vrijdag 5 mei 2023

Koning Charles: de kroning

Morgen ga ik kijken naar de kroning van Charles. Misschien niet alles, want dat is een beetje heel veel, maar toch zeker een flink deel. Kijken naar die ongelooflijk uitgebreide ceremonie. Dat is toch iets heel anders dan tien jaar geleden, toen Willem Alexander koning werd. Bij de vorige kroning van een Engelse monarch was ik nog geen 6 maanden oud en de kroning van William zal ik misschien niet meer meemaken, dus ik grijp mijn kans!

Ik moet bekennen dat ik sinds een jaar of 10 een zwak heb voor Charles. Deze man die 73 jaar moest wachten voordat hij eindelijk zijn moeder kon opvolgen, doordat die maar niet met pensioen wilde of dood ging. Zelfs pausen treden tegenwoordig af, maar zij niet.
Ik vond hem rond de tijd dat hij met Diana trouwde een ronduit vervelende man. Nietszeggend en over het paard getild, maar na verloop van tijd vond ik hem leuker worden. Niet zo leuk dat ik in de schoenen van Camilla zou willen staan, nee verre van dat, maar ik vind dat hij wel wat heeft.
Een fijne stem, goede ideeën over natuurbehoud en nu ook leuk om naar te kijken. Een relaxte houding en altijd vriendelijk.
Misschien vinden jullie hem hartstikke oud, maar tsja, ik ben maar 4 jaar jonger en ik vind het wel een leuke man.
Woensdagavond keek ik op de BBC naar Coronation Tailers, gepresenteerd door Patrick Grant van The Great Brittish Sewing Bee. Echt fantastisch zoals bedrijven alle uniformen maken! Ik vind het logo van Charles met gevlochten C en R + III prachtig. De uniformen zijn zonder meer vakwerk! Dat maakt het kijken naar de kroning nog interessanter.

Dus ik doe morgen de TV aan en ik ga lekker genieten, gratis spektakel!

Koningskroon, versierd met 444 edelstenen. Bron Wikipedia 

Foto van schouderstukken van uniformen. Bron The Royal Family/Facebook

Kleding die door Charles gedragen zal worden tijdens de kroningsceremonie in de Westminster Abbey. Bron The Royal Family/Facebook De rechter mantel op de foto gaat over de linker. Het is een hergebruik van kleding die koning George IV in 1821, koning George V in 1911, koning George VI in 1937 en koningin Elizabeth II in 1953 droegen. Wil je meer weten over de kleding, klik dan hier.

PS Ik vond dat het stel er met de kronen absurd raar uitzagen! Een heel vreemd gezicht met die kronen op hun hoofden.

21 opmerkingen:

  1. Ook ik ga kijken, Aaf. Verheug me er al op. Ben best een fan van Charles en ook van Camilla. Al die tradities en onbegrijpelijke gebruiken, heerlijk.
    Ja het kost een bom duiten en ook de monarchie is niet van deze tijd, maar mij geeft het heel veel kijkplezier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het altijd zo bijzonder dat we in deze moderne tijd toch ook nog zulke eeuwenoude rituelen hebben. En Charles vind ik inderdaad positief bijgetrokken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het leven zou kaal worden zonder oude rituelen. Elke tijd vindt zijn eigen tijd modern. We hebben ook beschermde historische gebouwen. Wat moeten we in deze moderne tijd met die oude gebouwen. Afbreken die hap. Hier zit dezelfde gedachte achter: oud heeft afgedaan. Geartsje

      Verwijderen
  3. Dank voor de mooie linken. Ik ben geen fan van Charles maar wel van tradities en de pracht en praal eromheen.
    Veel rondom de begrafenis van Elizabeth heb ik ook beken, de enorme lange rijen om langs de baar te lopen en de wachten die de kinderen en kleinkinderen daar hielden, heel bijzonder. De lange stoet voor en achter de lijkwagen, de 4 kinderen die een uur liepen etc etc. Ik vond het echt bijzonder ernaar te kijken.
    Ja morgen zal ik er ook veel van zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het altijd wel lastig om een eerlijk beeld te vormen over 'deze mensen' omdat ik zeer overtuigd republikein ben (in de pure zin van het woord en enkel met betrekking tot konigshuizen) en Charles ook nog eens graag wil dat al zijn onderdanen tijdens de kroning een eed van trouw te zweren, dan ben ik er eigenlijk wel helemaal klaar mee.
    Het is wel een charmante oude heer om te zien dat ben ik met je eens, leeftijd heeft hem qua uiterlijk veel goed gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt mij dat een overtuigd republikein in staat moet zijn een eerlijk beeld te schtsen, meer dan van de overtuigde monarchist, waar vaak verering om de hoek komt kijken, die het zicht kan vertroebelen. Geartsje

      Verwijderen
    2. Nee het is niet zo dat Charlie wil dat wij een eed van trouw zweren. We worden uitgenodigd om het te doen. Er moet niets. Het is een verandering om het geheel wat moderner te maken. In het verleden mocht alleen een beperkte groep de eed van trouw zweren. Ik woon in het Verenigd Koninkrijk, en nee, ik zal het niet doen en zal niet de enige zijn.

      Verwijderen
  5. Same here! Dat hele verhaal van zijn huwelijk met Diana was natuurlijk een ontzettend verdrietig verhaal, maar nu - zijn humor spreekt me wel aan, en zijn zorg voor de natuur. Ik weet nog niet of ik ga kijken - misschien om de tijd te doden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik laat het hele gebeuren aan mij voorbij gaan.
    Eeuwen oude rituelen zijn mooi, maar die vind je nu nog volop in de natuurreligies; masai, natives maricans, aboriginals, "heksen" etc.
    Dat trekt mij velen malen meer, omdat zij nog zó verbonden zijn met de natuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee, ik kijk niet. Dergelijke geldverslindende tradities in een land waar veel armoede heerst vind ik dieptriest.
    Als ik Charles zie moet ik altijd aan tampons denken.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tampons? Wat is de link?

      Verwijderen
    2. Tijdens zijn huwelijk met Diana had hij een verhouding met Camilla. In een door de roddelpers afgeluisterd telefoongesprek zei hij tegen Camilla dat hij graag haar tampon zou willen zijn. Dat is de link naar tampons.

      Verwijderen
    3. Publicatie door de tabloids van "tampongate" was in 1992.

      Verwijderen
  8. Als schouwspel is het smullen dus ik ga zeker kijken. Maar ik ben geen fan, als je er goed over nadenkt zijn al die rituelen eigenlijk een beetje belachelijk en net als het hele koningshuis uit de tijd. Het is ook een heel ander gezicht: een mooie, jonge koningin als Elizabeth die wordt gekroond of een bejaard stel: best zielig dat iemand zijn hele leven hierop moet wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je vindt dat al die rituelen belachelijk zijn, kun je beter ook alle Nederlandse tradities zoals haringhappen, Skûtsjesilen, Koningsdag, Sinterklaas enz afschaffen. Het zijn juist de tradities en rituelen die een land/ regio uniek maken. Die ervoor zorgen dat je een eenheid vormt.

      Verwijderen
  9. De begrafenis vond ik een schitterende choreografie, daar zijn de Engelsen goed in. De kroning zal eveneens wel fraai worden weergegeven. Ik heb wel moeite met het fenomeen monarchie. De oproep om trouw te zweren vind ik enerzijds wat moois hebben (steun me graag in deze moeilijke rol) en anderzijds tenenkrommend (doe mee aan dit voortreffelijk geregisseerde toneelstukje).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ga ook zeker morgen kijken naar de kroning. Dat wordt genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zwijmel, zwijmel, kwijl, kwijl. Maar die tampons hè…………

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Een relaxte houding en altijd vriendelijk? ‘…That bloody pen!..😇

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.