Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 28 april 2010

Top 10 van gezonde goedkope voedingsmiddelen

28/04/2010
Als je weinig geld hebt om uit te geven, zijn er een aantal voedingsmiddelen die heel gezond en toch heel goedkoop zijn. Ik zeg het er maar meteen eerlijk bij, deze top 10 komt rechtstreeks van de weblog CheapHealthyGood.

Criteria die gehanteerd zijn:
Veelzijdig, je kunt de voedingsmiddelen op verschillende manieren gebruiken.
Goedkoop, als je dit voedingsmiddel gebruikt, kost het je niet veel geld.
Voedzaam, de genoemde voedingsmiddelen bevatten veel goede en gezonde stoffen. Deze stoffen heb je nodig om gezond te blijven.

De top 10:
Bananen
Bananen zitten boordevol bouwstoffen.
100 gram banaan bevat 20 – 25 g koolhydraten. Bananen bevatten diverse vitaminen en mineralen. Zo zit er in 100 gram verse banaan ongeveer 88 mg kalium, 8,7 mg vitamine C, trypofaan, magnesium en selenium.
Bonen
Er zijn heel veel verschillende soorten bonen, ik noem hier de bruine en witte bonen.
In 100 gram gedroogde bruine bonen zit 20 gram eiwit, 43 gram koolhydraten, vitamine B, ijzer en kalk, en natuurlijk zit er veel voedingsvezel in. Gezond en heel goedkoop eten.
Tomaten in blik
Tomaten bevatten veel vitamine C, A, B1, B2 en B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Ook in ingeblikte tomaten zijn nog steeds heel veel van bovengenoemde voedingsstoffen aanwezig. Het schijnt zo te zijn dat het menselijk lichaam de voedingsstoffen uit deze gekookte tomaten veel beter opneemt dan uit de rauwe tomaten. Klik hier voor meer informatie.
(Winter)wortelen
Voor 59 cent heb je een hele kilo winterwortelen. Voor wortelen zijn heel veel toepassingsmogelijkheden: gekookt, rauw uit de hand, in salades, noem maar op. Wat zit er in? Voedingsvezel, Vitamine A, Vitamine C, Calcium en ijzer.
Diepvries spinazie
Voor 35 cent heb je een pak met 450 gram diepvries spinazie. In spinazie zitten heel veel vitamines en mineralen. Een prima groente voor weinig geld.
Linzen
In linzen zitten veel zeer goede eiwitten en leveren veel vezels. Ze brengen het cholesterol in je bloed omlaag en leveren veel vitamines en mineralen.
Havermout
Over het super food havermout heb ik al eerder een blogje gewijd. Super gezond en een leverancier van prima voedingsstoffen en nog goedkoop ook.
Pindakaas
Kost bijna niets en zit boordevol goede bouwstoffen, ze bevatten o.a. 25% eiwit. Je kunt pindakaas gebruiken in het warme eten en als broodbeleg.
Erwten
Groene erwten, spliterwten en doperwten zijn voorbeelden van erwten. 100 gram verse (rauwe) erwten bevat gemiddeld 10 g koolhydraten, 5 g eiwit en 0,3 g vet. Verder aan mineralen 20 mg calcium, 2 mg ijzer en 0,4 mg caroteen, 0,17 mg B1, 0,16 mg B2 en 50 mg C.
(Zoete) aardappel
CheapHealthyGood heeft het over zoete aardappel, maar volgens mij kun je in Nederland beter voor de gewone aardappel kiezen. Het is een veelzijdig voedingsmiddel, je kunt het o.a. gekookt, gebakken, gepureerd en gefrituurd eten. Je kunt er er chips van maken, aardappel koekjes en in stoofgerechten gebruiken. Ook in aardappels zitten veel goede voedingsstoffen.

Begrijp me goed, je moet je niet elke dag tot deze voedingsmiddelen beperken, dan zou je dieet toch wel wat eenzijdig worden. Om je voedingstoestand optimaal te houden is het goed om veel te variëren. Ik zou de lijst dan ook willen aanvullen met:

kool, bijvoorbeeld witte en rode kool of broccoli
uien, prei en knoflook
volle/zilvervlies rijst
eieren
yoghurt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten