Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 27 september 2011

Bezuinigen op vitamines en andere supplementen

Ik was vanavond naar een (gratis) lezing van de medische publieksacademie. Het ging deze keer over veroudering. Een heel interessant onderwerp, de zaal was afgeladen vol, volgens mij was elke stoel bezet. De inleidingen werden verzorgd door twee heren professoren. Een andere, vrouwelijke prof, had de leiding en praatte het geheel aan elkaar. Eerlijk gezegd ging het mij soms wel een beetje boven mijn pet, vooral de lezing van de moleculair bioloog, professor Landsdorp was meer iets voor mijn jongste dochter, die in Wageningen studeert, dan voor mij.

Eén ding was zonneklaar: beide heren geloofden absoluut niet in de toegevoegde waarde van vitaminepreparaten en andere supplementen voor gezonde mensen. Als je volwaardige voeding eet, dan kom je niets te kort en kun je aankoop van vitamines en mineralen zonder meer achterwege laten. Kortom: eet voldoende en gevarieerd groenten, fruit, brood, aardappels, rijst, peulvruchten (soja is ook een peulvrucht), vis, vlees, etc etc en je hebt geen kostbare pillen nodig. De commercie wil je graag anders doen geloven, maar dat doen ze alleen omdat het goed is voor hun eigen portemonnee en niet voor jouw gezondheid.
Ik koop al jaren geen vitamines meer. Het lijkt mij een slimme manier om te besparen op mijn uitgaven. Gebruik jij supplementen of vitamines?

14 opmerkingen:

 1. Ik zat ook in de zaal. Wat me verbaasde dat een professor zegt; als je gezond eet. Maar hij vertelt er niet bij dat gezonde levensmiddelen nauwelijks nog te koop zijn. De professor na de pauze sprak er na een vraag uit het publiek iets anders over. Hij zag het nut van voedinssuplementen voor enkelen wel in. En ja, ik gebruik extra vitamine C, vitamine D en een Multi van Orthica. Het valt me op dat enkele specialisten een zucht van verlichting slaken. Zoals enkele weken geleden in het UMCG. "gelukkig, een goede combinatie" was de opmerking van een jonge specialist. Dus de meningen blijven verdeeld. Het valt mij op dat het erg veel verschil maakt welke literatuur en wetenschappelijke onderzoeken je leest. Bv. een boek over vitamine D dat na lang en veel onderzoek mede tot stand is gekomen met internisten van de Ommelander Ziekenhuisgroep.
  Maar hier ook weer; ieder gelukkig met zijn eigen keuze en eigen gezondheid.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een poosje terug nog vitamine B tabletjes gekocht, maar ik ben gewoon niet zo'n frequente eter daarvan, dus ik had me de moeite ook kunnen besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, toen ik net vegetariër was maakte ik me druk over ijzertekorten en slikte ik dus extra ijzer. Dat heb ik maar heel kort gedaan. Ik ben in inmiddels bijna dertig jaar vegetariër en ben van mening dat het inderdaad voldoende is om gevarieerd te eten. Bovendien, vorig jaar heb ik wat bloed moeten laten prikken (geen idee waarvoor, had een zere vinger...) en de uitslag was prima. Ik had onder andere een HB van 8,3. Dat schijnt geweldig te zijn voor een vrouwelijke vegetariër van halverwege de 40... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor een gezond iemand die volkomen volwaardig eet (dus kilo's groenten en fruit per week en volop goede vetten en volwaardige eiwitten) die niet rookt drinkt of medicatie gebruikt en geen extra blootstelling heeft aan giftige stoffen, kan het wel kloppen, dat je niets extra nodig hebt, maar wie heeft die omstandigheden?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de winter heb ik soms vitamine D, tegen winterdepressie. Pasgeleden bleek ik ook een groot tekort aan bepaalde vitamine te hebben en heeft m'n lijf door wat extra pilletjes een beetje hulp gekregen. Maar als het niet nodig, dan liever niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat heel moeilijk want wat is nog gezonde voeding? Ik denk ook dat stress, vervuiling etc een grotere aanslag op onze lichaam doen dan voorheen en dat de behoeften hoger liggen inmiddels.
  Ik weet het niet, ik slik zelf enorme dosis supplementen op voorschrift van de internist die mij behandelt en ik voel me wel iets beter, ook al had ik geen tekorten. Maar ik ben waarschijnelijk niet het goede voorbeeld met een chronische aandoening.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik slik al jaren extra vitamines en ik ben dan ook nooit ziek of heb last van virusjes of iets dergelijks. Ik ga niet beweren dat dit komt omdat ik de extra vitamines slik, maar misschien zit het wel een beetje tussen mijn oren..
  Ik gebruik verder nog ginseng en extra magnesium.
  Maar ik denk dat ik toch maar eens ga besparen op de vitaminepotten..ze zijn best duur!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In een uitzending uit het verleden van de keuringsdienst van waarde hebben ze het over de chemische vitamines. Daar word je niet blij van. Als je ze wilde weggooien was hun conclusie dat ze ingeleverd moesten worden bij het klein chemisch afval!
  De aflevering is nog te zien op hun site trouwens.
  Dus tjsah...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sinds ik een goede multivitamine slik ben ik bijna nooit meer ziek. Terwijl ik eerst elk virusje oppakte wat maar langs kwam.

  De laatste tijd vergeet ik het steeds en dat voel ik aan mijn lijf.

  Oh ja ondanks dus de gevarieerde voeding + 3 ons groenten en 3 stuks fruit per dag (biologisch).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waar ik nieuwsgierig naar ben: wat gebruiken jullie zoal? Zeker als ik lees... gelukkig een goede combi, hoe kom je aan die kennis?

  Bijvoorbeeld: Is een multivitamine van Davitamon beter dan die van het eigen merk van het Kruidvat??

  Ik ben benieuwd!

  Greetz,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Jacqueline;
  Er bestaan specialisten op het gebied van orthomoleculaire wetenschappen. En die kun je altijd om raad vragen.
  En voor ieder;
  als we allemaal zuivere voedingssuplementen en extra vitaminen (dus zonder Enrs. en andere enge stoffen) zouden nemen dan wordt het aanmerkelijk minder druk in onze medische centra. En dokters willen graag hun baan behouden en alle machine die gemaakt worden, er zit een heel grote economie achter. Al ben ik na ernstig ziek zijn over een periode van 13 jaren en de ellende die ik ervan overhield en nu nog heb wel erg cynisch geworden.........
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kocht ze eerst elke winter voor mijn kinderen. Maar sinds dat ik mij het verdiept in de E-nummers en zag welke E-nummers ze in de vitaminepreparaten gooiden, ben ik er gelijk mee gestopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Reactie van Anneke G., die haar reactie op dit bericht om duistere redenen niet geplaatst krijgt, maar die ik toch graag de kans wil geven haar zegje te doen.

  Ook ik was naar de Medische Publieksacademie met als onderwerp Veroudering. Ik heb me in het verleden erg druk gemaakt over medici die het belang van voeding van de tafel vegen. Ze weten er niets van. Ze hebben het niet geleerd en willen het ook niet weten. Met alle respect voor wat ze wel hebben geleerd en waar ze mee bezig zijn, maar ze zijn erg overtuigd van hun visie, terwijl er ook een tak van wetenschap is die op celniveau het belang van voeding onderzoekt en moet constateren dat bij heel veel mensen met ziektes en vooral ook verouderingsziektes tekorten bestaan van vitaminen en mineralen. De reguliere kant blijft stug volhouden dat een gezonde en gevarieerde voeding voldoende is. Maar wat is gezond, de gemiddelde Nederlander heeft gebrek aan zink (o.a. belangrijk voor het immuunsysteem), selenium (anti-oxydant), koper, magnesium, en de vitamines A, C en D. Deze laatste is erg belangrijk bij de opname van calcium om o.a. osteoporose te voorkomen en dat is niet zuivel zoals men ons wil doen geloven. Melk van koeien is voor kalfjes bedoeld, welk ander zoogdier dan de mens hangt bij een ander zoogdier aan de tiet? Melk wordt gepromoot door de zuivelindustrie om hun melkplas te slijten. De oorzaak van de tekorten is de niet zo gezonde voeding die de mens eet. Ook velen die denken dat ze wel gezond eten omdat ze elke dag verse groenten en fruit krijgen lukt het niet. Eerder genoemde onderzoekers hebben moeten vaststellen dat men per persoon één kilogram aan groenten en fruit per dag naar binnen moet werken om voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen te krijgen. Uiteraard zullen er niet veel mensen zijn die dat lukt. De reden dat wij die hoeveelheid zouden moeten opeten is dat de voedingsstoffen in groente en fruit de laatste decennia dramatisch zijn gedaald, soms tot 50% .De oorzaken daarvan: gronduitputting, luchtvervuiling, snelle groei, langdurige opslag, transport, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en niet te vergeten het laatste onzalig gebod van mestinjectie waardoor het bodemleven totaal wordt verstoord en er schadelijke chemicaliën in de bodem komen. Tel daar ook nog maar alle medicatie bij die wordt uitgeplast en uiteindelijk ook in de bodem komt, dan moeten we concluderen dat het er niet zo fraai uitziet. Ook chroom en mangaan in de planten is verminderd en zink, chroom en mangaan zijn nodig voor de suikerregulatie. De mensen die een eigen tuintje hebben en natuurlijk verbouwen en degenen die biologisch eten komen in de buurt van gezond eten. Ook dan redden wij het op den duur niet. Tekorten aan vitamines en mineralen merkt men niet zo gauw, het lichaam heeft erg veel zelfherstellend vermogen, een mooi voorbeeld daarvan is roken. Toch komen na verloop van tijd de klachten, die dan niet verklaard kunnen worden en dan worden afgedaan als normale verouderingsklachten maar veroorzaakt zijn door een langdurig tekort aan voedingstoffen. Conclusie; een goede Multi zonder chemisch vulmateriaal en twee gram vitamine C is minimaal aan te bevelen.
  En dan niet van de supermarkt of Trekpleister c.q. Kruidvat, maar van b.v. de Natuurwinkel of een therapeut, waar eventueel ook deskundig advies gegeven kan worden.

  Zuinigaan

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dankje voor je kritische kanttekeningen, ik denk dat er op veel punten wel wat te bedingen valt inderdaad, maar ikzelf heb persoonlijk zeer goede ervaringen sinds ik supplementen ben gaan gebruiken, het is mijn redding geweest zelfs.

  BeantwoordenVerwijderen