vrijdag 22 mei 2009

Besparen in de zomermaanden

22/05/2009
In de zomermaanden neemt mijn gas- en elektriciteitsverbruik flink af, ook kan ik zo hier en daar op water besparen, wat doe ik:
Verwarming komt in principe niet meer aan, als het een avond wat fris wordt, neem ik een vest en een plaid. In de winter verbruik ik ongeveer 35-45 kub per week, nu ongeveer 4 per week. Ik zorg ervoor dat de zon het huis verwarmt, door de zon zoveel mogelijk in huis te laten schijnen. Dat doe ik niet als het heel heet wordt, dan gaat het knikscherm wel naar beneden om voor enige koelte te zorgen.
De lampen hoeven ‘s ochtends niet meer aan en ‘s avonds kunnen de lampen uren later aan dan in de winter. Het elektriciteitsgebruik door verlichting vermindert met de dag in deze tijd van het jaar! Door gebruik van spaarlampen zijn de verschillen hierbij niet zo erg groot, ongeveer 4 kWh per week.
Wat water betreft, het is weer tijd voor 2x daags douchen! Niet ‘s ochtends en ‘s avonds, maar ik doe het als volgt: eerst douche ik mijzelf nat, heel kort, dan gaat de kraan uit en zeep ik daar waar nodig mijzelf in en ik was mijn haar. Vervolgens doe ik de kraan weer aan en douche af. deze douchebeurt duurt langer dan de eerste, want ik wil mezelf wel even grondig schoonspoelen. Twee keer achter elkaar douchen scheelt water en gas.
Ik merk pas wat van deze besparingen als de jaarafrekening binnen komt, maar dat is niet erg, dat heb ik dan nog tegoed. In februari komt de afrekening voor het water, in maart die voor gas en licht.
Nog een zomer-weetje:
Wist je dat airco’s enorme energievreters zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.