Haver |
Je moet er wel van houden, oudste dochter vindt het heerlijk, jongste daarentegen moet er niets van hebben. Mijn moeder is er groot op geworden, ze is in de dertiger jaren op eigen kracht hersteld van TBC, misschien wel door de havermout. Er is pas achteraf, begin jaren 50, de diagnose gesteld dat ze TBC had gehad. Maar echt lekker vond mijn moeder het niet. Gelukkig zijn er nu goede medicijnen om TBC te genezen, hoewel dat met nieuwe resistente stammen die bijvoorbeeld in Oost Europa voorkomen, niet meevalt.
Dan nu het basisrecept voor de havermoutpap:
Je hebt nodig:
1 liter (houdbare) melk, mag mager zijn, halfvol of volle melk. Hoe meer vet hoe lekkerder vind ik zelf, maar mager is gezonder, dus maak ik de pap in de praktijk niet met volle melk.
100 gram havermout
1 zakje vanille suiker
miniem snufje zout
honing, suiker of zoetstof naar smaak
Hoe doe je het: breng de melk aan de kook en voeg de havermout toe. Laat de havermout 15 minuten koken. Voeg de vanillesuiker en het zout toe. Zoet naar smaak. Laat nog 10 minuten nawellen.
Behalve havermoutpap maak ik er koekjes van, voeg havermout toe aan pannekoekenbeslag, in muffins etc.
Hoi Zuinigaan,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de tip, toevallig heb ik hier nog een pak havermout staan, helaas wel van een duur bekend merk... Als Euroshopper net zo goed is, koop ik die de volgende keer.
Ik ga het ook weer eens maken voor ontbijt, het geeft lang een vol gevoel.
En havermoutkoekjes lijkt me ook leuk om eens te maken.
Een fijne zondag.
Groeten van Pecunia.
Ik koop ook altijd de goedkope versie en die is precies hetzelfde als de dure. Ik eet het altijd als ontbijt alleen gekookt in water en verder niks. Het is even wennen maar dan ga je de echte haversmaak proeven en waarderen. In het begin deed ik er nog een snufje zout door maar dat laat ik nu zelfs achterwege. In mijn beleving hoeft het ook beslist geen kwartier te koken. Ik breng het net aan de kook, dan het gas uit en 10 minuten laten staan. Prima te eten en niet zo slijmerig als dat je het inderdaad lang kookt. Gezond, goedkoop en snel klaar, wat wil een mens nog meer? :-)
BeantwoordenVerwijderenik vind havermoutpap absoluut niet lekker, ik maal het fijn en doe het dan door de yoghurt met honing en vruchtensap en drink het smorgens als ontbijt, nog steeds niet iets wat ik erg lekker vind, maar wel gezond .
BeantwoordenVerwijderenOf je maakt zelf meergranen pannenkoekenmeel. Even de havermout in de keukenmachine fijnmalen en dit mixen met bloem. Eventueel nog wat ander meel(boekweit bijv.) erdoor en klaar is je eigengemaakte meergranen pannenkoekenmeel.
BeantwoordenVerwijderenOok zelfgemaakte mueslierepen van havermout en rozijnen, vermengd met honing en boter, vind ik nog wel lekker.
Maar havermoutpap laat ik graag aan mij voorbij gaan. :-)
groet,
Inte
Heerlijk, havermoutpap. We gebruiken het hier hoofdzakelijk als ontbijt.
BeantwoordenVerwijderenIk eet het als havermoutpap (gekookt met 1/3 melk en 2/3 water - dan is het minder zwaar op de maag en een handje rozijntjes) of in de yoghurt (met ook weer een handje rozijntjes).
BeantwoordenVerwijderenIk heb het niet zo lang geleden ontdekt en ben er echt dol op. Een zeer betaalbaar superfood die op veel verschillende manieren te gebruiken is, wat wil je nog meer? (ik vind het overigens erg lekker, want dat is natuurlijk ook belangrijk)
Ieuw, daar lust ik geen pap van, ben zowiezo niet van de pappen, vooral die vellen vin 'k zooo smerig.
BeantwoordenVerwijderenOmdat havermout zo gezond is gaat er bij mij altijd een ons door het eigengebakken brood. Dat lust 'k dan weer wel,
groet
Ik maak er regelmatig drie in de pan van. Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenLekker hoor! Ik eet het elke ochtend in de yoghurt!
BeantwoordenVerwijderenIk maak havermout vaak in het weekeinde. Gezond en voordelig. Vaak gezoet met honing, maar niet noodzakelijk. Vanillesuiker zou ik niet toevoegen, maar iedereen zijn smaak.
BeantwoordenVerwijderen32 cent per pond bij Bas vdr Heijden
Bij de Lidll ontdekte ik heerlijke muesli, daar meng ik dan een pond havermout onder en dat elke morgen in mijn magere yogurt! Heerlijk en gezond !!
BeantwoordenVerwijderenHavermoutpap lust ik niet, maar zo in de muesli krijg ik toch gezondheid naar binnen.
Ik voel er wel wat voor om het door de yoghurt te doen samen met bramen (ik heb nog twee dozen in de vriezer - eind vorige zomer zelf geplukt) en lijnzaad. Kun je het dan zo uit het pak (onbewerkt dus) erdoor doen? Of is het beter om de havermout eerst te roosteren of te koken? Ik heb een pak staan en wil er graag iets mee doen. Van pap houd ik niet.
BeantwoordenVerwijderenik doe de havermout onbewerkt door de yoghurt, kan prima, wel maal ik het eerst omdat het dan fijner is.
BeantwoordenVerwijderenBedankt. Ik ben gelijk aan het malen geslagen. Ik heb nu een pot vol klaarstaan. Morgenochtend ontbijt ik met yoghurt, bramen, lijnzaad en havermout. Voor het lekkere doe ik er nog een paar cranberry's door.
BeantwoordenVerwijderenOw heerlijk,
BeantwoordenVerwijderenJe hebt me op een idee gebracht.
Morgen ga ik ook lekker havermoutpap maken.
Hoe lang kun je het dan eigenlijk bewaren?
warme havermoutpap zoals bij het eertse beschreven en dan een snufje kaneel en een klontje boter erdoor.en ja ook vaniliesuiker.mjaaaaaaaaaamie.
BeantwoordenVerwijderenvraag me af of diegene die zeggen geen havermoutpap te lusten dit ooit wel eens gemaakt hebben.denk het niet
Ik eet nog wel eens havermoutpap als ontbijt. Een kom melk (2 dl.). Daar een paar lepels havermout doorheen roeren. Ik neem meestal 3 flinke lepels. Dan gedurende 2,5 minuut in de magnetron. Even laten staan (want het is héét, en bovendien lekkerder als het even staat), zoetstof er door en smullen maar.
BeantwoordenVerwijderenEn natuurlijk kunnen er rozijntjes doorheen of vruchtjes of zo. Maar gewoon 'kaal' is ook lekker.
Hier ook regelmatig havermout als ontbijt. Met alleen melk overigens.
BeantwoordenVerwijderenDe eerste pakken kwamen (samen met de Brinta) nog mee uit N'land, maar havermout heb ik nu hier ook ontdekt.
Vleesvervangende koekjes maakte ik erook wel eens mee.
's Avonds wordt de havermout in de melk klaargezet en 's ochtends alleen maar aan de kook brengen. Even laten staan en dan serveren. Het is niet nodig om het lang te laten koken.
BeantwoordenVerwijderenHandige tips, ik heb laatst ook een pak gekocht, omdat het ontzettend gezond zou zijn. Was bedoeld voor koekjes bakken, maar daar heb ik toen weer eerst de muesli voor opgemaakt.
BeantwoordenVerwijderenIk maak er altijd appeltaart mee: de helft zelfrijzend bakmeel en de helft havermout, suiker en boter erbij. Je krijgt een beetje kruimelig deeg: appelkruimeltaart!
BeantwoordenVerwijderenhier iemand die zegt geen havermout te lusten en ik heb het wel degelijk geproefd, maar ik houd sowieso niet van warme pap en melk.
BeantwoordenVerwijderenHavermout vind ik heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenMorgen maar weer eens maken.
Bedankt voor de tip Zuinigaan :)
Heerlijk havermout! Alleen wel hele dikke pap, te dun wordt het inderdaad zo slijmerig, bah! Ik kook de havermout (heb quakers en biologisch geprobeerd, qua smaak weinig verschil..) met water of met wat ongezoete sojamelk een paar minuten en dan laat ik het minstens een kwartier staan met een eetlepel lijnzaad (zonnatura AH), wat zonnebloem of pompoenpitten, een theelepel honing, wat zeezout en een eetlepel walnoot of olijfolie erdoor. Dan wordt het heel dik en yummmie!
BeantwoordenVerwijderen@ Zuinigaan: dat magere melk gezonder zou zijn wordt door bijv. Mia Tjioe America (in haar boek "Beter met voeding" betwist. Zij zegt: "Vooral bij zuivel geldt het principe: eet of drink het product in de meest natuurlijke vorm." Daarom raadt zij volle of halfvolle biologische melk aan, voor kinderen in ieder geval volle melk...
Inderdaad is het beter om volle zuivelproducten te gebruiken aangezien daar het minst aan bewerkt is.
VerwijderenKan je ineens maken voor enkele dagen? Of kan je het niet bewaren in de ijskast?
BeantwoordenVerwijderenJe kunt heel goed voor een aantal dagen tegelijk koken en de extra porties bewaren in de koelkast.
VerwijderenBedankt, ik ga het morgen meteen uittesten.
VerwijderenIk ben gek op alles wat pap heet, dus ook op havermout. Vaak koop ik het bij AH maar zelfgemaakt is natuurlijk veel lekkerder. Dus maar weer eens een zak gekocht. Op internet zoeken hoelang het gekookt moet worden en toen kwam ik op deze site.
BeantwoordenVerwijderenIk heb enorm gesmuld. Havermoutsepap met kaneel, snufje zout, th.lepel kaneel, paar druppeltjes vanille en stevia. Gruwelijk lekker. Ik neem het voor het slapen. Neem geen toetje na de warme maaltijd. Zonder toetje slaap ik niet, want dan hoor ik al gauw mijn maag rammelen.
Ik zet je site in mijn favorieten. Veel interessante dingen om zuinig te zijn. Super.
BeantwoordenVerwijderenSnap alleen niet waarom ik onder de naam oma Lies sta.
Ik ben het wel. Afgelopen week voor de achtste keer. Dus helemaal blij.