donderdag 9 oktober 2025

De eerste pompoen klaargemaakt

Uiteindelijk had ik op zondag 6 pompoenen in huis en daar moest natuurlijk wel iets mee gebeuren. Want ze zijn weliswaar lang houdbaar,  maar niet voor altijd!
Ik ga pompoensoep maken, pompoen stoven, roosteren en misschien ook nog een pompoentaartje maken.  

mijn pompoencollectie gisteren, allemaal gekocht voor 99 cent per stuk

De pattison, de bijzonder gevormde pompoen in het midden van de foto, was eerst aan de beurt, want ik vermoedde dat deze pompoen het kortst houdbaar is. 
En wat doe je er dan mee? 

Ik besloot gisteren om er een gevulde pompoen van te maken. 
- Ik sneed de pompoen in de breedte doormidden en schepte de pitten en de draden rond de pitten er uit. 
- Ik kwastte de beide helften in met crispy chili olie en roosterde de helften met de opengesneden kant naar boven 20 minuten in de oven. Op 180 graden.
- Ondertussen bakte ik een gesnipperde ui, een in stukjes gesneden rode paprika , 2 gesnipperde tenen knoflook en 200 gram plantaardig gehakt gaar. En voegde gehaktkruiden en aan het einde 2 lepels pesto toe. 
- Ik vulde de helften met de helft van het gehaktmengsel (de rest ligt in de vriezer) en legde er 6 plakjes geitenkaasrol boven op. 
- Daarna gingen de helften nog weer 20 minuten in de oven, deze keer op 200 graden. 

Vers uit de oven
Nog steeds, na 2x 20 minuten in de oven, was ik er niet volledig zeker van of de pompoen gaar zou zijn. Maar dat bleek gelukkig wel het geval en het was lekker!
Wat ik anders zou doen: ik zou deze pompoen schillen. Die schil heb ik niet gegeten, te hard en niet lekker! 

Dit is mijn derde pompoengerecht ooit uit de oven. Eerder maakte ik een spaghetti pompoen en al diverse keren geroosterde schijven oranje pompoen. De spaghetti pompoen vond ik geen succes, te draderig en te waterig. De geroosterde schijven waren heerlijk. Ik ben van plan dat deze keer te doen met de groene pompoen op de bovenste foto, de kabocha pompoen. Lees hier over de keer dat ik er soep van kookte.

Eet jij wel eens pompoen uit de oven?
sierpompoenen bij de AH eergisteren. €3,50 per stuk. Ook de soort pompoen die ik gisteren at, lag er bij. De prijs was een stuk hoger dan ik betaalde!

14 opmerkingen:

  1. Dat ziet er heerlijk uit! Jammer dat de kaas niet gesmolten is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geitenkaas loopt veel minder uit in de oven, ik denk omdat het minder vet is en een andere structuur. Het is wel heel erg lekker!

      Verwijderen
  2. Regelmatig maak ik,ook soms als lunch geroosterde pompoenschijfjes uit de oven

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb geen oven meer dus ik moet of iets improviseren of recepten met oven overslaan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had tussen mijn 18e en mijn 43e jaar ook geen oven. Van pompoenen maakte ik soep en daarnaast bakte ik schijven pompoen in de koekenpan. Ook heerlijk!

      Verwijderen
  4. Ik had je graag willen "volgen" maar de vele popup reclame maken mee t lezen onmogelijk. Jammer

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb een vrij robuuste, maar dus ook energieslurpende, oven. Daarom hebben we vorig jaar een airfryer erbij gekocht. En pompoen uit dat ding is een echte hit. Ik maak het net zo klaar als uit de oven, met een beetje olie en cajunkruiden. Ook pompoen voor soep doe ik eerst even in de airfryer, dan krijgt het net een wat intensere smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Pompoen risotto is ook zo lekker Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik rooster de pompoenen. Vaak voor ik er iets anders mee doe.1 maal doormidden, leegscheppen en dan met de schil omhoog roosteren. Iets laten afkoelen en dan de puree eruit scheppen. Ideaal in curry, risotto, soep. Goed in te vriezen in porties en in een bak een week houdbaar in de koelkast.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijk al die verschillende bereidingswijzen die er voor pompoen zijn! Ik rooster ze graag, ook voor ze de soep in gaan. Geef een diepere smaak. Rooster ook uien erbij voor nog meer smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ik maak de pompoensoep altijd heel simpel, gewoon ongeschild in stukjes koken, wel een aantal geschilde uien toevoegen en een stukje gember + zout + peper. Als de soep gaar is, fijn maken met de staafmixer en klaar is mijn soep!
      Maar misschien is het soepje nog lekkerder als ik de pompoen en de uien eerst rooster!

      Verwijderen
    2. 2 flinke uien met 3 tenen knoflook en een halve duim gerapte gember bakken. 3 winterwortels geschild en in kleine stukjes meebakken. 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen komijn meebakken. 1 Hokkaido pompoen, ontipit en geschild(evt geroosterd) toevoegen, een scheutje sinaasappelsap, zout naar smaak, koken water tot alles onderstaat. Koken tot de groente gaar is en pureren.
      Lekker met chilivlokken(als je ervan houdt) een beetje zure room en amandelschaafsel.

      Verwijderen
  9. Ik maak regelmatig een zuurkoolschotel: gehakt rul bakken of spekjes met een gesnipperde ui en kruiden, uitgelekte zuurkool erop en dan bedekken met puree van gekookte oranje pompoen. Je kunt er ook nog kaas overheen doen. Ongeveer 20 minuten in de oven.
    Geroosterde pompoenblokjes uit de oven of airfryer zijn heerlijk als vervanger voor aardappelen. Olga

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie worden niet geplaatst.
Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.