zondag 18 maart 2012

Zuinige havermout

Haver
Vanavond ga ik als toetje maar weer eens havermoutpap maken. Vroeger stond havermout bekend als arme-mensen-voedsel, daarom voor consuminderaars als ik zeer geschikt. Havermout is supergoedkoop, nog geen 40 cent per pond. Toch is havermout een zogenaamd superfood: dat betekent dat het één van de 14 zeer gezonde voedingswaren is. Als je deze voedingswaren eet, dan blijf je gezond en vitaal. Nou dat willen we allemaal wel, toch? Er zitten veel goede stofjes in, zoals Vitamine B1, fosfor en magnesium. Verder is het goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Je hoeft hiervoor geen dure merkproducten te kopen, op de onderste plank vind je in bijna iedere supermarkt een goedkoop alternatief, bijvoorbeeld van euroshopper. Ook volgens Wikipedia is havermout gezond, omdat het goed is voor je cholesterol.
Je moet er wel van houden, oudste dochter vindt het heerlijk, jongste daarentegen moet er niets van hebben. Mijn moeder is er groot op geworden, ze is in de dertiger jaren op eigen kracht hersteld van TBC, misschien wel door de havermout. Er is pas achteraf, begin jaren 50, de diagnose gesteld dat ze TBC had gehad. Maar echt lekker vond mijn moeder het niet. Gelukkig zijn er nu goede medicijnen om TBC te genezen, hoewel dat met nieuwe resistente stammen die bijvoorbeeld in Oost Europa voorkomen, niet meevalt.
Dan nu het basisrecept voor de havermoutpap:
Je hebt nodig:
1 liter (houdbare) melk, mag mager zijn, halfvol of volle melk. Hoe meer vet hoe lekkerder vind ik zelf, maar mager is gezonder, dus maak ik de pap in de praktijk niet met volle melk.
100 gram havermout
1 zakje vanille suiker
miniem snufje zout
honing, suiker of zoetstof naar smaak
Hoe doe je het: breng de melk aan de kook en voeg de havermout toe. Laat de havermout 15 minuten koken. Voeg de vanillesuiker en het zout toe. Zoet naar smaak. Laat nog 10 minuten nawellen.
Behalve havermoutpap maak ik er koekjes van, voeg havermout toe aan pannekoekenbeslag, in muffins  etc.

30 opmerkingen:

  1. Hoi Zuinigaan,

    Bedankt voor de tip, toevallig heb ik hier nog een pak havermout staan, helaas wel van een duur bekend merk... Als Euroshopper net zo goed is, koop ik die de volgende keer.

    Ik ga het ook weer eens maken voor ontbijt, het geeft lang een vol gevoel.

    En havermoutkoekjes lijkt me ook leuk om eens te maken.

    Een fijne zondag.

    Groeten van Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik koop ook altijd de goedkope versie en die is precies hetzelfde als de dure. Ik eet het altijd als ontbijt alleen gekookt in water en verder niks. Het is even wennen maar dan ga je de echte haversmaak proeven en waarderen. In het begin deed ik er nog een snufje zout door maar dat laat ik nu zelfs achterwege. In mijn beleving hoeft het ook beslist geen kwartier te koken. Ik breng het net aan de kook, dan het gas uit en 10 minuten laten staan. Prima te eten en niet zo slijmerig als dat je het inderdaad lang kookt. Gezond, goedkoop en snel klaar, wat wil een mens nog meer? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik vind havermoutpap absoluut niet lekker, ik maal het fijn en doe het dan door de yoghurt met honing en vruchtensap en drink het smorgens als ontbijt, nog steeds niet iets wat ik erg lekker vind, maar wel gezond .

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Of je maakt zelf meergranen pannenkoekenmeel. Even de havermout in de keukenmachine fijnmalen en dit mixen met bloem. Eventueel nog wat ander meel(boekweit bijv.) erdoor en klaar is je eigengemaakte meergranen pannenkoekenmeel.
    Ook zelfgemaakte mueslierepen van havermout en rozijnen, vermengd met honing en boter, vind ik nog wel lekker.
    Maar havermoutpap laat ik graag aan mij voorbij gaan. :-)
    groet,
    Inte

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk, havermoutpap. We gebruiken het hier hoofdzakelijk als ontbijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik eet het als havermoutpap (gekookt met 1/3 melk en 2/3 water - dan is het minder zwaar op de maag en een handje rozijntjes) of in de yoghurt (met ook weer een handje rozijntjes).

    Ik heb het niet zo lang geleden ontdekt en ben er echt dol op. Een zeer betaalbaar superfood die op veel verschillende manieren te gebruiken is, wat wil je nog meer? (ik vind het overigens erg lekker, want dat is natuurlijk ook belangrijk)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ieuw, daar lust ik geen pap van, ben zowiezo niet van de pappen, vooral die vellen vin 'k zooo smerig.
    Omdat havermout zo gezond is gaat er bij mij altijd een ons door het eigengebakken brood. Dat lust 'k dan weer wel,
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik maak er regelmatig drie in de pan van. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lekker hoor! Ik eet het elke ochtend in de yoghurt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik maak havermout vaak in het weekeinde. Gezond en voordelig. Vaak gezoet met honing, maar niet noodzakelijk. Vanillesuiker zou ik niet toevoegen, maar iedereen zijn smaak.
    32 cent per pond bij Bas vdr Heijden

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bij de Lidll ontdekte ik heerlijke muesli, daar meng ik dan een pond havermout onder en dat elke morgen in mijn magere yogurt! Heerlijk en gezond !!

    Havermoutpap lust ik niet, maar zo in de muesli krijg ik toch gezondheid naar binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik voel er wel wat voor om het door de yoghurt te doen samen met bramen (ik heb nog twee dozen in de vriezer - eind vorige zomer zelf geplukt) en lijnzaad. Kun je het dan zo uit het pak (onbewerkt dus) erdoor doen? Of is het beter om de havermout eerst te roosteren of te koken? Ik heb een pak staan en wil er graag iets mee doen. Van pap houd ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ik doe de havermout onbewerkt door de yoghurt, kan prima, wel maal ik het eerst omdat het dan fijner is.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bedankt. Ik ben gelijk aan het malen geslagen. Ik heb nu een pot vol klaarstaan. Morgenochtend ontbijt ik met yoghurt, bramen, lijnzaad en havermout. Voor het lekkere doe ik er nog een paar cranberry's door.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ow heerlijk,
    Je hebt me op een idee gebracht.
    Morgen ga ik ook lekker havermoutpap maken.
    Hoe lang kun je het dan eigenlijk bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. warme havermoutpap zoals bij het eertse beschreven en dan een snufje kaneel en een klontje boter erdoor.en ja ook vaniliesuiker.mjaaaaaaaaaamie.
    vraag me af of diegene die zeggen geen havermoutpap te lusten dit ooit wel eens gemaakt hebben.denk het niet

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik eet nog wel eens havermoutpap als ontbijt. Een kom melk (2 dl.). Daar een paar lepels havermout doorheen roeren. Ik neem meestal 3 flinke lepels. Dan gedurende 2,5 minuut in de magnetron. Even laten staan (want het is héét, en bovendien lekkerder als het even staat), zoetstof er door en smullen maar.

    En natuurlijk kunnen er rozijntjes doorheen of vruchtjes of zo. Maar gewoon 'kaal' is ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hier ook regelmatig havermout als ontbijt. Met alleen melk overigens.
    De eerste pakken kwamen (samen met de Brinta) nog mee uit N'land, maar havermout heb ik nu hier ook ontdekt.
    Vleesvervangende koekjes maakte ik erook wel eens mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. 's Avonds wordt de havermout in de melk klaargezet en 's ochtends alleen maar aan de kook brengen. Even laten staan en dan serveren. Het is niet nodig om het lang te laten koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Handige tips, ik heb laatst ook een pak gekocht, omdat het ontzettend gezond zou zijn. Was bedoeld voor koekjes bakken, maar daar heb ik toen weer eerst de muesli voor opgemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik maak er altijd appeltaart mee: de helft zelfrijzend bakmeel en de helft havermout, suiker en boter erbij. Je krijgt een beetje kruimelig deeg: appelkruimeltaart!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. hier iemand die zegt geen havermout te lusten en ik heb het wel degelijk geproefd, maar ik houd sowieso niet van warme pap en melk.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Havermout vind ik heerlijk!
    Morgen maar weer eens maken.
    Bedankt voor de tip Zuinigaan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Heerlijk havermout! Alleen wel hele dikke pap, te dun wordt het inderdaad zo slijmerig, bah! Ik kook de havermout (heb quakers en biologisch geprobeerd, qua smaak weinig verschil..) met water of met wat ongezoete sojamelk een paar minuten en dan laat ik het minstens een kwartier staan met een eetlepel lijnzaad (zonnatura AH), wat zonnebloem of pompoenpitten, een theelepel honing, wat zeezout en een eetlepel walnoot of olijfolie erdoor. Dan wordt het heel dik en yummmie!

    @ Zuinigaan: dat magere melk gezonder zou zijn wordt door bijv. Mia Tjioe America (in haar boek "Beter met voeding" betwist. Zij zegt: "Vooral bij zuivel geldt het principe: eet of drink het product in de meest natuurlijke vorm." Daarom raadt zij volle of halfvolle biologische melk aan, voor kinderen in ieder geval volle melk...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad is het beter om volle zuivelproducten te gebruiken aangezien daar het minst aan bewerkt is.

      Verwijderen
  25. Kan je ineens maken voor enkele dagen? Of kan je het niet bewaren in de ijskast?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt heel goed voor een aantal dagen tegelijk koken en de extra porties bewaren in de koelkast.

      Verwijderen
    2. Bedankt, ik ga het morgen meteen uittesten.

      Verwijderen
  26. Ik ben gek op alles wat pap heet, dus ook op havermout. Vaak koop ik het bij AH maar zelfgemaakt is natuurlijk veel lekkerder. Dus maar weer eens een zak gekocht. Op internet zoeken hoelang het gekookt moet worden en toen kwam ik op deze site.

    Ik heb enorm gesmuld. Havermoutsepap met kaneel, snufje zout, th.lepel kaneel, paar druppeltjes vanille en stevia. Gruwelijk lekker. Ik neem het voor het slapen. Neem geen toetje na de warme maaltijd. Zonder toetje slaap ik niet, want dan hoor ik al gauw mijn maag rammelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik zet je site in mijn favorieten. Veel interessante dingen om zuinig te zijn. Super.

    Snap alleen niet waarom ik onder de naam oma Lies sta.
    Ik ben het wel. Afgelopen week voor de achtste keer. Dus helemaal blij.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.