zondag 14 juli 2024

Is mijn activity tracker een stimulans om te bewegen?

Ik zit heel graag, mijn hele leven al. Ik heb niet zoiets als bewegingsdrang. Ik zit graag de hele dag binnen, lekker op mijn achterwerk. Lezen in een (e)-boek, bloggen, lezen in de krant, tv kijken.

Er wordt wel eens gezegd dat zitten het nieuwe roken is.  Ik denk dat roken nog veel slechter is, maar dat neemt niet weg dat het goed voor de gezondheid is om te bewegen, daar ben ik van overtuigd. Niet een dubbele triatlon of zo, maar gewoon bewegen. Fietsen, wandelen, zwemmen, een beetje krachtsport in de sportschool of elders, tennis, teamsport. Bewegen dus.

Linda, de diabetesdiëtiste in het ziekenhuis, adviseerde mij bijna 20 jaar geleden al om tenminste 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Goed voor de gezondheid en goed voor de diabetes en bloeddruk. Niet op werkdagen de 2x 5 minuten van en naar het werk fietsen die ik toen deed, maar echt véél meer, gemiddeld in ieder geval 150 minuten per week. Mede door dit advies zocht ik een huis verder van mijn werk, zodat ik automatisch iedere werkdag in totaal ongeveer een uur zou fietsen. Goed voor de 150 minuten per week.
Ik ben sinds 14 jaar geleden tenminste 3x per week gaan zwemmen, eerst een half uur per keer en vrij snel daarna een uur per keer.

Sinds mijn pensioen, nu al weer ruim 5 jaar geleden, fiets ik niet meer naar mijn werk, want dat werk is voor mij weggevallen. Er wordt nog wel gewerkt, maar niet door mij.
Dochters overtuigden mij ervan dat ik naast het zwemmen ook nog aan andere manieren van bewegen moest doen. Fietsen om boodschappen en dergelijke te halen deed ik altijd al wel, maar wat krachttraining er bij was aanbevelenswaardig. Dat doe ik daarom ook!

Sinds juni vorig jaar heb ik een Fitbit, een activitytracker die stappen telt, de hartslag monitort en of ik voldoende beweeg, het apparaat noemt dat zoneminuten. Verder geeft hij mijn slaappatronen weer, dat is tenminste de bedoeling. Over die slaappatronen later meer.
Het helpt mij zeker om inzicht te krijgen in mijn hartslag en stappen en ook in mijn hartslagconditie.

Bovenstaande conditie is relatief. Als je een score van 30-34 hebt en je bent jonger, dan is die score niet uitstekend. Voor mijn leeftijd is de score blijkbaar heel goed. Mooi om te weten.

De stappen vallen altijd weer tegen. Ik trek mij er inmiddels weinig meer van aan. Dan maar wat minder stappen dan ideaal geadviseerd. Zolang ik voor mijn gevoel krachtige stappen heb, ben ik tevreden.

Slaap: mijn huisarts klaagde laatst al tegen mij dat ze patiënten op haar spreekuur krijgt die volgens hun fitbit of andere tracker te weinig slapen. Mijn conclusie is dat de tracker in ieder geval bij mij niet goed genoeg werkt om daar conclusies uit te kunnen trekken.


Het is alsof de muizen er aan hebben zitten knagen
Mijn fitbit raakt mijn hartslag veel te snel kwijt. In bovenstaande schermafbeelding registreert het apparaatje in 24 uur minstens 12x mijn hartslag even of zelfs langere tijd niet. Ik ben dan niet dood en het apparaat zit gewoon om mijn pols, maar het apparaat registreert niets. En dat heeft invloed op het slaappatroon dat het apparaat laat zien. In bovenstaand voorbeeld heb ik volgens het apparaat alleen tussen 4 uur 's nachts en 7 uur 's ochtends geslapen, terwijl de werkelijkheid anders was.
Ik heb hierover zelf de volgende verklaring: Al toen ik als kind in het ziekenhuis lag was mijn polsslag door verpleegkundigen moeilijk vindbaar en een vriend die medisch student was, lukte het ook slecht om mijn polsslag te meten. Volgens hem lag mijn polsslag te diep. Ik denk dat de activitytracker daar ook last van heeft als ik in rust ben. Het ding zit aan mijn pols en als mijn polsslag vertraagt, vindt de fitbit mijn polsslag niet meer en kan dus ook niet door middel van de polsslag meten of ik slaap.

Om terug te komen op de vraag in de titel van dit blog. Stimuleert de fitbit? Ja, ik wil graag iedere dag het gemiddelde van 150 : 7 minuten matig intensieve beweging halen. Dus ik kijk in de loop van de dag hoe het er mee staat. Heb ik mijn minimale aantal stappen gehaald (dat minimum ligt niet zo hoog), zit ik op 22 zoneminuten of méér? Vaak haal ik ook veel meer zoneminuten op een dag dan minimaal.
zoneminuten in de maand mei

15 opmerkingen:

  1. Ik wil je niet teleurstellen, maar Fitbit is niet zo betrouwbaar. En zeker niet voor het meten van slaap. Je kunt dan beter een Applewatch kopen. Bijkomend voordeel is dat mocht je vallen, de Applewatch dat ook registreert en alarm kan slaan. Ook kun je dan zelf bellen met hulp (als je telefoon maar ergens in huis is of bijvoorbeeld in de tas op je fiets zit). Dat vind ik bij oudere mensen die alleen wonen een voordeel. Hij meet ook je saturatie. Ik zou daar zeker eens naar kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik houd het voorlopig bij mijn huidige activitytracker. Hij levert voor nu voldoende informatie voor mij.

      Verwijderen
  2. Hier was de hond altijd de fitbit. Nu moet ik zelf letten op genoeg bewegen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo te lezen is het best een goede stimulans, mooi dat je er bewust mee bezig bent. Inderdaad belangrijk om in beweging te zijn, zeker als je wat ouder wordt. Ik ben van nature ook geen sporter, maar wil wel graag actief zijn. Lekker fietsen en lopen dus voor mij. Zwemmen zou ook weer goed zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik schrijf op dit moment over dit artikel.https://research.rug.nl/en/publications/psychische-klachten-waarom-niets-doen-zo-lastig-is Het is de tweede link die rechts staat.
    Gaat over dat huisartsen terughoudender moeten zijn met doorverwijzen vanwege lichtere psychische klachten, vooral als die door zelfdiagnose worden versterkt. Maar iets soortgelijks geldt natuurlijk ook voor somatische klachten. Want als je eenmaal weet dat in je bloed mineraal X te laag is, of dat je een half uur te weinig of te veel slaapt of iets te weinig calcium in je dagelijkse voeding binnen krijgt, ga je ineens van alles 'herkennen'. En hup, de wachtkamer van de huisarts zit dan weer vol. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb geen Fitbit en ook geen Applewatch maar kan zelf alles prima regelen. Iedere ochtend een kwartier lang krachttraining en een half uur fietsen op de hometrainer. Ik wandel bijna alle dagen en fiets, behalve naar supermarkt en bibliotheek, ook langere afstanden (20 tot 40 km) Ik doe de tuin en het huishouden zonder hulp. Als ik klachten heb ga ik naar de huisarts: ik zie haar zelden 😉
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn betrekkelijk nieuw gehoortoestellen ( augustus 2023) LE-Audionova registreren het aantal stappen en de activiteit per dag af te lezen in de bijbehorende app. De meting heb ik wel eens gecontroleerd en lijkt betrouwbaar. Ik kijk elke avond het was en dat helpt wel om actief genoeg te zijn. Er zit alleen geen geheugenfunctie bij. Dus eventueel elke avond ( voor 24.00 uur) opschrijven
    Ik vind het wel leuk dat die apparaten dat doen
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik was ook van het lekker op mijn kont zitten.
    Maar ervaar je ook niet dat dat verandert? Nu je je een tijdje gedwongen hebt te bewegen? Dat jet toch wel erg lekker is?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij mij werkt het systeem van ‘bijhouden’. Heb 7.000 stappen per dag als target. Wanneer ik in de middag merk dat ik dat niet ga halen, ga ik met ‘oortjes’ in en een podcast op de iPhone een rondje wandelen tot ik mijn minimum aantal stappen bereikt heb. Conditie is in de loop van de tijd beslist beter geworden. Blij met de ‘verworvenheden’ van nu,
    Fijne zondag. Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vorig jaar een smartwatch (of zoiets) gekocht met de bedoeling dat allemaal ook eens bij te houden. Maar er moest ook een app bij, en die was zo klein om uit te lezen en we kregen het echt niet voor elkaar om dat te installeren terwijl we normaal alles wel aan de praat krijgen. Teruggestuurd want zonde van het geld,
    Stappenteller kan wel met de telefoon maar die heb ik niet altijd in zak.
    Ik loop in huis best veel, stoel en aanrecht is 8 meter overbruggen en dat vele malen per dag en trap op en af doe ik ook veel. Een bijna elke dag 30-45 min fietsen tenminste als het droog is.
    Rek- en strekoefeningen om de ochtendstijfheid te verdrijven .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn oudste dochter en haar man kochten gelijktijdig met mij een zelfde type fitbit en jongste dochter gebruikte al een wat duurder type. Met elkaar kwamen we er wel uit.
      Ik wist dus ook al dat je het horloge in combinatie met een smartphone moet gebruiken.

      Verwijderen
  10. Had de naam fitbit wel eens voorbij horen komen, maar me er nooit in verdiept wat je er allemaal mee kon. Domweg gebrek aan belangstelling ervoor. Nou is daar ook nog een volstrekt gebrek aan behoefte bijgekomen. Sterker nog, als ik er eentje had ging die linea recta naar een inleverpunt van elektronica. Dat ding controleert je 24/7 en koppelt aan al die gegevens ook nog eens een oordeel. Ik zit echt niet te wachten op 24-uurssurveillance door een elektronisch apparaatje dat alleen maar plus/min, aan/uit, goed/fout, . . . . kent en geen enkele nuance. Alsof je zelf niet meer naar je lichaam hoeft te luisteren omdat dat apparaatje het voor je doet. Gewoon griezelig en het lijkt me funest voor je eigen beoordelingsvermogen en op termijn zelfs voor je zelfvertrouwen.
    Doet me denken aan een oud-collega; hij woog zich iedere ochtend en was helemaal van de kaart als het verschil met de vorige dag meer dan 100 gram in de plus was. Hij verbaasde zich er over dat ik mij zelden woog; "Hoe weet jij dan of je aangekomen bent"vroeg hij mij toen ik zijn 'gewichtstoename' relativeerde. Mijn antwoord was dat ik daarvoor een broekriem had; als die een gaatje groter moest dan is het tijd om wat aan mijn gewicht te doen.
    Zo bezien heet mijn fitbit dus broekriem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier ben ik het zo mee eensel
      Men heeft tegenwoordig overal digitale snufjes voor, maar je voelt zelf wel aan je lichaam of je genoeg geslapen hebt, genoeg gedronken hebt, genoeg bewogen hebt (je wordt stijver, krijgt vaak meer klachten), of je aangekomen bent of afgevallen. Hoe "slimmer" de producten, hoe dommer men wordt.
      Het zal een lekker verdienmodel zijn denk ik?

      Verwijderen
  11. Ooit een stappenteller op mijn telefoon gehad maar ivm eetstoornis weer verwijderd want veel te triggerend.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen