vrijdag 7 juli 2023

Ruim 7 maanden "gratis" energie!

De factuur van de afrekening van het oude energiebedrijf is binnen! En mijn energieverbruik tussen 3 november en 21 juni dit jaar was gratis. Dan zeg jij als lezer misschien: Gratis? Niets is gratis.
Dat klopt wel, de energie was en is natuurlijk niet echt gratis, integendeel.

Dat ik per saldo niets hoefde te betalen, dat was vanwege de energiemaatregelen van de overheid en door mijn zonnepanelen. Ik ontving net als iedereen, in november en december 190 euro compensatie en vanaf 1 januari is er het energieprijzenplafond. Dat laatste heeft de overheid €207,43 gekost. Voor de rest van dit jaar kost ik de overheid helemaal niets, want de prijzen van mijn nieuwe contract zijn beneden het prijsplafond.

Daarnaast heb ik mijn zonnepanelen, die leveren gratis stroom, waardoor ik kon salderen en terugleveren. Gratis doordat ik geld van de overheid gebruikt heb om de zonnepanelen te laten plaatsen. Dat ik geld kreeg, had te maken met de aardgaswinning in Groningen en de mogelijke schade en de waardevermindering die woningen, ook mijn woning, door de aardbevingen opliepen.

Daarom is het voor mij geheel gratis. Ik heb wel wat betaald, dat komt doordat ik die 2x 190 euro in november en december weggegeven heb aan de voedselbank. Dus niet helemaal gratis, maar dat was mijn eigen keuze. Als ik dat geld niet weggegeven had, dan had ik er €49,40 er op toe gekregen.

8 opmerkingen:

  1. Duimen dat men nog even de oude salderingsregeling houdt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, dat is niet verkeerd Aaf! Fijn zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat is dat toch wat. Al zo lang weten we dat we de aarde niet eindeloos kunnen uit putten. Met hier de gasschade tot gevolg. Als ,als . . . Wrang zo.n omweg . Maar goed besteed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is natuurlijk niet zo dat ik onbeperkt "gratis" energie verbruikt heb.
      Ik verbruikte in die 7,5 maanden 254 m³ gas en leverde in totaal 636 kWh terug. Dus per saldo geen stroomverbruik, maar geld terug voor mijn stroom, in totaal €275 en daar zijn de vermindering energiebelasting en de vaste kosten bij inbegrepen.

      Verwijderen
  4. Er wordt tegenwoordig vaak te moeilijk gedaan over het woord ‘gratis’. Iets is gratis als ik er niet voor hoef te betalen.. Ik kan van iemand een maal eten krijgen, gratis. Natuurlijk heeft dat eten diegene geld gekost. Maar dan doe je te moeilijk en zoek je er teveel achter. Niet dat het product niets gekost heeft, maar het kost mij niets. Daarom is het gratis voor mij.
    Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is geweldig! Je investeringen leveren veel op.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb een jaar geleden voor 8000 euro zonnepanelen aangeschaft. Daardoor ook een hele lage energierekening. Als in januari 2025 de saldering eraf gaat verwacht ik ongeveer de helft (4000) terugverdiend te hebben. (ook deels door de belastingteruggave). Daarna zal het veel langzamer gaan om de andere helft van de investering terug te verdienen. Pas daarna maak ik winst natuurlijk. Fijn dat je die aardbevingsschade vergoeding kreeg ; dus gelijk 'winst'kan maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.