zondag 18 juni 2023

Hoe is het met mijn vingers en handen?

Triggervinger
Vanaf begin mei had ik last van een triggervinger. De 4e triggervinger in mijn leven. Als ik de vinger bewoog, ging dat met schokjes en soms lukte het helemaal niet om de vinger weer recht te krijgen, dan bleef de vinger in gebogen toestand vast zitten. Eerdere klachten met triggervingers had ik met behulp van oefeningen en tips van een handfysiotherapeut weer helemaal weg gekregen. Zou dat deze keer ook lukken?
Het duurde wat langer dan de vorige keer en de keer dáár weer voor, maar uiteindelijk zijn de klachten helemaal verdwenen! Ik ben er blij mee, van de triggervinger heb ik geen last meer.

Andere klachten
Begin mei had ik de triggervinger aan de huisarts laten zien en er bij verteld dat ik de vorige keren dat ik klachten had, zelf met oefeningen weer hersteld was. Aan de triggervinger heeft de huisarts verder geen aandacht besteed. Ik moest maar terugkomen als ik na een maand nog steeds klachten had.
Maar .........  ik was ook bij de huisarts voor andere klachten aan mijn handen.  Knobbeltjes, vijf stuks, op vingers en in mijn handpalm. De knobbeltjes op de vingers waren volgens de huisarts onschuldig, het waren cysten.
Het knobbeltje in mijn handpalm was iets anders. Dat was volgens haar de ziekte van Dupuytren. Dan zul je vragen: wat is dat? Bij de ziekte van Dupuytren verdikt het bindweefsel in je hand(palm). Op de plaatsen waar het bindweefsel te dik is voel je knobbels of strengen in of onder de huid. Deze knobbels en strengen verschrompelen na verloop van tijd, waardoor de vingers of duim krommer gaan staan.
Ik heb de klacht aan de ringvinger van mijn rechterhand. De handpalm doet vaak pijn als ik iets beetpak. Onder het fietsen op mijn driewieler heb ik geen pijn, tot nog toe tenminste.
Er is weinig aan te doen, alleen een operatie als je vinger heel krom gaat staan. De klachten kunnen na een operatie weer terug komen.
Thuisarts.nl:

Er is geen behandeling waardoor de ziekte van Dupuytren verdwijnt. Medicijnen helpen niet. Ook een prik met medicijnen niet. Een spalk of fysiotherapie werken ook niet. Soms kan een operatie helpen. Vooral als u uw hand niet meer goed kunt gebruiken. Bij veel mensen komen de klachten wel weer terug na de operatie. Het is niet te voorspellen of dat gebeurt, en hoe snel.

Op de site van de patiëntenvereniging kun je veel informatie vinden.

Je snapt, dat ik niet blij met de diagnose ziekte van Dupuytren. Er schijnen vormen van deze ziekte te zijn die zich langzaam ontwikkelen, bij anderen gaat het sneller. Dat knobbeltje kwam vrij snel opzetten, maar misschien zegt dat nog helemaal niets over het verloop.
Aangezien er geen behandeling voor is, anders dan een operatie die vaak alleen tijdelijk een oplossing brengt, moet ik er maar mee leren leven.
Nu moet ik zeggen dat dit nu nog prima gaat. Ik heb er weinig last van, zo nu en dan is de handpalm een beetje pijnlijk, maar verder heb er geen hinder van.

14 opmerkingen:

  1. Ik heb aan beide handen klein knobbeltjes Dupuytren dwars over de handpalm, ik masseer ze regelmatig met ibuprofengel en dan blijven ze toch wel soepeler vind ik. Soms iets meer last en dan zakt het weer af.
    Gewrichtjes zijn ook allemaal wel aangetast door artrose en in 2 bovenste kootjes heb ik pennetjes, die gewrichten waren zo dik door vervormingen. Nu schoongemaakt en weer normaal dunner. Aan rechterwijsvinger zal ik ook nog wel eens geopereerd moeten worden en pennetje krijgen.
    En ik draag silversplints om duimen in de goede houding te hebben en zo minder pijn, soms push-up brace afhankelijk van wat ik denk die dag of deel nodig te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij alle mensen die ik ken met de ziekte van Dupruyten , en die geopereerd zijn, heeft of de operatie niks geholpen of maar heel kort. Man, broers van man, neven, schoonvader en nog meer; allemaal operatie voor niks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat operaties op termijn vaak weinig helpen, dat zei mijn huisarts ook al. Ik ga alléén voor een operatie als de klachten heel erg zijn. En dan hoop ik natuurlijk op verbetering.

      Verwijderen
  3. Hallo Aaf, welke oefeningen deed jij voor je triggervinger?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor je klachten zou je misschien beter zelf een handfysiotherapeut kunnen zoeken, maar ik doe toch een poging.
      Bij een triggervinger heb je problemen met je pees. Ik masseerde die pees in de handpalm lichtjes. Het moet geen pijn gaan doen, of hooguit een heel klein beetje.
      Daarnaast buig en strek ik. Één kootje en ook de hele vinger en zodanig buigen dat je vingertoppen op je handpalm rusten. Daarbij moet ik vaak met de andere hand de vingers even helpen op het laatste stukje.
      Verder de vinger een beetje overstrekken. Nooit hardhandig de pijngrens overschrijden.
      Verder heb ik de vinger met recente klachten een beetje ontzien door niet langdurig iets vast te houden: een boek, een smartphone, een vork. Steeds maar heel eventjes en dan weer een andere houding.

      Verwijderen
  4. OMG, wat vervelend. Jij hebt veel ‘problemen’ met je lijf, zo zonde vooral omdat je positief in het leven staat!

    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo mw aaf,
    12 jaar geleden geopereerd in Nederland aan mijn linker hand vanwege ziekte dupuytren,tot nu toe met goed resultaat.
    Maar nu flinke klachten in rechter hand,maar in Frankrijk,waar ik nu woon hanteren ze andere maatstaven betreffende operen ,mijn vingers moeten helemaal vast staan ,eerder opereren ze niet,erg vervelend,kan al niet meer mes vasthouden,aangepast bestek moet ik gebruiken,maar moet nog steeds wachten tot het erger wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn om te lezen dat er een goed resultaat was bij je linkerhand!
      Ik kreeg van mijn huisarts de indruk dat je hier in Nederland ook lang moet wachten voordat er geopereerd wordt. Eerder beginnen ze er hier niet aan. Dat zal wel komen doordat de meeste operaties op termijn niet erg succesvol zijn. De klachten komen vaak erg snel weer terug. Ik hoop dat het bij mij nog heel lang duurt voordat het erger wordt.

      Verwijderen
  6. Leuk dat ik nu weet hoe het heet.
    Loop al enkele jaren om de ca 6 weken bij een fysiotherapeut die wat doet aan een reumatisch duimgewricht en hij vertelde me dat de harde knobbels in mijn beide handpalmen op den duur konden ontaarden in het niet meer kunnen gebruiken van de hand. Ik zag op dat moment de zwaar door reuma aangetaste 'klauwtjes' en bijbehorende pijn van mijn grootmoeder voor me en dat maakte me niet echt blij. Maar, voegde hij er geruststellend aan toen, zolang je je hand nog plat op tafel leggen kunt en je vingers vrij kunt maken van het tafelblad, hoef je je niet echt zorgen te maken. Tot nu toe lukt dat nog steeds goed en ik heb ook weinig krachtsverlies in de handen.
    Binnenkort hoop ik 80 te worden en daarna zien we wel weer. Gewoon op blijven letten

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn schoonvader heeft veel verlichting door er pea creme van golden naturals op te smeren. Verkrijgbaar hij g&w. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb een teen die af en toe dwars gaat staan, dan helpt insmeren met magnesiumolie.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5391418/neanderthalers-dupuytren-vikingziekte-kromme-vinger-dna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, ik had ook al ergens gelezen dat de oorzaak ligt in Neanderthal DNA. Mijn dochters hopen dat hun vader minder Neanderthal DNA bij zich droeg en zij gevrijwaard blijven van deze klachten.

      Verwijderen
  10. Mijn lief heeft dat ook! Zeer vervelend want hij speelt gitaar. Zijn pink staat helemaal krom en is al verschillende keren geopereerd. Dat helpt dan een tijdje en dan moet het opnieuw. Hij is al zo vaak geopereerd dat het nu niet meer gaat. De laatste keer dat hij naar de dokter ging was hij bang dat zijn vinger er af moest. Maar dat was gelukkig niet het geval. Hij heeft - en dat was de eerste keer- een spalk gekregen die hij zeer zeer veel draagt. En dat geneest het niet, maar maakt wel dat zijn vinger terug wat rechter is.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.