vrijdag 26 april 2024

Het oranjegevoel en mijn familie

Mijn ouders kwamen allebei uit families van overtuigde socialisten en die hadden helemaal niets met het koningshuis en waren republikeins gezind. Geen koning of koningin, maar een democratisch gekozen president! Dat was in hun ogen een stuk beter.

Mijn moeder mocht als kind niet meedoen met de viering van Koninginnedag, want dat "was niet voor ons soort mensen". Ze bleef gewoon thuis, geen spelletjes of zingen voor de koningin, helemaal niets. Ook  mijn ouders waren nogal schamper over het koninklijk huis, ze hadden het over koningin Juliana als over het "oude mens" en prins Bernhard was de koninklijke bolle (bolle is Fries voor (fok)stier).
We keken ook niet naar het defilé op Soestdijk en Koninginnedag was er vooral voor anderen.

Ik mocht wel meedoen met de spelletjes, maar belangstelling voor het wel en wee van het koninklijk huis was er amper. Ik herinner me wel de uitvaart van Wilhelmina, die op tv werd uitgezonden. Daar hebben we wel naar gekeken. We hadden nog maar nèt tv en het was een bijzondere gebeurtenis, zo'n uitzending van die uitvaart op tv.

Ik werd als kind helemaal vrij gelaten in mijn mening en beleving van het koninklijk huis. Zo heb ik als dertienjarige een enorm plakboek aangelegd ter gelegenheid van het huwelijk van Beatrix en Claus en was ik ook geïnteresseerd in het kroost dat kwam bij alle prinsessen. Volgens mij hebben Juliana en Bernhard wel 14 kleinkinderen gekregen en dat vond ik zeker leuk!

Tegenwoordig vind ik het koningshuis leuk, ik kijk ook meestal naar uitzendingen van Blauw Bloed en natuurlijk naar de viering van Koninginnedag en nu Koningsdag. Ik zit niet de hele dag aan de buis gekluisterd, maar stukjes in de herhaling op tv bekijken vind ik zeker vermakelijk.
Een factor van betekenis in mijn belangstelling is toch echt wel Máxima.
Ik vind dat een leuk mens!

Over prinses Amalia heb ik eigenlijk nog geen mening gevormd.  We zien haar nauwelijks. Misschien verandert dat nog, maar tot nog toe heb ik geen idee wie ze is.

35 opmerkingen:

  1. Na de pleidooi van Maxima bij het WEF voor digitaal geld en paspoort ben ik afgehaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan er (stiekem) ook best van genieten, al past het eigenlijk niet helemaal in mijn straatje. Ik vind het zo heel erg bij Nederland horen, ik word er blij van.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn moeder was wel fan van het koninklijk huis. Zelf heb ik er niets mee en mijn dochter ook niet. We vinden het voornamelijk veel theater. Belangstelling tonen daar schieten die mensen niet veel mee op. Een mening over hoe ze als mens zijn vind ik dubbel, want we zien alleen de buitenkant. Hoe iemand zich profileert in de media en bij staatsbezoeken , werkbezoeken etc. zegt helemaal niets over hoe hij/zij werkelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn kind geniet van het meedoen.. dus het dansje bij de Koningsspelen, oranje kleren, vlaggetjes schmink op de snoet. Morgen de vlag uithangen. Zolang kind het geniet doen we het. Is het klaar dan is het klaar.
    Als kind moest ik op zo'n praalwagen (meestal koulijdend) het dorp door naar het park, Wilhelmus zingen en dan spelletjes doen. Alle scholen deden mee.
    En danni. De middag braderie en kermis achtige dingen. In de avond een muziek iets in een tent waar vooral heel veel bier gezopen werd. Ik probeerde meestal ergens tussen het Wilhelmus en en de spelletjes in de struiken te verdwijnen en liep dan de 6 km naar huis. Pff al die drukte, niks aan.
    Het koningshuis.. ach ja. Dure hobby. Ik vind de ceremoniële kant er wel grappig aan, maar het is wel prijzig. Een gekozen president daarentegen is niet per definitie goedkoper.

    Vorige week had wel een oh ja lekker weer hoor moment.
    Nogal breed uitgemeten dat die arme kroonprinses een heel jaar thuis heeft zitten verpieteren omdat er daadwerkelijke dreiging was en ze niet in haar studentenresidentie kon verblijven. Heeft ze dus gewoon een heel jaar in Spanje gezeten. Schiet me lek. Nou ja ik heb er toch geen invloed op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind het altijd bijzonder hoe alles benadrukt word als het zogenaamd niet zo leuk is. Net wat je zegt , ze ging op staatsreis met haar ouders ze ging in Spanje gewoon lekker op stap. Als je de media moet geloven heeft ze alleen maar thuis gezeten en totaal geen sociale interactie gehad, de realiteit is toch net even anders.

      Verwijderen
    2. Hoe kan iemand nu denken " de realiteit " te kennen. En dan afgaan op wat de media " kent "Alsof er bekent gemaakt wordt waaruit die bedreigingen bestonden. Het blijft vreselijk ,net aan het begin van haar studenten tijd, voor hun nog een redelijke "vrije " periode om met dit soort beperkingen en bedreigingen te moeten leven. Dat kan niemand zich voorstellen.

      Verwijderen
  5. In deze tijden waarin steeds meer belasting betaald wordt op allerlei noodzakelijke dingen. De digitale euro, het cash betalen onder druk. Regelmatig vliegen door de familie. De buitenhuizen in Griekenland en Argentinië. Het is niet normaal in deze tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik kijk met enige regelmaat naar ons koningshuis.
    Bedenk er ook altijd bij dat ik er geenszins jaloers op ben en er niet aan moet denken in hun schoenen te staan.
    En dat het wat kost zegt men is een schijntjes in vergelijk met een president.
    Daarnaast zijn er vele andere Nederlanders die zich geld toe-eigenen, want dat vind ik van de salarissen die grote bedrijven aan hun bestuurders uitkeren. Daar heb ik nou moeite mee!
    En wie o wie zou graag in de schoenen van Amalia willen staan.
    Zo blij niet als prinsesje op deze wereld gezet te zijn.
    Marina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt een koningshuis niet vergelijken met een president. Zij hebben niets in te brengen als het over politiek gaat, hun functie is puur ceremonieel. Ans

      Verwijderen
    2. De macht/invloed van het koningshuis is veel groter dan gesuggereerd wordt.
      De uitzending van ongehoord nieuws van afgelopen donderdagmiddag over het koningshuis vond ik interessant.
      Eens een heel ander inkijkje dan normaal gesproken bij de NPO.

      Verwijderen
    3. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen En of we zo blij moeten zijn als de macht en invloed inderdaad groter is dan gesuggereerd word is nog maar de vraag .

      Verwijderen
  7. Ik erger me aan de protserigheid van hun bestaan.
    Mag het wat minder aub?
    Ook de zwaarllijvige amalia, ………..mag het wat minder?

    Dora

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat Amalia heel graag wat dunner zou zijn. Ik weet uit eigen ervaring dat afvallen heel lastig is.

      Verwijderen
    2. 'Zwaarlijvige Amalia'
      Realiseer je je wel dat mensen juist door dit soort opmerkingen onzeker worden en zich afgewezen voelen? En dat dat kan leiden tot psychische problemen en bijvoorbeeld eetstoornissen?

      Dit soort opmerkingen zijn zo vergiftigend. Mensen kunnen eraan kapot gaan.

      Verwijderen
    3. Ik vind het wel sneu dat haar gewicht er altijd bijgehaald wordt. Dat heeft verder niets te maken met haar als persoon of met de kosten van ons belastinggeld. En ik ben het eens met Aaf, afvallen is echt niet zo makkelijk voor iedereen en wellicht heeft het wel een medische oorzaak. Overigens vind ik haar een hele mooie vrouw die zich ook mooi kleed, dus waarom is het erg dat ze wat meer gewicht heeft? Waarom zou ze perse slank moeten wezen, er zijn heel veel Nederlanders met een maatje meer, dat moet toch gewoon kunnen. Dat is echt niet omdat iemand zich alleen maar de hele dag vol zit te stouwen met eten. Met vriendelijke groet, Rianne

      Verwijderen
    4. Dit is fat-shaming.

      Verwijderen
    5. Ik vind haar een mooie, volslanke vrouw! Dora is niet helemaal helder anders zou je zo’n opmerking niet maken!
      Thea

      Verwijderen
    6. Stop met fat-shaming! Is nergens voor nodig, we zijn allemaal anders en niet iedereen met een slanke lijn is gezond en niet iedereen die wat voller is is ongezond. Het moet eens klaar zijn met mensen beoordelen op hoe ze eruit zien. Amalia ken ik verder niet, ze interesseert me ook niet, maar ze verdient het niet om op haar uiterlijk te worden beoordeeld.

      Verwijderen
    7. Tuurlijk is afvallen lastig maar het is echt niet zo dat er altijd een medische oorzaak voor overwicht is. Het is ook gewoon een kwestie van in balans zijn. Van mezelf weet ik dat als ik regelmatig een koekje bij de koffie neem, chips of frisdrank gebruik etc. ik zo boven mijn streefgewicht zit. Niet doen dus, hoewel ik enorm kan genieten van iets lekkers. Bij de meeste mensen is het zo dat je aankomt als je meer calorien tot je neemt dan je verbruikt helaas.

      Verwijderen
    8. Het ging Aaf om het koningshuis an sich. Niet om of de leden ervan te dik, te dun, te lang, te kort, te bol of te spichtig zijn. Of te wit, te zwart of te weinig of te veel lhbq en nog 1 letter. Amalia komt op mij over als bedachtzaam, laat niet het achterste van haar tong zien omdat ze heel goed weet van haar vader hoe 1 onbezonnen opmerking ('Alle Nederlandse fotografen, oprotten' van zijn vader als puber of 'Kut' van haar zus Alexia tijdens het skiën) kan uitpakken in de media. Groet, Ine

      Verwijderen
    9. Word eens tijd dat mensen stoppen met het kritiek hebben op andersmans uiterlijk en eens aan hun eigen onzekerheden/onvrede gaan werken.
      Wat maakt het uit of iemand dik, dun, lang etc is? Precies helemaal niets...!

      Verwijderen
  8. Wat sneu voor je moeder dat ze ook gewoon niet mocht meedoen met de spelletjes Aaf. Ik heb niet zoveel met het Koningshuis maar vind Koningsdag een mooi gebruik. Het heeft iets eensgezinds en dat vind ik mooi in deze donkere tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij protestanten hing altijd een foto van de Koningin aan de muur. Tussen de ramen in. Want zij hebben ons van die katholieken , de overheersing ,af geholpen. Als een soort vrouwelijke Chequevara. En bij boeren hing er dan vaak boven de schoorsteenmantel een foto van hun beste fokstier ,dus bolle, of hengst. Heel grappige dus dat ze bij jou thuis Bernard bolle noemden.
    Ik woonde toen ze trouwden in Am*dam. En vond de samenhorigheid in het feest ,Marrokaanse kindjes zwaaiend met Oranje vlaggetjes op hun fietsjes ,zo schattig om te zien.
    Ik ben alleen wel zo afgeknapt tijdens de kronings festiviteiten. Ze gingen van af hun rondvaart boot even backstages bij een band. Vraag Willempje aan de DJ, man van Doutzen Kroes; Wie heeft de mooiste vrouw? Dat tie dan op zo.n miljoenen kostende presentatie zich nog als een ranzig banaal ,kroegpraat ,van het volk, seksistisch manneke durft te presenteren. Het lijkt er steeds meer op dat tie nog niet zoveel bij geleerd heeft. Nee en dan zijn ze hun geld niet waard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weinig respectvolle reactie. Iedereen mag vinden wat hij of zij wil, maar om nu scheldnamen te gebruiken gaat mij te ver.
      Valt naar mijn beleving in dezelfde categorie als fat-shaming.
      Anneke

      Verwijderen
    2. Waar gebruik ik scheld namen ? ? ? Het is erg seksistisch om zo.n vraag te stellen ,zeker wetend dat er miljoenen mensen op dat moment naar hem kijken. En ook omdat hij net ingewijd is in een wel heel representatieve functie. Gelukkig was de man van Doetzen Kroes zo verstandig om te zeggen dat hij daar geen antwoord op wilde geven. Hij koos voor de gedrag en maakt op mij de indruk dat hij dat nog het liefst ook zou kunnen en willen doen. Fatshaming gaat over waar iemand niet of met veel moeite wat aan kan doen. Een heel groot verschil.

      Verwijderen
  10. Tegen Dora zou ik willen zeggen, mag het wat minder? Ik kijk tv met koffie die dag. Daarbij een heerlijke tompouce met slagroom. Als kind genoot ik van de spelletjes die werden gedaan, zowel voor jong en oud. Er waren toen geen vrijmarkten, festivals, etc. Men droeg een oranje rozet en soms een kleine rood wit blauwe papieren vlag. Groot en klein waren de hele dag op het feestterrein te vinden.



    BeantwoordenVerwijderen
  11. Eerlijk gezegd heb ik het met ze te doen, omdat ze geen recht hebben om gewoon hun eigen leven te leiden, alles onder een vergrootglas.
    Mij lijkt het een nachtmerrie en mezelf kennende zou ik als prinsesje heel opstandig zijn, mijn eigen leven willen leiden!
    De toekomst van Amalia staat al vast, tegenspraak niet mogelijk, geen eigen keuze's mogen maken, wat je later in je leven wil doen.
    Haar vader was destijds ook opstandig als klein kind door al die poppenkast en fotografen.
    Jali

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hoeft geen koningin te worden, je kunt ook afstand doen van de troon.

      Verwijderen
    2. Dat kan, maar dat is absoluut niet gebruikelijk. Alleen als je als koning of koningin met pensioen wilt of een levenspartner wilt waar de regering niet mee in kan stemmen. Wat dat laatste betreft, kan er steeds méér. Je hoeft als kroonprins(es) echt niet meer iemand van adel of een koningskind te trouwen, zoals heel lang min of meer verplicht was.

      Verwijderen
  12. moet er niet aan denken dt we een president zouden krijgen. kost meer dan de situatie nu denk ik .en een minister-president kunnen we weg stemmen. wat een vreselijke opmerkingen over het koningshuis allemaal op de man gespeelt laten we ze op hun werk beoordelen en niet waar ze hun vakantie houden ,misselijk word ik daar van.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Sorry, mijn naam is Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is mij niet duidelijk wanneer je reageerde, ben je anoniem van 12:21 uur?

      Verwijderen
    2. Ja klopt. Met vriendelijke.groet.
      Ellen

      Verwijderen
  14. Wat het koningshuis aangaat ben ik vrij pragmatisch. De macht van de koning is beperkt en het is een vaste waarde als het op vertegenwoordiging van ons land aan komt. Hij is gewoon een vaste waarde in ons democratische bestel.
    Wat de kosten ervan betreft; er is nog nooit iemand geweest die mij uit de doeken heeft kunnen doen dat iedere 4 of 6 jaar een nieuwe president kiezen, een goedkopere optie is. Het 'uithangbord' van het land zijn kost nou eenmaal het nodige geld en dan zal het weinig uitmaken of het een koning is of een president. Als je het mij persoonlijk vraagt; liever WA van Buren als uithangbord van ons land dan de nu immens populaire Geert W.
    En wat de 'buitenhuizen' aangaat, de familie is van zichzelf erg rijk en je kunt je bedenkingen hebben bij de wijze waarop hun rijkdom vergaard is (heb ik ook), maar bedenk ook even dat ze niet zomaar even een huisje aan zee of op de Veluwe kunnen gaan huren als ze er even een weekje tussenuit willen.
    Dat ze, net als alle Nederlanders belasting over hun inkomen/vermogen zouden moeten betalen lijkt me wel redelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Je hebt een mooi stukje geschreven over jou en het koningshuis, zonder oordeel. Ik kan dat waarderen Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.