maandag 30 december 2024

Koken met restjes: oliebollenpudding

 Houd je oliebollen over, gooi ze niet weg, maar doe er iets leuks mee!

Recept broodpudding van oliebollen

Ingrediënten
  • 50 g boter
  • 8 à 10 oude oliebollen (met of zonder krenten en rozijnen)
  • 5 dl melk
  • 200 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
Voor de saus
  • 100 g boter
  • 100 g poedersuiker
  • 2 eidooiers
  • 50 ml whisky (of sinaasappelsap)
  • Extra nodig: ovenschaal en boter om de schaal in te vetten
Zo maak je de broodpudding
  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boter en breek de oliebollen in stukjes. Meng de oliebollen met de melk, de suiker, vanillesuiker, het ei en de gesmolten boter. Meng samen tot een smeuïge massa.
  • Verdeel het mengsel in de ingevette ovenschaal en bak circa een uur goudbruin.
  • Smelt voor de saus de boter met de suiker al roerend in een pan. Meng de eidooiers met de whisky en voeg al roerend aan de het botermengsel. Laat de saus binden maar niet koken.
  • Serveer de saus bij de warme pudding.

    Disclaimer: het is door de olie waar de oliebollen in gebakken zijn, de boter en suiker een uiterst calorierijk recept, afhankelijk van de portiegrootte krijg je misschien wel 2000 calorieën binnen. Niet verstandig als je het voornemen hebt om af te vallen. Maar wel heel erg lekker!!

19 opmerkingen:

  1. Wij bakken een beetje berekenend en houden nooit meer dan 2 à 3 oliebollen over. Vriezen we in en eten we een maand later ofzo op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vorig jaar heb ik paar overgebleven oliebollen in plakken gesneden en zoals wentelteefjes in roomboter gebakken. Ze waren gekocht en vond ze erg droog. Was ook erg lekker maar ook zo calorierijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik bak zelf oliebollen, hele lekkere ! Maar nooit teveel. Dit recept zal ik nooit maken, loodzwaar lijkt me. Whiskey en roomboter in een saus gecombineerd met oliebollen, de bedenker van dit recept had waarschijnlijk een maag van ijzer.
    Aaf, ik wens je een fijne jaarwisseling en een goed 2025 !


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las laatst dat topkoks de helft oliebollendeeg doen en de helft soezendeeg, omdat dat minder vet is en voor luchtiger bollen zorgt.

      Verwijderen
    2. In soezendeeg gaat juist veel boter, dus kan me niet voorstellen dat dat gezonder is.

      Verwijderen
  4. Voor mij een absolute no go dit...zeer ongezond en niet alleen wat calorieën betreft

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb in de afgelopen jaren op oudejaarsavond hooguit 1 à 2 oliebollen gegeten. Lang geleden, en dan heb ik het over tenminste 25 jaar of langer geleden, at ik er soms wel 10 op een oudejaarsavond. Nu zou ik er heel ziek van worden, waarschijnlijk met maagpijn en braken. Ik moet er niet aan denken .....

      Verwijderen
    2. Ik heb al jaren geen oliebollen meer gegeten. Mis het ook niet. Nu hier in Toronto bij dochter en schoonzoon met oudste zoon. Die laatste gaat vandaag op oliebollen uit. Er schijnt ergens ver van hier een Nederlandse winkel of kraam te bestaan die dat verkoopt. We gaan het zien

      Verwijderen
  5. Ik word al misselijk als ik het lees. En hoe kan je nou 10 oliebollen over houden? Zoveel extra koop of bak je toch niet.Tenzij je 3 of 4 gasten verwacht die niet op komen dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt natuurlijk de benodigdheden ook halveren of door 3 delen!

      Verwijderen
    2. In de jaren 80 bakte ik 2 emmers vol oliebollen en appelbeignets. Die nam ik mee naar mijn vriendin die verderop in de straat woonde. Bij haar vierden we oud en nieuw en er kwamen altijd heel veel mensen, vaak waren we met zeker 25 mensen. Wat er overbleef en dat was soms best veel doordat ook anderen ongevraagd oliebollen meenamen, bleef bij mijn vriendin en haar twee tiener kinderen. Ik nam alleen de emmers met soms wat resterende appelbeignets weer mee naar huis. Ik hoefde de resterende oliebollen echt niet.

      Verwijderen
    3. Ik houd makkelijk 10 oliebollen over. Ik vind het echt zo ongastvrij om te weinig te hebben. Als je toch zelf bakt kosten 10 oliebollen meer of minder ook haast niks extra meer. En je weet nooit wie er langskomt. Ik deel ook uit aan buren die zelf niet bakken. En wat over is vries ik wel in ja.

      Verwijderen
  6. Oliebollen kun je prima invriezen. Na een paar weken smaakt een enkele oliebol prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed plan. De afgelopen drie dagen at ik dagelijks 1 oliebol op het terras in zuid Spanje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij eten de oliebollen op bij het ontbijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij leggen de overgebleven bollen op keukenpapier, zo trekt de olie er al wat uit. En dan in dikke plakken snijden, invriezen en een paar weken later roosteren onder de grill. Een beetje vanille-ijs of custard erbij is dan wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vorig jaar heb ik in de agenda genoteerd hoeveel we er hebben gegeten. Ik ga er namelijk niet tegen aan eten en mijn man was bang voor tekort. Hiermee ga ik me sterk maken voor een maximum aantal oliebollen, want vers is lekker enndaarna heb ik er echt genoeg van tot volgend oud en nieuw.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vries de overgebleven oliebollen in en eet ze als ontbijt. Ik vind het altijd lastig inschatten hoeveel er op gaan. Op nieuwjaarsdag eten we er nog een aantal bij de koffie of als lunch.
    Vroeger bij mijn ouders thuis stond mijn moeder de hele dag te bakken met een schort voor en voorzag ook oude buurtgenoten van oliebollen. Wij aten dan 's avonds geen warm eten maar oliebollen en later op de avond een slaatje, op een grote schaal opgemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik was net aan het googelen op wat te doen met overgebleven oliebollen. Jouw recept lijkt me heerlijk. En het is nogal stom, maar ik heb nooit bedacht dat je ze in zou kunnen vriezen. Ga ik doen, dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.