Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 27 september 2012

Zorgverzekering

Het lijkt er op dat de zorgverzekeraars de premie van de basisverzekering volgend jaar niet gaan verhogen.
Asjemenou!
Wie had dat gedacht! Nou ja, het eigen risico wordt wel hoger, maar daar gaan de zorgverzekeraars niet over. Dat schijnt dan weer iets van de overheid te zijn. Hoe die relatie precies is tussen de overheid en zorgverzekeraars, ik heb geen idee. Ik dacht dat zorgverzekeraars zelfstandig waren.
Die premieverhoging:
Bijna alle zorgverzekeraars moeten nog hun premie voor volgend jaar nog vaststellen, maar DSW heeft de premie bekend gemaakt. Klik hier voor het bericht.
Jammer dat het verplichte eigen risico zo'n stuk hoger wordt en ook de premies van de aanvullende verzekeringen waarschijnlijk omhoog gaan. Het eigen risico gaat van 220 naar 350 euro. Dat is voor mij een flinke kostenpost aan het begin van het jaar. Ik moet in januari naar de internist en in februari weer naar de oogarts. Deze twee consulten samen met mijn medicijnen zijn zeker goed voor 350 euro. Dus dan betaal ik in januari/februari ruim 600 euro voor zorgpremie en eigen risico. Toch veel geld!

Mijn tip van vandaag: kijk eens bij Spaarcentje - zij heeft ook een bericht gewijd aan de zorgverzekering. Klik op deze link. Bij haar kun je precies lezen hoe je kunt uitzoeken of het voor jou voordelig is om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en voor welke aanvullende verzekering je het voordeligst kunt kiezen!

18 opmerkingen:

 1. Ik was ook aangenaam verrast doordat DSW komend jaar niet verhoogt.Vervelend dat jij gelijk met hoge kosten te maken krijgt begin van 2013.

  Groetjes

  Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een onaangenaam begin van het jaar :) gelukkig kun je er een beetje op anticiperen. ik ben momenteel bij vgz, ga wellicht ook overstappen.. even kijken wat de 'rest' gaat doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mja... volgens mij is het een sigaar uit eigen doos hoor!

  Dat de premies niet omhoog gaan, kan verrekend worden door de voorwaarden (vanuit de consument gezien) slechter te maken en lagere vergoedingen te geven.

  Ik wacht dus nog even met juichen.


  Even persoonlijk: kun je het niet regelen om dit jaar al naar de oogarts en internist te gaan? (via wachtlijstbemiddeling oid) dat zou je mooi een klap met geld schelen ! (mits je de rest van het jaar gezond blijft natuurlijk... ;-))

  Ik moet nog een nieuwe bril en dat gaat toch echt dit jaar gebeuren. Misschien koop ik er wel 2. Kan mijn eigen risico gelijk naar de max verhoogd worden.

  Gezeur hoor met die zorgverzekeraars.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kun je die afspraken niet verzetten naar december?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is lood om oud ijzer. Ik heb 3x per jaar een afspraak bij de internist en 1 x per jaar bij de oogarts. Die consulten moet ik vroeger of later toch betalen.
   Wel denk ik er over te proberen of ik in plaats van bij de internist ook bij de huisarts voor mijn diabetes en schildklierziekte behandeld en onder controle kan komen. Huisartsenzorg is gratis.
   Maar uiteindelijk maakt het voor mij financieel niet uit omdat ik per jaar voor meer dan 350 euro medicijnen heb. Dus dat eigen risico maak ik toch wel vol.

   Verwijderen
 5. hoi,

  weet niet welke zorgverzekeraar dat je hebt maar bij mijn zorgverzekeraar ( c z ) is het mogelijk om je eigen risico in 10 maandelijkse termijnen te betalen zonder extra kosten. Zo kom je niet in 1 keer voor zo'n hoge kostenpost te staan.
  Groetjes,

  marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De premie valt in ieder geval mee.Maar dat eigen risico is voor veel mensen al een enorme verhoging. Ben benieuwd wat de zorgtoeslag gaat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maar zuinigaan. Je moet er ook bij zeggen dat wij van het CAK in de december een compensatie eigen risico krijgen (~1/3 van het eigen risico) en een tegemoetkoming van circa 306 euro.

  Blijft er natuurlijk nog voldoende kosten voor ons chronisch zieken over, maar het is toch een leuk "pleistertje".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik dacht dat ik deze tegemoetkoming dit jaar niet zou krijgen, omdat ik namelijk de laatste tijd geen fysiotherapie gehad heb, maar ik heb nog even gekeken naar de medicijnenlijst en kom tot de conclusie dat ik toch een tegemoetkoming ga ontvangen. Een leuke ontdekking, want ik meende echt dat ik die dit jaar mis zou lopen! Een meevaller!
   Die compensatie eigen risico krijg ik wel, dat wist ik!

   Verwijderen
  2. Volgens mij krijg ik dat omdat ik DM type 1 heb, welke vorm heeft u dan?

   Verwijderen
  3. Alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. bv alleen als je medicijnen slikt die op een bepaalde lijst staan. Staat je medicijn er niet op heb je pech gehad. Als rolstoeler viel je ook altijd buiten de boot tot vorig jaar. Maar las je als rolstoeler geen fysio krijgt, wel medicijnen slikt maar niet de "goede" en wel thuiszorg krijgt maar nat niet genoeg volgens de lijst heb je pech

   Verwijderen
 8. Ik hoop dat het inderdaad niet omhoog gaat. Ik heb al het maximale eigen risico, om de premie een beetje betaalbaar te houden. Een luxe at dat kan, dat realiseer ik me ook. Ik vind de verhoging van het eigen risico wel heel pittig, zeker voor mensen die sowieso zorg nodig hebben en daar dus niet onderuit kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat hierboven geschreven staat klopt niet helemaal. Ik krijg zelf ook deze tegemoetkomingen. Al in de eerste maand van het jaar verbruik ik ook al mijn eigen risico door de medicijnen.
  Daar krijg je een tegemoetkoming voor van 56 euro.
  Daarnaast krijg je een tegemoetkoming omdat je geen aftrek meer hebt van de belasting voor chronisch zieken. Omdat je geen aftrekposten meer kunt invoeren krijg je die vergoeding.
  Is evenwel meegenomen, maar in het verleden kreeg je dat via de belastingdienst en nu op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit jaar is de vergoeding van het eigen risico ~85 euro en de teruggaaf van het CAK 306 euro of 506 euro (afhankelijk van je zorgbehoefte).

   Verwijderen
  2. Het klopt dat ik eerst belastingaftrek kon aanvragen wegens chronische ziekte.
   Die tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten verandert met ingang van 2012. Er geldt dan een inkomensgrens. Dat betekent dat als je inkomen in 2012 hoger is dan:
   paren: € 35.100
   alleenstaanden: € 24.570
   je in 2013 geen tegemoetkoming meer krijgt. Ik zit als alleenstaande boven die grens, dus in december 2012 ontvang ik deze tegemoetkoming voor de allerlaatste keer.

   Verwijderen
  3. Eest kon je inderdaad veel meer aftrekken van de belastingdienst maar daar hebben ze een eind aan gemaakt en de WTCG voor ingevoerd maar die is niet bepaald eerlijk.
   Ik maak altijd mijn eigen risico op in de eerste maand + vele eigen bijdragen. Ik heb geen keus. Maar een tegemoetkoming van het eigen risico krijg ik niet. Ik heb er volgens de instanties geen recht op omdat ik niet de "goede medicijnen" slik. En hetzelfde geldt voor de teruggaaf van het CAK. Die kreeg ik nooit want ik had er geen recht op, niet de goede medicijnen en niet voldoende thuiszorg geen fysio, wel veel extra kosten. Vorig jaar kreeg ik hem dus opeens wel want toen ging het opeens wel meetellen als je in een rolstoel zit via de WMO. En ik weet dat ik niet de enige ben met dit probleem. Vele blinden en slechtzienden krijgen hem ook niet terwijl ze vaak wel veel extra kosten moeten maken. Het probleem is bekend bij o.a. de cg raad die zich sterkt probeert te maken voor een grote groep die door de nieuwe regels buiten de boot valt.

   Verwijderen
 10. Mijn ziekte staat ook niet op 'de lijst' Ik zet het eigenrisico op een internet-spaarrekening en een paar maanden geen vlees eten... en we hebben het weer bij elkaar gespaard. Ik ben wel blij met zo'n laag 'eigen risico' want ik soupeer duizende euro's aan kosten op.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ook hier is mijn eigen risico in de eerste maand al op, en via de cak kreeg ik eerst wel de vergoeding voor chronische ziektekosten aftrek, daarna weer niet.........omdat de eenheden van mijn medicijnen aangepast waren. de vergoeding voor het eigen risico krijg ik nog wel.

  en even een tipje voor de brildragers onder ons.......bij de da drogisten kun je een enkelvoudige complete bril kopen voor 49 euro (een keer of 4 per jaar zelfs voor een tientje minder)en een varifocale bril voor 99 euro (soms ook een tientje minder). opmeten doen ze na afspraak ook.........en wij krijgen het terug van onze ziektekosten verzekeraar! ook eyes and more is een goede optie als je een nieuw brilletje moet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen