maandag 9 september 2019

Mening over stoppen met roken bijgesteld!

Anti-rook activist en longarts Wanda de Kanter was een tijdje geleden een van de mensen die voor het TV programma Zomergasten was uitgenodigd. Ik heb gekeken en ik vond het zeer interessant!

Ik kwam er achter dat ik een blinde vlek had over het gemak waarmee mensen zouden kunnen stoppen met roken. Ik stopte in 1973 en toen had ik er weinig moeite mee om te stoppen. Het was voor mij eigenlijk vrij eenvoudig..
Als ik hoor wat er nu allemaal in tabak gestopt wordt en hoe dat extra verslavend werkt, dan denk ik dat ik geluk gehad heb dat ik toen stopte en niet nu. Ik denk dat tabak destijds niet zo verslavend was als nu. Door al die stoffen zou het waarschijnlijk ook voor mij nu een stuk moeilijker zijn om te stoppen met roken.

Er zitten nu zo veel verslavende stoffen in, dat een kind dat begint met roken al heel snel verslaafd raakt. Dat betekent dat we met ons allen grote moeite moeten doen om te zorgen dat kinderen niet gaan roken en dus niet verslaafd raken!
Het is vandaag de dag geen makkie om te stoppen, daar moet je heel veel energie in steken, want het is een zware en zeer schadelijke verslaving.

Noem mij een zure activist, maar ik zie het liefst dat de tabak helemaal uit de samenleving verdwijnt. Misschien zeg jij: vrijheid blijheid en je mag het toch zelf weten of je rookt? Dat vind ik kortzichtig, want de rook die jij buiten uitblaast, komt wel in de longen van andere mensen, mensen die misschien astma hebben of COPD. Die hebben in hun tuin in een rijtjeshuis, of op straat of bij de bushalte geen andere keuze dan het inademen van stoffen die jij de lucht in blaast.

Ook is roken nog steeds heel schadelijk en kun je er alle mogelijke ziektes van krijgen, o.a. kanker, maar nog veel meer: hart- en vaatziektes, COPD, astma. Volgens het Trimbosch instituut is 85% van de gevallen van COPD is 85% toe te schrijven aan roken. Bij longkanker is dit zelfs 91%.

Meer cijfers van het Trimbosch instutuut:
Het volgende percentage van de sterfte kan worden toegeschreven aan roken:
 • 85% van de sterfte aan longkanker;
 • 85% van de sterfte aan strottenhoofdkanker;
 • 81% van de sterfte aan COPD;
 • 62% van de sterfte aan mondholtekanker;
 • 54% van de sterfte aan slokdarmkanker;
 • 31% van de sterfte aan blaaskanker;
 • 19% van de sterfte aan nierkanker;
 • 17% van de sterfte aan alvleesklierkanker;
 • 16% van de sterfte aan coronaire hartziekten, waaronder hartinfarct;
 • 12% van de sterfte aan hartfalen;
 • 7% van de sterfte aan beroerte (CVA);
 • 7% van de sterfte aan diabetes. 
Mijn mening over het gemak van het stoppen heb ik bijgesteld, maar niet het feit dat tabak heel dodelijk is. 

38 opmerkingen:

 1. Van mij mag het ook helemaal verbannen worden uit de samenleving. Ik heb nooit gerookt maar wel mee-gerookt, oftewel de rook ingeademd die werd uitgeblazen door o.a. mijn vader en mijn partner. Mijn longen zijn daardoor aangetast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben al een paar jaar gestopt met roken, gelukkig. Ik zou het liefst ook zien dat niemand meer rookte, maar het is een illusie om te denken dat je dat met verbieden bereikt.

  Roken is erg ongezond en verhoogt de kans op allerlei ziektes, maar de risico’s van meeroken worden erg overdreven en opgeklopt om allerlei rookverboden er doorheen te krijgen. En dat zeg ik als niet-roker. Tenzij je echt een longaandoening hebt kan het weinig kwaad om eens een keer naast een roker te staan op straat of op een terras.

  Ik kan me de jaren 80 nog herinneren: op iedere familieverjaardag stond het werkelijk blauw van de rook, sigaretten stonden in een glaasje op tafel bij de nootjes en mijn ouders paften lekker in de auto met mij als kind achterin. Dat zou anno 2019 ondenkbaar zijn.

  Dat het niet fris is, is een ander verhaal. Nu ik niet meer rook vind ik rokers ook vies ruiken, je ruikt het al aan de kleding. Waarschijnlijk rook ik vroeger ook zo voor niet rokers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vroeger had ik vreselijke last van de rook. Mijn ouders rookte beiden niet maar als er visite was werd er flink gerookt.
  Ook in de klas werd er gerookt door de leerkracht.
  Op mijn werk ( verpleging) werd er verteld dat ik gewoon moest meeroken dan zou het wel overgaan. Als 19 jarige ging ik dus roken en inderdaad had ik na een tijdje geen last meer. Ik was er aan gewend. Op mijn 26 ste stopte ik omdat ik vond dat mijn lichaam schoon moest zijn voor ik een kind kreeg.Ik was bang een kind met een handicap te krijgen. 3 jaar nadat ik gestopt was werd ik zwanger. Mijn kind bleek inderdaad een handicap te hebben. Gelukkig kon ik mij zelf niet de schuld geven. Later bleek het een erfelijke kwestie te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoewel er thuis gerookt werd, ben ik er nooit aan begonnen, ik vond het vies al die rook. Toen ik als 16 jarige ging werken rookte iedereen en toch begon ik er niet aan, iedereen stonk naar rook en ik vond dat vies. Achteraf gezien was is ik een sterke persoonlijkheid, ook op die leeftijd al.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het oude ‘roken is een karakterzwakte’ argument.

   Volgens jouw logica is dus een tiener uit een familie/omgeving van niet-rokers die anno 2019 gaat roken in de tijd van constante anti-rookcampagnes dus ook een hele sterke persoonlijkheid. Gaat immers tegen de stroom in, een echte rebel.

   Verwijderen
  2. Herkenbaar....toen ik als niet roker in de jaren 90 ging werken was ik een uitzondering...ik werkte zelfs in een kamer die 'de rookkamer'noemden, anderen kwamen daar een sjekkie roken. Het klinkt me nu zo raar in de oren, maar toen vond ik het prima. Eigenlijk erger ik me zelden aan rokers, vind hooguit sigaren wat heftig ruiken. Groet, g

   Verwijderen
 5. Ik denk ook echt dat het genetisch of biologisch of hoe je het ook maar wilt noemen bepaald is waar je gevoelig voor bent. De één raakt makkelijk verslaafd aan junkfood, de ander aan roken, weer een ander aan alcohol of aan gokken of wat dan ook. Ik denk dat het voor mensen met een andere aanleg dan Aaf in 1973 ook al moeilijk was om te stoppen. Ik vind het jammer dat mensen vaak hun eigen ervaringen nemen als leidraad voor een oordeel over anderen. Ieder mens is anders!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, ja dat was ook iets dat Wanda de Kanter noemde, dat sommige mensen veel minder verslavingsgevoelig zijn dan anderen. Ik ben blijkbaar niet zo verslavingsgevoelig voor tabak en overigens ook niet voor alcohol.

   Verwijderen
  2. In mijn familie zijn veel mensen chronisch depressief en verslavingsgevoelig. Ik ben, net als jij, ook in 1972 met roken gestopt en daarna nog minstens 12 keer! Gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt, nu al 19 jaar geleden! Alcohol heb ik nooit gedronken maar de meeste van mijn broers en zussen drinken (sommigen dronken) teveel!

   Verwijderen
 6. Ik ben ook voor een volledig verbod. Die paar mensen die het een eigen keuze vinden, zijn waarschijnlijk gewoon niet bij machte om te stoppen en schreeuwen daarom hard terug. Maar volgens mij wordt werkelijk iedereen gelukkiger en vooral gezonder van een rookvrije samenleving.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik word zeker niet gelukkig van een onvrije samenleving waarin de overheid zwaar gaat ingrijpen en bemoeien met persoonlijke leven en vrijheden. En dat zeg ik als niet-roker!

   De mensen die roepen en juichen om allerlei verboden, zouden voor de lol eens een paar weken moeten rondlopen in Noord-Korea, daar is ook van alles verboden.

   En als we roken verbieden, kunnen we nog allerlei andere ongezonde zaken verbieden. Alcohol? Verslavend en gevaarlijk, verbieden maar! Patat? Ongezond, gelijk verbieden, weg met alle snackbars. Obesitas? Verbieden, verplicht sporten voor de vetkleppen. Onveilige sex? Verbieden, alleen met condoom na eerst schriftelijke toestemming. Religie? Ook gevaarlijk, gelijk maar verbieden. Gevaarlijke contactsporten, zoals rugby en thaiboksen? Ook op de lijst met verboden activiteiten!

   Verwijderen
  2. Ik rook niet, dus om die reden 'schreeuw ik niet heel hard terug.' Ik vind het inderdaad een eigen keuze. Er is zoveel waar je last van kan hebben in deze maatschappij. Je kan nou eenmaal niet alles gaan verbieden waar je last van hebt, al zijn er geloof ik wel mensen die daar voorstander van zijn. Verbieden is blijkbaar tegenwoordig het toverwoord om alle problemen en ongemakken op te lossen. Van auto's hebben we last, van vliegtuigen, van treinen, van burengeluiden, van een lange rij bij de kassa, van de mc Donalds... Je kan niet alles uit je leven bannen waar je toevallig last van hebt. Het is geven en nemen. Er is al veel gedaan voor de niet rokers. En als er toevallig iemand bij je in het bushokje staat te roken, dan ga je wat verderop staan. Zo moeilijk is dat toch niet?

   Verwijderen
  3. @Kristal, jouw manier van vrijheid lijkt in mijn ogen nogal op de vrijheid die Amerikanen claimen om een wapen te bezitten en daarmee te mogen rondlopen.
   En die bushalte? Als je er op de fiets langs moet, helpt het niet om een eindje verderop te staan. Of je moet met je fiets aan de hand eerst wat verderop wachten totdat die bus is geweest en de passagiers heeft opgepikt.

   Verwijderen
  4. Vrijheid om een wapen te bezitten is een grondrecht in de VS en heeft ook niks met roken te maken. Hier in Nederland is het hebben van vuurwapens verboden, net als het in bezit hebben van harddrugs en veel andere zaken die direct een gevaar vormen voor anderen.

   Wat jij beschrijft is het ervaren van overlast en geen direct gevaar. Van het ruiken van een vieze sigaret, al dan niet bij een bushalte, val jij niet dood neer. Het is onprettig, maar natuurlijk geen reden om een ander iets te verbieden. Als ik jouw parfum vind stinken ga ik ook niet roepen om een verbod. Je kunt niet alles waar je je maar aan kunt storen verbieden. Ik erger me zo vaak aan dingen in de openbare ruimte: naar zweet of alcohol stinkende mensen in de metro, mensen waarbij de bilspleet te zien vanwege een afgezakte broek, mensen die voordringen, mensen die hun koptelefoon keihard aan hebben staan zodat iedereen moet meegenieten van de herrie, kleine gillende kinderen in restaurants, mensen die overal denken patat of ander snackvoer te moeten eten. Maar bovenal erger ik me aan mensen die van alles en nog wat willen verbieden. Zullen we alles dan maar gelijk verbieden?

   Verwijderen
  5. Het lijkt nu net alsof je constant overal in de rook zit, loopt of staat. Nou sta ik niet dagelijks in het bushokje en fiets er ook niet dagelijks langs, maar zo heel erg veel mensen zie ik buiten niet roken hoor. Er wordt nu gedaan alsof je constant in een blauwe walm door het leven moet, nou dat valt reuze mee. Zoals ik al zei: het is geven en nemen in deze maatschappij. Als je helemaal nergens last van wilt hebben dan moet je in een hutje op de hei gaan wonen. Om dan waarschijnlijk weer te schreeuwen over al die plaagdieren om je heen. Pffff Wat is dat toch om anderen te willen dwingen om te leven zoals jij dat wilt en je vooral nergens geen last van hebt? Het lijkt wel alsof het meer te maken heeft met het niet kunnen uitstaan dat een ander doet wat jij niet wilt dan dat er werkelijk zoveel last van wordt ondervonden.

   Verwijderen
 7. Gelukkig ben ik ruim twintig jaar geleden met roken gestopt. Toen zullen er vast ook wel gemene extra stofjes in een sigaret hebben gezeten, maar het is me gelukt.
  Roken is slecht en kost de maatschappij veel geld, maar ik ben niet voor een verbod. Voor geen enkel verbod.Roken kan veel overlast veroorzaken, net als tal van andere dingen die mijn medemensen doen. Agressieve manier van autorijden, alcoholmisbruik, stinkende mensen, zware parfums, roddelaars, etc. eigenlijk erger ik me aan veel dingen maar verbieden ?
  Het begint met een algeheel verbod op roken en daarna zullen er meer van die regels komen. Moet er niet aan denken. Dat wordt bijgehouden hoeveel vlees je koopt , helemaal niet ondenkbaar toch ? Daar heb je dan een pasje voor nodig. Koop je geen vlees dan krijg je een bonus...ik verzin dit maar er zijn vast mensen die dit een goed idee vinden !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb nooit gerookt en vind dit ook erg vies ruiken. Maar deze hetze gaat me veel te ver. Je kunt wel alles verbieden. Maar bovendien leven we met en naast elkaar. Ik woon in een boerendorp, dus moet ik maar de boer gaan verbieden zijn mest uit te rijden want dat stinkt zo erg. Nee, ik weet dat zo iets een aantal dagen stinkt en daarna weer voorbij is. Pas als ik constant in de stank zou zitten, ga ik me melden. Net zoals ik er iets van zeg als iemand naast me rookt en de rook mijn kant uit komt. Pas dan ga ik vragen, ja vragen, of ze de sigaret a.u.b. uit mijn buurt willen houden. Als ik er geen last van heb, zul je mij niet horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mensen die niet doorhebben hoeveel last mensen kunnen hebben van rook, realiseren zich niet wat voor geluksvogels zij zijn. Het is geen kwestie van iemand geen pleziertje gunnen. Last hebben van betekent benauwd zijn,last hebben van kan betekenen dat dat sigaretje dat toch moet kunnen iemand echt ziek maakt. Een bronchitis of astma aanval is echt geen pretje. in de tijd dat er gerookt mocht worden in restaurants bekende het voor mij dat ik niet onbezorgd uit eten kon gaan. Het betekende extra medicijnen gebruiken en halve nachten wakker liggen tot ik het niet meer benauwd had. Het is echt geen klagen om te klagen,was dat maar waar !!! En wat het roken bij een bushokje betreft, blauwe walmen zal je er niet aantreffen, maar dat ene sigaretje kan al genoeg zijn. Hoe vaak ik niet iemand een sigaret op zie steken vlak voor de bus eraan komt, drie trekken nemen en dan de halve sigaret weer uittrappen en op de grond gooien. Het gaat erom dat roken ongezond is, en dat je wanneer je dit buitenshuis doet anderen overlast kan bezorgen. Wat je thuis doet is een keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Wat ik nooit snap is dat wanneer je tegen roken ageert je als een drammer wordt gezien en wanneer je ongevraagd in nabijheid van anderen een sigaret opsteekt je wel in je volste recht staat.. net of moet kunnen geen opdringen van een mening is. Volgens mij is dit meten met twee maten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat de discussie zo loopt, omdat je vandaag de dag al met zoveel ge en verboden om je oren wordt geslagen. Veel mensen zijn daar spuugzat van. Mensen hebben het idee dat alle pleziertjes hen langzaamaan worden ontnomen. Een wethouder die loopt te blaten over een eiwitvrij dieet of zoiets en dat het liefst iedereen wil opleggen. De krant (volkskrant met name) staat bijna dagelijks vol met wat we allemaal wel niet meer zouden mogen doen omwille van het klimaat en de gezondheid. Veel mensen zijn daar zo ontzettend zat van. En de overheid heeft volgens mij wel veel grotere en belangrijkere problemen op te lossen dan mensen op allerlei manieren het leven beperkt en onaangenaam te maken. Het wordt allemaal veelal ervaren als vergaande betutteling en dwang. Daar gaan mensen van steigeren. In mijn ogen logisch en terecht. Het is inderdaad heel vervelend dat je zulke klachten krijgt van sigarettenrook. Het is alleen de vraag of een algeheel verbod iets oplost en dan wringt ook de vraag of je dan ook niet alcohol en dergelijke moet gaan verbieden. En drugs, wat de overheid nota bene wil legaliseren! Een hetze tegen rokers voeren en dan drugs legaliseren. Dat valt bij veel mensen ook slecht. Ik weet de kant en klare oplossing ook niet, maar al die dwingende ge en verboden waarmee je dagelijks om de oren wordt geslagen werkt veelal alleen maar averechts.

   Verwijderen
 10. Ik heb niemand hier zien pleiten dat rokers overal maar moeten kunnen roken, dat lees je er echt zelf in. Ik denk dat het merendeel van de mensen, ook de rokers zelf, het prima vindt dat er in restaurants, scholen, kantoren en treinen ed. niet meer mag worden gerookt. Waar op wordt gereageerd is met om de roep om alles maar meteen subiet te verbieden.

  En als je zware longproblemen hebt is dat heel rot, maar dat is het ook als je een extreme allergie of ziekte hebt oid. De hele wereld kan zich niet aanpassen aan een enkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou niet weten waarom je je bij zo'n bewezen ziekmakende stof niet zou aanpassen aan een enkeling. Het is voor iedereen een stuk gezonder om niet of in ieder geval heel veel minder te roken. Uit de reacties is duidelijk dat er flink wat mensen zijn die er last van hebben.

   Verwijderen
  2. Hoe ver wil je daar dan in gaan Aaf? Zoals al eerder werd gezegd: iemand kan last hebben van jouw parfum. Ook dan maar verbieden al die parfums? Als je eenmaal aan zulke verboden gaat beginnen dan is het eind zoek. Welke (over)last wordt dan nog wel toegestaan en welke niet? Ik denk dat je je daarmee op een hellend vlak begeeft. Ik heb ook weleens last van gillende dreinende kinderen in mijn buurt. Alle kinderen dan maar verbieden? Waar begint en eindigt dit dan? Heb je daar al eens over nagedacht? Roepen om iets te verbieden heeft vaak verstrekkende gevolgen. Je komt dan in een groot grijs gebied terecht. Neem d stikstofuitspraak van de rechter: heel bouwend Nederland ligt stil terwijl de woningnood zo hoog is. Het is niet altijd een kwestie van iets verbieden en dan klaar. Was het maar zo makkelijk. Nog even afgezien van het feit dat ik gruw van alles maar willen verbieden.

   Verwijderen
  3. Het is uitgesloten dat een ander last heeft van mijn parfum, want die gebruik ik niet omdat ik daar heel veel last van heb. Ik word erg benauwd van parfumgeuren, zoals bijvoorbeeld ook aftershave.

   Verwijderen
  4. Ik denk dat je die geurtjes ooit kan verbieden!

   Verwijderen
  5. Je begrijpt best wat ik bedoel. Flauw om daar niet verder op in te gaan.

   Verwijderen
  6. Je weet geen argumenten en dan roep je gewoon zoiets. Flauw hoor. Ik dacht dat we gewoon met elkaar konden discussieren over dit onderwerp.

   Verwijderen
  7. Bewezen ziekmakend is wel erg overdreven. Roken zelf is aantoonbaar erg ongezond, maar de kans dat je een ziekte oploopt op door meeroken is minimaal en verwaarloosbaar.

   Je moet jarenlang dag in en dag uit in andermans rook zitten om enige significante stijging van risico’s op ziektes te krijgen. Dit is gebleken uit een onderzoek waarbij de partners van rokers over een lange periode werden gevolgd. Het is veel ongezonder voor de longen om vlak bij een snelweg te wonen (bijvoorbeeld in Rotterdam Overschie) dan om met een roker in huis te wonen.

   En er zijn wel meer dingen die ongezond zijn en/of waar anderen zich aan storen. Die verbieden we ook niet. Ik vind het een zwak argument voor een verbod.

   Verwijderen
  8. We hebben het over verschillende dingen. Het roken van tabak is wel degelijk bewezen ziekmakend. En ik denk dat mensen die roken heel slechte voorbeelden zijn voor jongeren.
   Los daarvan staat dat ik zelf veel last heb van roken en parfumgeuren.

   Verwijderen
  9. Roken ja, meeroken niet. En dat laatste wordt nou juist zo vaak als argument opgevoerd voor een verbod.

   Dat het roken slecht is voor de roker is, is duidelijk. Maar waar leg je de grens. Slecht eten, veel zuipen, flink blowen, onbeschermde sex, bankhangen. Allemaal niet gezond. Verbieden?

   Ik kan me voorstellen dat dat heel vervelend voor je is. Ik rook zelf niet en vind ook zeker niet dat rokers maar overal moeten kunnen roken. Maar verbieden gaat te ver, grijpt teveel in de privésfeer en lost uiteindelijk niks op; het enige dat je stimuleert is een lucratief business model voor smokkelaars. Als je coke en wapens de grens over krijgt, lukt het ook met sloffen peuken. Blowen en zuipen gebeurt nu ook op straat en handhavers zijn in geen velden of wegen te bekennen.

   Verwijderen
 11. Ik zie van dichtbij, hoe moeilijk stoppen voor sommige mensen is. Mijn man rookt nu 5 mnd niet . Het korte lontje is over. De aangekomen kilo's zitten er nog aan. En regelmatig snakt hij nog naar een sigaar,zeker,als hij pijn heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik even kijk naar mijn familie en schoonfamilie: alle mensen van mijn generatie (dus 30-40) zijn of gestopt of hebben nooit gerookt. Van de jonkies tieners en twintigers rookt niemand, die zijn ook veel braver dan wij waren op die leeftijd.
  Alleen de oudjes van 50+ roken nog, er zitten ook veel vapers tussen. Roken sterft vanzelf wel uit. Het is niet meer normaal om bij mensen thuis te roken of in restaurants ed.

  Laat de rokende oudjes lekker met rust.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn niet alleen ouderen die roken, maar ook zeker jongeren, ook op plekken buiten die officieel rookvrij zijn. Als er geen maatregelen komen, dan sterft het roken helaas niet uit.

   Verwijderen
 13. " Tenzij je echt een longaandoening hebt kan het weinig kwaad om eens een keer naast een roker te staan op straat of op een terras."
  En zo lees ik meer opmerkingen.
  Dus als ik geen longaandoening heb, kan ik geen last hebben van rook? Wie bepaalt dat?
  Helaas word ik heel erg ziek van meeroken. Zonder dat ik een longaandoening heb.
  En dat 'ene' sigaretje.. kan er voor zorgen dat ik vier, vijf dagen uit de roulatie ben.
  Op een terras buiten zitten? Kan niet, als er rokers zijn. In mijn eigen tuin werken of zitten?
  Kan niet. Ik heb rokende buren die erg houden van buiten zijn.
  Naar een markt? Kan niet, want er zijn meestal rokers op de markt. En-ga-zo-maar-door.
  Bij bushokjes, op perrons, overal is rook, zodra ik mijn huis verlaat.
  En het zijn niet alleen de 'rokende oudjes'. Ook heel veel jonge mensen.
  Ik ben er zeer allergisch voor. En ben alleen veilig in mijn eigen huis. Of bij anderen thuis die ook niet roken.
  En een argument als: ik rook in mijn eigen tuin.. daar kan ik helemaal niets mee. Omdat de rook niet in de eigen tuin BLIJFT.
  Ik heb altijd een grote opgevouwen boerenzakdoek bij mij. Als ik rook moet inademen en er niet aan kan ontsnappen, kan ik de doek voor mijn gezicht houden. Heel soms is dat nodig, en kan ik me ondertussen uit de voeten maken.
  Zo kan het leven zijn, voor iemand met een tabaksrook-allergie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zullen we alle berken ook meteen maar verbieden, want ik (en met mij misschien wel miljoenen mensen) hebben last van hooikoorts als gevolg van de berkenpollen. Alles kappen en dan is het over, handig he?
   Nee, gewoon zorgen dat je zo goed mogelijk de periode doorkomt en dat geldt ook voor mensen met allerlei allergiën. Onlangs werden boterhammen met pindakaas verbannen op een school omdat er een kindje met pinda-allergie was. Wat is de volgende stap? Dat kindje leeft in een wereld waar pinda's bestaan en wij leven in een wereld waar sigaretten bestaan, auto's, berken en ga zo maar door. Hou nou eens op om bepaalde groepen te criminaliseren alleen omdat jij er last van hebt. Je hebt gewoon pech, net als ik, want ik ben naast allergisch voor berkenpollen ook allergisch voor bepaalde bloemen, sterke geuren en tot slot voor mensen die altijd zeuren.

   Verwijderen
  2. Ik vind berkenpollen iets totaal anders dan sigarettenrook.
   En over die pindakaas: vrij recent zijn nieuwe resultaten van onderzoek bekend geworden: als je heel jonge kinderen went aan allergenen als pindakaas, dan ontwikkelen ze meestal helemaal niet een allergie. Vroeger was het advies om pas met pinda's te beginnen op latere leeftijd, maar dat schijnt helemaal verkeerd te zijn, je moet ze er jong aan wennen, vanaf 4 maanden kun je fijngemalen pinda's geven. Dus verbannen van boterhammen met pindakaas is waarschijnlijk in de toekomst helemaal niet meer nodig.

   Verwijderen
 14. En een allergie specifiek alleen voor tabaksrook bestaat bij mijn weten niet, je kunt wel overgevoelig zijn. Maar dan zou je ook last moeten hebben van rook uit houtkachels, een bbq, sterke parfums etc.
  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat heb ik ook maar daar ging het nu niet over dus vermeld ik het niet in mijn reactie. En ik heb buren die mijn overlast serieus nemen en waarschuwen voor ze de barbecue of vuurkorf aansteken. Dan kan ik op tijd mijn ramen dicht doen. Herma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hebben jullie netjes opgelost zo hoort het! Niet over en weer naar elkaar staan schreeuwen over de schutting, zoals je ziet op internetfilmpjes van burenruzies.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.