vrijdag 14 april 2023

Maaltijden uit blik

In de afgelopen week was ik aan het mijmeren over vroeger. Over eten uit blik of uit vacuümpak.
Nasi en bami uit blik, zuurkool uit blik, witte bonenschotel uit blik, ravioli uit blik.

Vroeger, begin 80-er jaren,  toen ik nog op fietskampeervakantie ging en per dag gemiddeld 110 kilometer met bepakking wegfietste, was er in een gewone supermarkt voor meer kant-en-klare voeding in blik te koop en veel minder van dat soort eten uit de koeling.
Nasi en bami in blik en ook ravioli in blik was "normaal" eten.
En in Frankrijk had je ook choucroute (= zuurkool) in blik met stukjes varkensvlees en worst en verder witte bonen in blik ook met stukjes spek en worst. Na een hele dag fietsen warmden we dat op in een pannetje op het kleine campinggasje. Heerlijk met wat stokbrood er bij!
Misschien zou ik het nu helemaal niet meer lekker vinden. Maar de combinatie at toen heerlijk weg!

Toen ik in 1972 als student in de stad Groningen kwam wonen, kon je bami en nasi in blik kopen. In een groot blik. Ik at daar vaak wel een paar dagen van. Ik bakte een deel van de bami uit blik in de koekenpan. Aanvullen met groenten deed ik niet. Ik zag dat voedsel aan voor volwaardig eten en genoot van dit ongetwijfeld te zoute en te vette eten.
Ik herinner me jaren later een eetgroep van een studentenvereniging, waar een nieuw lid voor het eten van ongeveer 6 mensen uit een eetgroep 3 grote blikken ravioli had gekocht. 850 milliliter per blik. Misschien weet je niet wat ravioli is? Dit zijn Italiaanse gevulde deegkussentjes in een saus. Meestal zit er wat kaas in de vulling en in de saus zijn tomaten verwerkt. Erg lekker vind ik het niet, zeker niet uit blik. Ik at toen inmiddels zelf veel gezonder, altijd zelf gekookt en met veel meer groenten dan de ravioli.
Dat 1/2 opgewarmde blik ravioli per persoon kregen we voorgezet en dat was dan de maaltijd. Ik was heel verbaasd over deze maaltijd en andere studenten ook! Geen groenten er bij, voornamelijk vies deeg. Niet al dente en geen subtiele smaakjes alleen te zout deeg.
Goedkoop en makkelijk was het wel, dat is zeker. Alleen opwarmen en eten maar!

Waarom schrijf ik over eten uit blik? Ik vind het leuk om wat over vroeger te vertellen. Ook toen was er kant-en-klaar, alleen toen zag de voeding er wat anders uit dan tegenwoordig. Aan sommige soorten eten uit blik heb ik heel goede herinneringen. Met name de lekkere Franse zuurkool uit blik viel bij mij zeker in de smaak.

Voor de (bijna) boomers: herinner jij je pasta (er bestond ook spaghetti in blik) en nasi en bami uit blik?
Wat vond je er van?

PS: ik ontdekte afgelopen woensdag dat supermarkt Plus nog steeds blikken bami en nasi in het assortiment heeft. Ik ga ze overigens niet kopen, want er zit vlees (hamblokjes) in.

38 opmerkingen:

  1. Wat ik aan blikvoer kocht ? Zuurkool, rode kool, witte bonen in tomatensaus, knakworst en sardientjes. Die laatste koop ik nog steeds, zuurkool en rode kool zitten nu vaak in een zak. Nasi of ravioli uit blik vind ik zo vies ! Kleffe hap.
    Mijn moeder kocht weleens smac, die ze in plakken sneed en bakte. Dat vond ik toen best lekker . O en kapucijners en bruine bonen kwamen meestal ook uit blik of pot. En doperwtjes natuurlijk, die koop ik nu bevroren. Die kleine blikjes peulvruchten van een bepaald merk vind ik erg handig om in voorraad te hebben. Wel duurder dan zelf weken en koken natuurlijk, maar soms dient gemak de mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben nu mijn "blikvoer"aan het nakijken en opeten als de tht dichtbij is.Want dat is nodig bij een voorraadje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het wil niet zeggen dat voedsel de dag na tht al bedorven is. Gewoon proeven en ruiken, je kunt het nog wel jaren na de tht eten.Vroeger stond er nergens een datum op. Nu met datum denken veel mensen dat het de dag na de datum al bedorven is. Ik heb eens nasi en bami uit blik gekocht bij de aldi, niet te eten. Geartsje

      Verwijderen
    2. Ik kan me nog herinneren dat op voedsel in blik stond: Onbeperkt houdbaar. Aan die houdbaarheidsdatum is niets veranderd, maar nu kunnen fabrikanten aansprakelijk gesteld worden als het blikvoer niet meer lekker is. Die aansprakelijkheid beperken ze door er een THT datum op te zetten. Na die datum kun je niet meer claimen.

      Verwijderen
  3. Haha, ja, smac....als wij thuis macaroni aten dan zaten daar stukjes smak, kaas en tomatenpuree door. Heerlijk vonden we dat toen.
    Nu maak ik zelf een saus met veel groenten bij de pasta en moet ik niet aan de macaroni van vroeger denken.
    Grappig, hoe dat verandert, Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk! Ik ben uit 1965. In de Nijmeegse achterbuurt waar ik opgroeide hadden we zelfs een liedje over nasi uit een blik. Ik vond het overigens heerlijk, zou er nu niet meer aan moeten denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Soms kan ik er nog zo’ n zin in hebben. Van die gele nasi uit een blik. Met een gebakken ei er op en augurken er bij. Het hoorde zo bij vakantie op de boot. En de smack uit blik die door de macaroni ging is ook nog te krijgen. Ik denk niet dat ik het nu nog lekker zou vinden. De rode gelatine pudding met bowl en lange vingers , die ik laatst voor mijn dementerende moeder gemaakt heb , smaakte ook al nergens naar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is voor mijn tijd, Aaf :)
    Ik heb enkel wat blikjes rotzooivrije caloriearme Hachee. Geschikt voor de meest gevoelige eter.
    En zwarte bonen uit blik, omdat ik ze niet eerder in glas tegen kwam.

    Verder niets uit blik, omdat daar altijd varkensvlees in of doorheen zit.
    Oja, heel soms had ik een blikje met kipfilet erin.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hunger Breaks! Een blikje met witte bonen, worstjes, tomatensaus, champignons en spek, bijna 500 kcal per blik.
    Die kocht ik bij de Engelse winkel in Amsterdam voor mijn jongste zoon na het stappen.
    En mijn vader vertelde dat hij na de oorlog als TB patiënt blikken Corned Beef kreeg, heerlijk vonden zij dat ! Het hele ( arme dominees gezin) smulde er van mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Op vakantie naast de tent eet ik nog steeds graag van dat blikvoer. En ook kant-en-klare-salades overigens. Maar diezelfde salade, die op de camping zo lekker smaakt, smaakt thuis helemaal nergens meer naar...
    Overigens is ons hele eten heel erg veranderd. Als ik de hoeveelheden calorieën zie in oude kookboeken, die ik er nog wel eens bij pak..!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben 40+ als wij kant en klare bami hadden toen ik opgroeide (mijn vader at dat graag) kwam het ‘gewoon’ uit de koeling, wel met stukjes smac-alternatief uit blik, van de Aldi. Alleen ravioli uit blik herinner ik me maar dat was eigenlijk gewoon tomaten soep met wat meer ‘vulling’. Nooit echt dol op geweest. Mijn grootmoeder kookte meestal voor ons gezin en die was om een of andere reden weinig enthousiast over groenten of zelfs bonen uit blik dus we aten dat zelden, toen ik studeerde is dat niet veranderd. Het enige dat ik nu in blikken op voorraad heb is gepelde tomaten, tot een paar jaar geleden ook tomaten puree maar die kun je tegenwoordig in tubes krijgen wat veel handiger is als je kleine hoeveelheden gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben van 1980, kant-en-klaar eten uit blik hadden we niet. Wel regelmatig groente uit blik, knakworst en -als culinair hoogtepunt op zondag - ijs met vruchten uit blik. Haha.

    In Frankrijk zie je nog veel meer kant-en-klaar uit blik. En van manlief MOETEN we elke kampeervakantie in Frankrijk een keer ravioli uit blik eten. En lekker? Ach, lekker zit ook in je hoofd toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nasi uit blik at ik bij mijn oma tussen 1960 en 1970 denk ik. Ravioli in blik was mijn dochter gek op. Voor ee enkele keer is het wel makkelijk en lekker met veel kaas erdoor.
    Uit Frankrijk neem ik wel blikken Cassoulette mee, grote witte bonen in saus met soort knapworst en stukjes kip of lam. Dat vinden we wel lekker en ook grote blikken met eendenpoten in vet is al goed gaar dus even in de oven voor knapperig korstje.
    Grappig dat er ook recaties komen over dingen uit blik zoals smac die je ergens aan toevoegt.

    Aaf bedoelde toch hele maaltijden uit blik?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik herinner me nog als kind dat we iets bijzonders zouden eten: nasi uit blik. Maar dat viel erg tegen, we vonden het geen van allen lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben geboren toen jij net studeerde Aaf. Ravioli uit blik doet mij vooral denken aan de kinderserie op tv in de jaren 80: https://kindertvgeheugen.nl/series/serie-overzicht/2126-ravioli Het was hun lievelingskostje, tot ze besloten om het drie weken lang iedere dag te eten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha, ja hier moest ik ook aandenken dat er vroeger een tv serie was waar veel ravioli werd gegeten tot ze er zat van werden, weet er niet meer veel van, maar hierdoor heb ik nooit ravioli uit blik gegeten ;) Nasi uit blik heb ik ook nooit gegeten, ik ben van indische afkomst en mijn moeder of oma maakte vaak een makkelijke Nasi goreng van een restje koude witte rijst(er werd veel rijst gegeten, dus was vaak wat over) en dat opbakken met ei ,groenten en ketjap erdoor heen en soms ook wel smac erdoor dat dan weer wel.

      Verwijderen
    2. Ook gezien geweldig 🥰

      Verwijderen
  14. Oh ja. Die blikken cassoulet in Frankrijk. Witte bonen met allerlei soorten vlees. Dat at je op de camping en dat vonden we heerlijk als we de hele dag gezwommen hadden. Ik vraag me af of ik het nu nog zou lusten.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Bami en nasi in blik kun je ook bij de Boni en de Aldi kopen. Ik had vorig jaar 2 blikken gekocht voor een vakantie die uiteindelijk niet doorging. We hebben het laatst als makkelijk gegeten en ik vond het net als vroeger nog steeds lekker. Smac aten wij vroeger in de macaroni en voor vakantie namen wij ook corned beef in blik mee en je had zakjes hutspot en boerenkool (een soort poeder net als aardappelpuree).Wij aten er dan beefburger of hamburger bij uit een foliepak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaa, zakjes hutspot en boerenkool gemengd met aardappelpuree van Maggi! Je moest melk en water toevoegen, + een klontje boter. Ook wij aten er op vakantie beefburger en hamburger uit foliepak bij!

      Verwijderen
    2. Wij aten nog in 2009 bij 3 weken vakantie in Noorwegen niks anders dan burgers uit alupack of gehakt en smac uit blik. Gedroogde groente met aardappelpuree. Macaroni of rijst met gebakken uit en tomatenpuree. Het enige wat we daar kochten waren uien. Brood maakten we in de broodbakmachine die we ook meegenomen hadden, evenals het meel en droge gist. Noorwegen was onze droom. Budget maar nauwelijks toereikend. Vandaar dat we voor 3 weken alles meenamen. We wisten dat Noorwegen duur was. Met 5 mensen gingen we in een kleine middenklasser. Alle voedsel paste in 3 kleine tasjes, één voor elke week 1. We hadden een supervakantie. En eten was even een bijzaak. Niemand heeft ooit geklaagd.

      Verwijderen
    3. Leuk dat jij je die zakjes hutspot en boerenkool van Maggi ook nog herinnert.

      Verwijderen
  16. Complete maaltijden uit blik heb ik nog nooit gegeten. Mijn moeder maakte alles zelf en aangezien mijn partner een eetprobleem heeft koken we iedere maaltijd zelf.
    Alhoewel ik heb weleens soep uit blik gegeten, tijdens een kampeervakantie.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Als kind gingen we een aantal jaar op vakantie naar een pension in Duitsland of Oostenrijk. In de avond gingen we op zoek naar een picknick tafel in het bos en daar maakte mijn moeder op een camping gasje regelmatig nasi uit blik. Wel met een uitje erdoor gebakken, veel ketjap manis en een gebakken ei erbij. Het smaakte toen prima, zo in de buitenlucht. Het was tussen 1978 en 1982. Nu zou ik me er niet meer aan wagen. Zoonlief wilde op vakantie de ravioli in blik proberen. Dat was geen succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Vroeger met vakantie was altijd de eerste maaltijd nasi uit blik, en die traditie heb ik inmiddels overgenomen van mijn ouders. Ik eet dus 1 of 2x (ligt eraan hoe vaak we op vakantie gaan) per jaar nasi uit blik. Ik vind het niet vies maar ook niet bijzonder, het is meer de nostalgie inmiddels. Het is wel heel vettig en daarom eet ik het niet vaker. Vind zelfgemaakte nasi lekkerder, maar uit blik is wel handig mee te nemen op vakantie. Gebakken eitje erbij en kroepoek en satésaus.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik kan me herinneren dat we eind jaren 80 of begin jaren 90 tijdens een wandelvakantie door Nederland van de blikken van Struik kochten. Dat waren van die platte blikken. Klein kuiltje in de grond graven, aanmaakblokje erin, aansteken, blikje er bovenop, en zo hadden we een warme maaltijd. Waarschijnlijk waren m'n culinaire eisen toen een stuk lager.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn man was vrachtwagenchauffeur en kreeg deze platte ovale blikken altijd bij de struik fabriek. Die bewaarden we ook altijd voor op vakantie. Jachtschotel, goulash, zuurkool met worst, bonenschotels. Heerlijk vonden we het. Komkommer erbij voor de vitamientjes en klaar waren we.

      Verwijderen
  20. Bami en nasi uit blik is iets Nederlands denk ik, heb ik in België toch nog nooit gezien. Wél de ravioli idd, en de choucroute (idd heerlijk), en ook stoofvlees herinner ik me maar dat at ik nooit uit blik. En cassoulet!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Niemand van wie de ouders Nederlands eten , de gehaktballen , lieten inblikken bij de slager. Waar dan de auto mee vol geladen werd voor op vakantie ? ? Mensen die op zee zeil reis gingen deden het ook wel. Handig als op een vochtig of lek schip de etiketten er af weekten 😀

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Op kamers in de jaren '80 aten we dat, vooral ravioli en nasi. Maar ook boerenkool. Niet omdat het zo lekker was maar wel makkelijk en goedkoop. Kan me die smaken nog wel herinneren, moet er nu niet aan denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Koken deed ik net als mijn moeder altijd vers maar op vakantie zag ik mensen in de winkel die blikken nasi in de kar hadden en zei ik tegen mijn man ,,wat doe ik toch altijd moeilijk ,wij kopen ook eens zo'n blik.
    Nou we namen een hap ,keken elkaar aan en tersluiks naar de kinderen en we zeiden allemaal bah bah bah .
    Ze hadden nog liever drie x per dag brood dan eten uit blik.
    We hebben ook nog grootmoeders bietjes van Hak geprobeerd maar ook dat was geen succes.
    Groet van Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  24. In de 80-er jaren at ik uitsluitend verse groenten en aardappelen uit eigen tuin, in de winter aangevuld met geweckte voorraad eigen groenten. Eieren, kippen en eenden at ik ook uit eigen tuin. Ja, alles zelf gekweekt en ook geslacht. De kant en klaar maaltijden uit die tijd heb ik gezien, niet gegeten. Ze bestaan nog steeds. "Gewoon" werden die in mijn kennissenkring ook toen niet gevonden. Dat eten is me altijd een gruwel geweest.

    Nu nog steeds, is vers voedsel gewoon, met diepvries groenten en de weck voorraad als aanvulling. In de winter gebruik ik wel tomaten uit blik. De verse hebben dan geen smaak. Bruine en witte bonen uit een pot vind ik ook prima, maar sperziebonen uit pot of blik vind ik niet lekker. Nu er minder verse groenten in de winkel te koop zijn en de woningverhuurder groenten en kippen in de tuin verbiedt, heb ik 'sier' tomaatjes, pronkbonen en 'sier' tuber in de tuin. Het is behelpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Het lijkt me dat iedereen wel eens 'blikvoer' eet of gegeten heeft en meestal is er niks mis mee, maar mijn grootste afknapper op dat gebied is toch wel de nasi-goreng (van Koen Visser) uit blik. Vooral als je bedenkt dat ik begin jaren zestig een jaar in een instellingskeuken gewerkt die hoorde bij een instelling waar ongeveer eeen kwart van de bewoners een Indische afkomst had. We waren minstens drie dagen druk als er een rijstafel op het menu stond en iedereen was er altijd vol lof over. Met dat in het achterhoofd is zo'n blik nasi een verschrikkelijke afknapper. Het heeft wel tot gevolg gehad dat ik me tot op de dag van vandaag, nooit meer aan hele maaltijden uit blik, zakje of pakje heb gewaagd. Allemaal indachtig de Drentse zegswijze "Je moet zolang mogelijk je eigen bezems binden". In mijn geval je eigen eten koken, dan weet je ook precies wat je binnen krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Haha ! In de reclame op tv: Koenvisser zo gemakkelijk Koenvisser zo verrukkelijk! 😂

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Toen ik pas in mn eentje op kamers was, at ik wel eens een complete linzenschotel of chili uit blik. Toen vond ik dat lekker. Alweer een aantal jaren geleden kreeg ik een blik erwtensoep (van een bekend merk🙄) en dat vond ik echt verschrikkelijk vies

    BeantwoordenVerwijderen
  28. In Frankrijk kan je nog steeds (Elzasser) zuurkool in blik kopen. Met of zonder aardappels, met of zonder confit de canard (eend). En prima te doen hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet dat nog elke vakantie een keer, heerlijk!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.