woensdag 27 maart 2024

Gratis naar de tandarts en mondhygiënist(e)

Vanaf 1 april mogen inwoners van de gemeente met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum hun tandartsrekening declareren bij de gemeente Groningen. Het gaat om een proef en als de proef een succes is, dan wil de gemeente ook kosten voor fysio- en oefentherapie gaan vergoeden. Lees ook hier.  En hier
Terwijl ik dit typ, zie ik wel dat er 1 april staat, maar ik denk toch niet dat het gaat om een 1 april grap. Dat zou ik een heel nare grap vinden, over de ruggen van mensen die het financieel moeilijk hebben.
Ik ga er van uit dat het betrouwbare informatie is.

Hoe hoog/laag is 120% van het sociaal minimum per maand?
Kijk daarvoor hier, dit linkt naar een overzichtje waarin precies staat hoe hoog de bedragen zijn.

Dit is prachtig voor de inwoners van mijn woongemeente en ik hoop dat de proef een succes wordt. Dat zou heel mooi zijn voor mensen met een laag inkomen die de fysiotherapie en de tandarts niet kunnen betalen.

Waar ik wel problemen mee heb: zulke regelingen werken ongelijkheid in de hand. De ene gemeente doet het wel en andere gemeenten doen het niet. Als je bijvoorbeeld in een gemeente als Vlissingen woont, dan ben je het haasje. Nergens is geld voor en mensen met een laag inkomen staan in de kou.

Hoe fijn zou het zijn dat zo'n regeling overal zou gelden?

22 opmerkingen:

 1. Heel fijn! Hier in Delft was er vorige week zaterdag één dag dat tandartsen en mondhygienisten gratis werkten voor mensen met een (heel) laag inkomen. Superfijn dat ze dat doen, maar één zaterdag zet natuurlijk niet zoveel zoden aan de dijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou het fijn vinden dat al die regelingen niet alleen voor de minima zijn. Dat we een collectief verzekering hebben waar je gewoon bij hoort zonder grote kosten. Enkel een rekening krijgt als je er gebruik van maakt. In Zweden is dat zo. Ga je naar de huisarts betaal je ongeveer 10 euro. Tandarts 15. Specialist in het ziekenhuis 20 euro. Omdat je geen kosten betaald aan je verzekering is er ook geld om de kosten op te hoesten als je er gebruik van maakt.

  Ik vind de ongelijkheid in Nederland steeds groter worden. Voor minima word van alles uit de kast getrokken en dat gun ik ze van harte maar zodra je iets meer verdient krijg je de rekening flink uitgemeten. Kun je geen gebruik maken van al die regelingen dan houd je in de maand een stuk minder geld over en moet je de eindjes aan elkaar knopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik snap het gevoel en tot op zekere hoogte vind ik ook dat mensen aan de onderkant van het midden er nogal bekaaid vanaf komen maar ik zou willen dat we met die frustratie wat meer omhoog en minder omlaag zouden trappen. Waarmee ik bedoel; de ongelijkheid ten gunste van zeer rijke mensen is zowel procentueel als in absolute zin zo veel groter dan eventuele voordelen die minima hebben t.o.v. mensen met een modaal inkomen maar op een of andere manier wordt er veel gemopperd over regelingen voor minima en laten we gigantische voordelen voor veelverdieners en mensen met een gigantisch vermogen maar een beetje langs ons afglijden.
   En nee ik misgun rijke mensen hun rijkdom niet voordat we dat riedeltje weer krijgen.

   Mare

   Verwijderen
  2. Ik blijk rijk.. als ik jaarlijks 80 euro bruto inlever ben ik maandelijks 100 euro netto goedkoper uit in Groningen..

   Verwijderen
  3. @Mare daar heb je wel gelijk in, maar al dit soort regelingen moet wel worden betaald. Daar merken de rijke mensen niets van, maar de middeninkomens wel. Wij met ons middeninkomen kunnen geen muziekles en extra sport betalen voor onze kinderen omdat we nergens subsidie of tegemoetkoming voor krijgen. Het is dan wel zuur dat er voor kinderen van minima allerlei leuke sporten en activiteiten worden aangeboden en ik tegen mijn kinderen moet zeggen sorry, dat kunnen we niet betalen. Oudste heeft wel eens gevraagd of ik dan niet beter kon stoppen met werken. Vreemd systeem in Nederland. We zouden af moeten van al die toeslagen en subsidies.

   Verwijderen
  4. Ik zou toch eens beter gaan kijken, wat er mogelijk is voor jou en je kinderen. Misschien is er toch ergens wel een goedkope sport- of muziekles te krijgen. Mijn gemeente organiseert bijvoorbeeld gratis sportactiviteiten voor alle kinderen.

   Verwijderen
 3. Goed initiatief uiteraard. Geldt dit ook voor alle studenten in de stad? Want dan wringt het bij mij een beetje, zeker bij studenten die uit welgestelde gezinnen komen. Want het geld moet wel ergens vandaan komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede regeling, maar het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn... Als we de minimale inkomens en uitkeringen nou eens zo hoog zouden maken dat iedereen dit soort noodzakelijke kosten gewoon kan betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede regeling,want ontstekingen in de mond kunnen ernstiger klachten veroorzaken. Die dan wel vergoed worden

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We zitten al zeker 15 jaar in een systeem dat ongelijkheid in de hand werkt en dat wordt tot nu toe elk jaar steeds erger. Niet alleen in de zorg. Dit soort zaken moeten niet per gemeente geregeld worden, of overgelaten aan commerciele partijen en marktwerking.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zou wensen dat ze dat hier in de gemeente ook doen.
  Ik ga nu veel minder naar de fysio dan ik zou moeten omdat ik maar 15 behandelingen per jaar krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Man man man wat worden die minima gepamperd met allerlei toeslagen en vergoedingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gepamperd ? In de aanvullende verzekering mag niet eens van de WMO hier.

   Verwijderen
  2. Gepamperd?? Ze willen vast een dagje met u ruilen.
   Maar dan ook alles ruilen, ook hun dagelijkse shit.

   Verwijderen
  3. Het lijkt mij ook dat dit pamperen reuze tegenvalt!

   Verwijderen
 9. Dat is fijn voor de minima in Groningen maar het zou niet nodig moeten zijn. Gewoon mondzorg in het basispakket dat is voor iedereen het beste!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt maar dat is hetzelfde als eigen risico afschaffen. Dan stijgen de zorgpremies enorm, dus dat schiet ook niet op voor mensen die chronisch ziek zijn en zich scheel betslen aan eigen bijdrages etc.

   Verwijderen
  2. @anoniem 14.27: je stelt dat de premies enorm door het dak gaan bij afschaffen eigen risico. Kan je mij voorrekenen met hoeveel? Weet je ook dat Oekraïners en "asielzoekers" gratis verzekerd zijn tegen betere voorwaarden dat de gemiddelde Neder/Medelander?
   Daarbij hoor ik je niet over het afschaffen Eigen Risico voor chronisch zieken. DAT zou tenminste toch te doen zijn?

   Verwijderen
 10. @ anoniem van 17.00. De medische kosten van asielzoekers staan helemaal los van het Nederlandse verzekeringsstelsel en hebben dus geen enkele invloed op de premie of het eigen risico voor de rest van Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij gaat het daar niet om. Het is van de zotte dat je als niet-nederlander gratis goede zorg krijgt en als nederlander niet - waardoor mensen regelmatig slechtere (of geen) zorg krijgen omdat ze het niet kunnen betalen.

   Dat is heel erg krim en klopt niet.

   Verwijderen
 11. Het gaat ook (mijn mening!) niet om asielzoekers/vluchtelingen/Oekraïners of wie dan ook de zorg zou gewoon voor iedereen gelijk moeten zijn zoals in veel Scandinavische landen en ook zou het niet moeten uitmaken op welke plek in NL je woont. Het was net als met de energietoeslag mijn moeder kreeg niks terwijl iemand die in een gemeente 5 km. verderop woonde wel toeslag kreeg. Hetzelfde met zorg die Euro 385,00 eigen risico is bizar (weer mijn mening) want waarom een boete op ziek zijn. Ik ken door mijn vrijwilligerswerk tamelijk veel mensen die niet naar een specialist gaan en geen bloedonderzoek laten doen door het eigen risico. Ook blijven er veel medicijnen bij de apotheek liggen. Mondzorg is erg duur mijn kreeg een wortelkanaalbehandeling bij een endodontoloog want de tandarts had hier geen instrumenten voor. Kosten Euro 800,00 dat is met een normaal inkomen nauwelijks te doen laat staan met een uitkering. We moeten eens ophouden met pleisters plakken en het systeem van toeslagen moet anders ingericht worden. Overigens las ik vorige week dat er veel toeslagengedupeerden zijn (sommigen zelfs zonder kinderen)....die zich melden bij de gemeente met een 'verlanglijst' tot vakanties en afbetaling van studieschuld aantoe. Ze moeten volgens de overheid ruimhartig gecompenseerd worden maar er mag (privacy) niet gecontroleerd worden of men daadwerkelijk kinderen heeft. Het toeslagenschandaal is VRESELIJK! maar ik vind dit ook niet kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik las eens een interview met een tandarts, ze zei dat als iemand een heftige oorontsteking heeft dan ga je naar de huisarts en je wordt behandeld. Zit die onsteking 10 cm lager, in je gebit dus, dan is het maar de vraag of je behandeld kan worden. Idioot toch !

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.