donderdag 13 juni 2024

Gratis interessante online lezingen over medische onderwerpen

Als abonnee van het Dagblad van het Noorden kun je gratis kaarten aanvragen voor de Medische Publieksacademie. Het UMCG heeft de Medische Publieksacademie in 2008 samen met het Dagblad van het Noorden opgericht om op een laagdrempelige manier te vertellen over het wetenschappelijk onderzoek dat in het UMCG gebeurt. De uitzendingen zijn geschikt voor iedereen. Medische kennis is niet nodig om de uitzending te kunnen volgen.

Ik ben zeker 12 keer bij zo'n lezing aanwezig geweest, altijd erg interessant. Een oud-collega van mij, die abonnee was, bestelde voor interessante lezingen 2 kaarten en ontving die dan vaak ook. En dan gingen we gezellig samen naar een gratis lezing. De lezingen waren goed verzorgd, met thee/koffie met koek in de pauze en informatie op papier + een balpen om dingen te noteren.

Nu woont collega niet meer in Nederland, daarom ga ik al jaren niet meer.

Toevallig kwamen die lezingen ter sprake toen ik met mijn zwemmaatje I. in het zwembad was. Zij wilde ook graag een keer zo'n lezing bijwonen, maar bij aanvragen viste ze altijd achter het net. Het was haar nooit gelukt om een kaart te bemachtigen, hoewel ze wel abonnee is op het Dagblad van het Noorden.

Ik bedacht me dat die lezingen ook altijd opgenomen worden en vervolgens op het UMCG Youtubekanaal gezet werden. Geheel gratis te bekijken. Koffie en koek ontbreekt, maar dat wordt digitaal ook een beetje lastig 😂. Tijdens de COVID pandemie werden de lezingen alleen maar opgenomen en kon je de lezingen niet in een zaaltje bijwonen.

Ik heb de lezingen voor mijn zwemmaatje gevonden en haar de YouTube link toegestuurd.
En toen bedacht ik: dit is voor jullie lezers ook vast heel interessant!
Hier vind je 69 (!) lezingen over medische onderwerpen!(KLIK)

Welke onderwerpen bijvoorbeeld?
Om een paar te noemen:

 • het vrouwenbrein
 • bekkenfracturen
 • leukemie
 • de invloed van mondgezondheid op het welzijn van ouderen
 • huidkanker
 • MS
 • endometriose
 • kinderen van ouders met psychische problemen
 • aangeboren hartafwijkingen
 • hersenvliesontsteking bij kinderen

Dus wil je over medische onderwerpen meer weten, kijk dan naar deze lezingen, helemaal gratis!

Op elk filmpje zijn er 2 sprekers aan het woord, die elk ongeveer 20 minuten spreken, en aan het einde van de aflevering worden vragen van het publiek en ook ingezonden vragen behandeld.
De ingezonden vragen zijn naar aanleiding van een artikel in de krant (DvN) over de betreffende lezing.

7 opmerkingen:

 1. Dank voor de link, ik heb hem opgeslagen voor als ik later iets over een onderwerp wil weten.
  Ze zijn best lang allemaal een uur, en als je dat in een zaal bekijkt vliegt de tijd waarschijnlijk om. Maar om thuis zolang te kijken vind ik altijd moeilijk, dan haak ik snel af.
  Niet alleen met dit maar ook met vele andere opnames. Ben lid van een paar FB groepen over haken en die hebben ook vaak filmpjes die een uur duren, daar kan ik me ook zelden toe zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dat vaak met podcasts. Duren ook zo 1.5u
   Zelf kijk ik al 12jaar geen tv meer, luister geen radio etc. Dus tijd over voor podcasts en filmpjes :)
   En vaak luister ik een podcast tijdens koken en/of afwassen. Dat wordt met filmpjes over haken lastig ondat je dan het beeld moet zien.

   Verwijderen
  2. Podcasts heb ik ook wel geprobeerd maar vrijwel altijd zijn ze met teveel achtergrond herrie/gejengel en kan je nauwelijks de stem goed verstaan. De Podcast over Mina en Mevrouw die in een andere reactie wordt genoemd ben ik ook aan begonnen maar zelfde verhaal, teveel achtergrondgeluid en soms was het me niet duidelijk wij er in welke rol aan het woord was. Jammer want ik vond het onderwerp zeker het luisteren waard.
   Luisterboeken luister ik ook graag tijdens koken etc .

   Verwijderen
 2. Dankjewel, ik ga zeker kijken. Ik lees met enige regelmaat boeken over medische onderwerpen en ingeving, dat vind ik leukere tijdsbesteding dan tv.
  Ook podcasts, daar kan je bij handwerken. Mina en. Mevrouw was er eentje die jij misschien wel leuk vind, over een adellijke familie en hun toegewijde dienstmeisje. Best onthutsend hier en daar, ook interessant voor het tijdsbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier hetzelfde ,ik gun me er de tijd niet voor en film en tv is al helemaal niet aan mij besteed ,geef mij maar handwerk of mooi boek.
  Maar bedankt voor de informatie als je iets gaat mankeren is zoiets altijd fijn om even na te kijken.
  Je steekt er allicht iets van op.
  Hartelijk groet van Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je dit deelt met je lezers. Zelf denk ik niet dat het iets voor mij is op dit moment maar kan me goed voorstellen dat er veel interesse voor is!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn oudste vriendin volgt graag allerlei wetenswaardigheden op medisch gebied, ik zal het aan haar doorgeven! Aan mij is het niet besteed.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheoriën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.