donderdag 29 december 2011

Besparingstips

Omdat het leuk is, heb ik maar weer eens wat besparingstips voor iedere dag verzameld, allemaal dingen die ik zelf in praktijk breng:
- Draag thuis oude kleren. Die oude kleren zitten vaak heerlijk, je bespaart op je nieuwe kleren, want die slijten minder.
- Kook voor meerdere keren, daarmee spaar je gas uit.
- Koop een hele kool, of een zak winterwortelen. Koop niets voorgesneden of een apart verpakte wortel. Die groenten zijn naar verhouding erg duur. Koop al helemaal geen kant en klaar. Dat is nog duurder.
- Als je iets laat ontdooien, doe dat dan niet in de magnetron, dat neemt energie, maar doe dat in de koelkast. Ontdooien in de koelkast bespaart energie bij het koelen.
- Wandel en fiets op de korte afstanden in plaats van dat je de auto gebruikt. Je spaart benzine, je spaart er een abonnement voor de sportschool mee uit. Het is nog goed voor het milieu ook!
- Je kunt overwegen de auto weg te doen (heb ik gedaan!)
- Koop 2e hands. Geef je oude spullen een nieuw leven.
- Repareer je kleding en meubels. Kleine gaatjes in kleding zijn gemakkelijk te herstellen. Een stoel kan je opnieuw lijmen.
- Bezuinigen op energieverbruik (alleen lampen aan in ruimtes waar je bent, thermostaat lager etc)
- Zelf brood meenemen naar school en werk
- Geen afhaal- of snelklaar-voedsel kopen, maar zelf koken met basis-ingrediënten
- Zoek goedkope alternatieven: gewone koffie i.p.v. senseo, groenten van het seizoen
- Zuinig zijn op je oude spulletjes en pas nieuw kopen als ze echt versleten zijn (tv, wasmachine, auto, stofzuiger)
- Niet naar de Efteling, maar goedkope uitstapjes verzinnen. Een voorbeeld: toen mijn kinderen jonger waren, gingen we in de zomer vaak picknicken bij het water. Een oude tweepersoonsdeken en iets lekkers mee, bijvoorbeeld zelfgemaakte popcorn en ranja. Een boek mee. We fietsten er in een half uurtje naar toe en lagen dan heerlijk in de zon, lazen en kletsten wat en keken naar de boten die voorbij voeren.
Volgens mij hebben mijn dochters nog steeds goede herinneringen aan onze picknicks aan het Reitdiep.

Vele kleintjes maken één grote. Wat ook leuk is, is om te kijken wat je op die manier per dag bespaart en dat om te rekenen per week, per maand en per jaar. Het is verbazend hoeveel geld je uitspaart!
Op een doordeweekse werkdag bespaar ik het volgende:
- ik zet in de winter 's ochtends de verwarming niet aan als ik naar mijn werk ga, ik ben toch maar eventjes in de woonkamer, de verwarming is toch pas goed warm als ik al weer weg ben - + 1 kub gas = 65 cent, dat is 10 euro per maand
- ik eet gewoon brood, geen ontbijt uit een flesje en geen croissantje of zo - 65 cent = 10 per maand
- ik smeer brood om mee te nemen ipv dat ik op mijn werk naar de kantine loop - 4 euro per dag = 64 per maand
- ik ga niet met de auto of met de bus. Bij mijn werk kan ik alleen betaald parkeren, het kost handenvol geld om op die manier naar mijn werk te gaan. De bus kost 3 euro = 48 euro per maand. Ik ga op de fiets, 2x 25 minuten trappen, daar mee bespaar ik ook sportschool (25 à 40 euro per maand).
- ik kook mijn eenvoudige avondmaaltijd met basisingrediënten, zodat de totale maaltijd 1,50 kost. Ik drink er geen wijn bij, alleen water uit de kraan. Ik bespaar al snel 4 à 6 euro per dag.  Besparing 150 euro per maand
Omgerekend per maand levert mijn zuinigheid 322 per maand op.
Vind jij het ook niet leuk om zo per besparing uit te rekenen wat het oplevert?

Naast de dagelijkse besparingen is het ook heel belangrijk om te kijken naar je vaste lasten. Wat betaal je allemaal en kan het misschien ook véél goedkoper?
Waar je op kunt besparen:
Mobiele telefoon: zoek naar een goedkoop abonnement dat bij jou past.
Vaste telefoon: wil je die nog houden, of is het slimmer om te stoppen?
Internet: zoek een leuke combinatie met telefoon. Ik betaal voor internet en bellen per maand 32 euro, inclusief gesprekken.
TV: ook voor de tv zijn goedkope mogelijkheden
Sportschool: ga je er werkelijk naar toe? En is het het geld waard?
Abonnementen, clubs, verenigingen: doe je er werkelijk wat mee?
Energie: bij welke maatschappij neem je je energie af? Is die duur? Stap over op een andere.
Zorgverzekering: zorg voor collectiviteitskorting en kijk goed waar je het voordeligst uit bent. Ben je altijd kerngezond, neem dan een basisverzekering. Het risico dat je extra dingen nodig hebt is dan niet erg groot. Je kunt ook, als je goed gezond bent, vrijwillig extra eigen risico nemen, ook dat verlaagt de premie.
En wat te denken van vakantie? "Moet" je naar Italië of naar Turkije, "moet" je naar de wintersport, "moet" je meerdere keren per jaar op vakantie?

13 opmerkingen:

  1. Goede tips, pas ze allemaal (gelukkig al) toe, behalve auto verkopen en energie cv in huis (ben zo'n koukleum) :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handige tips, veel ervan pas ik meestal wel toe, maar zo'n rekensommetje helpt om dit wat consequenter te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke blog. De meeste pas ik ook al toe en zijn gewoon normaal voor ons.

    Toevallig gaan wij zaterdag wel naar de efteling en nee niet voor de volle pond heb op marktplaats een advertentie gezet en kan nu twee kaartjes kopen voor 30 euro samen. Nou dan vind ik het nog leuk. Onze dochter gaat nog gratis mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor je tips! De meeste ben ik als beginnend consuminderaar al aan het toepassen! Al gaat het soms met vallen en opstaan...Ik ben nu bezig allerlei abonnementen op te zeggen...waaronder per 2 januari de postcodeloterij a 10,75 per maand, vereniging eigen huis,we hebben een rechtbijstandsverzekering...Maximaal eigen risico zorgverzekering genomen, we hebben een buffer en zetten de besparing op de spaarrekening...deze week eten we zoveel mogelijk uit de voorraad. Alleen bereken ik alles niet...schrijf ook geen meterstanden op...hou ook geen kasboek bij...een van mijn doelen voor het komende jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dankjewel voor de tips er zit echt wel wat bij wat ik nog niet wist. Fijn voor een beginnend consuminderaar. En hoe vaak wij wel niet naar de efteling zijn geweest, dat is echt niet meer te tellen. en nog voor de volle pond ook. Ik zie het al had rijk kunnen zijn!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kan nu eindelijk allerlei bespaartips goed in de praktijk brengen (wat ik ook absoluut al doe)
    Onze uitstapjes zijn vaak goedkoop (5 minuten van strand wonen is erg voordelig) maar elk jaar zit er een mooie dierentuin of inderdaad de Efteling bij. Maar daar moeten we voor sparen. Ik geef m'n geld liever uit aan leuke dingen, dan aan allerlei onnodige uitgaven voor gas/water/licht

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zoals jij beschrijft,de verwarming smorgens niet aanzetten, en zelf je lunch meenemen, bespaart een beetje en op jaarbasis heel veel...
    Ik keek onlangs naar "Hoe heurt het eigenlijk" en daar werd het verschil uitgelegd tussen oude en nieuwe adel. De oude adel rijdt in een oude jeep, de nieuwe in een snelle hippe wagen...de oude adel luncht met roggebrood en karnemelk, de nieuwe adel drinkt bubbels...Ik herkende veel vrekkentips in de oude adel.
    Door bewust te leven en zuinig te doen bleef de adel rijk, en daar kunnen we wat van leren.
    En van jou tips en blogjes ook. Fijn dat je alles zo door berekend, heel inzichtelijk.

    Groet,Creanda

    BeantwoordenVerwijderen
  8. een tip: via internet sparen gaat bijna ongemerkt en je bouwt snel een buffer op.
    boek elke dag een ander klein bedrag over op je spaarrekening en na een jaar is dat een heel bedrag geworden

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt voor alle tips.

    Toevallig is er hier net een eettafelstoel stuk gegaan, het bovenblad is los... Dat ga ik lijmen. De eethoek is nog geen twee jaar oud, dus ik ga nog geen nieuwe kopen, en het is trouwens erg veel geld.

    Zelf eten meenemen naar mijn werk doe ik ook. En ik koop nooit 's-ochtends koffie op het station als ik met de trein naar mijn werk ga, dat drink ik thuis wel voordat ik de deur uit ga. Op jaarbasis scheelt dat ook een behoorlijk bedrag.

    Een van mijn goede voornemens is nu echt gaan besparen op de boodschappen. Dat is bij mij nog een veel te hoge kostenpost. Met bovenstaande tips kan ik echt iets.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn tips:
    - Betaal eerst jezelf, aan het eind van de maand is er meestal niets over.
    - Werk met 'bestemmingsspaarpotjes'Ik heb er diverse zoals: dieren, vaste lasten die één keer per jaar komen (zoals autoverzekering e.d.) aflossing hypotheek en fun (voor vakantie en uistapjes)
    - Ik werk sinds kort met budgetten voor iedere uitgavepost. De sport is dan om daar ook nog van proberen over te houden. Dit dan niet verbrassen maar extra sparen. Aan het begin van de maand begin je dan weer met een nieuw budget.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bonen en granen kook ik voor een paar dagen. maar groenten heb ik graag elke dag vers.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat leuk om het helemaal uit te rekenen, volgens mij wordt je daar nog actiever van! Ga ik ook eens doen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.