woensdag 3 mei 2023

Mijn energieverbruik in april + de stroomlevering van de zonnepanelen

April was zonder meer een koude maand. Ik heb mijn zomerjas in april niet gedragen en ik ben ook niet zonder jas van huis gegaan. Gewoon te fris!
Dat het koud was, is te merken aan mijn gasverbruik in april, dat was  14,7 m³. Er zijn jaren geweest dat ik in april maar 8,13 m³ verbruikte. Deze keer dus wat meer!
Kosten met dank aan de prijzen van het energieplafond: €21,35

Qua stroomverbruik is nu met de zonnepanelen een heel andere situatie ontstaan. April is nu de eerste maand sinds oktober dat ik echt veel meer teruglever dan ik verbruik.
Stroom die ik geleverd kreeg: 27 kWh. Stroom die ik teruggeleverd heb: 199 kWh.

De productie van de zonnepanelen is/was heel wisselend. Op een zonnige dag eind april was de productie 12,8 kWh. Op de donkerste dag leverden de zonnepanelen 2,9 kWh.
Nog altijd véél meer dan op donkere dagen in december. Op de slechtste dag in december leverden de panelen 0,3 kWh en op de beste dag in die zelfde maand 1,2 kWh.

Saldering. Zoals je waarschijnlijk wel weet, kun je door middel van de salderingsregeling je geleverde stroom voor 100% wegstrepen met de teruggeleverde stroom. Je hoeft dan helemaal niets voor de geleverde stroom te betalen. Voor de periode vanaf 2 november tot nu zit mijn saldering al vol en lever ik grotendeels terug. Alleen in de nacht en avond zal ik dan stroom geleverd krijgen en overdag bij piekbelasting zoals het gebruik van oven. In de herfst kan ik de salderingsregeling weer aanspreken. Dan zullen er ongetwijfeld dagen zijn dat ik meer verbruik dan mijn zonnepanelen leveren.

7 opmerkingen:

  1. Op je blog over het noodpakket had ik me in de reactie afgevraagd wat je dan met contact geld kon doen als er zonder electriciteit ook geen winkels etc. open zouden zijn .
    Ik vroeg me af of je daar nog over nagedacht had of er een blogje in concept over aan het schrijven bent.
    Ik kom niet verder dan de stalletjes langs de weg. Bij mij is dat ui, aardappel en eieren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik noemde contant geld omdat het op "Denk vooruit "op de site van de overheid staat. https://www.denkvooruit.nl/risico/een-noodpakket-samenstellen.
      Ik heb er verder helemaal niet over nagedacht waar je dat contante geld dan voor zou kunnen gebruiken, ik dacht: als de overheid dat nuttig vindt, dan zal dat wel.

      Verwijderen
  2. Bij langere termijn problemen kunnen winkels uiteindelijk ook weer terug naar handmatig betalen? Ze zullen weinig keuze hebben. Ook onderling kun je zo dingen beter regelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan mij ook niet voorstellen dat contant geld er ooit echt uitgaat, al weet je het natuurlijk nooit. Gisteren wel handig bij de supermarkt ik heb eigenlijk altijd Euro 20,00 in mijn portemonnee. In NL is pinnen voor kleine bedragen en zelfs op de markt al helemaal normaal maar in Duitsland kun je lang niet overal pinnen en vaak ook vanaf Euro 10,00 of 15,00. Heeft natuurlijk niets van doen met zonnepanelen maar als de elektriciteit uitvalt heb je daar ook niets meer aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan ik Nederland zelfs al niet neer zonder contactloos betalen kwam ik paar weken geleden op een dag 2x achter.
      Ik wilde bij tankstation naar toilet, contactloos kon dat of eerst naar de kassa om daar 70 ct te betalen en code te krijgen.
      En in museum was bij de koffieautomaat ook alleen contactloos te betalen.

      Dus toch maar geactiveerd. Ben nog niet zover dat ik het via telefoon app wil doen.

      Verwijderen
  4. Al drie weken is mijn omvormer kapot. Zal nog lang duren voor reparatie.
    Mijn panelen op de schuur met eigen omvormer doen het nog. Verwachting is 25 jaar. Mijn advies is dan ook geen losse omvormer. Zoveel bedrijven die wel installatie willen leveren maar een nieuw omvormer? Vergeet het maar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Probeer een goede electricien, zo is het ons gelukt met zelfde probleem. Fa hogendoorn omgeving zoetermeer.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.