Bij ons, dat wil zeggen bij mijn dochters en in mijn gezin, was en is lasagne hét eten bij verjaardagen en andere festiviteiten. Dat is ooit begonnen toen mijn dochters op de basisschool zaten. Destijds met rundergehakt en kaas, nu al sinds jaren volledig vegan. Met rulstukjes en een beetje nep-kaas of helemaal geen kaas.
Mijn jongste kleinzoon van twee jaar vindt de lasagne die zijn moeder maakt heerlijk. Hij kan er wel twee borden van op! Mijn dochter maakt de lasagne tegenwoordig wekelijks. Ik pas op jongste kleinzoon en zij gaat met oudste kleinzoon naar zwemles. Mijn dochter heeft van tevoren al een lasagneschotel gemaakt. Alle groenten zijn in de sauzen gepureerd met de staafmixer. Veel bloemkool en ui in de witte saus, wortel en tomaat in de rode saus. Er gaat enorm veel groenten in deze lasagne. En voor mij is deze maaltijd heel gemakkelijk. Ik hoef de zware schotel niet eens in de oven te plaatsen. Ik moet alleen bijtijds de oven aanzetten en verder kan ik met mijn kleinzoon spelen. Ideaal voor mij als oppasoma!
Afgelopen weekend aten we bij mijn andere dochter ter ere van een verjaardag lasagne en daar wilde de tweejarige dreumes er na één hapje helemaal niet van hebben. De smaak was ongeveer hetzelfde, maar in deze lasagne zaten stukjes: wortel, ui, courgette, tomaat.
Het verschil zit hem eigenlijk alleen maar in de stukjes! Goed om te weten. Met de staafmixer kun je de stukjes zo fijn maken dat hij er niets van merkt! De drie andere kleinkinderen en alle volwassenen aten smakelijk van de verjaardagslasagne. Of beter gezegd: ze smulden!
PS naar aanleiding van reacties over pureren van voeding, wat volgens sommige lezers heel slecht zou zijn:
De voeding van mijn eigen kinderen als baby en peuter ging eind jaren tachtig door de roerzeef. Op instructie van het consultatiebureau. De stukjes die achterbleven in de zeef moest ik zelf maar opeten. Ik mocht ook voeding uit potjes geven, maar dat deed ik maar zelden, we hadden een laag inkomen en die potjes waren nogal duur. Banaan werd heel fijn geprakt en de appel werd geraspt. Mijn dochters hadden in later jaren helemaal geen moeite met stukjes.
De generatie dáár weer voor, mijn broertje, kreeg eind jaren 50 aardappels, gehakt en heel zacht gekookte groenten. Alles heel fijn geprakt en rijkelijk besprenkeld met maggi aroma (de link is voor diegenen die niet weten wat dat is) anders lustte hij het eten niet. Hij werd altijd gevoerd en mocht nooit zelf eten. Dat knoeide te veel. Van mijzelf weet ik dat uiteraard niet meer, maar dat zal wel vergelijkbaar zijn.
Wat ik bedoel te zeggen: het is maar nèt wat de overtuigingen over voeding in jouw omgeving zijn.
Waar het uiteindelijk om gaat, is dat kinderen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen, genieten van eten (heel belangrijk!!) en na verloop van tijd met de volwassenen mee kunnen eten.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 24 maart 2024
Lasagne met en zonder stukjes
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Grappig, bij ons is lasagne ook echt feestelijk eten. Dat komt deels omdat ik het gewoon best veel werk vind- wij hebben hier geen potjes saus, pakjes "wereldgerechtenmixjes", voorgesneden groenten en dergelijke. Daarbij zijn de ingrediënten bij elkaar gewoon érg duur, alleen al aan kaas bv zijn we een fortuin kwijt- al maken we het ook wel eens met bechamelsaus. En dan nog het vlees. Ook lasagnebladen zijn 5x zo duur als "gewone" pasta's. Al met al dus reden om lasagne meer voor speciale gelegenheden te reserveren.
BeantwoordenVerwijderenIk weet iemand die spaghetti ipv lasagnebladen gebruikt.
VerwijderenEen goed idee! Je legt gewoon de spaghetti op de saus, alle sliertjes naast elkaar en daar weer saus op! De kooktijd zal niet anders zijn dan de bladen uit een doosje. Mijn ervaring is dat de lasagnebladen beter gaar worden als je de lasagne een tijdje laat staan voordat het de oven in gaat. Dan hebben de bladen namelijk het vocht uit de rode en de witte saus opgenomen. Dat heeft even tijd nodig.
VerwijderenIk eet koolhydraatarm ivm lipoedeem en prikkelbare darm gaan tarwe en peulvruchten niet goed bij mij. Omdat ik lasagne wel heerlijk vindt, vervang ik de lasagnebladeren door heel dunne omeletjes. Bechamelsaus vind ik niet lekker, ik doe er een bol mozzarella bovenop.
VerwijderenErgens is het best fijn toch? Om zo’n gerecht te hebben waar je echt naar uit kunt kijken maar noodgedwongen slechts af en toe eet.
VerwijderenIk vind zelf lasagne vaak veel te bewerkelijk, meestal als ik iets dergelijks wil eten maak ik een lekker saus met wat extra vocht, doe daar ongekookte penne in of andere pasta die ik in huis heb en dan gaat het met of zonder kaas in de oven. Alle eters zijn altijd blij, als ik een Italiaan over de vloer had zou die me waarschijnlijk nooit meer willen spreken :)
En ja als mijn neefjes hier eten wordt er ook een portie met gepureerde saus gemaakt, die willen ook geen stukjes, gaan we echt niet moeilijk over doen want ze eten ondertussen samen rustig een half pond rauwkost naast hun pasta.
Wat een mooie manier om een kind groente te laten eten
BeantwoordenVerwijderenEr is niets mooi aan deze manier.
VerwijderenHet is “ verkrachting “ van voedsel om het te pureren.
Daria.
Mijn kleinzoon eet zeker niet uitsluitend gepureerde groenten. Hij eet ook zeker wel groenten en peulvruchten die niet gepureerd zijn.
VerwijderenMijn zoon is 26 en een hele slechte eter. Uit sauzen pulkt hij voordat hij begint te eten alle stukjes groenten en vlees. Tegenwoordig pureer ik bolognesesaus ook, de smaak blijft hetzelfde alleen ziet zoonlief niet meer wat erin zit en zodoende krijgt en toch allerlei goede voedingsstoffen binnen.
BeantwoordenVerwijderenPrecies de reden dat wij nooit potjes gepureerd eten hebben gegeven aan de kinderen. Ze hebben leren eten met de rapley methode zodat ze gelijk smaken en structuren leerden eten.
BeantwoordenVerwijderenNadeel: stamppotten worden minder gewaardeerd want te glad dus daar zorgen we ook voor geen gladde puree. Zonde van het eten dat gepureer.
Dat gaat niet altijd op. Onze zoon moest niets van rapley hebben als baby en peuter. Hij wilde alles gepureerd. Later heeft hij nooit moeilijk gedaan over stukjes in bijv. pastasaus. Onze dochter at helemaal geen gepureerde hapjes . Tot ze vanaf een jaar of zeven opeens alle stukjes uit de pasta saus ging vissen tijdens het eten. Dat lieten we een tijd zo, maar uiteindelijk maakte ik een portie voor haar fijn met de staafmixer. Ze is nu 19 maar eet nog steeds alleen gladde pastasaus, curry etc. Nog steeds maak ik voor haar een aparte portie. Wij vinden de structuur van het eten fijner met stukjes.
VerwijderenIk leerde mijn jongens ook eten met de Rapley methode. Het heeft daarna nog jaren geduurd voor ze netjes met met en vork konden eten ;-) gr.Marij
VerwijderenMijn kinderen eten ook alles vanaf dat ze nog geen twee waren, niks geen Rapley gedaan, gewoon potjes en gepureerd. Ze eten alle smaken, alle structuren, alleen dingen als mosterd en olijven niet.
VerwijderenMensen willen altijd overal maar verbanden zien, waar die helemaal niet hoeven te zijn.
Pureren leert kinderen geen groente eten.
BeantwoordenVerwijderenJuist op stukjes kauwen is heel belangrijk voor de kaakontwikkeling.
Dat gaat met brood meestal goed,.
Groenten moeten ze echt leren eten ,dat is qua smaak en structuur wennen en meestal duurt dat een week.
Heb vroeger nooit gepureerd ,en nee ook mijn kinderen aten vroeger niet alles.
Dat blijft, smaken verschillen nu eenmaal.
Maar pureren omdat ze dan veel groenten binnenkrijgen vind ik persoonlijk te makkelijk.
Als je kind stopt met eten ga je vanzelf proberen of het gepureerd er wel ingaat. Sondevoeding is ook zo wat..
VerwijderenSoms doe je alles goed en werkt het toch niet.
Laat dat geoordeeld nou.
Dat van die week hoor ik heel vaak en heb ik nooit gesnapt. Ik heb als kind 1000 keer (voor mijn gevoel) spruitjes, witlof etc. moeten eten en ik blééf het vreselijk vinden. Later als volwassene weer geprobeerd en vond het meteen de eerste keer lekker.
VerwijderenWat een gepamper zeg!
BeantwoordenVerwijderenHet leven moet zo gladjes mogelijk aan het kind gepresenteerd worden, anders blieft hij het niet.
Dit is nou precies zo’n voorbeeld van hoe men de jeugd tegenwoordig verwent en daardoor verpest voor de rest van zijn/haar leven.
Daria.
Wat een heftige reactie! Verpest voor de rest van zijn leven? Ik ben er van overtuigd dat het met mijn kleinzoon best goed komt!
VerwijderenErg overdreven Daria! Het gaat toch om het totaal plaatje aan voeding wat een mens binnen krijgt!
VerwijderenAls hij eens per weer deze gezonde lasagne binnen krijgt, maar dan met gepureerde saus, lijkt mij helemaal prima!
Ach kom, saus pureren is de normaalste zaak van de wereld, in een lasagne is het meeste toch al behoorlijk gaar en dus zacht dan maakt pureren echt niet zo veel uit. Niemand is ooit ongezonder geworden van toegeven aan een afkeer van saus met stukjes. Je kunt je heel misschien eens zorgen gaan maken als een kind nooit eens een stukje komkommer, een appel of een rauwe wortel (of iets dergelijks) wil eten.
VerwijderenEr is een hele melkweg aan werelden van verschil tussen kinderen tegemoet komen in hun behoeften en ze verwennen tot op het punt van verpesten.
Sommige mensen hebben en houden moeite met structuur van eten, anderen groeien over hun afkeer heen. Mijn man, plus 60, wil nog steeds geen sla tenzij superfijn gesneden en heeft zijn groente het liefst (te) lang gekookt, en bloemige aardappels, geprakt. En vlees dat je bijna kan slobberen of geen vlees. We koken wel eens dubbel, iedereen moet met smaak kunnen eten tenslotte.
BeantwoordenVerwijderenAaf, verander je de "school" nog even in "schotel"? En voeg je in de volgende zin het woord "ik" toe na "kan"?
BeantwoordenVerwijderenWat een malle reacties op dat pureren, trouwens. Het is gewoon een handige manier om voldoende groenten binnen te krijgen, net als het verwerken van groenten in soep.
Fijne zondag verder! Jo.
Dank voor je tekstuele opmerkingen! Ik heb het veranderd ;-)
VerwijderenJuist een geweldige oplossing om de groenten te pureren!
BeantwoordenVerwijderenMaria
Jaaa, maggi! Dat gebruikten wij altijd in de soep! Ultra bewerkt voedsel uit de tijd dat die term nog uitgevonden moest worden!
BeantwoordenVerwijderenSjonge, wat een overdreven reacties weer. Ik heb het geluk dat mijn kinderen heel makkelijke eters zijn, maar toch pureer ik wel het één en ander hoor. Bijvoorbeeld (rode) linzen-, of pompoensoep. Niks mis mee zolang gepureerd eten niet het enige is dat je eet, lijkt mij. Oh, en mijn kinderen kregen als baby (semi) gepureerd voedsel 😉 Heeft ze blijkbaar tóch niet verpest voor de rest van hun leven!
BeantwoordenVerwijderenIkzelf heb eeb eetstoornis. Mooite met structuren. Heb nooit geen groentensoep gegeten vanwege de groenten. Sinds een half jaar zet ik de staafmixer er in voor dat er ballen en vermicelli ingaan en kan ik heerlijk genieten van groentensoep. Ben 66 jaar oud!
BeantwoordenVerwijderenMijn zoon kreeg, toen hij klein was een tijdje gepureerd eten. Maar wel gewoon eten dus. Gepureerde linzen, vis met wortel en courgette, spinazie met aardappel en beetje gehakt etc. Meestal zaten daar nog wel wat stukjes in. Toen hij zelf met een lepeltje kon eten werd de structuur van het eten vaster. Hij at alles, nooit problemen mee gehad. Maar pureren is toch helemaal niet zo erg, snap die reacties niet. Het lijkt me trouwens knap lastig om te zorgen dat kleine kinderen alle voedingsstoffen binnen krijgen wanneer je vegan eet.
BeantwoordenVerwijderenIk wil graag wel het recept van die lasagne!
BeantwoordenVerwijderenIk ga het navragen! Ik weet dat er in de witte saus bloemkool, uien, soajmelk en cashewnoten zitten. Alles zonder stukjes, afgezien van het vegan kruimgehakt, dat in de rode saus zit. En bovenop een laagje vegan pesto. Maar ik ken het recept niet. Dochter kreeg het recept van vegan vriendinnen.
VerwijderenGepureerd eten; ik heb moet er vaak bij (glim)lachen, maar dat heeft er alles mee te maken dat ik ook een kaakbreuk heb gehad en toen als eten altijd een kopje, vaak bruinachtige, drab kreeg met een kaartje waarop bijvoorbeeld stond "Sperzieboontjes met een varkenslapje en aardappelen" Dat kon ik dan met een rietje opzuigen. Ik was me er goed van bewust dat die dieetkoks weinig meer konden doen aan de presentatie en probeerde er de humor maar van in te zien. Eten moet tenslotte toch iets leuks blijven.
BeantwoordenVerwijderenEn wat het pureren of fijnprakken voor kindereten aangaat; ikzelf ben de tweede van acht kinderen en voor de kleintjes werd het eten geprakt en de groteren moesten dat zelf maar doen als ze dat nog wilden. Ondanks dat we in principe allemaal hetzelfde kregen voorgezet, ontwikkelden we allemaal een verschil in smaak. Wat de een niet lust , daar kan een ander zich aan te buiten gaan. Het is net het gewone leven.
Wat ik wel merk is dat ik bijvoorbeeld nog steeds niet houd van gladde aardappelpuree, en dat mijn vrouw dat bijna een vereiste vindt. Net zoals ik vind dat het eten 'bite' moet hebben, is zij van mening dat alles botergaar moet zijn. Overigens geen idee of zij als kind altijd gepureerd eten voorgezet kreeg. Mijn schoonmoeder leek me er niet het type ervoor om alles hypergaar te koken. Het is gewoon een ontwikkeling die iedereen meemaakt, waarbij het kwartje de ene kant op kan vallen , maar ook de andere kant op.
Haha. Als ik dat geklieder van tegen woordig zie én die voedsel verspilling op dat stuk zeil wat vaak onder de kinderstoel ligt in te drogen en te stinken 😉dan moet ik vaak denken aan de manier waarop ik geleerd heb kinderen te voeren . Op schoot een armpje onder je zij geklemd met die hand het ene armpje vast houden en dan met je andere hand voeren. Zodat ze niet kunnen splashen in en met het eten . Wel heel rustig wachten tot ze het lepeltje weg ge kauwt/ slikt hebben en dat het bekje weer opengaat als een vogeltje. Niet forceren maar laten zakken. Hé het gaat over een tijd dat er nog geen wasmachines waren en mensen zuinig met hun spullen moesten zijn. En weinig tijd hadden. En dat eten verspillen te erg was .
BeantwoordenVerwijderen