Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 22 september 2012

De herfst is nu toch wel echt begonnen

De zomer vind ik heerlijk, het moet niet verschroeiend heet zijn, een lekker zonnetje, 25 graden, dat is het weer waar ik het meest van houd, maar helaas, voorlopig zijn in Nederland de kansen verkeken op zulk weer!
Ik heb gisteren mijn zomerdekbed ingeruild voor herfstdekbed en ik heb mijn elektrische onderdeken weer van stal gehaald. Dus als het echt koud wordt, dan kan ik er weer tegen! Ik heb de verwarming nog niet aangehad, maar dat gaat binnenkort zeker gebeuren. Voor het gasverbruik maakt dat ook niet zo veel uit. Nu verstook je relatief weinig gas, omdat de buitentemperatuur nog redelijk hoog is. Dat wordt anders als het gaat vriezen. Als je weinig gas wilt gebruiken, dan moet je het vooral van isolatie en van besparend gedrag hebben:

verwarm alleen de vertrekken waar je bent
thermostaat op 19 graden
een uur voor het naar bed gaan de thermostaat lager
kort douchen
Ook het stroomverbruik wordt weer hoger. Het is later licht en vroeger donker en als de verwarming aan is, dan draait de pomp van de CV regelmatig.
Ik zie op tegen gladde wegen, maar tja, het hoort er bij, maar van mij mag het wel weer voorjaar worden ;-)

5 opmerkingen:

 1. Het koelt hier ook heel hard af. Wij hebben de thermostaat nog zo ingesteld, dat hij pas onder de 15 graden aanspringt, maar dat is best wel pittig. Dit is ook een vrij koud huis, dus het is hier al weken rond de 18-17 graden, dat is voor ons een beetje normaal.

  Wij proberen nu eerst maar zoveel mogelijk met dikke truien en houtkachel te doen. Helaas staat die houtkachel niet in de woonkamer, anders was het helemaal mooi geweest :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk juist de herfst/winter :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het eerste wat ik doe als we half oktober thuiskomen,is de kachel aanzetten.En waarschijnlijk de winterkleren opzoeken. Mijn dekbed had ik voor we begin sept weggingen al klaargelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons is het nog ruim 21 graden binnen. Ik loop nog steeds op blote voeten in huis. Dankzij een hele goede isolatie en een tuin op het zuiden. Dus erg veel zon. Ik slaap ook nog steeds onder een zomerdekbed. Voorlopig gaat de cv nog niet aan.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet de thermostaat lager zetten als het een eeuw duurt om je huis weer naar 19c te krijgen. Dan kun je hem beter laten staan. Gelukkig dit jaar de eerste winter met volledig dubbel glas EN een nieuwe HR ketel. Zal mij benieuwen wat er gaat gebeuren!

  BeantwoordenVerwijderen