vrijdag 9 september 2011

Gloeilampen verdwijnen langzamerhand

Een tijd geleden werden de 100 en de 75 watt lampen verboden, nu is de 60 watt lamp aan de beurt. Nou schijnt het zo te zijn, dat een gewone gloeilamp flink wat warmte afgeeft, en zelfs zo veel dat er bij verbod op de gloeilamp niet automatisch een besparing optreedt. Je moet namelijk meer gaan stoken en dat kost ook energie. Ik gebruik al vanaf ongeveer 1980 spaarlampen. Toen waren dat nog van die gigantisch zware, grote lampen van een soort jampotmodel.
Ik voeg voor de jongere lezers een afbeelding toe, want ik denk niet dat zij bekend zijn met dit type lampen. Op de foto een klein type zoals ze vandaag de dag te koop zijn en een ouderwetse van zo'n 25 à 30 jaar geleden. In de meeste armaturen kon je deze jampotten niet gebruiken. Bovendien waren ze erg duur, in verhouding veel duurder dan de spaarlampen nu.
Na verloop van tijd, toen de spaarlampen wat goedkoper en kleiner werden, heb ik hoe langer hoe meer gloeilampen vervangen door spaarlampen. Maar nu lees ik dus, dat het kennelijk qua energieverbruik niet zo veel uitmaakt. Je bespaart op stroom, maar je stookt meer.
Bron: Volkskrant, lees ook hier
Hier vind je de officiële informatie van de overheid

2 opmerkingen:

  1. Zo'n 15 jaar geleden zijn wij begonnen met spaarlampen. We waren er heel tevreden over. Ze gaven goed licht en gingen lang mee.
    Een paar jaar geleden gingen ze stuk. Weer spaarlampen gekocht, maar nu ben ik er niet meer zo blij mee. Minder goed licht en heel erg snel kapot. Binnen het jaar. Dus een milieunadeel en veel duurder.
    Ik heb nu een megavoorraad gewone gloeilampen. Als ik daar over zo'n 10 jaar doorheen ben dan hoop ik op iets beters dan wat er nu op de markt is.

    Groetjes, Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf vervang ik langzamerhand mijn gloeilampen ook door spaarlampen. Soms heeft de Digros ze in de aanbieding, en dan sla ik in.

    Leuk om op de foto een spaarlamp uit de jaren tachtig te zien. Wij hadden vroeger thuis ook een paar van zulke lampen, deze werden volgens mij SL (= spaarlamp)lampen genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.