Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 23 januari 2013

Een nieuwe CV ketel?

Nu het weer volop winter is en de CV ketel iedere dag lekker staat te snorren, vraag ik me af of het toch niet eens tijd wordt voor een nieuwe. Toen ik in maart 2007 mijn huis kocht, was hij 9 jaar oud. In mei dit jaar is het op de kop af 16 jaar geleden dat de CV ketel door de vorige huiseigenaar gekocht werd. Tot nog toe gaat het prima met de ketel. Geen kuren. Volgens de onderhoudsmonteur functioneert de ketel goed. Ik ben per week 4 dagen tussen 8.00 en 17.30 uur van huis en mijn jaarlijks gasverbruik ligt tussen 600 en 700 m3. Volgens de reclames zou een ketel met een hoger rendement honderden euro's per jaar schelen. Nou, ik geloof daar helemaal niets van. honderden euro's is wel wat veel bij zo'n laag verbruik. Ik denk wel dat het energieverbruik omlaag gaat, maar met honderden euro's?
Ik lees wel eens over huurhuizen waar ze 20 jaar lang met dezelfde ketel doen. In mijn oude huurhuis zijn de ketels na 17 jaar vervangen.

Update: uiteindelijk heb ik mijn ketel in oktober 2016 laten vervangen. De ketel was toen 19,5 jaar oud.

54 opmerkingen:

 1. Onze ketel doet het net weer, na een reparatie. Het was heel handig dat we ons huis ook op een andere manier konden verwarmen, toen hij uitviel. We hebben een open haard, en uiteindelijk hebben we er ook een klein maar krachtig losstaand elektrisch kacheltje bijgekocht.

  Ik denk dat je sneller moet vervangen en geen risico's moet nemen als je een heel kwetsbaar huis (groot, geen bijwarm-mogelijkheden, slecht geïsoleerd, veel kwetsbare leidingen) of een heel kwetsbaar gezin (jonge baby's of misschien juist een chronisch zieke) hebt. Want dan is een paar dagen zonder warmte en warm water zitten echt vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als iets duur stoken is dan is het wel elektrisch zeker zo,n 2000 Watt kacheltje uren laten stoken erg slecht voor de elektranota :(

   Verwijderen
  2. Voor een paar dagen, totdat de ketel gerepareerd of vervangen wordt, lijkt het me goedkoper dan betalen voor een spoedreparatie.

   Verwijderen
 2. Op zo een laag verbruik is de terugverdientijd wel erg lang vrees ik. Als de ketel het goed doet, lekker laten zitten. Die honderden euro's besparen geldt voor mensen met een veel hoger verbruik/gezin/groot-oud huis.
  Je weet, ik ben echt wel van de energiezuinige dingen, maar in jou geval grote onzin!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik zou hem alleen vervangen als ie kuren krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat er te besparen valt is moet je kijken naar oude cv instalatie/huis isolatie etc.

  Jouw verbruik 685 M3 is erg laag maar die tijden dat jij van huis bent staat hier de cv wel aan en wij zijn met 6 man hier.Verwarm 5 vertrekken.

  Gasverbruik 560 M3 per jaar :)

  Zou zo kunnen zijn bij nieuwe HR ketel dat jij onder de 300 M3 duikt qua gasverbruik.

  Besparing van bijna 400 M3 x 0.63 = 252 euro :)

  Is niet onmogelijk welke ketel heeft u hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze ketel is op dit moment 18 jaar oud en we hopen dat hij in elk geval deze winter en voorjaar nog doorkomt dan kunnen we wellicht met wat extra sparen in de zomer een nieuwe ketel aanschaffen. Dus duimen maar...

  groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lees groot gezin ??? Zou hem niet 20 laten worden, ik denk tijdig aan de Hr-ketel gaat hoop besparen.Probleem is vaak aanschaf ketel men denkt vaak aan 2000 euro terwijl je iets meer dan 700 euro al een prima Hr-ketel in huis haald.

   Verwijderen
 6. Ik denk persoonlijk dat je ketel nog wel even meegaat. Je gaat er echt niet heel veel meer aan verdienen. 16 jaar geleden = 1997, toen maakte ze ook al HR ketels en deze ketels waren toen al vele malen beter als ketels uit de jaren '80. Dus je zou het zoiezo niet voor de winst op het gasverbruik moeten doen. Zo lang die het doet, gewoon gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nergens lees ik dat TS al een HR-ketel heeft ???

   Verwijderen
  2. Al heeft ze een VR-ketel uit die tijd, dan zal ze met haar gasverbruik en haar stookgedrag niet veel euro's per jaar kunnen besparen en zal niet vervangen economischer zijn.

   Zuinigaan kan jij je type CV (merk+model) een keer vermelden?

   Verwijderen
  3. grijzepelgrim,

   Ik denk daar duidelijk anders over,tuurlijk besparing is minder dan waneer iemand 2000 M3 verbruikt.

   95% van cv-ketels zijn niet goed aangesloten/afgesteld , zo staan 30Kw ketels volop te stoken voor slechts 7 kw aan radiatoren in huis die men gebruikt. Dus hoge retourtemperaturen met een heel slecht rendement en tapwater waarom moet dat 80 graden zijn ?

   Had TS hem vervangen toen hij 12 jaar oud was hij nu al aan het besparen geweest, zeg ik voorzichtig want ik niet welke ketel TS heeft, maar kan echt.

   Ik heb Intergas HR28 uit 2009, goed,goedkoop ik ben zeer tevreden heb mijn cv geoptimaliseerd en waterzijdig afgeregeld en dat heeft mij al 200 M3 bespaard per jaar en dat met dezelfde ketel :)

   Verwijderen
  4. 200 m3 per jaar ~130 euro per jaar. Een nieuwe ketel kost al snel 1000 euro (+installatie). TVT is dan bijna 8 jaar. En vanaf dan ga je dus pas besparen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de afschrijving van de ketel (die dan ook weer voor 50% is afgeschreven).

   Op het jaarverbruik van "Zunigaan" (~700 m3/jaar) kan je geen 200 m3 per jaar besparen zonder kou te lijden. Laten we zeggen max. 100 m3 per jaar (wat ik overigens betwijffel). De TVT is dan >10 jaar, en dus totaal niet interresant.

   Die 100 m3 besparing staat ongeveer gelijk aan 65 euro per jaar. De afschrijving van 1000 euro over 15 jaar (=levensduur ketel) =75 euro per maand. Het is dus voordeliger voor zuinigaan om haar ketel nog even uit te buiten zo lang die het doet.

   Verwijderen
  5. ik bedoel hierboven natuurlijk 75 euro per jaar (ipv maand)

   Verwijderen
  6. Aardige berekening grijzepelgrim,

   Die 200 M3 was bij mij op dezelfde ketel en ik verwacht in totaal 300 M3 te kunnen besparen op dezelfde HR ketel.

   Zijn zat voorbeelden dat men echt nieuwe HR ketel goed zuinig afsteld en tot 70% bespaard op gasverbruik tot de oude ketel die er eerst was.

   Oude ketels krijgen ook jaarlijks onderhoud een nieuwe HR ketel na 3 jaar pas dus die kosten moet je ook meenemen.

   Vaak vervangt men enkel de ketel en stookt vrolijk verder op de 40 jaar oude radiatoren dan blijft besparing minimaal mensen kijken ook te weinig naar LTV daar valt zo veel winst te behalen uiteraard ook met een goed geisoleerde woning.

   Ik stook met een 55/35 verhouding en woning wordt goed warm en is meest zuinig manier van stoken hier.

   Hoe TS woont en huidige ketel eruit ziet weet ik niet,maar ketel van 15 jaar en ouder behouden omdat die zuiniger is ben ik nog niet tegen gekomen.

   Verwijderen
  7. Even vergeten oude ketel leverd ook nog wel wat op die kun je verkopen op MP :)

   Niet enkel bespaar je op gas maar ook de stoomrekening vaart er wel bij,bij een nieuwe HR-ketel.

   Verwijderen
  8. Mijn ketel is een AGPO HMC 23, volgens de handleiding een 3e generatie HR ketel.

   Verwijderen
  9. Dat is zelfde die ik in gedachte had :)

   Tapwater kun je nog verlagen staat op 72 graden,ook cv 90 graden veel te hoogkun je ook vaak terugbrengen naar 70/50 verhouding in goed geisoleerde woningen zelfs 50/30

   Ketel kun je mooi instelen naar cv vermogen zou ik ook zeker doen dus bij 4 radiatoren niet op 21 Kw draaien.

   Pompsnelheid kun je ook vaak verlagen bespaar je weer elektra.

   En is via opentherm aan te sturen dmv modulerende thermostaat.

   Is zuinig genoeg laat maar hangen is ook niet overmeten ect 30Kw+ ketel.

   Verwijderen
 7. Doordat jij al weinig gebruikt,zal je besparing in procenten hetzelfde zijn,maar in kubs niet zoveel.Dat maakt een ander kostenplaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is er niemand die een (klein ouderwest) petroleumkacheltje aan heeft? Dat doen vrienden van ons in hun aanbouwkeuken/serre die niet warm te stoken is in de winter..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. is niet aan te raden, produceerd erg veel vocht en dan is de ruimte helamaal niet warm te stoken.

   Verwijderen
  2. Ehm, is Nada surf een verkoper van cv installaties?

   Groetjes, VeggieMo

   Verwijderen
  3. Haha nee hoor, maar let wel op de centjes en wat zie ik hier toch veel verkeerd afgestelde cv-ketels staan te pluimen :)

   Verwijderen
  4. ik meende juist dat t droge warmte produceerde ..

   Verwijderen
  5. wij hebben al jaren voor pech een petroleumkachel. Deze kachel heeft al vele logeeruren bij anderen beleefd. Als je verwarming het af laat weten dan ben je blij dat je een warmtebron hebt en met goed ventileren valt het vocht wel mee. Ik zit liever warm. Ook voor pech heb ik twee kleine petroleumstellen. En een zijstraat; maar ik heb altijd ongeveer tien liter water in voorraad. Iedere paar weken gebruik ik dit water en vul de flessen met weer vers water. Heb het goed.

   Verwijderen
  6. sillie23 januari 2013 10:50
   ik meende juist dat t droge warmte produceerde ..


   Nee, wat je verbruikt komt er ook bij aan vochtpercentage en zeker in woonkamer wil je dat niet hebben.

   Verwijderen
 9. Ik zou de ketel lekker laten zitten totdat ie de geest geeft en me wel orienteren op een andere ketel en er voor sparen. Want binnen nu en 5 jaar weet je dat het gaat gebeuren.
  Maar zo lang hij het doet, niets doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zolang hij het nog doet, zou ik hem niet gaan vervangen. Maar gewoon even rondsnuustern voor een andere kan nooit geen kwaad, dan kun je a la minute 1 halen en hoef je niet eerst alles uit te pluizen wat het beste bij je past! Ik heb een huurhuis en mijn ketel wordt (ik meen) in 2014 vervangen. Hij werkt prima nog, maar ik ga natuurlijk voor een zuinigere ketel dan wat ik nu heb.

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. TS schreef:

  Ik lees wel eens over huurhuizen waar ze 20 jaar lang met dezelfde ketel doen. In mijn oude huurhuis zijn de ketels na 17 jaar vervangen.

  Voor woningbouw aantrekkelijk hoe langer jij met je ketel doet hoe voordeliger voor hun en zij betalen ook jouw gasrekening niet :)

  Zijn zat mensen met ketel die ouder is dan 30 jaar tja en hoeveel zij meer stoken?.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou denk ik in ieder geval vast zorgen voor een potje én steeds voor de winter bekijken of het slim is om hem te vervangen. Vaak ben je dan de drukte voor en kun je profiteren van aanbiedingen, omdat het dan rustig is. Zoek eens op signalen dat een ketel aan vervanging toe is. Volgens mij is dat je (te) vaak bij moet vullen er bijvoorbeeld een.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij had vaak bijvullen te maken met een kapot expansievat en niet met de CV ketel zelf.

   Verwijderen
  2. oh merk en type weet je dat ?

   Was al bijzonder blij met die foto want dat is een echte Hr ketel met zeer fraaie instelmogelijkheden laat die nog maar hangen :)

   Verwijderen
  3. Mijn ketel is een AGPO HMC 23, volgens de handleiding een 3e generatie HR ketel.

   Verwijderen
  4. Dat is zelfde die ik in gedachte had :)

   Tapwater kun je nog verlagen staat op 72 graden,ook cv 90 graden veel te hoogkun je ook vaak terugbrengen naar 70/50 verhouding in goed geisoleerde woningen zelfs 50/30

   Ketel kun je mooi instelen naar cv vermogen zou ik ook zeker doen dus bij 4 radiatoren niet op 21 Kw draaien.

   Pompsnelheid kun je ook vaak verlagen bespaar je weer elektra.

   En is via opentherm aan te sturen dmv modulerende thermostaat.

   Is zuinig genoeg laat maar hangen is ook niet overmeten ect 30Kw+ ketel

   Verwijderen
 13. Te vaak bijvullen ligt meestal aan lekkage ergens. Bijv een buis onder de vloer. Heb ik helaas ervaring mee. Gelukkig nu weer alles pico bello. Wij hebben een ketel van 17 jaar oud

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Aan het begin van dit stookseizoen hebben wij onze 13 jaar oude cv-ketel vervangen. Er was een dure reparatie nodig, dus vervangen leek het verstandigst. Nu was onze oude ketel al vrij zuinig, maar we hoopten toch wat gas te besparen met een nieuwe . Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Ik wil maar zeggen: reken je niet rijk met een lager gasverbruik ! Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als een nieuwe ketel meer verbruikt dan oude dan is hij niet goed afgesteld/ingeregeld.

   Verwijderen
 15. Hier bijna dezelde situatie. Huis uit 1997 met ketel van dat bouwjaar. Ik ben bezig met het bij-elkaar sparen van de kosten hiervoor. Als het nodig is kan hij dan vervangen worden. Als 'ie er zelf niet mee ophoudt, dan doe ik het pas tegen de volgende winter aan. Gezien m'n verbruik verwacht ik niet ongelofelijk veel besparing, een beetje is leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. daarom is het handig om te kijken welk toestel je hebt bij een derder generatie HR een 107 toestel valt er niets te besparen die moet je helemaal opbranden :)

   Er is op de markt niets beters betaalbaar,misschien zijn er paar jaar wel fraaie nog zuinige Hr 109 of meer met fraaie zonne boilers voor tap en cv,laatste is er wel maar er duur.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat je je punt wel gemaakt hebt? Je reageert echt op alles in deze topic...

   Verwijderen
  3. Leuk ketels is mijn dingetje :)

   Verwijderen
  4. Da's leuk. Ieder z'n hobby. Je kunt het er echter ook te hard inwrijven. Advies is leuk, propaganda is wat overdreven.

   Verwijderen
 16. @Anoniem,

  Niemand hoeft het op te volgen, en ik mij toch lelijk vergist in de ketel die TS uiteindelijk heeft hangen.

  Dus mijn mening ketel ouder dan 10 jaar eruit gaat niet meer op :)

  Toch wel handig om eerst te kijken welke ketel er echt hangt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb de ketel discussie een beetje gemist. Wat me wel opvalt je houdt netjes bij wat het verbruik is
  voor week 3 - 38 m3. Ik heb mijn verbruik er naast gezet dit is voor week 3 - 45 m3. Mijn gezin bestaat uit 5 personen. Ik werk halve dagen. Mijn ketel is 9 jaar oud (Hr ketel) Dus of jouw gebruik is vrij riant, kan aan de ketel liggen of aan de totale isolatie van je woning, of mijn verbruik is heel laag. Mijn woonsituatie; optimaal geisoleerd / hr ++ glas / vloerisolatie / woning een 'nieuw'bouw woning van 9 jaar oud.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik zou de CV ketel alleen vervangen als hij kuren vertoont

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dat te vaak bijvullen kan liggen aan ener of andere lekkage ergens. Onze ketel is nu bijna 19 jaar oud en we hebben er niet echt problemen mee gehad. Ging alles maar zo goed mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een zorgvuldige cv onderhoud verlengt de "levensduur" van je installatie behoorlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Misschien is honderden euro's wat overtrokken, maar het zal in grote lijnen wel kloppen dat je bespaart. Ik kan me ook voorstellen dat je niet graag een apparaat na 16 jaar trouwe dienst vervangt.

  BeantwoordenVerwijderen