Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 22 september 2012

Napraten over het "verjaardagsfeestje" in Haren

Ik kan het niet nalaten nog wat na te peinzen over het mislukte verjaardagsfeestje van Merthe uit Haren. Merthe, mocht je dit lezen, mijn welgemeende gelukwensen met je 16e verjaardag. Kind, jij kon absoluut niet weten wat je teweeg zou brengen met je facebook evenement! Voor alle andere kinderen die misschien deze fout hadden kunnen maken,  er is een spreekwoord dat zegt: "een schip op het strand is een baken in zee".  Dat betekent zoveel als: fouten van anderen zijn heel leerzaam, doe er je voordeel mee.
Inmiddels is duidelijk wat horden jongeren kunnen aanrichten in één avond.
Ouders zullen zich achter de oren krabben en zullen willen weten wat hun kind daar nou eigenlijk uitspookt op Facebook (FB). Dat om te voorkomen dat er over een paar weken misschien ook 30 duizend jongeren in hun straat staan. Het schijnt de bedoeling te zijn om in Gouda en in Amersfoort nogmaals zo'n project X feest te organiseren, maar dan netter en beter. Klik hier voor het bericht op de site van de Volkskrant. Ik zou er niet aan beginnen. De kans dat het weer uit de hand loopt is levensgroot aanwezig.
Wie gingen er gisteren naar Haren toe?

1. Nieuwsgierige jongeren die wel eens wilden zien wat er gebeurde, wat het effect is van zo'n oproep op FB. Daar moet je bij zijn nietwaar? Ik kan me er best wat bij voorstellen, het is iets heel bijzonders wat er gebeurt, nog nooit eerder in Nederland vertoond. Het lijkt me dat dit de grootste groep was. In feite hadden die een tamelijk onschuldige instelling.
2.  Baldadige jongeren die lekker wilden zuipen en gein trappen, uit op een verzetje. Die jongeren overzagen, nadat ze straalbezopen waren, niet meer de consequenties van hun daden en deden stomme dingen die ze vantevoren misschien helemaal niet van plan waren.
3. Jongeren die wilden knokken en die aanleiding zagen eens lekker los te gaan tegenover politie, brandweer en ambulancepersoneel.

Wie zegt mij dat bij een volgend "project X evenement" die laatsten wegblijven?

En hoe moet het nu met al die schade? Er is voor duizenden euro's en misschien nog wel meer schade aangericht. En waarom? Omdat het "leuk" was? Het was geen natuurgeweld, geen stormvloed, geen wervelstorm, geen overstroming, nee gewoon met opzet, moedwillig vernield door mensen die naar dit dorp gingen.
En niet te vergeten, wie betaalt die politie-inzet? Het schijnt dat er tenminste 500 man politie op de been was. En de brandweer en ambulance? Uiteraard was dit geen vrijwilligerswerk, dat kun je ook niet verwachten van professionals. Betalen wij dat met ons allen als brave burgers?
Misschien valt er wat van de daders te plukken, maar wat als dat niet lukt, wat doe je dan als bezitter van een vernielde auto?

16 opmerkingen:

 1. Ik werd gister misselijk van de beelden op de televisie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanmorgen in de krant las ik hoe verschrikkelijk '' mensen'' zich hebben misdragen in Haren echt afgrijselijk. Vooral voor de mensen wiens eigendommen zijn vernield is dit verschrikkelijk want of de verzekering uitbetaald is altijd maar afwachten , je hebt hier gewoon niets aan aan deze ellende .Laat dit een waarschuwing zijn voor andere jongelui die een uitnodiging op facebook zetten , het is niet zo onschuldig als het lijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben dan nieuwsgierig,wat er in de hoofden van die jongeren omgaat. Hoe ze zijn,zonder de energie van zo'n massa.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En dan niet te vergeten, die geplunderde supermarkt...er zijn heel wat foto's en filmpjes gemaakt, ik zou denken: politie doe er je voordeel eens mee, ze krijgen alles bijna op een presenteerblaadje aangereikt. Je kunt toch niet verwachten, dat Merthe (en haar familie) dit op hun bordje krijgen. Alhoewel, de personen die het bericht hebben doorgestuurd, zijn ook te achterhalen...dát is dan wel weer een voordeel van het wereldwijde web en de smartphones...alleen nu moet de politie zich nog een weg zien te banen hierin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bizar dat gebeuren in Haren.
  En heel naar voor die mensen daar. Het lijkt me (buiten de schade) zo angstig om te midden van zo'n horde gekken te zitten. Dan voel je je heel weerloos als mens denk ik.

  Ik hoop van harte dat ze de schade kunnen verhalen op de relschoppers. En dat Merthe deze ellende niet aangerekend wordt.

  Arm kind en arm gezin... Het zal je maar gebeuren: klein foutje, anderen misbruiken dat en vervolgens zijn de gevolgen niet te overzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vreselijk wat daar allemaal gebeurt is! Dat lijkt echt nergens op! En idd.. ik heb medelijden met Merthe en haar ouders, ik hoop dat zij er niet alsmaar op aangekeken worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat je indeling in "groepen" wel redelijk correct is. En weet je wat ik zo jammer vind? Dat die eerste groep er eigenlijk ook onder lijdt. Zij hebben dit niet gewild, en dit soort zaken zal in de toekomst niet meer kunnen, door het gedrag van groep 2 en groep 3.

  Groep 2 en 3 kan je in toom houden door een deftige organisatie. We kunnen voetbalmatchen enzo ook ordelijk houden, dus de ervaring is er wel.

  Ik denk dat de overheid totaal niet doorhad wat er te gebeuren stond. Toen ik de burgemeester hoorde zeggen dat er niets te beleven ging zijn, en dat niemand welkom was, toen wist ik genoeg. Zo'n boodschap trekt juist volk aan.

  Hoe dit dan te vermijden? Misschien door iedereen welkom te heten en te zeggen dat er een fijn feestje zal zijn, waar relschoppers keihard aangepakt zullen worden. Die zullen dan al minder talrijk opkomen, zoals ze ook amper te zien zijn op festivals.

  Tuurlijk geef je dan toe als overheid, en tuurlijk kost je dat dan geld aan organisatie. Maar met wat er nu gebeurd is schieten we ook niets op. Ik vrees alleen dat we door dit soort zaken meer en meer zullen opschuiven naar een maatschappij waar elke vorm van spontaniteit almaar meer verboden zal worden. En dat is wel jammer.

  Ik praat trouwens niets goed hoor, van die relschoppers. Maar ik denk dat er in de communicatie en organisatie heel wat is misgelopen. Zo'n spontane feesten moeten toch kunnen, als iedereen zich gedraagt? Maar door wat er nu gebeurd is zal er almaar minder kunnen. Jammer jammer jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig zag ik net een flashmob op internet.

   Ook een grote groep mensen die zomaar afspreekt, maar dan om samen te dansen (of te zingen, of...).

   Het KAN wel leuk...

   Verwijderen
  2. Google maar eens op flashmob... (als je het principe niet kent dan) erg leuk!

   Verwijderen
  3. Voila, het perfecte voorbeeld van hoe het wel kan. Maar ik vraag me af of dat soort toestanden als in Haren niet zal leiden tot een algemeen verbod op fijne toestanden, zoals flashmobs. Overheden: ik zie ze daartoe in staat. Zolang we maar geen plezier maken en bang thuis zitten door allerlei slecht nieuws. En dan onze vrijheden verder beperken, want ja, we willen toch veilig zijn?

   Blablabla is dat allemaal. Mensen kunnen, ook in grote groep, goed en gezellig feesten. Maar als je het gaat verbieden, dan trek je juist amokmakers aan.

   Verwijderen
 8. Zojuist gehoord dat de schade miljoenen is,schandalig!!! Ook een 84 jarige man mishandeld. Ik kan het gewoon niet bevatten. Ben benieuwd wie voor de schade opdraait.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schade moet verhaald worden op de relschoppers en de ouders van de jarige jet.Zij zijn nl nog steeds verantwoordelijk voor wat hun kind doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt mij niet dat de ouders aansprakelijk zijn. De ouders hebben veel moeite gedaan om duidelijk te maken dat er geen feestje was. Diegenen die het bericht voor de grap doorgestuurd hebben en anderen er op geattendeerd hebben die zijn misschien wel aansprakelijk. En diegenen die de vernielingen gepleegd hebben natuurlijk.

   Verwijderen
 10. Ik woon er vlakbij en hebben er dus veel van mee gekregen. Ze kwamen langs mijn huis in auto´s, op de fiets en lopend met kratten bier richting Haren. Ik vind het onbegrijpelijk wat er gebeurd is.
  Dat je voor de grap RSVP-ed daar kan ik nog wel de lol van in zien. Zelfs als een groep mensen naar Haren was gegaan om voor Merthe's verjaardag te zingen: ook wel grappig. Maar wat er vrijdag avond gebeurde was totaal kansloos.
  Ik kan niet begrijpen waarom er zo veel mensen, vanuit heel Nederland, hier heen zijn gekomen om niks. Zelfs collega's en klasgenoten van me zijn heen gegaan 'om te kijken'. Echt bizar. Soms verbaas ik me zo over mijn eigen generatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De macht van de social media!

  BeantwoordenVerwijderen