dinsdag 4 juli 2023

Sparen en spaarrentes: het gaat al wat beter!

Heel langzamerhand klimmen de spaarrentes uit een langdurig en diep dal. Heel lang was het zo dat je geen of nauwelijks rente kreeg voor je spaargeld.
Soms, als je erg veel geld op je spaarrekening had staan, dan moest je zelfs negatieve rente betalen. Met andere woorden: je moest dokken voor het feit dat je je geld ergens veilig gestald had. Wonderlijk! Nu heb ik dat niet meegemaakt, want zo veel spaargeld heb ik echt niet!
Het is bij de ASN bank trouwens nog steeds zo, dat je minder rente krijgt voor het spaargeld boven €100.000,- euro. Dan ontvang je 0,45% en over je spaargeld tot €100.000,  ontvang je meer dan dubbel zo veel rente! Bijna 1 %. Het is nog steeds geen vetpot, maar het is in ieder geval wát!
Ik ben in ieder geval heel blij met die 0,95% rente over mijn spaargeld!
Een jaar geleden ontving ik per maand 21 cent rente op mijn spaarrekening, nu ongeveer een tientje. Toen een schamele €2,52 rente per jaar. Nu véél meer!

Momenteel zijn er buitenlandse banken die veel meer rente bieden dan mijn huisbank. Kijk daarvoor eens hier, op de site van Van Spaarbank Veranderen. Een prima site met heel veel informatie over spaarrentes en risico's bij buitenlandse banken zonder een Nederlandse bankvergunning.

Je komt bij buitenlandse banken rentes tegen van 2,42%. Volgens mij vallen die spaarrekeningen niet onder het Nederlands depositogarantiestelsel, wel onder  buitenlands depositogarantie. Ik zou altijd kiezen voor een bank die valt onder het Nederlandse stelsel, zodat je geen gedoe hebt als een bank omvalt.

Houd ook altijd rekening met het feit wat banken met je geld doen. Hebben ze een duurzaam beleid. Pakken ze belastingontwijking van hun zakelijke klanten aan, wat doen ze met dierenwelzijn en mensenrechten? Je leest het allemaal hier, op de eerlijke geldwijzer.


8 opmerkingen:

  1. Het is vast ook wel een klein beetje gedoe als je Nederlandse bank omvalt (je krijgt bijvoorbeeld brieven of mails over hoe je je geld kunt terugkrijgen), maar inderdaad veel minder dan wanneer het een bank in het buitenland betreft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook ergens gelezen dat de rente weer wat beter wordt, maar veel stelt het nog niet voor geloof ik. Ik spaar vooral voor een financieel vangnet, en niet zo erg vanwege de rente.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er werd tot voor kort vaak gezegd: sparen levert niets meer op. Maar hoeveel mensen sparen vanwege de renteopbrengst? Heel weinig, denk ik. De rente is mooi meegenomen, meer niet. Geartsje

      Verwijderen
  3. Ipv enkel te kijken naar de ontvangen rente, moet je kijken naar het verschil tussen ontvangen rente en inflatie. Tot voor kort kreeg je 0 procent rente en de inflatie was misschien 1 procent. Dus 1 procent negatief. Nu is de rente 1 procent en de inflatie is wel 6 procent. Dus 5 procent negatief. De ontvangen rente is niet zo positief sls het lijkt. De periode van 0 procent was veel voordeliger. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger had je toch weleens een deposito. Is dat nu geen optie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die heb ik al, ik ben wat te vroeg ingestapt, waardoor ze in vergelijking met de huidige spaarrentes weinig rente opleveren. Maar dat geld staat vast, dat is niet anders.

      Verwijderen
  5. Wij hebben een deposito bij de leaseplanbank van 1 jaar voor 2.5 % rente. Vind ik netjes voor een nl bank.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deposito, onder het europees garantie stelsel, levert momenteel tot ruim 4 % op per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.