zondag 10 maart 2024

Visavonturen met sardines

Zoals je op mijn inkopen-lijst van de afgelopen week kon lezen, kocht ik 1 kg ingevroren sardines, dat waren er 12 stuks.
Geen kleine sardinefilets in een blikje, maar hele, best grote sardines van 20 à 25 centimeter lang.
Deze vissen moesten nog worden schoongemaakt voordat ik ze kon klaarmaken.
Nu heb ik dat in een ver verleden dikwijls gedaan, dat schoonmaken van vis. Tussen 1978 en 1983 woonde ik in het centrum van Groningen, dichtbij de markt en dan kochten we wekelijks vis. Vaak een kilo, of iets minder, afhankelijk van het gewicht per stuk van de vissen, vissen met alles er op en er aan. Schol, schar, wijting, rode poon, geep, dat waren de goedkoopste soorten vis, die destijds voor een prikkie te koop waren op de markt. Voor 3,40 gulden ( + €1,55) hadden we een hele kilo vis en die aten we samen in 1 maaltijd helemaal op. Toen maakten we die vissen ook zelf schoon. De koppen er af, de ingewanden er uit, de schubben er af geschraapt, de vinnen ingekort, afspoelen onder de kraan afdrogen en door meel halen en bakken maar!
Meestal liet ik de koppen van die vissen na het wegen er door de visboer al afhalen (de kiloprijs was per hele vis!) en deed ik alleen de rest thuis zelf. Op de krant waar ze door de visboer al in verpakt waren.
Het kan wel zijn dat ik dit destijds met gemak deed, maar het viel me nu nog niet mee, maar gelukkig is er You Tube en internet. Ik nam mijn wildschaar, knipte de koppen inclusief de kieuwen er af en opende met de schaar de buik. Achteraf gezien had ik ze beter eerst kunnen ontschubben, dat werkt gemakkelijker.
Op 1 filmpje had ik ook gezien dat ze de graat uit de rauwe vis trokken. Zie onderstaand filmpje. Ik denk dat ik dat de volgende keer maar doe, want ik vond de graten tijdens het eten wel lastig. Bijkomend voordeel van een vis zonder graat, is dat je ze plat kunt leggen en beter kunt doorbakken.

Ga ik nog een keer rauwe, volledige vissen kopen? Nee, waarschijnlijk niet. Het is me wat al te ingewikkeld! Maar mijn voorraad is nog lang niet op, ik heb nog 9 vissen over. 3 opgegeten, nog voorraad voor nog 3x een maaltijd met 3 vissen per keer. Misschien wordt het schoonmaken van de vis steeds makkelijker.

Nog even een tip voor je handen:
als je vis met blote handen schoonmaakt, ruiken je handen heel sterk naar vis!
Je kunt handschoenen gebruiken, maar je kunt ook op andere manieren je handen schoonmaken. Mijn jongste dochter sneed voor haar studie als student en student-assistent in vissen en zij maakte haar handen schoon met tandpasta. Baking soda helpt ook goed.
Na behandeling met tandpasta of baking soda je handen afspoelen met water.

12 opmerkingen:

  1. Hoi Aaf, ik heb 7 jaar lang op de zaterdag in een viswinkel gewerkt als bijbaantje. Wij wasten de visgeur van onze handen door ze met koffiedrap in te wrijven en dan te wassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had er ook naar gekeken maar had toch geen zin in het schoonmaken en ik hou ook niet zo van vissige vis. Wel van schelpdieren en garnalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik pindakaas om de geur van de handen weg te halen. Goed wrijven en even in laten trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk, al die tips om je handen weer schoon te maken!

      Verwijderen
    2. Je kunt bij de Makro sardines filets kopen. Je hebt dan wel een Makro-pasje nodig en de prijs is een stuk hoger dan wat Zuinigaan bij de Lidl betaalde. Ik kocht eens vooraf schoongemaakte, verse sardines op de markt. De visboer op de markt wilde echter niet zelf sardines schoonmaken: te veel werk. De film met Becky Selengut is een stimulans om het toch eens thuis te proberen.

      Verwijderen
  4. Ik eet alleen af en toe sardines op een zonnig terras aan de kust van Griekenland of Spanje waar ze de verse visjes op de bbq voor je bereiden. Als ik ze thuis eerst moet schoonmaken dan heb ik er geen trek meer in.
    Een schepje oploskoffie in je natte handen wrijven na het wassen helpt ook tegen de geur (mocht je geen koffieprut hebben).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maar hoe doe je dat dan met zoveel vis? Zijn zijn ingevroren, maar als je ze allemaal gekuist hebt heb je ze toch moeten ontdooien? Vries je ze dan daarna weer in? Of heb ik het verkeerd begrepen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ontdooide 3 van de 12 sardines. De rest bleef ingevroren in de vriezer. Ontdooien en opnieuw invriezen lijkt mij niet raadzaam.

      Verwijderen
  6. Ik heb tijdens de koksopleiding geleerd om geurtjes van je handen te verwijderen m.b.v. roestvrijstaal. Ik heb dus thuis een rvs “zeepje”. Het werkt best goed, zowel knoflook als ui gaan er goed mee weg. Vis weet ik niet omdat ik geen vis verdraag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik eet graag vis! Maar het schoonmaken is wel een dingetje... Ik vraag vaak de visboer om het voor me te doen. De resten neem ik dan wel mee, om bouillon van te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo'n 45 jaar geleden draaide ik daar mijn hand niet voor om! Jarenlang wekelijks vis, dus honderden keren gedaan. Altijd bakken in de koekenpan, want een oven of grillpan hadden we niet. En alle afval ging in de grijze afvalzak die we vanwege de stank op het balkon plaatsten.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.