet.
    De Kerkuilen zijn nu zo leuk, groot deel vd dag zitten ze samen in hun hok te suffen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb altijd koolmezen Live in de tuin, zo leuk! O.k, je ziet ze alleen aan- en wegvliegen, en je ziet NOOIT de vogeltjes uitvliegen, maar ik zit vol spanning mee te kijken, probeer ze te behoeden voro moordzuchtige katten, en help zo een beetje mee met het nest grootbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind de steenuilen altijd zo leuk. En de bosuilen: prachtige uilskuikens met prachtige ronde ogen. Ook leuk om te zien hoe een pimpelmeesje slaapt in een nestkastje: als een kogelrond donsballetje... En als de zeearenden hun pasgeboren kuikens voeren, dan doen ze dat zoooo voorzichtig. Met hun enorme snavels scheuren ze een piepklein brokje vlees af en bieden dat liefdevol aan aan hun kleine kuiken.... Heel bijzonder allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De gierzwaluw is bij mij favoriet. Het geluid dat ze voortbrengen (soort van zwierend 'skreee, skreeee') associeer ik heel erg met de zomer en zonnige dagen. Fijn dat ze er dit jaar weer bij zijn.
    -JennyL

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.