donderdag 6 juli 2023

Fietsen in de storm

's Ochtends was het heel rustig en scheen de zon. Onvoorstelbaar dat er in korte tijd zo veel wind was! De storm kwam plotseling, was heel hevig en rond 8 uur 's avonds was er ook al niets meer van over. Behalve dan alle schade die Poly achterliet.

Gisteren zou ik op mijn jongste kleinzoon passen. Op de fiets is het een afstand van ongeveer 10 minuten en toen ik naar het huis van mijn dochter en schoonzoon toe ging, was het code geel. Dus ik dacht: dan kan prima, het waait flink,  maar  als ik een kwartier voor de start van de waarschuwing van code oranje binnen ben, dan is dat prima te doen! Ik had tijdens mijn route voornamelijk zijwind.
En oh, dat tochtje viel toch wel tegen! De hele route was fietspad/fietsstrook, behalve mijn straat en de straat van mijn bestemming. Overal lagen takken op het fietspad of waren er naast gelegd door fietsers voor mij. Was dit echt code geel om half 12 in de stad Groningen? Ik heb mijn twijfels!  De wind blies tijdens windstoten wel erg hard! Maar goed,  ik fietste langs hoge, heen en weer zwiepende populieren even extra hard, om er maar snel langs te zijn vóórdat er iets mis kon gaan.
In het eerste stuk lag een boom over de weg, de weg was gestremd, het fietspad niet en reden er auto's tot mijn schrik over het fietspad om langs die boom te komen. Ik sleurde mijn driewieler op de stoep en vervolgde mijn weg.
Ik ben gebleven totdat code oranje voorbij was en toen reed ik dezelfde route weer terug. Er waren in de tussentijd geen bomen omgewaaid, tenminste niet op mijn route en de storm was iets minder heftig. Wel lagen er overal nog veel meer takken en takjes.
Er zijn gisteren bij mij in de buurt wel bomen omgewaaid en deels op huizen gevallen. Soms zijn bomen zelfs afgebroken alsof het een tandenstoker was!

Ik moest denken aan een kampeerfietsvakantie eind augustus 1987. Toen was het ook erg onstuimig weer Oudste dochter was toen tijdens onze vakantie een jaar geworden. Zij zat in een zitje voorop de tandem en onze fietskar kwam er achteraan.
Op een dag, ergens in de buurt van Hoorn in Noord-Holland, stuitten we op een fietspad omzoomd door populieren. Het waaide keihard en het fietspad lag bezaaid met takken en blad. Mijn partner besloot dat het te gevaarlijk was om daar langs te fietsen. In verband met omwaaien van bomen of vallende takken. We zijn omgekeerd en we hebben gekozen voor een andere route naar de camping waar we naar toe gingen..Liever een omweg dan  een tak op ons hoofd. Partner was een jongen van de boerderij, van het platteland. Hij had veel meer oog voor gevaar dan ik dat had.
Ik, opgegroeid in de stad, had daar echt minder voeling voor.

Ben jij gisteren in de storm buiten geweest?

11 opmerkingen:

  1. Ik ging met zware storm ook nooit met de hond aan de dijk met bomen lopen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij op Tholen hadden dinsdag veel meer wind dan op woensdag. Wel fijn veel regen gehad, alle regentonnen zijn vol en de aarde goed doorweekt.
    In de omgeving ook niet over omgevallen bomen of andere problemen gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik twijfelde 's morgens hoe ik de kinderen naar school zou brengen. Lopend met een paraplu, fietsend met de elektrische bakfiets of met de auto. Uiteindelijk zijn we met de fiets gegaan. M'n jas was aan 's middags nog steeds nat... De stormwind viel hier trouwens reuze mee op de (noord-west) veluwe.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hadden (gelukkig) in het najaar alle dode takken en bomen rond ons boshuisje laten verwijderen. Veel bladeren en kleine takjes her en der, dat is alles.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Code rood, uiteraard niet. Potten en buitenstoelen onder dak gezet. HEt is hier erg lelijk geweest en een hele grote boom zwiepte akelig heen en weer door het volle blad. Er zijn grote takken afgebroken , je kon zien dat het levende takken waren. Vorige herst zijn alle bomen in de buurt nagekeken en dode takken verwijderd en bomen gerooid en geknot. Een van de belangrijkste zaken is dat er geen werkzaamheden die de wortels aan kunnen tasten

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In 1987 hebben wij hier in Zuid-Limburg ook een keer zo’n storm gehad als jij beschreef.
    De lucht was groen van elektriciteit, constant bliksem en donder, veel regen en inderdaad vele populieren die als lucifers waren afgebroken. Spectaculair om mee te maken, maar mijn pleegbroertje zat doodsbang achter een grote leunstoel verborgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik moest gewoon p de fiets naar mijn werk , de straten onderweg lagen bezaaid met takken van klein tot een flink formaat . Het meest bizarre vind ik dan dat het in een wijk de dag was dat oud papier containers geleegd zouden worden en de meeste mensen die dus ook gewoon aan de weg hadden gezet lagen de straten behalve bezaaid met takken ook met omgewaaide containers en vlogen de stukken papier je om de oren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, in het deel van Zuid Holland waar ik woon viel het uiteindelijk reuze mee. Toen ik naar school fietste om 7 uur was het een kwartiertje droog. Daarna barstte de regen weer los, er waren flinke buien en veel wind, maar ik vond het niet gevaarlijk om te fietsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Maar waarom toch op de fiets, zelfs met kinderen in een bakfiets, als er herhaaldelijk is gewaarschuwd voor erg slecht weer ? Jullie hebben geluk gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bij ons in Zevenaar waaide het wel hard, maar niet zo hard dat er echt schade door ontstond. Wel bij tijd en wijle een stevige regenbui en de temperatuur hield ook niet over, dus echt aantrekkelijk om naar buiten te gaan was het niet.
    We zaten aan de zuidflank van de 'krul' zag ik 's avonds op tv.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier viel het gelukkig mee, maar ik leerde van mijn vader dat je bij zware windstoten beter niet onder bomen door kan rijden of lopen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.