Een paar dagen geleden kocht ik aardappels en vegan kruimgehakt, eigenlijk met de bedoeling om zuurkoolstamppot te maken. Maar de spruitjes had ik al op 12 januari gekocht en die mochten wel eens op!
Dus die zuurkoolstamppot kan later wel!
Gisteren eerst maar aan de slag met een spruitjesstamppot. Ik wilde voor 3 keer koken. Dat scheelt gas. Meestal eet ik 2x hetzelfde en ik vries 1 portie in voor een andere keer.
Ik gebruikte 600 gram aardappels, 4 uien, 1 rode paprika, een halve rode peper en 500 gram spruitjes. De spruitjes waren nog prima, er viel niet veel af. Maar 500 gram spruitjes, min afval door het schonen, is echt niet genoeg groente voor 3 warme maaltijden! Dus nam ik er een grote rode paprika bij en 4 uien. En voor de smaak ook nog wat (vers ingevroren) rode peper. Die bakte ik in de wok. Na 12 minuten deed ik het gehakt er bij en bakte dat nog even 5 minuten mee.
De aardappels en spruitjes kookte ik in één pan. Eerst de aardappels een tijdje koken en daarna de spruitjes er bij en weer aan de kook brengen, gaar laten worden, afgieten en vervolgens stampen. Het gestampte aardappel-spruitjesmengsel deed ik bij de gebakken uien met gehakt en paprika, toen wat sojamelk en een scheut olijfolie er door en roeren maar.
Zouten naar smaak en toen kon de maaltijd beginnen!
wokpan met de overgebleven 2 porties |
Het zal best wel lekker zijn, maar het ziet er niet uit!
BeantwoordenVerwijderenDat heb je vaak met stamppotten, vind ik persoonlijk.
Hihi, je hebt gelijk!
VerwijderenTja verwacht je nu dat ze duizenden euro,s uit geeft om professionele food foto's te laten maken. Ze werkt niet voor de Allerhande. Grootste budget wat uit gegeven wordt in Nederland aan dat soort foto's. En het hoort zo bij zuinig en eenvoudig leven. Dat wat er niet uit ziet ook opeten. En er van genieten. Aaf zal ook opgevoed zijn met ,als er een koekje kapot of brokkelig was ;In je buik gaat het toch kapot en het smaakt het zelfde. Dat is levenstijl . Ipv al die glossy toestanden. Stijl vol hoor Aaf .
VerwijderenIk gun foodfotografen graag een honorarium, ze hebben ook brood op de plank nodig, maar voor mijn blog vind ik zo'n uitgave niet nodig.
VerwijderenDat is inderdaad meer iets voor glossy tijdschriften en kookboeken.
Het ziet er niet zo smakelijk uit, maar het klinkt wel goed! Ik gooi nu overal uien doorheen, om meer groenten binnen te krijgen, en het kost geen dr*l!
BeantwoordenVerwijderenLeve de ui! Ik vind gebakken uien ook héél lekker.
VerwijderenIk vind het heel creatief gedaan Aaf! Leuk om zo te koken.
BeantwoordenVerwijderenpersoonlijk vind ik dat je geen foto's van eten moet maken daar het niet altijd smakelijk over komt, terwijl het wel lekker is. Eten fotograveren is een vak opzich. Recept vertellen is volgens mij al voldoende!
BeantwoordenVerwijderenGoed Nederlands is ook een vak op zich. Leven en laten leven, hoor!
VerwijderenSpruitjes lust ik al mijn hele leven niet, ook niet als het opgepimpt wordt. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenIk was als kind ook geen fan van spruitjes. Pas vanaf dat ik ongeveer 25 jaar was, begon ik ze lekker te vinden.
VerwijderenMisschien komt het voor jou nog en ga je ze lusten als je ouder wordt?
Ik lust ze ook echt niet, ben al oud en heb ze op allerlei opgepimpte manieren geprobeerd, ook als salade, maar krijg het niet weg
Verwijderenik maak bij stamppot gebruik van n zelfgefrabriceerde hooikist. Alles klein snijden/5 minuten koken/max. 4 uur ind e hooikist, dan is het nog heet/afgieten/stampen maar. Gebruik jij die ook nog?
BeantwoordenVerwijderenLeuk weer eens een recept en wie lukt het wel om stamppot aantrekkelijk op de foto te krijgen?
BeantwoordenVerwijderenIk maak ook wel eens stamppot spruitjes maar dan met spekjes en honingmosterd er door.
Ik denk dat 4 uien een beetje te veel van het goede is. Met 1 ui en een teentje knoflook was het resultaat beter geworden qua substantie en had je genoeg voor 2 keer.
BeantwoordenVerwijderenIk houd juist heel erg van uien. Ze maken alle warme maaltijden lekkerder! Dus dat is een kwestie van smaak!
VerwijderenSpruiten zijn nu zoeter dan destijds. Zelfs snijbiet, wat in de volksmond koeienvoer wordt genoemd, smaakt nu meer naar spinazie.
BeantwoordenVerwijderenIk zou de aardappels gestampt hebben en halve spruitjes (apart gekookt in andere pan) er doorheen geroerd hebben. Ik eet spruitjes altijd met gebakken ui, gebakken spekjes en champignons met kerrie. Spruitjes eerst koken en daarna even mee opbakken. Gekookte aardappels met jus erbij en op mijn bord door elkaar roeren. Heerlijk. Ook gekookte spruitjes met witte rijst en gehaktballetjes (vega of echt) met pindasaus vind ik lekker.
BeantwoordenVerwijderenHet klinkt heerlijk. ik doe er altijd een appeltje door.
BeantwoordenVerwijderenKlinkt lekker, ga ik ook eens proberen.
VerwijderenSpruitjes vond ik vroeger vreselijk vies, nu vind ik ze heerlijk! Gewoon kort gekookt, gestampt (lekker maaltje heb je ermee gemaakt Aaf!) gewokt met rijst, gestoofd in een curry of in kokosmelk en dan met een rotiplaat of aardappels, geroosterd met zoete aardappel in de oven... zoveel variaties!
BeantwoordenVerwijderenMijn (Duitse) kleinzoon vroeg of het kots was.. Toen ik aanbood het recept te maken was het antwoord: Nein, es seht zum Kotzen aus... Tja.. En heel eerlijk: zo ziet het er ook uit.
BeantwoordenVerwijderenIk zou mijn 4 kleinkinderen, nu tussen de 2 en 7 jaar, dit ook niet voorzetten. Ze kennen het gerecht niet en zouden het waarschijnlijk niet willen eten. Ik maak voor hen liever iets waarvan ik zeker weet dat ze het lekker vinden.
VerwijderenHmm spruitjes waren als kind al een van mijn lievelingsgerechten, met hamblokjes, gesmolten kaas en aardappelpuree. Nu eet ik ze vega, vaak geroerbakt (roergebakken?) met appel, vegaspekjes en appel. Of met pecannoten en een beetje honing, ook erg lekker. Spruitjesstamppot ga ik ook weer eens maken!
BeantwoordenVerwijderen