Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 23 september 2011

Lekker en goedkoop

Een 7 dagen low budgetmenu voor 4 personen

Foe young hai met rijst.
Benodigdheden:
2  uien in stukjes,
4 teentjes knoflook,
2 rode paprika's in stukjes (deze week in de bonus bij AH)
250 gr. prei in ringen,
250 gr. champignons in stukjes,
8 eieren, los geklopt met wat kruiden naar smaak,
2 blikjes tomatenpuree,
1 eetlepel sambal
(zilvervlies)rijst voor 4 personen
beetje slaolie
Fruit de uien en knoflook in weinig olie. Voeg een de rode paprika's, preiringen en champignons toe. Klop 8 eieren los en voeg kruiden naar smaak toe. Giet dit over het groente mengsel. Houd het vuur op een lage stand en draai de omelet pas om als de bovenkant droog is.
Maak hierbij een saus de tomatenpuree, sambal, een beetje water en zoetstof

Bloemkool, aardappelen en vissticks.
Benodigdheden:
bloemkool (deze week in de bonus bij AH)
aardappelen
vissticks (euroshopper)
Kook de aardappelen en de bloemkool bak de vissticks en serveer dit met wat jus.
Je maakt heerlijke jus door er wat mosterd bij te doen.

Italiaanse tomaten/groentesoep met afbakstokbroodjes.
enkele eetlepels olijfolie
1 kleine prei
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 kruidenbouillonblokjes
2 blikken gepelde tomaten in blik
een toefje verse basilicum
1 eetlepel suiker
1 eetlepel fijngesneden verse peterselie
water
verse peper en zout uit de molen
 room culinair
Voorbereiden
Tomaten in vergiet laten uitlekken; sap opvangen en bewaren; ui en prei fijnsnijden evenals de tenen knoflook; peterselie wassen en fijnsnijden;
Bereidingswijze
In de olie fruit je de ui, prei en knoflook enkele minuten. Let op dat de knoflook niet bruin wordt! Snij de tomaten fijn en doe ze in de pan met de kruidenblokjes. Voeg ook het tomatennat toe en de suiker. Snipper de basilicumblaadjes fijn in de soep.
Laat dit geheel zo′n 20 minuten zacht pruttelen. Peterselie, peper en zout toevoegen. Na 5 minuten dit geheel met de staafmixer fijnmaken. Als de soep erg dik is (let op: deze soep behoort wel enigszins dik te zijn!) dan kun je er wat water aan toevoegen. Dien de soep op en schenk wat room in het midden.
De afbakbroodjes maak je wat lekkerder door de broodjes aan de bovenzijde open te snijden daar wat boter vermengd met wat fijn geperste knoflook tussen te smeren en dan even afbakken.
 
Macaroni,
Benodigdheden:
1 halve zak macaroni
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 flinke ui
1 bakje champignons
1/2 pond gehakt
1 blikje gepelde tomaten
wat knoflook
ketchup/chilisaus.
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing.
Rul het gehakt fijn en voeg de Italiaanse kruiden toe.
Fruit daarna de gesneden champignons en ui, voeg op het laatst de in stukjes gesneden gepelde tomaten en knoflook toe.
Vermeng de gehakt/groenten/tomatensaus tenslotte met de afgegoten macaroni.
Dit is erg lekker met wat ketchup erover heen (als je van iets pittiger houdt kun je wat chilisaus nemen).

Aardappelen met spinazie en ei:
Benodigdheden:
2 pakken diepvries spinazie
aardappelen
1 à 2 eieren pp
Kook de aardappelen en de eieren en verwarm ondertussen de spinazie op een laag vuurtje.
Lekker met wat jus.

Witlofstamppot
 1 kg aardappelen
500 gram witlof
250 gram spekreepjes (€0,80)
2 goudrenetten of andere zure appels
2 eetlepels citroensap
+ 150 ml houdbare magere melk
peper, zout, theelepel tijm (gedroogd of vers)
van de aardappels maak je een puree, waar je melk, zout, kruiden en melk aan toevoegt, verwijder de bittere kern van de witlof en snijd de witlof in fijne reepjes, bak de spekjes krokant in de koekenpan.
Meng alles door elkaar en warm nog even goed door.

Herfstsoep met prei
3 eetlepels olijfolie
100 g salami, in blokjes
300 g prei, in ringen
200 g winterwortel, in blokjes
200 g knolselderij, in blokjes
1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
250 g gedroogde linzen
1,5 liter vleesbouillon
200 g rundergehakt
Verhit de olie in een soeppan en bak de salami knapperig bruin. Schep de salami op een bordje en bak de groenten al omscheppend 3-4 minuten in het bakvet. Schep de Provençaalse kruiden en de linzen erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel al roerende aan de kook en kook de soep in 25-30 minuten zachtjes gaar. Roer regelmatig. Kruid het gehakt met wat zout en peper. Rol er kleine balletjes van en voeg ze na een kwartiertje aan de soep toe. Serveer de soep met de salami-blokjes erover gestrooid en donker vloerbrood.

7 opmerkingen:

  1. Blijft handig hè, een weekmenu! Ik vind het altijd fijn te zien dat mensen niet zoveel vlees eten. We hoeven echt niet allemaal vegetariër te worden maar jij laat met dit weekmenu zien dat je lekker kunt eten zonder overdaad aan vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor deze tips! Ook een makkelijke en goedkope: nasi.

    Je kunt er speciaal rijst voor koken of een restje gebruiken. Ik begin met wokolie in de wok, goed verhitten, eieren erbij (ik heb meestal 1 per persoon en als ik minder rijst heb, doe ik 1 extra), steeds met de spatel er doorheen zodat het mooie stukjes worden. Dan champignons erbij, goed een beetje bruin laten worden. Als laatste doe ik er dan de rijst doorheen. Door de olie bak je het lekker een beetje krokant aan. Het is snel en volgens mij ook wel gezond. Als je van b.v. paprika en ui houdt, kun je dat er natuurlijk ook tussengooien, zelf ben ik daar niet zo dol op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Witlofstampot is bij mij ook een populair recept. Ik maak het vaak zonder spekjes en gebruik dan een scheut balsamicoazijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een goede recepten (en handig met basisproducten). Ik sla ze op en ga hier zeker eens uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We eten vanavond lekker Foe Young Hai. super makkelijk lijkt het en het vlees kan niet aanbranden. :-)
    Bedankt voor het recept, groeten Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Zuinigaan! Ik heb je ein-de-lijk gevonden!!!!!
    Wat heb ik je lang moeten missen, je bent dus verhuisd naar een nieuwe blogsite.
    Ik ga nu weer eens gezellig al je blogjes lezen. Ik dacht echt, dat ik je nooit meer zou kunnen vinden, en dat had ik heel erg gevonden.
    Nou, de groetjes van Tineke, een trouwe lezeres.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Zuinigaan,

    Bedankt voor het plaatsen van het weekmenu. Alle gerechten lijken me erg lekker. Witlofstamppot heb ik nog nooit gemaakt. Dat ga ik in ieder geval proberen. Een tijdje geleden had ik bij AH de spekjes van Euroshopper gekocht voor in een preiquiche, die zijn echt lekker voor die prijs.

    Zelf heb ik deze week ook geprofiteerd van de groeten voor de halve prijs bij AH. Ik heb flink wat sperziebonen ingeslagen. Deze heb ik geblancheerd en ingevroren. En dan die rode paprika! Misschien ga ik er morgen nog wat bijhalen, in de winter is paprika niet te betalen, en in veel recepten staat er een rode paprika. Ik heb ook de rode pitloze druiven en wat tomaten meegenomen, heerlijk. De bloemkool heb ik helaas niet meegenomen, bij de Digros was de bloemkool in de aanbieding voor maar 59 cent, dus nog goedkoper dan 69 cent bij AH. Helaas, ik was vandaag bij de Digros, helaas geen bloemkool...

    Ik ben benieuwd of AH volgende week weer zulke leuke groenteaanbiedingen heeft.

    BeantwoordenVerwijderen