dinsdag 7 november 2023

Laaggeletterd en analfabeet

Jaren geleden, toen archieven van de burgerlijke stand nog maar pas gedigitaliseerd waren, kwam ik gegevens tegen van voorouders die analfabeet waren. De handtekening van mijn overgrootmoeder Jantje, geboren in 1861, ontbrak op haar huwelijksakte, daarbij werd vermeld dat ze geen schrijven had geleerd. Jantje kwam uit een gezin met 13 kinderen, waarvan er maar 4 ouder werden dan 5 maanden en volwassen werden. Ik denk dat er daar veel armoede heerste. Van de 13 kinderen bleven alleen deze overgrootmoeder en haar zus in Friesland, 2 broers emigreerden naar de VS.
Ook mijn betovergrootvader Adrianus, geboren in 1823, was analfabeet. Zijn handtekening verscheen niet op geboorteaktes van zijn kinderen, niet op de huwelijksakte. Vaak liet hij zich vertegenwoordigen door een jongere broer of een collega metselaar, die dan voor hem een handtekening zette.
Destijds vond ik het schokkend dat ik voorouders had die analfabeet waren. Ook de moeder van mijn slimme oma! Maar zo langzamerhand kom ik er achter, dat het helemaal niet zo schokkend was! In die tijd was er nog geen leerplicht en misschien werkten ze al heel snel mee in de huishouding, op het land of in het bedrijf van de ouders of grootouders. Geen tijd en geen geld om lezen en schrijven te leren.

Maar dat er nu nog steeds veel mensen zijn die laaggeletterd zijn, dat kan ik eigenlijk niet bevatten.
25% van de volwassen bevolking zou laaggeletterd zijn.
Dan denk ik: hoe dan?
Van mensen met een verstandelijke beperking kan ik het me voorstellen, die hebben leerproblemen.
Ook voor mensen die zwaar dyslectisch zijn is het vaak lastig om te leren spellen en lezen.
Verder denk ik  aan migranten die uit landen komen waar onderwijs met name voor meisjes niet of nauwelijks aanwezig is.
Maar het is toch niet zo dat dit die 25% verklaart?

Ik kijk met interesse naar het TV programma Leven zonder Letters, waarin zanger Frank Bauer mensen aanspoort en begeleidt om te leren lezen en schrijven. Het wordt uitgezonden op de maandagavond. In het programma wordt duidelijk dat mensen allerlei slimme manieren gebruiken om ontdekking van hun lees- en spelhandicap tegen te gaan. Maar eerlijk gezegd vond ik de eerste aflevering een stuk beter dan de 2e. 
Hopelijk spreekt het de doelgroep wel aan en inspireert het mensen om toch nog lezen en schrijven te leren!

Ik zou zelf graag zien dat het reguliere basisonderwijs en vervolgonderwijs helemaal geen laaggeletterden meer afleveren en dat daardoor dat idioot hoge percentage van 25% fors naar beneden kan!

21 opmerkingen:

  1. Mijn vader verkocht ansichtkaarten in zijn winkel. Er waren wel eens klanten "hun bril vergeten"en vroegen dan mijn vader de kaart te schrijven

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees graag dus fat is de kinderen hier met de paplepel ingegeven. En gelukkig maar, want school doet erg aan ‘begrijpend lezen’ dwz dat je als kind stukken tekst moet doorspittem aan de hand van vragen. In mijn opinie leer je een kind hier alleen een hekel aan lezen te hebben….Mijn advies zou zijn: zorg dat je aansluit en laat een kind gewoon veel lezen. Maakt niet uit wat.

    Zoon leest zo graag Donald Ducks. Ik kon heel lang geen boek aan hem slijten. Wel gaf ik hem een Donald Duck abonnement. Nu stapt hij af en toe over naar een echt leesboek.Niks mis mee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het helemaal moet u eens, het vak "begrijpend lezen" roept alleen maar aversie tegen lezen op. Waarom mogen kinderen niet meer weten of leren dat een boek gewoonweg: spannend, leuk of grappig kan zijn! Stiekem lezen onder de dekens omdat je nieuwsgierig bent hoe het boek afloopt .... Groetjes Gabrielle

      Verwijderen
    2. Wij hadden op school technisch lezen (voorlezen), begrijpend lezen, en spelling inclusief dagelijks dictee met het moeilijke woorden schriftje. Ook werden we wekelijks voorgelezen en hadden we vrij lezen. En wie een taak af had mocht kiezen tussen vrij lezen of tekenen. De school had een grote bak informatieve boekjes en een bibliotheek met vooral oudere leesboeken. We werden ook aangemoedigd om gratis lid van de bibliotheek te worden en daar zelf boeken uit te zoeken. Daarnaast in de hoogste klas een uur taalkundig en redekundig ontleden. Voor alle niveaus, van huishoudschool tot gymnasium. Een grondige basis.

      Verwijderen
    3. Omdat begrijpend lezen veel belangrijker is dan technisch lezen, je moet wel begrijpen wat je leest, veel van de laaggeletterden kunnen wel technisch lezen maar hebben geen idee wat er dan staat of wat er bedoeld wordt.
      Om het leesplezier te krijgen of te behouden kun je kinderen idd prima laten lezen wat ze willen maar ook dan is tekst begrip nodig om de grap van de Donald Duck te snappen.

      Verwijderen
  3. Wat is in dit opzicht de betekenis van laaggeletterdheid?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onder laaggeletterdheid wordt ook verstaan dat iemend wel kan lezen, maar niet begrijpt wat er staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook ik heb bibliotheken voorgelezen maar echt graag lezen doen er maar 3 van de 5 en ook ik gaf jongste zoon een abonnement op de Donald Duck die hij verslond met de voorwaarde dat uit het geleende boek iedere avond een hoofdstuk werd gelezen .
    Ook nam ik graag een boek wat iets boven het niveau lag.
    Het mooie was ,als ik ging voorlezen het hele gezin gezellig erbij kwam zitten en zelfs vader zei.....nog niet stoppen hoor het is juist zo spannend.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 15 jaar geleden stapte ik met een vwo diploma een mbo (bbl) binnen. 1 dag per week had ik les.
    Nederlands.. de, het en een zijn lidwoorden (groep 5). Klas.. huh wat voor dingen? Mbo4+, bbl, versneld. Hoe kwamen ze daar voor in aanmerking? Na 18 maanden was de diplomering. 1 havist. 1 veo-er die geslaagd waren. De rest? Gestopt, gezakt, niet aan de examens mogen beginnen, niveaus gezakt, gestopt door school.

    Hoe haal je een vmbo examen als je geen idee hebt hoe je in het Nederlands werkwoorden vervoegt, je je in het Duits beslist niet kunt redden nadat je er examen in hebt gedaan en je inderdaad blijkbaar nauwelijks kunt lezen.
    Een schokkende hoeveelheid mensen kan nauwelijks lezen. Ook onder jongeren en tieners( En nee die hebben niet allemaal ernstige dyslectie).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zeker 35 jaar geleden hielp ik een jongeman (21 jaar) met lezen en schrijven. Hij wilde vooral leren lezen dus ik zocht boekjes met simpele woorden, geschikt voor een jong volwassenen. Omdat die moeilijk te vinden waren schreef ik ze zelf.
    Hij wilde leren lezen omdat zijn vriendin het zat was hem de ondertiteling van films voor te lezen!
    Of hij ooit zelf de ondertitelingen kon lezen is mij niet bekend, na een aantal maanden kwam hij niet meer.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn dochter (15) zit in België op het MBO (BSO heet dat hier), richting Zorg & Welzijn. Ze heeft het gevoel dat ze dom gemaakt wordt. Ze vindt de praktische vakken superleuk, en haalt goede cijfers, maar de inhoud van Nederlands, maatschappelijke vorming (een combinatie van aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer) en wiskunde is ondermaats. Voor wiskunde wordt de stof van de lagere school herhaald, dat is dus eigenlijk gewoon rekenen.
    Ze is in de brugklas begonnen op het gymnasium, maar covid brak uit en ze kregen geen ondersteuning van de school; daarna ging ze naar de havo, waar ze haar huiswerk niet genoeg maakte, en nu zit ze dus op mavo/mbo tot haar 18e.
    Op de lagere school las ze graag, had een goede woordenschat en gedegen kennis van de grammatica; maar nu? Het lezen lukt nog, gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind het als (early) millennial ook moeilijk te begrijpen dat mensen niet kunnen lezen/schrijven. Ondenkbaar dat je niet al op de basisschool genoeg meekrijgt om je in het dagelijks leven mee te redden.

    Er zou een landelijk toegankelijk programma moeten zijn, waarin mensen binnen enkele maanden dusdanig worden opgeleid dat ze zichzelf kunnen redden. Lastig: hoe bereik je die mensen nu eigenlijk. Een folder in de brievenbus, een website... zinloos. Durven mensen zich op te geven, bekend te maken. Ik zou het heel gaaf vinden aan zo'n initiatief mee te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind het treurig dat zoveel mensen niet goed kunnen lezen en schrijven. Wat gaat er mis in het onderwijs? Daarnaast erger ik mij aan uitspraken op tv als " ben eerlijk" i.p.v. "wees eerlijk" en " zich beseffen" i.p.v "zich realiseren" of " beseffen". Ook politici, bijvoorbeeld Jesse Klaver hoor ik ben i.p.v. wees zeggen. Geen goed voorbeeld. Jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ken de definities van laaggeletterdheid en functioneel analfabetisme niet. Veel websites en brieven van formele organisaties zijn behoorlijk ingewikkeld. Om de belangrijkste punten uit teksten te halen moet je leren wat de structuur van een tekst is. Daarvoor heb je niet alleen het alfabet nodig maar ook een basis in redekundig ontleden. Het kost best veel tijd en oefening om dat allemaal te leren.
    Complimenten voor mensen die dit op latere leeftijd nog gaan leren en daarvoor een hele drempel moeten nemen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ook hier een dochter die in B-stroom zit en 1 in hetzelfde jaar A- stroom (België). Het verschil in leerstof is bedroevend. B- stroom dochter krijgt NIETS van Franse leerstof dit derde middelbaar (is hier in België de tweede landstaal hé) en als ik de leerstof van haar toetsen bekijk, zie ik dat het quasi niveau lager onderwijs is. Nooit heeft ze schoolwerk, nooit een boekbespreking…Ze heeft autisme en ze heeft een nogal beperkt interessegebied en boeken/ strips/ tijdschriften lezen hoort daar jammer genoeg niet bij. Als ik het onderwijsniveau van B-stroom bekijk vind ik het dus niet raar dat er zo n hoog percentage volwassenen met laaggeletterdheid/analfabetisme rondlopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Anoniem van 11.33: wij hebben dochter op Duolingo gezet voor Frans, en zelf heeft ze Spaans erbij gekozen. Dat is elke dag 5 tot 15 minuutjes (dat kun je zelf instellen) op een niveau dat je zelf kunt instellen. Ze houdt het nu al een heel jaar vol.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ken een paar mensen, c.q. familieleden, die analfabeet zijn, of laaggeletterd. Iets met ernstige dyslectie (en te weinig aandacht daarvoor in het onderwijs, toen ze opgroeiden), en / of een ingewikkelde gezinssituatie: ouders (alcohol)verslaafd, waardoor kinderen er ook tussendoor glipten. Zelf ben ik niet zo'n goede rekenaar (MBO+ niveau, terwijl ik op andere gebieden (taal, logisch redeneren etc) WO+-niveau heb). Collega's van mij zijn soms erg slecht in taal - terwijl ze wél een HBO- of universitaire opleiding hebben. Nooit geleerd, zeggen ze dan. Ik denk dan: Spijker het bij! Maar net zoals ik zelf nooit meer echt goed zal leren rekenen - omdat ik de basis mis, teveel ziek geweest ben in mijn lagere schooltijd, lukt het deze collega's dus maar niet om een stuk af te leveren wat geschreven is in correct, foutloos Nederlands.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Och, die grootmoeder Jantje, daar kan ik nog tranen in mijn ogen van krijgen.
    Zoveel kindertjes verloren, nooit leren lezen, altijd armoede.
    En die tweede aflevering van Frank vond ik juist heel goed.
    Over kermiskinderen zegt daar iemand: als je tot halfdrie ! in de schiettent staat kun je niet om halfnegen op school opletten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ja shocking he, we zijn hoogopgeleider dan ooit, krijgen meer onderwijs dan ooit, en toch gaat het leesniveau achteruit. Voor mij is lezen en schrijven vanzelfsprekend, maar ik hou mijn hart vast voor mijn zoontje van 1,5. Als het je niet ligt of interesseert gaat het niet vanzelf en op school kun je voor mijn gevoel ook niet echt meer rekenen met alle tekorten. Dus ik lees dapper 's ochtends, 's middags en 's avonds voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het is geen Frank Bauer maar Frans Bauer.
    Maar zijn genre zal wel onder jouw niveau zijn....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een typefout. Ik weet heel goed dat hij Frans heet. Zijn genre muziek is niet mijn smaak, niet onder mijn niveau. Hij is ongetwijfeld een stuk muzikaler dan ik. Mijn muzikale niveau is helaas heel laag.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.