Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 21 september 2012

Mijn favoriete besparingstip!

Als je wilt besparen, wat is dan werkelijk de belangrijkste tip die er bestaat?
Ik kan zo 25 tips uit mijn hoge hoed toveren, klik bijvoorbeeld op het tabblad Bezuinigingstips, daar vind je alle mogelijke tips.

Maar wat is de allerbelangrijkste tip?

Uithoudingsvermogen, volhouden dus. Echt spaarzaam leven is een kwestie van lange adem.

Je kunt het vergelijken met een olympische sporter. Die sporter is heus ook niet van de ene dag op de andere zo goed geworden dat hij of zij gouden medailles wint. Het kost iedere dag weer veel inspanning om zo ver te komen en het ook zo te houden. En sommigen bereiken ook niet de absolute tip, maar blijven op een subtop niveau steken. Ook helemaal niets mis mee, want ook een subtopper is heel erg goed in zijn sport!
Net als een topsporter een eigen trainingschema, aangepaste leefregels en een speciaal dieet heeft, is het ook zo dat voor iedere consuminderaar eigen regels gelden. En voordat je duidelijk hebt wat voor jou het belangrijkste is en wat het beste bij jou past, ben je maanden, en vaak zelfs jaren verder. Je kunt er over lezen, bij mij en bij anderen, maar dat betekent nog niet dat het bezuinigen ook meteen een automatisme is en dat er nooit meer eens iets mis gaat.
Natuurlijk gaat het niet in één keer op topniveau, zo werkt dat ook niet in de sport. Het is een proces van vallen en weer opstaan en daar horen ook terugvallen bij. Voor de een werkt dit, maar voor de ander is dat niet uitvoerbaar, het past gewoon niet goed. Ik heb mijn eigen prioriteiten en ik vind het belangrijk dat ik bezuinigingen kies die goed zijn voor mij.
Wat past voor jou?

11 opmerkingen:

 1. Hallo, eerst en vooral proficiat met je blog!
  De laatste maanden kom ik hier dagelijks een kijkje nemen, en ik vind het zeer leuk om te lezen, en heb toch al goede tips overgenomen.
  Zelf merk ik dat ik zonder problemen kan besparen op boodschappen, huishouden, kleding, etc....... De allermoeilijkste vind ik echter de extra's, vrije tijd, etc......
  Ik ben 36 en single, dus als je in je vrije tijd je sociale contacten wil onderhouden en dingen wil ondernemen (iets drinken,concertje,....), lopen die kosten ongemerkt snel op. Het is ook niet haalbaar om telkens "neen" te moeten zeggen als je ergens mee naartoe gevraagd wordt.....
  Dus hoe doen jullie dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In plaats van nee zeggen, kun je ook proberen op een ontspannen manier het bespreekbaar te maken. Misschien moet dat stap voor stap, maar kun je mensen in de loop van een aantal gesprekken zover krijgen om meer dingen te doen die minder geld kosten. Zoals bij elkaar thuis iets eten of drinken? Of een combi. Eerst thuis wat eten en dan ergens wat gaan drinken.

   Maar goed, ik heb geen idee hoe jouw sociale contacten denken. Wij proberen zoveel mogelijk met mensen thuis af te spreken en af en toe iets buiten de deur te doen.

   Verwijderen
  2. Ja, ik heb ook moeite met uitgaan en bezuinigingen. Ik woon in de grote stad en veel afspraken gaan buiten de deur. Dit vind vaak leuk maar het kost meer. Filmbezoek, theater daarna wat drinken. Soms is het niet te doen om bij elkaar wat te drinken omdat de huizen teveel uit elkaar liggen. In de zomer is het wel leuk om in het park af te spreken of om te gaan fietsen. In het weekend spreek ik ook wel af in een museum [met museumjaarkaart] maar er wordt altijd wat gedronken soms vooraf en ook weer achteraf. Dit begin ik nu zonde van mijn geld te vinden. Altijd thuis afspreken vind ik saai want ik wil ook wat zien en meemaken en niet altijd 'praten'. Cursussen zijn ook duur geworden zoals de Volksuniversiteit of zomaar een yoga-cursus. Dit wordt voor mij de volgende uitdaging hoe breng ik mijn vrije tijd door zonder veel geld uit te geven. Familiebezoek vooral op zondag vind ik ook saaaaaaiiiiii.

   Verwijderen
 2. Ik doe ook al diverse jaren mee. Ik merk nu dat je idd een grens bereikt hebt. Wij gaan al nauwelijks meer uit eten, stappen is erg duur geworden, 2,20 voor een pilsje. Maar waar ik nog veel uit kan halen is de kleding, kapper, cadeau's, benzine ed. Daar wil ik mij in 2013 meer op gaan richten. Voor mijzelf en mijn man koop ik niet veel kleding meer, maar voor de kids.......mmmmm dat slaat door. Daarnaast de schoenen. Ze zitten beiden in de groei.
  Toch ga ik mij hier op richten. Dit jaar wordt ook hier de start gemaakt met extra aflossingen. En vanaf komend jaar wil ik de 10% halen van één hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het valt me op,dat bepaald gedrag langzamerhand zo gewoon is geworden,dat het geen bezuinigen meer lijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier is het ook steeds weer nieuwe dingen ontdekken en daarmee doorgaan. En soms ook wel weer even scherp stellen, want bepaald 'makkelijk' gedrag sluipt er soms ook ongemerkt weer in.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik koop steeds meer 2ehands , het liefst op rommelmarkten ,daar kun je vaak ook nog eens afdingen, altijd leuk als je weer wat euros van de prijs kunt krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat voor mij heel belnagrijk was, was weten hoeveel de vaste lasten gaan zijn, en, aan de hand daarvan, weten hoeveel geld naar de spaarrekening kan. Dit bedrag dan meteen overmaken zorgt er bij mij voor dat ik dat geld niet uit ga geven. Is het van mijn betaalrekening weg, dan lijkt het niet meer te bestaan. Ik hou mezelf natuurlijk voor de gek, maar zo werkt het voor mij wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik draai nog maar zo kort mee dat jouw favoriete tip misschien wel de belangrijkste voor mij is. Wat bij mij (en ons) past moet ik nog uit gaan vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt een punt zeg; van amateur naar een topsporter, trainen allemaal voor een doel, wij (be)sparen misschien nog op amateurniveau maar ook duidelijk met een doel. Moeten we nog wel even een hele tijd voor trainen, maar elk behaald doel is een overwinning en leg je de lat weer stapje hoger.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie vergelijking, met die topsporter, maar ik ben niet helemaaaaal akkoord. Zelf ben ik een goede wielertoerist. Ik ben getraind, ik kan vlot rijden en kan al eens goed doorduwen. Maar de tour de France zal ik nooit uitrijden, laat staan winnen. Dat kost me teveel opofferingen, dat gaat gewoon niet.

  Mijn trainingen nu doe ik graag, ik doe mezelf er geen pijn mee. En het heeft resultaat. Topsport is in mijn ogen ongezond, ook in het consuminderen...

  Wat bij mij het beste werkt? Mezelf voorliegen in mijn budget. Inkomsten iets te laag ramen, uitgaven iets te hoog. Altijd groene cijfertjes, ook al zijn het maar kleine groene cijfertjes, doorgaans.

  BeantwoordenVerwijderen