dinsdag 18 juli 2023

Komkommers

Als er weinig nieuws is, dan noemen de mensen dat ook wel komkommertijd. Dan zijn er ineens onderwerpen in het journaal die je anders nooit ziet, zoals de beleving van de zomer in andere gebieden in de wereld.
Hier op mijn blog is het ook een beetje komkommertijd. Veel lezers zijn op vakantie en er zijn veel minder pageviews dan normaal.

Dus ga ik schrijven over komkommers!


Een komkommer is een goedkope, frisse, caloriearme groente. Ik kocht er in de dagen 2 voor 49 cent per stuk!

Je kunt er van alles mee doen:
- als je door de zon verbrand bent werkt het verkoelend om op de verbrande huid plakjes komkommer te leggen.
Natuurlijk kun je komkommer ook eten, er zitten allerlei goede stofjes in:
Deze tabel haal de ik van de site van het voedingscentrum

Je kunt er komkommersoep van maken, komkommersalade, komkommersmoothies.
Ook heel leuk en kleurrijk: samen met geraspte wortel en geraspte bietjes maak je een heerlijke driekleurige geraspte rauwkostsalade waaraan je geen dressing meer hoeft toe te voegen.

Mijn kleindochters zijn dol op komkommer. Je geeft ze een stuk uit het vuistje en eten het met smaak op en vervolgens willen ze méér! Ik had afgelopen zaterdag sperzieboontjes gekookt, welnu, die hoefden ze echt niet, maar wel elk een halve komkommer!

11 opmerkingen:

  1. Komkommers zijn lekker! Bijna elke dag eet ik komkommer. Voor erbij. Heb ze ook altijd in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik eet graag augurken en als de pot leeg is bewaar ik het vocht. Bij de Lidl boxen zaten vaak komkommers en die sneed ik dan in repen en deed ze in de pot augurkennat, op de kop paar uur laten staan en dan 3-5 dagen in de koelkast en was het heel lekker geworden. Met courgettes doe ik het ook wel eens maar dan kook ik dan 2 minuten het augurkennat anders blijven ze te hard.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Altijd leuk om weg te geven komkommers. Ik heb vijf planten waarvan twee voor grote komkommers en drie voor snack komkommers. De eerste tomaten rijpen al. Vorig jaar had ik 50 kilo tomaten. Dit jaar teel ik ook twee planten voor snacktomaatjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik.vind komkommer gestoofd ook erg lekker. Voor als ik ze iets te lang heb laten liggen......

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk artikel! Ik eet graag komkommer. Boterham oude kaas met ploughmanchutney en komkommer, rijstwafel met hüttenkäse en komkommer, zomaar een stukje, in een aardappelsalade met gerookte zalm, plakken geschaafd met de kaasschaaf en oprollen met een beetje creamcheese met bieslook, zelfgemaakte tzatziki etc. etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ze zijn echt multifunctioneel, en vriendelijk geprijsd bovendien : )

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij eten momenteel ook veel komkommers; erg lekker en het zijn ook nog eens de goedkoopste groenten van het seizoen hier. Laatst hadden we komkommers voor omgerekend €0,06 (!) per kg op de kop getikt. Meestal zijn ze wel wat duurder, zo rond de 15-30 cent, maar dat is alsnog niet erg duur natuurlijk. Wat ik trouwens ook lekker vind zijn gestoofde komkommers- een wat minder bekende bereidingswijze. Ook fermenteer ik regelmatig komkommers. Waar je hier wel voor moet uitkijken is dat er soms ook erg bittere tussen kunnen zitten. Bah! En nee, schijfjes tegen elkaar wrijven helpt daar helaas niet tegen. Maargoed, voor die prijs vind ik dat niet zo'n ramp. Overigens wordt zo'n komkommer zeker niet weggegooid, we hebben namelijk schildpadden en die zijn er dol op.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Komkommers hier nu uit de moestuin. Moet wel zeggen dat we persoonlijk deze zoveel lekkerder vinden smaken als uit de winkel. Ze zijn veel voller en lekkerder van smaak.. Dit komt ook omdat ze natuurlijk en langzamer groeien, Afgelopen mei bij een komkommer kweker geweest. 1n ideale omstandigheden duurt het 15 dagen dat er grote oogstbare komkommers. zijn Van bloem tot een geplukte komkommer. Logisch dat daar dan minder smaak aan zit. Man en kinderen nemen nu elke dag een komkommer mee naar hun werk. Ook hebben we nu snack komkommers uit de moestuin. Lekker hoor. groetjes Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik eet ook graag komkommer. Vandaag nog een potje zoetzure Surinaamse komkommer gemaakt, mét een beetje pit door een pepertje.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mevrouw Niekje wat doe je nog meer in de zoetzure Surinaamse komkommer?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb ooit eens een recept op het Internet gezocht en vond er toen heel veel. Daaruit heb ik er een paar gekozen en met die informatie aan de slag gegaan. Inmiddels heb ik mijn 'eigen' recept ontwikkeld en dat is een beetje uit de losse pols: een komkommer in halve schijfjes of repen. Zaadlijsten verwijderen! Een ui in dunne ringen. Azijn en water in gelijke delen, komkommer moet helemaal onder staan. Beetje suiker, maar gembersiroop kan ook. Stukje gember, pimentkorrels (3 of 4) laurierblad, teentje knoflook en stukje rode Spaanse peper (of theelepeltje sambal) als je pittig lekker vindt. Ik breng alles, behalve komkommer en ui, even aan de kook. Daarna giet ik het over de komkommer en ui. Laten afkoelen en heerlijk bij bami of nasi, of op een broodje met kip (kerrie) of iets kaas.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.