maandag 6 maart 2023

Mijn records verbroken: mijn energieverbruik in februari

Gasverbruik
Mijn gasverbruik in februari:
Volgens de ene Slimmemeter app 43,28 m³, volgens de andere Slimmemeter app 43,64 m³. Volgens leverancier Powerpeers: 43,65 m³

Stroomverbruik
Mijn stroomverbruik in februari:  Volgens de ene slimmemeter app - 9 kWh, en volgens de andere -10 kWh en volgens Powerpeers -8,93 kWh

Vergelijking
Vorig jaar verbruikte ik in februari 50,03 m³ en 234,2 kWh.
en het jaar er voor (2021) verbruikte ik in dezelfde maand 98,34 m³ en 56 kWh.
Toelichting: in 2022 heb ik vaak de elektrische kachel gebruikt, waardoor mijn stroomverbruik enorm toenam en mijn gasverbruik afnam. Ik nam alvast een voorschotje op de opbrengsten van de zonnepanelen, die in maart geplaatst zouden worden.

Vergelijking met voorgaande jaren gaat een beetje mank
Waardoor?
Doordat ik dit jaar in februari in totaal een week afwezig was, ik was een aantal dagen op vakantie en een aantal dagen bij mijn dochter. Daardoor gebruikte ik in die week weinig gas en aanzienlijk minder stroom.
Hoeveel gas? Doordat het nogal koud was en de thermostaat op 15 graden stond, verbruikte ik toch nog ongeveer 6 m³ gas.

Zonnepanelen
Zoals je aan mijn stroomverbruik kunt zien, leverden de panelen iets meer op dan ik verbruikte. Ik kreeg volgens de app deze maand 34 kWh geleverd en leverde 43 kWh terug.
In totaal leverden mijn zonnepanelen 61,2 kWh stroom. Daarvan leverde ik dus 43 kWh terug en gebruikte ik 18,2 kWh direct.
Opgeteld bij de geleverde stroom, verbruikte ik dus in totaal 52,2 kWh, wat vergelijkbaar is met het jaar dat ik nog geen zonnepanelen had en ook geen elektrische kachel.

Warmte anders dan door verwarming of elektrische kachel aan.
Mijn gasverbruik is in vergelijking tot 2021 flink gedaald en toch heb ik weinig stroom verbruikt.
Hoe deed ik dat?

  • Volgens mijn aantekeningen was het in '21 in week 6 gemeen koud, met strenge nachtvorst. Dit jaar in februari regelmatig nachtvorst, maar niet superkoud. Dat scheelt alvast kubieke meters.
  • Verder heb ik de thermostaat niet hoger dan 18 graden gehad, en 's nachts op 14 graden.
  • Ik heb voornamelijk gebruik gemaakt van plaatselijke warmte: een warmtedeken voor rug en billen, een elektrische voetenzak voor mijn voeten en een elektrische deken voor in bed. De elektrische kachel heb ik nauwelijks gebruikt.

1 opmerking:

  1. 20 m3 in feb verstookt ivm visite. Jan 18 m3. Dec 15 m3. Gewoon met een deken op de bank of op de luie stoel. Man wat bespaar je zo veel geld.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.