Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 29 september 2012

Zuinig en toch vrij veel geld uitgeven

Ik meen altijd dat ik heel zuinig ben. Ik maak altijd gebruik van aanbiedingen, ik koop altijd brood, geen luxe broodjes of ontbijtgranen, ik maak mijn eigen lunchpakket, kook met goedkope basisgrondstoffen en gebruik geen kant en klaar. Hoe kan het dan toch dat ik iedere week weer toch wel minstens 40 euro uitgeef aan boodschappen? Dochters en aanhang zijn hier ook weer niet zo vaak, ik schat dat ik ongeveer een 1,8 persoons huishouden voer. Uitgaande van een budget van 40 euro per week is dat €3,18 per persoon aan voeding en drinken per dag.
Als ik dat vergelijk met collega webloggers is dat nog best veel. Wat doe ik fout?
Of doe ik helemaal niets fout en kost eten gewoon zo veel? Volgens het Nibud kost voeding/drinken/versnaperingen voor vrouwen tussen 14 en 65 jaar €5,62 per dag. Als ik dat bedrag vermenigvuldig met 1,8 x 7 is het week-totaal-bedrag 70,81 per week.
Mwah, dat is toch niet slecht. Zijn er nog verbeteringen mogelijk? Misschien zou ik meer verschillende winkels moeten langs fietsen om van alle aanbiedingen te profiteren.
Maar tja, door werk en mantelzorg ben ik 5 werkdagen per week bezig en houd ik weinig energie over om van alle mogelijke aanbiedingen te profiteren.

31 opmerkingen:

 1. Ik ben bezig om het een maand bij te houden, en bewuste keuzes te maken, en tot nu toe zou ik zeggen dat we zelfs dan met z'n tweeën op €75 per week zitten, en dat vind ik al helemaal niet slecht. Jouw lijstjes waren één van de redenen om eens te kijken wat ons minimum is, nou, ik zal nog eens hard moeten puzzelen om een week onder de 50 euro te halen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij in het westen geven juist heel weinig uit aan ons voedsel. 4 tot 5%, van ons inkomen. En dan is dat kwalitatief ook nog zeer goed voedsel. In andere landen kan het oplopen tot 80!!% van het inkomen en dan ook nog voeding van een slechte kwaliteit.(eenzijdig, weinig vitamines, en andere gezonde ingredienten)

  Wij consuminderaars mogen ons dat ook wel eens realiseren, dat wij in staat zijn met een relatief klein bedrag gezond te kunnen leven en in wat voor luxe positie we zijn dat dat kan, terwijl we dan nog vinden dat we veel uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat mogen we ons inderdaad beseffen. Het is wel zo dat die mensen dat, hoe stom dat ook klinkt, "gewend" zijn om zo te leven. Als wij zo moeten gaan leven, zal hier de boel "ontploffen".

   Het meest schandalige vind ik altijd dat er voedsel, en dan met name vlees, wordt weggegooid. Vooral na het BBQ'en wordt er zo massaal vlees weggegooid.... daar kan ik niet goed tegen.

   Verwijderen
  2. Ben ik het niet helemaal mee eens. Ze zijn het niet gewend: er is gewoon geen alternatief, ze hebben geen alternatief. Zodra er beter / meer voedsel beschikbaar is wordt dat benut.
   Wij kunnen in veel gevallen best met wat minder toe, er is op dit moment voldoende voedingscappaciteit, alleen de verdeling over de totale bevolking kan beter.

   Verwijderen
  3. Op voedselgebied kunnen wij gerust met minder doen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar je kunt deze situaties niet met elkaar vergelijken.

   Wat als wij alleen nog maar geld kunnen uitgeven aan eten en onderdak? Dan valt ons Westers systeem in elkaar. Wij kunnen niet meer zonder auto of OV, al is het maar dat wij dit nodig hebben voor ons werk.

   Verwijderen
 3. Volgens mij heb ik nog bij geen enkele andere weblogconsuminderaar gelezen dat ze minder dan 160 EUR uitgeven aan boodschappen hoor. Denk niet dat er veel zijn die aan jou kunnen tippen! Ik alleszins niet en ik ken na jaren toch ook wel alle tips die er bestaan denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar ik heb wel 1 excuus: volgens mij zijn de boodschappen in Nederland wel (stukken? :-))goedkoper dan in België :-)

   Verwijderen
 4. Het is niet zo, dat jij het niet goed doet, maar ik kan me lijstjes van weleer herinneren in gedachten en het zijn gewoon de boodschappen op zich, die duurder worden. Ah verhoogde een paar weken geleden het ES blikvoer voor de hond van 0,71 naar 0,99. De ES suiker van 1,05 naar iets van 1,35 en zo kan ik nog talloze producten uit het mouwtje schudden. Ik blijf vinden dat je het geweldig doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk ook hoe groter je gezinssamenstelling is je het eten goedkoper kan maken. Of je nu 200 gram gehakt gebruikt op 2 personen of op 4 personen dat scheelt natuurlijk al.

  Ik ben nu thuis en merk dat er veel meer geld uitgaat. Normaal eet ik 3x in de week mijn lunche op werk en ook 3x in de week eet ik 2 stuks fruit op werk. Nu dus niet. Zeker fruit is erg duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is het echt zo erg om elke week €40 aan boodschappen uit te geven. Het is echt bij lange na geen slecht bedrag en gezond eten is ook erg belangrijk. Ik kom zelden dingen in het lijstje tegen die echt totaal onnodig zijn. Volgens mij doe je het gewoon hartstikke goed.

  Ik kan voor 3 mensen voor €20 boodschappen doen, maar het is eigenlijk niet te vergelijken met andere bloggers. Ik doe voor 5 dagen per week boodschappen en vriendlief doet in het weekend boodschappen. Dan worden ook flessen drinken en wat luxere dingen gehaald. Dat valt bij mij dus al weer buiten die €20. Ik heb geen idee wat we totaal uitgeven aan boodschappen, maar dat bedrag ligt per week echt stukken hoger dan die €40.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat je het prima doet, je hebt een baan en je mantelzorg. Een dag minder werken de tijd te hebben om je boodschappenuitgaven een tientje per week te verminderen is het gewoon niet waard, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk niet dat je nog veel meer kan bezuinigen op je boodschappen. alles is in korte tijd duurder geworden en wordt ook nog veel duurder.Vanaf 1 oktober wil ik alle prijzen ook weer eens gaan bijhouden en kijken met hoeveel wij het in een week kunnen doen. Wel weet ik dat ook de gerookte spekreepjes van 79 cent naar de 85 cent zijn gegaan bij de Aldi.
  De koffie melk is duurder geworden het is misschien allemaal centenwerk maar op een maand boodschappen tikt dat behoorlijk aan.

  Liefs Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb juist bewondering voor jouw inkoop-beleid. Vergeet niet,jij eet niet uit een moestuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat jij het prima doet, en tijd = ook geld.

  Groetjes

  Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat je vooral moet kijken wat voor jou een goed budget is en je daaraan houden. Cijfers zeggen meer als het die van jezelf zijn ipv nibudcijfers. Ik leer veel door alles bij te houden en te vergelijken met voorgaande jaren.

  In nibudtermen geven wij te veel uit, omdat hier alles biologisch wordt gekocht. En zo zijn er zo veel aspecten: drink je alcohol, ben je vegetariér, eet je wel of geen kaas. dat soort dingen heeft een grote invloed op je budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik leef altijd zuinig en ben al jaren aan het consuminderen maar tot nu toe heb ik nooit echt bijgehouden hoeveel ik op een maand of week uitgeef en ik stel mezelf geen maandbudget op. Onder invloed van meerdere conuminderaars in blogland, ben ik sinds 1 september ook begonnen om onze uitgaven en inkomsten te noteren. Ik denk dat ik maar na een paar maanden een echt beeld zal hebben van mijn uitgaven per maand aangezien ik heel vaak producten in aanbieding in grotere hoeveelheid koop en er dan ook voor lange tijd mee voort kan. Staan groenten, vlees of fis in superaanbieding dan koop ik extra voorraad voor in de diepvries. Ik zal dus altijd maanden hebben waarin ik een pak meer uitgeef doordat ik vaak op voorhand koop. Andere maanden moet ik dan veel minder kopen omdat ik 'teer' op mijn voorraad.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 3,18 per dag per persoon is prima. Je moet ook een keer een grens stellen hoor, je slaat soms door. Een riem koop je 1-2-3 voor dik 30 euro en verwacht dan dat die net als je oude riem ook 18 jaar meegaat en over je eten doe je zo moeilijk. Kijk een keer naar wat je hebt bereikt en plaats van hoe je nog minder kunt uitgeven. 95% van de mensen doen jou je uitgaven patroon niet na, dus daar mag je best trots op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, je hebt gelijk. Ik merk ook dat ik een omslagpunt nader. Ik hoef niet meer zo nodig heel hard te bezuinigen. Vijf jaar geleden betaalde ik aan hypotheek + verbouwingslening + levensverzekering 560 euro nu 276 euro.
   Die riem heb ik overigens nodig, ik ben helaas breder in de taille dan rond de heupen, waardoor mijn broek afzakt en ik de broek, als ik geen riem draag, tijdens het lopen vast moet houden om te zorgen dat de broek op de juiste plaats blijft zitten. .

   Verwijderen
  2. wat bedoel jij met 3,18 per persoon .
   als dat alleen brood,warm eten en fruit is kan ik dat maar kopen jullie dan geen koffie of zo?
   ik probeer nu met 80 euro per week rond te komen
   voor twee personen daar koop ik dan ook alles van.
   ook 3 pakjes shag voor mijn man.

   Verwijderen
  3. We drinken veel thee, water en limonade. Ik ben de enige die (oplos)koffie drinkt. De thee wordt gekocht in 2=1 aanbiedingen. Er wordt hier niet gerookt.

   Verwijderen
 14. Met nog minder budget rondkomen, geen idee of dat haalbaar is. Ik vermoed dat boodschappen doen, koken etc. met een gezin goedkoper is dan een net-geen-tweepersoonshuishouden. Bepaalde artikelen heb je toch nodig. Volgens mij doe jij het juist hartstikke goed en is je blog niet voor niets een soort van inspiratiebron voor velen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het kan altijd minder, maar of je dan evenveel "gezonde" voeding kan kopen? dat weet ik niet...

  Ik probeer met boodschappen zuiniger te doen. Het wil niet echt lukken omdat ik vaak toch weer iets lekkers haal (chips, brie of zo) voor als er bezoek komt. Ik heb bier, wijn en altijd koffie in huis. Zelf drink ik geen alcholol, maar ben ik wel "koffie verslaafd".

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn budget is nu ongeveer 100 euro per maand.
  Ik koop tegenwoordig meer fruit.
  Ik heb de beschikking over moestuin, maar doe op zaterdag makkelijker dan anders. vaak pizza, stokbroodje in de oven of zo.
  Door de week is het door haast ook vaak snel snel. Soms neem ik zelfs vleeswaar of stukjes kaas door het eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Geertje
  Sinds ik je blog ben gaan lezen, ben ik eens voor de aardigheid gaan bijhouden hoeveel ik per week uitgeef aan eten en drinken. En heb ik voor de aardigheid jou uitgaven eens vergeleken met die van mij. Dan heb ik over twaalf weken het gemiddelde genomen. Wij zijn met twee personen.De tweede rij zijn jouw uitgaven.
  Fruit 3,16 5.86
  groente 6,56 4,82
  zuivel 9,98 8,24
  vlees 9,93 5,80
  Kruideniersw. 13,25 11,13
  luxe 5,27 3,18
  Dan zit ik op een weekgemiddelde van 48,15 euro en jij op 39,03 euro. Ik ben mijn leven lang al prijsbewust en ga op aanbiedingen af. Maar aan budgetteren doe ik niet.
  Geertje

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tjee, wat zullen jullie allemaal veel geld overhouden! Wij (man en ik) eten zoveel mogelijk biologisch en gebruiken eco-schoonmaakspullen, eco spullen voor persoonlijke verzorging en eco-zeep etc. Ik eet nooit vlees en rook en drink niet. Man eet graag vlees en drinkt ong. 1 fles port per week maar rookt ook niet. We hebben 'n kleine moestuin en bakken zelf brood. Evenzogoed ben ik gemiddeld wel zo'n 80 tot 100 euro per week aan boodschappen kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik vind het super knap hoe je het doet en vind er veel inspiratie in. door mijn darmziekte ben ik gedwongen heel selectief en gezond te eten. vooral veel groenten en de 2 stuks fruit per dag zijn voornaam. dat proberen we nu zoveel mogelijk uit eigen tuin te doen...........maar we komen nog bij lange na niet aan die 40 euro van jou. wij zitten rond de 75 euro per week met 2 personen (en af en toe meeetende kinderen en kleinkind), daar zitten dan wel verzorgingsprodukten, schoonmaakmiddelen en wasmiddelen bij(veel was; mijn man is bakker en iedere dag moet zijn kleding in de was)en soms wat ondergoed en sokken. je mag trots zijn, op hetgeen je bereikt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wij zijn met ons tweetjes heel veel meer kwijt. We roken niet, maar een glas wijn drinken we wel. Brood bak ik zelf, ik wil zo weinig mogelijk Enrs., en ook jam en limonadesiroop maak ik zelf. De glucose-fructosestroop in ons eten, ik griezel ervan (Gentech mais). Ik let wel op aanbiedingen maar al ons vlees komt van biologische kwaliteit. Kiloknallers koop ik nooit! Maar het is met alles zo; ieder heeft zijn eigen genoeg punt.
  Heb het goed.
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zuinigaan, ik probeer rond te komen met 30 euro per week, voor eten en drinken. Mijn zoon (19) woont om de week bij mij. De afgelopen weken heb ik meegedaan aan een project waarin ik moest bijhouden hoeveel voedsel ik weggooi. En ook dit werkt, ik heb me nooit gerealiseerd hoe creatief je met restjes kunt zijn. Ook heb ik een bescheiden moestuintje, waardoor ik de afgelopen periode bijna geen groente heb hoeven kopen en zelfs groente heb kunnen weggeven!! Mijn diepvries zit tjokvol en ik merk dat er zelfs weken zijn waarin ik overhou van mijn budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vind dat je het knap doet hoor zo voor rond de 40 euro! En ook voldoende fruit/zuivel en weinig tot geen "vreterij". Ik had een maandbudget van 400 en die heb ik sinds een paar maand naar 350 gezet en van het salaris van augustus heb ik 42 overgehouden. Dit heb ik gebruikt om mijn voorraad weer aan te vullen! Ik ben dan alleen staand met 2 kinderen en ik rook wel maar drink niet. Het is gewoon wat je zelf aan je boodschappen uit wilt (en kunt) geven. Mijn kinderen vinden blue band brood van de appie lekker, die kost 1,69 voor 1 hele. Vaak koop ik ze tegen de avond, met 35% korting! En voor mezelf koop ik vaak de waldkorn van de appie, ook zo iets rond die prijs.

  Voor de rest kleurt mijn kelder en koelkast wit/rood ;-) Goede producten voor een fijn prijsje. Ik red me er prima van en af en toe kan ik dan ook eens wat extra's halen voor mijn kids!

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Voor de rookverslaafden, ik ben van een pakje per dag (5 euro)
  naar 1 blik (lidl) per 14 dagen gegaan, de filters 125 stuks koop ik bij de primera. Kosten per week nog geen tientje.
  (met een machientje van mascotte)

  BeantwoordenVerwijderen